LIVE!

Τα 5 βιβλία που προτείνει ο Μπιλ Γκέιτς για το καλοκαίρι

Τα 5 βιβλία που προτείνει ο Μπιλ Γκέιτς για το καλοκαίρι Facebook Twitter
0

Κάθε καλοκαίρι, ο Μπιλ Γκέιτς συνηθίζει να προτείνει βιβλία για διάβασμα, ωστόσο το φετινό καλοκαίρι είναι ιδιαίτερο καθώς τα πάντα επικεντρώνονται γύρω από τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα στη φετινή λίστα του, ένα από τα βιβλία που προτείνει ερευνά και εξηγεί την προηγούμενη παγκόσμια πανδημία, ένα άλλο μιλά για το πώς επιχειρήσεις και κυβερνήσεις μπορούν να αντεπεξέλθουν σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, ένα τρίτο διδάσκει πώς μπορούμε να ανακάμψουμε ακόμη και από το χειρότερο ψυχικό τραύμα. Και κατά πώς συνηθίζει, έγραψε μια σύντομη βιβλιοπαρουσίαση για κάθε μία από τις προτάσεις του.

Για το «The Choice» της Dr. Edith Eva Eger, ο Γκέιτς γράφει ότι «αυτό το βιβλίο είναι εν μέρει απομνημονεύματα και εν μέρει οδηγός διαχείρισης τραύματος». Εξηγεί ότι το διάβασε κατόπιν προτροπής της Μελίντα Γκέιτς. «Η Έγκερ ήταν μόλις 16 χρόνων όταν η ίδια και η οικογένειά της στάλθηκαν στο Άουσβιτς. Επέζησε απίστευτων τρομακτικών καταστάσεων (σ.σ. δεν ξαναείδε ποτέ τους γονείς της), μετανάστευσε στις ΗΠΑ και έγινε ψυχαναλύτρια. Το μοναδικό παρελθόν της τής δίνει εντυπωσιακή διορατικότητα, και πιστεύω ότι πολλοί θα βρουν, τώρα, ανακούφιση στις προτάσεις της για το πώς να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις» επισημαίνει.


Προτείνει ένα μυθιστόρημα: το «Cloud Atlas» του David Mitchell. «Αυτό είναι το είδος του μυθιστορήματος που θα το σκέφτεσαι και θα μιλάς γι' αυτό κι ας έχει περάσει καιρός αφότου το έχεις τελειώσει» γράφει. «Είναι λίγο δύσκολο να εξηγήσεις την πλοκή γιατί περιλαμβάνει έξι ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους και οι οποίες συμβαίνουν σε χρονική απόσταση αιώνων η μία από την άλλη (συμπεριλαμβανομένης μιας που αγάπησα ιδιαίτερα, για έναν Αμερικανό γιατρό που έχει μπαρκάρει σε πλοίο στα μέσα του 19ου αιώνα στο Νότιο Ειρηνικό). Αλλά αν είστε σε διάθεση για μια πραγματικά συναρπαστική ιστορία για την καλύτερη και τη χειρότερη πλευρά του ανθρώπου, πιστεύω ότι θα σας σαγηνεύσει όσο εμένα» τόνισε.

Λέει ότι σπάνια συστήνει βιβλίο για επιχειρηματική δραστηριότητα γιατί ποτέ δεν αποδίδουν ακριβώς το τι είναι να λειτουργείς μια επιχείρηση, αλλά θεωρεί ότι το «The Ride of a Lifetime» του Bob Iger αποτελεί εξαίρεση. «Είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία για επιχειρηματική δραστηριότητα που έχω διαβάσει εδώ και πολλά χρόνια. Ο Iger κάνει σπουδαία δουλειά προσπαθώντας να εξηγήσει τι είναι ακριβώς το να είσαι διευθύνων σύμβουλος σε μια μεγάλη επιχείρηση. Είτε αναζητάτε διεισδυτική ματιά σε θέματα επιχειρηματικής δραστηριότητας είτε απλώς ένα απολαυστικό ανάγνωσμα, πιστεύω ότι ο καθένας θα χαρεί τις ιστορίες του σχετικά με το να επιβλέπει την Disney σε μια από τις πιο μεταπλαστικές περιόδους της ιστορίας της» υπογραμμίζει.

«Ζούμε, σήμερα, καιρούς χωρίς προηγούμενο. Αλλά αν αναζητάτε ένα ιστορικό ανάλογο, η πανδημία της γρίπης του 1918 είναι το πλησιέστερο που μπορείτε να βρείτε» γράφει με αφορμή το βιβλίο «The Great Influenza» του John M. Barry. Και συνεχίζει: «Ο Barry θα σας διδάξει σχεδόν τα πάντα που πρέπει να ξέρετε για μια από τις πιο θανατηφόρες εξάρσεις επιδημίας στην ανθρώπινη ιστορία. Ακόμη κι αν το 1918 ήταν πολύ διαφορετική εποχή σε σχέση με το σήμερα. Το "The Great Influenza" είναι μια καλή υπενθύμιση για το ότι εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε πολλές από τις ίδιες προκλήσεις».

Ο Abhijit V. Banerjee και η Esther Duflo - είναι παντρεμένοι - μοιράστηκαν πέρυσι μαζί με τον Michael Kremer του Χάρβαρντ το βραβείο Sveriges Riksbank για Οικονομικές Επιστήμες στη Μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ. Ο Γκέιτς προτείνει για το φετινό καλοκαίρι το βιβλίο τους «Good Economics for Hard Times» και αναφέρει:

«Οι Banerjee και Duflo κέρδισαν πέρυσι το Nobel Memorial Prize για Οικονομικές Επιστήμες και είναι δύο από τους πιο έξυπνους οικονομολόγους που δραστηριοποιούνται σήμερα. Ευτυχώς για εμάς, είναι επίσης πολύ καλοί στο να κάνουν την επιστήμη των οικονομικών προσβάσιμη στον μέσο άνθρωπο. Το καινούργιο τους βιβλίο καταπιάνεται με την ανισότητα και τις πολιτικές διαιρέσεις, εστιάζοντας σε διαμάχες για θέματα πολιτικής που είναι στο προσκήνιο σε πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΠΕΛΑ ΣΙΞΤΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Πολιτισμός / Καπέλα Σιξτίνα: Η τοιχογραφία του Μιχαήλ Άγγελου υπέστη ζημιές από ανθρώπινο ιδρώτα

Περίπου 30 συντηρητές χρησιμοποιούν ελαφρύ ιαπωνικό χαρτί εμποτισμένο με απεσταγμένο νερό για να αφαιρέσουν απαλά και να απορροφήσουν την πατίνα του έργου, σε ένα πρόγραμμα που αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες
THE LIFO TEAM
ΤΑΤΟΪ ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ

Πολιτισμός / Τατόι: Προχωρά η έκθεση στο Ανάκτορο του πρώην Βασιλικού Κτήματος μετά το «ναι» του Συμβουλίου Μουσείων

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρει πως η ταχεία πρόοδος στην τεκμηρίωση των κινητών αντικειμένων από τις Συλλογές Τατοΐου κατέστησε αναγκαίο τον εμπλουτισμό και την τροποποίηση της αρχικής μελέτης, προκειμένου να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη πληρότητα η σημασία των ευρημάτων
THE LIFO TEAM
Η Kesha καταγγέλλει τον Λευκό Οίκο για χρήση του “Blow” σε βίντεο με πολεμικό μήνυμα

Πολιτισμός / «Μη χρησιμοποιείτε τη μουσική μου, διεστραμμένοι»: Η Kesha καταγγέλλει τον Λευκό Οίκο για χρήση του “Blow” σε πολεμικό βίντεο

Η Kesha κατήγγειλε τον Λευκό Οίκο για τη χρήση του τραγουδιού της “Blow” σε βίντεο με στρατιωτικό περιεχόμενο στο TikTok, χαρακτηρίζοντας το μήνυμα «αηδιαστικό και απάνθρωπο».
THE LIFO TEAM
Σύγχρονος χορός ανάμεσα στην ιστορία και το TikTok: Το «Dance Reflections» επιστρέφει στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός / Το «Dance Reflections» επιστρέφει στη Νέα Υόρκη (και μαζί του ένας Έλληνας)

Το φεστιβάλ «Dance Reflections» της Van Cleef & Arpels επιστρέφει στη Νέα Υόρκη με ιστορικές αναβιώσεις και σύγχρονες πρεμιέρες, μεταξύ των οποίων και το «Mycelium» του καταξιωμένου Έλληνα χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου.
THE LIFO TEAM
Η εμφάνιση του Jim Carrey στα César έγινε viral θεωρία συνωμοσίας — Τι απαντούν διοργάνωση και εκπρόσωποι

Πολιτισμός / Η εμφάνιση του Jim Carrey στα César έγινε viral θεωρία συνωμοσίας — Τι απαντούν διοργάνωση και εκπρόσωποι

Ο Jim Carrey βρέθηκε στο επίκεντρο viral θεωριών συνωμοσίας μετά την εμφάνισή του στα βραβεία César στο Παρίσι, με χρήστες στα social media να υποστηρίζουν ότι στη σκηνή βρέθηκε σωσίας. Η διοργάνωση και ο εκπρόσωπος του ηθοποιού διέψευσαν επισήμως τις φήμες, επιβεβαιώνοντας ότι η παρουσία του ήταν αυθεντική και προγραμματισμένη εδώ και μήνες.
THE LIFO TEAM
«Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Διεθνή / «Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Ιρανοί σκηνοθέτες και δημιουργοί της διασποράς τοποθετούνται δημόσια μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας για «το τέλος ενός 47χρονου εφιάλτη», αλλά και για την αβεβαιότητα που ακολουθεί. Δηλώσεις, ανοιχτές επιστολές και αναρτήσεις στα social media φωτίζουν τη σύνθετη στάση της ιρανικής πολιτισμικής κοινότητας απέναντι στις εξελίξεις.
THE LIFO TEAM
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΓΡΑΦΟΣ ΚΑΝΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕ

Πολιτισμός / Οκτώ στιγμές που ο νοτιοκορεάτικoς κινηματογράφος κατέκτησε τη μεγάλη οθόνη

Η επιλογή του Park Chan-wook στην προεδρία της κριτικής επιτροπής αναδεικνύει την ηχηρή παρουσία της Νότιας Κορέας στο φεστιβάλ των Καννών και φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις ταινίες που ξεχώρισαν
THE LIFO TEAM