Βάσσος Γεωργάς

Βάσσος Γεωργάς Facebook Twitter
0
1 Γιώργος Χρονάς, Τελετές Μοτοσυκλέτας
Οδός Πανός

Το βιβλίο που άλλαξε τον τρόπο που βλέπω την ζωή στην πόλη και ιδιαίτερες αναμνήσεις από πλατείες και καφενεία μιας όχι και τόσο μακρινής εποχής... Όταν στις πλατείες και στα καφενεία σύχναζαν εμπνευσμένοι και ξεχωριστοί συνάνθρωποί μας...

2 Μιχαήλ Αφανάσεβιτς Μπουλγκάκοφ, Ο μαιτρ και η Μαργαρίτα
εκδόσεις Γράμματα

Η βίβλος της καθημερινότητάς μου, μιας διαστρεβλωμένης πραγματικότητας, και η άρνησή μου να μεγαλώσω... Το βιβλίο της ζωής μου, στο οποίο ανατρέχω τουλάχιστον δυο φορές κάθε χρόνο και μένω έκπληκτος από το πόσο μοιάζω με το δαιμονισμένο γάτο ΑΖΑΖΕΛΟ.

3Ανδρέας Εμπερίκος, Ο Μέγας Ανατολικός
εκδόσεις Άγρα

Ο πόθος και το πάθος και η βαθιά πίστη ότι κάπου υπάρχουν νεράιδες, ότι τίποτα δεν είναι ντροπή και ότι το λιμάνι δεν είναι ο σκοπός, αλλά αξία έχει το ταξίδι μέχρι εκεί...

4Γκουρτζίεφ, Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους
εκδόσεις Χατζηνικολή

Τρόπος άσκησης βίου και μονοπάτια προς πιο φωτεινά ξέφωτα στην άκρη του δάσους. Νυκτερινές εξηγήσεις στη Μαρονίτα από έναν άλλο δάσκαλο, τον Μίνωα Βολανάκη και η αντιγραφή του από το Μάτριξ...

5Αντουάν Ντε Σαιντ Εξιπερί, Ο μικρός πρίγκηπας
εκδόσεις Πατάκη

Η απόδειξη ότι υπάρχει ζωή πέρα από τη ζωή και η μαγεία του να παραμένεις πεισματικά παιδί, έστω κι αν χρειαστεί να χαθεί κανείς από τη ζωή με τρόπο μυστήριο, πετώντας με ένα μονοθέσιο αεροπλάνο...

6Δημήτρης Κολιοδήμος, Cineλόγιο
εκδόσεις Οξύ

Πραγματικά, 365 κινηματογραφικές ταινίες που πρέπει να δει κανείς πριν πεθάνει... Ένα κινηματογραφικό ταξίδι μέσα στο χρόνο, που γίνεται «φτού ξελευτερία», μια άσκηση ηδονής των εικόνων από ταινίες κλασικές αλλά παραγνωρισμένες, ταινίες που αξίζει να ιδωθούν με την καρδιά και όχι με τα μάτια...

7Ντέιβιντ Λιντς, Catching the Big Fish: Meditation, Consciousness and Creativity
εκδόσεις Michael Joseph

Ένα μακροβούτι στον ωκεανό εντός μας και η προσπάθεια ενός δημιουργού να πιάσει την έμπνευση από τα μαλλιά. Οι ιδέες είναι σαν τα ψάρια: όσο πιο βαθιά βουτάς τόσο πιο μεγάλα και εντυπωσιακά είδη συναντάς... Για να μη νομίζετε ότι η καθημερινότητα είναι εύκολη υπόθεση για έναν «παρανοϊκό» δημιουργό.

8Κοσμάς Πολίτης, Ερόικα
εκδόσεις Ύψιλον

Ο πυρετός της εφηβείας, της ανακάλυψης, το βίωμα των αισθήσεων, το κρυφό και το απαγορευμένο, ο θάνατος και η ζωή, το μυστήριο του έρωτα και της έξαψης... Ένα απίστευτο σενάριο (μετράει ήδη μια κινηματογραφική και μια τηλεοπτική μεταφορά) που περιμένει το σκηνοθέτη που θα το αποκαταστήσει για πάντα ως σημείο αναφοράς...

9Στάθης Τσαγκαρουσιάνος, Στον παλιό καταρράκτη
01 Κείμενα

Η σημασία του να είσαι σοβαρός ταξιδιώτης, ερευνητής και να έχεις γουρλωμένα τα μάτια μπροστά σε εικόνες που προκαλούν τις αισθήσεις... Ένας παράξενος ταξιδιωτικός οδηγός με προορισμό μέρη μυθικά και όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά που ελπίζεις ότι σε μια άλλη ζωή μπορεί να είναι και αλλιώς...

10Μπορίς Βιαν, Ο αφρός των ημερών
εκδόσεις Γράμματα

Το απόλυτο βιβλίο της κομψότητας, της μοναξιάς, της απελπισίας του έρωτα, της μαύρης μουσικής που ξεπετάγεται από τις σελίδες του και ένας αναστεναγμός για όσους έρωτες έμειναν ανεκπλήρωτοι. Απλή επιθυμία, ξεθωριασμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες να κολυμπάνε στον αφρό των αναμνήσεων.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
ΕΠΕΞ Γυναικείες φωνές από διαφορετικά μέρη του κόσμου

Βιβλίο / Από τη Μαλαισία μέχρι το Μεξικό: 5 νέα βιλία που αξίζει να διαβάσετε

5 συγγραφείς από διαφορετικά σημεία του πλανήτη χαράζουν νέους δρόμους στη λογοτεχνία. Ανάμεσά τους, η Τζόχα Αλχάρθι που κέρδισε το Booker και η βραβευμένη με Πούλιτζερ Κριστίνα Ριβέρα Γκάρσα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ