Αφυγραντήρας: Οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η χρήση του

Αφυγραντήρας: Έχει παρενέργειες η χρήση του; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ένας αφυγραντήρας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αλλεργιογόνων και να διευκολύνει την αναπνοή, αλλά θα μπορούσε να επιδεινώσει καταστάσεις όπως η πνευμονία εάν ο αέρας είναι πολύ ξηρός.

Ο αφυγραντήρας μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα και στα μαλλιά καθώς και να επιδεινώσει τον ξηρό βήχα ή τη βουλωμένη μύτη.

Πιθανές παρενέργειες από τη χρήση αφυγραντήρα

Ένας αφυγραντήρας μπορεί να μην λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο για όλους. Υπάρχουν ορισμένες πιθανές παρενέργειες από τη χρήση ενός αφυγραντήρα στον χώρο.

Οι αφυγραντήρες κάνουν τον αέρα πιο στεγνό. Εάν ζει κάποιος σε ένα ήδη ξηρό κλίμα (όπως μία περιοχή σε μεγάλο υψόμετρο ) ή χρησιμοποιεί φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό για να θερμανθεί το σπίτι του, μπορεί να μην χρειάζεται αφυγραντήρα.

Καταστάσεις όπως η πνευμονία μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινωθούν εάν ο αέρας είναι πολύ ξηρός. Επίσης το δέρμα και τα μαλλιά μπορεί επίσης να επηρεαστούν από τη χρήση αφυγραντήρα, εάν το σπίτι γίνει ένα άνυδρο μέρος. Τα άτομα με έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε εξάρσεις σε ξηρό περιβάλλον.

Όταν χρησιμοποιεί κάποιος έναν αφυγραντήρα, ίσως χρειαστεί να προσέχει ιδιαίτερα καθώς πρέπει να παραμένει ενυδατωμένος. Εάν έχει ξηρό βήχα ή βουλωμένη μύτη, η λειτουργία ενός αφυγραντήρα μπορεί επίσης να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Τα οφέλη για της υγεία από τη χρήση αφυγραντήρα

Ο αφυγραντήρας από την άλλη βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας. Τα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:

συριγμός
φτέρνισμα
πόνος στο στήθος
ερεθισμός των ματιών
φαγούρα.

Οι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν αλλεργία είναι οι: μούχλα, ακάρεα σκόνης, γύρη, τρίχωμα ζώων. Η ξήρανση του αέρα στο σπίτι περιορίζει στο ελάχιστο τα ερεθίσματα. Τα ακάρεα της σκόνης, ειδικότερα, χρειάζονται ένα επίπεδο σχετικής υγρασίας 65%. Αυτό είναι ένα επίπεδο που μπορεί εύκολα να διαχειριστεί κάποιος χρησιμοποιώντας έναν αφυγραντήρα.

Η αφύγρανση του αέρα ελέγχει επίσης την ανάπτυξη μούχλας ενώ οι αφυγραντήρες μπορεί να βοηθήσουν και στον έλεγχο του άσθματος, Όταν υπάρχει υγρασία στον αέρα, γίνεται συχνά πιο δύσκολο να αναπνεύσει κάποιος. Γι' αυτό τα περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία μπορεί να είναι δύσκολα για άτομα που πάσχουν από άσθμα.

Ένας αφυγραντήρας μπορεί να κάνει την προσπάθεια εισπνοής και εκπνοής ευκολότερη στους πνεύμονες. Η μούχλα εξαφανίζεται και ο αέρας είναι πιο δροσερός. Υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση ενός αφυγραντήρα ως πραγματική θεραπεία όμως για το χρόνιο άσθμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013. Από  την άλλη δε, δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία ότι η χρήση ενός αφυγραντήρα μπορεί να έχει σαφείς αρνητικές επιπτώσεις παρά μόνο εξατομικευμένες παρενέργειες.

Τέλος. εξαλείφοντας τη μούχλα και τη σκόνη, εξαλείφονται επίσης εισβολείς όπως οι κατσαρίδες και οι αράχνες. Τα χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας μπορεί επίσης να ωφελήσουν τους ανθρώπους που πάσχουν από ΧΑΠ.

Με πληροφορίες του healthline

Lifehacker
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM