Χαλιά και μοκέτες: 2 μυστικά για να δείχνουν πάντα καθαρά και φροντισμένα

Χαλιά και μοκέτες: 2 μυστικά για να δείχνουν πάντα καθαρά και φροντισμένα Facebook Twitter
Φωτό: Unsplash
0

Μετά από ένα μακρόσυρτο καλοκαίρι και μερικές εξαιρετικά θερμές για την εποχή θερμοκρασίες, φαίνεται ότι φτάσαμε σ’ εκείνο το σημείο που χαλιά και μοκέτες θα πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν τη θέση τους στα πατώματα του σπιτιού μας.

Πολλοί από εμάς, βέβαια, το καλοκαίρι δεν φρόντισαν να στείλουν τα χαλιά για καθαρισμό και είτε αρκέστηκαν στις σπιτικές μεθόδους καθαριότητας και συντήρησης των χαλιών, είτε, θεωρώντας ότι είναι αρκετά καθαρά, «καθάρισαν» με ένα γερό τίναγμα.

Όμως, πώς μπορούμε να έχουμε χαλιά και μοκέτες πάντα σε άψογη κατάσταση, χωρίς να ξοδεύουμε μια μικρή περιουσία τόσο στον καθαρισμό όσο και τη συντήρησή τους.

Ένα μυστικό που σπάνια μας λένε, αφορά αυτό που πρέπει να κάνουμε πριν στρώσουμε το χαλί ή τη μοκέτα (πέρα από το να σκουπίσουμε – σφουγγαρίσουμε το πάτωμα) και αυτό είναι να τοποθετήσουμε ένα αντιολισθητικό δίχτυ κάτω από το χαλί.

Το αντιολισθητικό δίχτυ (κυκλοφορούν πολύ οικονομικά στην αγορά) κατ’ αρχάς σταθεροποιεί το χαλί και προστατεύει τα βήματά μας μέσα στο σπίτι. Κατά δεύτερον –και πολύ σημαντικό για τη φροντίδα του χαλιού- το προστατεύει από την υγρασία του σπιτιού.

Το δεύτερο μυστικό που αφορά τον καθαρισμό χαλιών και μοκετών έχει να κάνει με τη χρήση σίδερου και λευκού ξυδιού, ειδικά σε σημεία του χαλιού ή της μοκέτας που λεκιάστηκαν τοπικά και που οι σπιτικές λύσεις δεν κατάφεραν σπουδαία αποτελέσματα.

Έτσι, αν λερώθηκε το χαλί σε ένα σημείο του ή ακόμα χειρότερα αν το αποθηκεύσαμε το καλοκαίρι, χωρίς να καταφέρουμε να το καθαρίσουμε τότε, μπορούμε να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα.

Κατ’ αρχάς, σκουπιζουμε με την ηλεκτρική σκούπα την περιοχή του χαλιού ή της μοκέτας που λερώθηκε. Μετά χρησιμοποιούμε ένα μείγμα λευκού ξυδιού με νερό (η αναλογία μπορεί να είναι 3:1 ή 4:2 αναλόγως το μέγεθος της επιφάνειας που έχει λερωθεί). Δεν τρίβουμε κάποια πετσέτα – απλώς ρίχνουμε το μείγμα στο χαλί ή στη μοκέτα και το αφήνουμε να δράσει για λίγη ώρα – 5 με 10 λεπτά είναι αρκετά. Στη συνέχεια, τοποθετούμε μία πετσέτα πάνω από την περιοχή στην οποία έχουμε ρίξει το μείγμα και την πιέζουμε καλά για λίγη ώρα στο σημείο.

Αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά την πετσέτα. Μόλις τραβήξει αρκετό από το υγρό, θερμαίνουμε το σίδερο (ναι, του σιδερώματος!) και περνάμε προσεκτικά πάνω από την πετσέτα σα να σιδερώναμε κάποιο ρούχο. Η θερμότητα του σίδερου και η πίεση που ασκούμε στην περιοχή θα μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του λεκέ στην πετσέτα. Μετά η όποια προσπάθεια καθαρισμού γίνεται ευκολότερη, ενώ αν έχουμε να κάνουμε με έναν μικρότερο λεκέ, απλώς δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο.

Με στοιχεία από architecturaldigest, reader΄s digest

Lifehacker
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελομακάρονα vs κουραμπιέδες: Ποια «γλυκιά» αμαρτία έχει περισσότερες θερμίδες και γιατί

Lifehacker / Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Τελικά, ποιο έχει τις περισσότερες θερμίδες;

Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Σωτηρία Κρούστη απαντά στο... ερώτημα της εποχής και παράλληλα δίνει μερικά tips προκειμένου να απολαμβάνει κανείς, σε μία πιο υγιεινή version και τα δύο χριστουγεννιάτικα γλυκά
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τρεις απλές συμβουλές για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο

Lifehacker / Τρία tips για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο

Εχουμε συνηθίσει τα φρούτα και τα λαχανικά που ψωνίζουμε να «μαραίνονται» και να συρρικνώνονται μετά από 2-3 ημέρες στο ψυγείο, ενώ υπάρχει τρόπος και να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και να μην καταλήξουν στα σκουπίδια
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ