Ποιον τελικά ενόχλησε η rainbow Αγία Λαύρα; Ο διαχειριστής του λογαριασμού απαντά

επανάσταση πίνακας Βρυζάκης - rainbow σημαία Facebook Twitter
Η «αντικατάσταση» με τη rainbow σημαία ενός από τα λάβαρα του ’21 στον πασίγνωστο πίνακα του Θεόδωρου Π. Βρυζάκη, σε ανάρτηση του λογαριασμού @lgbt_greece_ στο Instagram έγινε viral και όχι τυχαία.
0Η «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» ΜΕ ΤΗ
 rainbow σημαία ενός από τα λάβαρα του ’21 (γιατί ήταν περισσότερα του ενός) στον πασίγνωστο πίνακα του Θεόδωρου Π. Βρυζάκη «Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογών την σημαίαν της Επαναστάσεως» (1865, Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη) σε ανάρτηση του λογαριασμού @lgbt_greece_ στο Instagram έγινε viral και όχι τυχαία.

Ανάλογες ευφάνταστες και δίχως καμία προσβλητική πρόθεση παρεμβάσεις «επανανοηματοδότησης» έχουν ξαναγίνει σε ζωγραφικούς πίνακες (η Παναγία π.χ. με φωτοστέφανο το ουράνιο τόξο), διάσημες φωτογραφίες (η rainbow σημαία αντικαθιστά την αστερόεσσα που υψώνουν Αμερικανοί πεζοναύτες στην Ιβοζίμα το ’45 αλλά και τη σοβιετική που ανεμίζουν φαντάροι του Κόκκινου Στρατού στην οροφή του βομβαρδισμένου Ράιχσταγκ τον ίδιο χρόνο), προπαγανδιστικές αφίσες της ΕΣΣΔ και της μαοϊκής Κίνας έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί «μεταλλαγμένες» σε ΛΟΑΤΚΙ+ καμπάνιες (pride.propaganda.com) και δεν θυμάμαι να έγινε πουθενά ιδιαίτερο θέμα.

Υπόψη κιόλας ότι ο συγκεκριμένος πίνακας δεν απεικονίζει καν ένα πραγματικό γεγονός αλλά την ιδεατή του αναπαράσταση, αφού ούτε στην Αγία Λαύρα ξεκίνησε η επανάσταση του ’21, ούτε έγινε τέτοια εναρκτήρια τελετή παρουσία του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ούτε και η εν λόγω σημαία έγινε ποτέ επίσημη, αλλά έστω. 

Γεγονός είναι ότι στα καθ’ ημάς, ίσως και επειδή συνέπεσε με τον εορτασμό των 200 χρόνων της Επανάστασης, το «βλάσφημο» φώτοσοπ σε έναν πίνακα που θεωρείται κάτι σαν μέρος της εθνικής κληρονομιάς ξεσήκωσε θύελλα ομοφοβικών αντιδράσεων από πρόσωπα και μίντια εθνικιστικού, «κίτρινου» και ακροδεξιού προσανατολισμού, με τον εν λόγω λογαριασμό να δέχεται πολλά υβριστικά και απειλητικά μηνύματα. Ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές, όπως ο Θ. Πλεύρης, βγήκαν στα κάγκελα μιλώντας για «παραποίηση του Ιερού Συμβόλου της Επανάστασης» που «συνιστά βάναυση προσβολή σε όλους τους Έλληνες και στη μνήμη όλων όσων μας χάρισαν την ελευθερία» και ζητώντας την καταδίκη του… φώτοσοπ «από τον επίσημο ΛΟΑΤΚΙ+ σύνδεσμο» (άσχετα που δεν υπάρχει κάτι τέτοιο).

Η λεζάντα ωστόσο της ανάρτησης είναι σαφέστατη: «Όπου υπάρχει καταπάτηση των δικαιωμάτων και καταπίεση υπάρχει επανάσταση, στο παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον» γράφει χαρακτηριστικά, φράση που επαναλαμβάνει ο νεαρός διαχειριστής του λογαριασμού στη σύντομη συνομιλία μας τονίζοντας ότι η εικόνα αποσκοπούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα και όχι να «υπονομεύσει». 

Η rainbow σημαία δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο προσβολή, ούτε άλλωστε η ανάρτηση εννοούσε ότι οι δυο αυτοί αγώνες, ο εθνικοαπελευθερωτικός του ’21 και αυτός της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι «ισότιμοι» ή οτιδήποτε άλλο. Υποδηλώνει απλώς ότι ο πόθος για ελευθερία, δικαιώματα και αξιοπρέπεια είναι πολύμορφος και πανανθρώπινος.

Τόσο ο ίδιος ο διαχειριστής του λογαριασμού όσο και ο δημιουργός της επίμαχης αφίσας δεν θέλουν προς ώρας για ευνόητους λόγους να αποκαλύψουν οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία γι΄ αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του φύλου τους (το αρσενικό άρθρο χρησιμοποιείται εδώ συμβατικά εκατέρωθεν), επιμένει όμως ότι ούτε προσέβαλε κανέναν με την ανάρτηση αυτή, ούτε έχει να απολογηθεί για κάτι:

«Όσα χρόνια ασχολούμαι με την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάντα συναντώ αντιδράσεις. Σε καμία περίπτωση όμως δεν περίμενα να πάρει τέτοια έκταση το θέμα, ο σκοπός του δημιουργού ήταν να αποτελέσει έμπνευση για όσους δίνουν τον δικό τους προσωπικό αγώνα, θυμίζοντας ότι αυτή είναι η φύση των ανθρώπων – των υπόδουλων Ελλήνων στην προκειμένη περίπτωση: να επαναστατούν ενάντια στην καταπίεση».

— Για πες, περίμενες εξαρχής τέτοιες αντιδράσεις όταν ανέβασες τη «rainbow» εκδοχή της Αγίας Λαύρας;

Κατ' αρχάς να πω ότι δεν είμαι εγώ ο δημιουργός αυτής της εικόνας, ο ίδιος μάλιστα επιθυμεί να μείνει ανώνυμος. Μπορώ όμως να μεταφέρω, για άλλη μια φορά, το κεντρικό μήνυμα: «Όπου υπάρχει καταπάτηση των δικαιωμάτων και καταπίεση υπάρχει επανάσταση, στο παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον».

Ναι, σίγουρα περίμενα ότι θα υπήρχε μια μερίδα ανθρώπων που θα μετέφραζε λανθασμένα την προσπάθεια του δημιουργού να εκφράσει αυτό το μήνυμα μέσα από την τέχνη. Όσα χρόνια ασχολούμαι με την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάντα συναντώ αντιδράσεις. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν περίμενα να πάρει τέτοια έκταση το θέμα, εξάλλου σκοπός του δημιουργού ήταν να αποτελέσει το έργο αυτό έμπνευση για όσους δίνουν καθημερινά τον δικό τους προσωπικό αγώνα, θυμίζοντας ότι αυτή είναι η φύση των ανθρώπων – των υπόδουλων Ελλήνων στη μία περίπτωση, των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων στην άλλη: να επαναστατούν ενάντια στην καταπίεση.

— Τι θα απαντούσες σε όσους «προσβλήθηκαν»;

Από πότε το να αντλείς έμπνευση από το παρελθόν, για τους δικούς σου αγώνες είναι προσβολή; Από πότε ο θαυμασμός και ο σεβασμός σε όσους άνοιξαν τον δρόμο της ελευθερίας για όλους εμάς αποτελεί προσβολή; Το μήνυμα του καλλιτέχνη είναι πολύ συγκεκριμένο. Πουθενά δεν έγινε καμία σύνδεση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των αγωνιστών του ’21. Όποιος το μεταφράζει έτσι κάνει ομοφοβική προπαγάνδα και προσπαθεί να δημιουργήσει προκαταλήψεις και μίσος απέναντι στους ΛΟΑΤΚΙ+.

Η rainbow σημαία δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο προσβολή, ούτε άλλωστε η ανάρτηση εννοούσε ότι οι δυο αυτοί αγώνες, ο εθνικοαπελευθερωτικός του ’21 και αυτός της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι «ισότιμοι» ή οτιδήποτε άλλο. Υποδηλώνει απλώς ότι ο πόθος για ελευθερία, δικαιώματα και αξιοπρέπεια είναι πολύμορφος και πανανθρώπινος. 

— Μερικά πράγματα για σένα και τον λογαριασμό @lgbt_greece_; 

Δεν θα ήθελα να μοιραστώ περισσότερα σχετικά με την ταυτότητα μου και τη διαχείριση του λογαριασμού αυτή την περίοδο λόγω των απειλών που έχω δεχτεί. Ο λογαριασμός δημιουργήθηκε το 2017 και η ιδέα προέκυψε όταν παρατήρησα ότι δεν υπάρχει στο Instagram κάποιος άλλος ΛΟΑΤΚΙ+ ελληνικός ενεργός λογαριασμός με κοινό, οπότε αποφάσισα να φτιάξω εγώ έναν.

Η θεματολογία δεν είναι αποκλειστικά ΛΟΑΤΚΙ+. Ο λογαριασμός υποστηρίζει κάθε κοινωνική ομάδα που δέχεται καταπίεση και καταπάτηση των δικαιωμάτων της και προσπαθεί καθημερινά να εξαλείψει τα τοξικά στερεότυπα της κοινωνίας. Τα ζητήματα που θίγουμε πιο συχνά αφορούν τον φεμινισμό, τον ρατσισμό, τον μισογυνισμό, θέματα επικαιρότητας - σχετικά περιστατικά και οποιαδήποτε άλλη διάκριση, στερεότυπο ή προκατάληψη που κρατάει πίσω τους ανθρώπους από το να είναι ο πραγματικός εαυτός τους με ελευθερία και ασφάλεια.

επανάσταση πίνακας Βρυζάκης Facebook Twitter
Θεόδωρος Βρυζάκης, «Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογών την σημαίαν της Επαναστάσεως», 1865, Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη.

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θεραπείες» μεταστροφής: Δύο προσωπικές εμπειρίες

Ο επόμενος κόσμος / «Θεραπείες» μεταστροφής: Δύο προσωπικές εμπειρίες

Μια αιχμηρή συζήτηση του Θοδωρή Αντωνόπουλου με τον Αλέξανδρο Διακοσάββα και την Έλενα-Όλγα Χρηστίδη με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σχετικά με την απαγόρευση των υποτιθέμενων «θεραπειών» που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλίας Αδάμ: «Το θέατρο είναι πράξη επιβολής. Όταν επιβάλλεις κάτι, θα έχεις αντιδράσεις»

Θέατρο / Ηλίας Αδάμ: «Το θέατρο είναι πράξη επιβολής. Όταν επιβάλλεις κάτι, θα έχεις αντιδράσεις»

Μια αυθόρμητη συζήτηση για τον καπιταλισμό, την πατριαρχία και τα Πόκεμον με τον δημιουργό της παράστασης «We are in the army now» που ανεβαίνει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
The Queer Archive Festival #3: Η μεγάλη γιορτή της queer κουλτούρας έρχεται για τρίτη χρονιά στην Αθήνα

Πολιτισμός / The Queer Archive Festival #3: Η μεγάλη γιορτή της queer κουλτούρας έρχεται για τρίτη χρονιά στην Αθήνα

Εκθέσεις, performances, συζητήσεις, γαστρονομία, karaoke, εργαστήρια, drag shows, parties και πολλά ακόμη θα διεξάγονται παράλληλα για δέκα ημέρες σε διάφορους χώρους του αθηναϊκού κέντρου, από τις 12 έως τις 22 Μαΐου 2022, με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
THE LIFO TEAM
Τζένη Χειλουδάκη: «Είμαι πιο φτωχή και πιο πλούσια από ποτέ»

Συνεντεύξεις / Τζένη Χειλουδάκη: «Είμαι πιο φτωχή και πιο πλούσια από ποτέ»

Πριν από ακριβώς δέκα χρόνια ξεκίνησε μια άλλη περίοδος στη ζωή του πρώτου τρανς μοντέλου, που δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη. Η Τζένη Χειλουδάκη λέει πως όλα αυτά τα χρόνια που μένει στη Σητεία προσπαθεί να εξαγνιστεί, πως σήμερα δεν έχει τίποτα και ταυτόχρονα έχει τα πάντα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ραφαέλλα Αννίτα: «Να σταματήσουμε οι τρανς άνθρωποι να είμαστε “αόρατοι”»

The Upfront initiative by LiFO & Tsomokos / Ραφαέλλα Αννίτα: «Να σταματήσουμε οι τρανς άνθρωποι να είμαστε “αόρατοι”»

Η επωφελούμενη από το διετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη ανέργων που θεωρούνται ευάλωτα άτομα Ραφαέλλα Αννίτα περιγράφει τη νέα εργασιακή της πραγματικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νάνσυ Παπαθανασίου: Τι σημαίνει να είσαι out στον χώρο εργασίας σου

The Upfront initiative by LiFO & Tsomokos / Νάνσυ Παπαθανασίου: Τι σημαίνει να είσαι out στον χώρο εργασίας σου

H ψυχολόγος, διδάσκουσα στο ΠΑΔΑ και συν-ιδρύτρια του Οrlando LGBT+ Νάνσυ Παπαθανασίου εξηγεί γιατί είναι σημαντικό τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να είναι out στην εργασία τους και πώς μπορούν οι εταιρείες να διασφαλίσουν το πλαίσιο για ένα ασφαλές coming out.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Φώτης Σεργουλόπουλος: «Μετά το coming out μου κέρδισα την εμπιστοσύνη του κόσμου. Έχασα επαγγελματικές προτάσεις»

The Upfront initiative by LiFO & Tsomokos / Φώτης Σεργουλόπουλος: «Μετά το coming out μου κέρδισα την εμπιστοσύνη του κόσμου. Έχασα επαγγελματικές προτάσεις»

Ο αγαπημένος ηθοποιός, δημοσιογράφος και επιχειρηματίας παραμένει ένα από τα ελάχιστα ανοιχτά γκέι πρόσωπα του δημόσιου λόγου στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Nicolas Eybalin

The Upfront initiative by LiFO & Tsomokos / Nicolas Eybalin: «Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αποτελεί προτεραιότητα για τη γαλλική διπλωματία»

Ο Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος εξηγεί πώς έχουν τα πράγματα σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και το coming out στον χώρο εργασίας στη Γαλλία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Ορατότητα στην πράξη!

The Upfront initiative by LiFO & Tsomokos / Ορατότητα στην πράξη!

Αυτή είναι η εργασιακή πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ελλάδα εν έτει 2022, που οι κατακτήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προχωρούν παράλληλα με την πρόοδο της κοινωνίας μας: φόβος, διακρίσεις, αποκλεισμοί, bullying.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΛΟΑΤΚΙ+ στην ελληνική επαρχία: «Mission impossible»;

Lgbtqi+ / Η διπλή ζωή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην ελληνική επαρχία

Το τραγικό περιστατικό με τον πατέρα που αυτοκτόνησε στην Κάρπαθο, μην αντέχοντας τις αντιδράσεις του κοινωνικού του περίγυρου όταν αποκαλύφθηκε η ομοφυλοφιλία του γιου του, ξανάφερε στην επιφάνεια μια δύσκολη, αλλά όχι άλυτη εξίσωση τόσο για νέα ή και μεγαλύτερα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά όσο και για τους γονείς τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ