«Οι δεκαετίες που χάσαμε κλεισμένοι στην ντουλάπα»: 12 ΛΟΑΤ+ ηλικιωμένοι αφηγούνται Facebook Twitter
Magora Kennedy. Φωτο: Karsten Thormaehlen

«Οι δεκαετίες που χάσαμε κλεισμένοι στην ντουλάπα»: 12 ΛΟΑΤ+ ηλικιωμένοι αφηγούνται

0

Η φωτογραφική έκθεση Not Another Second (Ούτε ένα δευτερόλεπτο ακόμα) αφηγείται τις ιστορίες 12 ΛΟΑΤ+ ηλικιωμένων ατόμων, εστιάζοντας στα χρόνια που έχασαν «στην ντουλάπα», εξαιτίας του κοινωνικού ρατσισμού.

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες σε έναν οίκο ευγηρίας στο κέντρο του Μπρούκλιν, περιλαμβάνει τα πορτρέτα και τις συνεντεύξεις που έκανε ο Γερμανός φωτογράφος Karsten Thormaehlen σε 12 ηλικιωμένα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤ+ (το Κ λείπει σκόπιμα από το ακρώνυμο, καθώς η λέξη κουίρ (queer) είχε σαφώς αρνητική και κακοποιητική χροιά στο παρελθόν, ωστόσο έχει πλέον επαναπροσδιοριστεί στο πλαίσιο της κοινότητας). Μέσα από τις συγκινητικές εξομολογήσεις των συνεντευξιαζόμενων, τίθεται το κρίσιμο ερώτημα: Πώς μετράμε το συναισθηματικό και κοινωνικό κόστος των διακρίσεων;

Μέσα από τη στάση ζωής τους, οι ΛΟΑΤ+ ηλικιωμένοι έχουν ανοίξει τον δρόμο για ένα καλύτερο και πιο ανεκτικό μέλλον για τις επόμενες γενιές. Το πρότζεκτ αναγνωρίζει τις θυσίες και τη συνεισφορά αυτών των ατόμων, γιορτάζοντας ταυτόχρονα την ομορφιά και το κουράγιο τους και εμψυχώνοντάς τους να μοιραστούν τα λόγια σοφίας τους προς τους νεότερους.

Οι άνθρωποι αυτοί έδειξαν το ανάστημά τους και αρνήθηκαν να χαρακτηριστούν απόκληροι της κοινωνίας, εγκληματίες, αμαρτωλοί ή ψυχικά ασθενείς, σε εποχές που ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός ή η ταυτότητα φύλου τους ισοδυναμούσε με πλήρη κοινωνικό αποκλεισμό. Η κληρονομιά τους περιλαμβάνει δύσκολες νομικές μάχες για να έχουν δικαίωμα στον γάμο, την τεκνοθεσία, την εργασία, την κοινωνική πρόνοια, την ιατρική περίθαλψη, τη στέγη, σε μια ζωή χωρίς διακρίσεις και ρατσισμό. 

«Εμείς το ξεκινήσαμε. Εσείς, οι νέοι, να το τελειώσετε».

— Magora Kennedy, 82 ετών, ΛΟΑΤ+ ακτιβίστρια

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους στη σκιά και δεν μπορούσαν να κάνουν αυτονόητα πράγματα: να περπατούν με το κεφάλι ψηλά, να μην τους θεωρούν τρελούς, να υπηρετήσουν στον στρατό, να παντρευτούν, να εργαστούν.

Δίπλα σε κάθε πορτρέτο αναφέρεται ο αριθμός των ετών που καθένας από αυτούς έχασαν προτού βρουν το κουράγιο να κάνουν come out.

«Οι δεκαετίες που χάσαμε κλεισμένοι στην ντουλάπα»: 12 ΛΟΑΤ+ ηλικιωμένοι αφηγούνται Facebook Twitter
Ray Cunningham & Richard Prescott. Φωτο: Karsten Thormaehlen

Ένα ομόφυλο ζευγάρι, ο 83χρονος Ray Cunningham και ο 79χρονος Richard Prescott, θυμούνται πώς μεγάλωσαν στα '50s και τα '60s. Σε κάποιο σημείο, ο Cunningham εξηγεί, κοιτώντας στην κάμερα, πώς όταν ήταν 19 χρονών και υπηρετούσε στο ναυτικό, ήταν υπεύθυνος να απορρίπτει τους γκέι υποψήφιους. Έκανε τελικά come out στη μητέρα του σε ηλικία 21 ετών, αλλά στον πατέρα του δεν μίλησε ποτέ. Ο Prescott θυμάται πως όταν ήταν στο λύκειο τον κορόιδευαν επειδή πάντα κοίταγε κάτω καθώς περπατούσε. Εξηγεί σήμερα ότι ήταν αυτός ήταν ένας μηχανισμός άμυνας. «Δεν θες να αντικρίζεις άλλους ανθρώπους που νιώθεις ότι θα σε απορρίψουν». Ο ίδιος έκανε come out στα 60.

Για άλλους ένας ετεροφυλόφιλος γάμος τους πρόσφερε μια τραυματική κάλυψη. Η 69χρονη Paulette Thomas-Martin αποφάσισε να παντρευτεί έναν άντρα «γιατί αυτή ήταν η νόρμα». Έμεινε σε αυτό τον γάμο για 20 χρόνια και έκανε δυο παιδιά. «Δεν έχεις φωνή και ζεις ένα ψέμα. Από αυτό το ψέμα προκύπτει θυμός και μίσος, που ξεσπάει στους κοντινούς σου ανθρώπους. Εγώ το έβγαζα στα παιδιά μου». Εκείνη την περίοδο η ίδια ήταν ομοφοβική, δεν ήθελε να συναναστρέφεται με γκέι άτομα και τα κορόιδευε, προφανώς, όπως αναφέρει σήμερα, σαν μέσο προστασίας, ένα είδος άρνησης. Έκανε come out στα 40, όταν τα παιδιά της είχαν πια μεγαλώσει.

«Οι δεκαετίες που χάσαμε κλεισμένοι στην ντουλάπα»: 12 ΛΟΑΤ+ ηλικιωμένοι αφηγούνται Facebook Twitter
Paulette Thomas-Martin & Pat Martin. Φωτο: Karsten Thormaehlen
«Οι δεκαετίες που χάσαμε κλεισμένοι στην ντουλάπα»: 12 ΛΟΑΤ+ ηλικιωμένοι αφηγούνται Facebook Twitter
Pearl Bennett. Φωτο: Karsten Thormaehlen

Η 82χρονη Magora Kennedy εξαναγκάστηκε από τη μητέρα της να παντρευτεί όταν ήταν 14 χρονών, για να «θεραπευτεί» η ομοφυλοφιλία της. Ο σύζυγός της ήταν 21 χρόνια μεγαλύτερος και κακοποιητικός απέναντί της.

«Όσοι είναι σήμερα στα 70, 80, 90 τους, έχουν ζήσει μια ζωή όπου ο νόμος, ο στρατός, η κυβέρνηση, γιατροί και ψυχολόγοι τους έλεγαν ότι είναι άρρωστοι και εγκληματίες» δηλώνει ο Michael Adams, εκπρόσωπος της ΜΚΟ SAGE για τους ΛΟΑΤ+ ηλικιωμένους. «Σε πολλές περιπτώσεις αυτό τους οδηγούσε στην "ντουλάπα", ως μηχανισμό αυτοπροστασίας».

Παρά τις κερδισμένες μάχες, σήμερα οι ΛΟΑΤ+ ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν ακόμα μεγάλες προκλήσεις, όπως φαίνεται στις παρακάτω στατιστικές (που αναφέρονται στην Αμερική):

• 21% των ΛΟΑΤ+ ηλικιωμένων έχουν βοηθήσει φίλους τους, ως φροντιστές, σε σύγκριση με το μόλις 6% των ετεροφυλόφιλων συνομηλίκων τους.

• 48% όλων των ΛΟΑΤ+ ζευγαριών έχουν αντιμετωπίσει επιθετική συμπεριφορά στην αναζήτηση στέγης.

• 34% των ΛΟΑΤ+ ηλικιωμένων φοβούνται μήπως πρέπει να κρύψουν την ταυτότητά τους όταν ψάχνουν σπίτι.

• 20% των ΛΟΑΤ+ αποφεύγουν την ιατρική περίθαλψη από φόβο για ρατσιστική διάκριση.

• 50% των transgender έχουν μάθει οι ίδιοι στους φροντιστές τους τη φροντίδα που χρειάζονται.

• 41% των ΛΟΑΤ+ ηλικιωμένων δηλώνουν αναπηρία, σε σύγκριση με το αντίστοιχο 35% των ετεροφυλόφιλων συνομηλίκων τους.

• 60% των ΛΟΑΤ+ ηλικιωμένων δηλώνουν ότι νιώθουν την έλλειψη συντροφικότητας, ενώ πάνω από 50% δηλώνουν απομονωμένοι.

• 50% του ΛΟΑΤ+ πληθυσμού ζει σε πολιτείες (των ΗΠΑ) χωρίς νόμους που να τους προστατεύουν από τις διακρίσεις στη στέγαση.

• 41% των transgender έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.

• 33% όλων των transgender δεν έχουν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δηλώνουν κακή γενική υγεία.

• 21% όλων των transgender δηλώνουν ότι γιατρός ή άλλος υγειονομικός έχει χρησιμοποιήσει σκληρή ή κακοποιητική γλώσσα στη θεραπεία τους. 

• 66% των ΛΟΑΤ+ ηλικιωμένων έχουν υπάρξει θύμα τουλάχιστον τρεις φορές στη ζωή τους.

Δείτε τα βίντεο και τα πορτρέτα της έκθεσης «Not another second» εδώ.

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H Proud Seniors Greece υποστηρίζει ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ηλικίας άνω των 50

Do the right thing / H Proud Seniors Greece υποστηρίζει ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ηλικίας άνω των 50

Οι Proud Seniors μάχονται για να εξαλείψουν τις διακρίσεις, βοηθούν στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που μπορεί βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σκοπεύουν να μην αφήσουν κανένα άτομο της κοινότητας να γεράσει μόνο του.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ιστορία του Βίκτωρα, ενός trans άνδρα που περιμένει παιδί

Τελικά, καλά τα κατάφερες / Η ιστορία του Βίκτωρα, ενός trans άνδρα που περιμένει παιδί

Ο Βίκτωρας μιλάει στον Φώτη Σεργουλόπουλο για την απόφασή του να κάνει φυλομετάβαση στα 38 του χρόνια και να γίνει ο άνθρωπος που πραγματικά αισθανόταν. Ο επαναπροσδιορισμός φύλου τον έκανε να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή μέσα στην οποία αισθάνεται πλέον o εαυτός του. Σήμερα είναι παντρεμένος και περιμένει παιδί μαζί με την γυναίκα του. Στο podcast ακούγονται τραγούδια σε μουσική και στίχους Victor Victorious και ερμηνεία [email protected]
Όσα δεν ξέρατε για τη ΛΟΑΤΚΙ+ ορολογία (και θέλατε να ρωτήσετε)

Ο επόμενος κόσμος / Όσα δεν ξέρατε για τη ΛΟΑΤΚΙ+ ορολογία (και θέλατε να ρωτήσετε)

Τι σημαίνει queer; Ποια η διαφορά ανάμεσα στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου; Πότε λέμε ότι ένα άτομο είναι trans; Ποιες λέξεις είναι κακοποιητικές για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα; Μια συζήτηση του Αλέξανδρου Διακοσάββα με τις ειδικούς ψυχικής υγείας και διδάσκουσες των μαθημάτων για τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες σε Πάντειο και ΠΑΔΑ, Νάνσυ Παπαθανασίου και Έλενα-Όλγα Χρηστίδη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος μιλά με την ακτιβίστρια Στέλλα Μπελιά για το θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια

Τελικά, καλά τα κατάφερες / Ο Φώτης Σεργουλόπουλος μιλά με την ακτιβίστρια Στέλλα Μπελιά για το θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια

Η Στέλλα Μπελιά είναι μητέρα δύο παιδιών, νηπιαγωγός, ακτιβίστρια και πρόεδρος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο. Η ίδια δηλώνει: «Σε μία παιδοκεντρική κοινωνία, που υποτίθεται ότι λειτουργεί για το καλό των παιδιών, εμείς δεν παλεύουμε για τα δικά μας δικαιώματα, αλλά για τα δικαιώματα των παιδιών μας. Και αυτό θα έπρεπε να έχει ήδη λυθεί».
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος σε μια απολαυστική κουβέντα με τον Γιώργο Καπουτζίδη

Τελικά, καλά τα κατάφερες / Ο Φώτης Σεργουλόπουλος σε μια απολαυστική κουβέντα με τον Γιώργο Καπουτζίδη

Σε αυτό το podcast ακούμε δύο φίλους να συζητούν, διότι ο Γιώργος Καπουτζίδης είναι πολύ καλός φίλος με τον Φώτη Σεργουλόπουλο. Η ουσία όμως είναι ότι ο Καπουτζίδης αρθρώνει έναν λόγο που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς και αποδομεί τα κλισέ «Δεν με ενδιαφέρει τι κάνεις στο κρεβάτι σου» και «Τι θα πω στα παιδιά μου» τόσο απλά και αριστουργηματικά, που δεν θα τολμήσεις να τα ξαναβάλεις στο στόμα σου.Τα κομμάτια που ακούγονται είναι από τις μουσικές πρόβες του μιούζικαλ “Πρισίλα, η βασίλισσα της ερήμου” που ανέβηκε τον Μάιο του 2014 σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού, μουσική διεύθυνση Αλέξιου Πρίφτη, με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Καπουτζίδη, τον Φώτη Σεργουλόπουλο και τον Παναγιώτη Πετράκη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Boy Is Beautiful

Athens Pride 2022 / The Boy Is Beautiful: Ένα περιοδικό που ξετυλίγει το νήμα των ελληνικών queer χρονικών

Στο εξαμηνιαίο περιοδικό του Λεωνίδα Λιόλιου queer και queer friendly αναγνώστες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μπορούν να ανακαλύψουν κομμάτια της ελληνικής ιστορίας που έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα της ετεροκανονικότητας και του μεσσιανισμού.
M. HULOT
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Τι σημαίνει να γεννιέσαι ίντερσεξ;

Athens Pride 2022 / Explainer: Τι σημαίνει να γεννιέσαι ίντερσεξ;

Το γράμμα «Ι» στο αρκτικόλεξο ΛΟΑΤΚΙ+ αντιστοιχεί σε υγιή ανθρώπινα σώματα που μέχρι σήμερα συχνά παθολογικοποιούνται και υποβάλλονται σε επεμβάσεις «κανονικοποίησης» φύλου ερήμην τους. Η Intersex Greece εξηγεί τον όρο, τις δυσκολίες και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα ίντερσεξ άτομα στην Ελλάδα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γάμος για ολ@

Athens Pride 2022 / Explainer: Γάμος για ολ@ τώρα – Γιατί το σύμφωνο συμβίωσης δεν αρκεί

Κάτι η πανελλήνια καμπάνια «Πες το Ναι», που πάει με χίλια, κάτι τα νομοσχέδια που έχουν προαναγγείλει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που οι «γάμοι της Τήλου», οι οποίοι παραμένουν σημείο αναφοράς, έγιναν ταινία, το ζήτημα του ομόφυλου γάμου και της παιδοθεσίας ξαναμπαίνει δυναμικά στη δημόσια ατζέντα και διεκδικείται «άνευ όρων», όπως λέει και το κεντρικό σύνθημα του φετινού Athens Pride.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Explainer: Γιατί οι ΗΠΑ δεν χρειάζονταν τη Νάνσυ Ρήγκαν σε γραμματόσημο – ειδικά τώρα

Lgbtqi+ / Explainer: Γιατί οι ΗΠΑ δεν χρειάζονταν τη Νάνσυ Ρήγκαν σε γραμματόσημο – ειδικά τώρα

Κακό timing και απολύτως δικαιολογημένη η οργή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας: η Ρήγκαν είχε αρνηθεί να βοηθήσει ακόμα και τον στενό φίλο της οικογένειας και διάσημο θύμα του AIDS, Ροκ Χάτσον
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
POLICE PRIDE

Οπτική Γωνία / Καλώς λοιπόν κηρύχθηκαν «ανεπιθύμητοι» στο Athens Pride οι ένστολοι αστυνομικοί;

Η αρνητική απάντηση του Athens Pride στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΛΟΑΤΚΙ Αστυνομικών για επίσημη συμμετοχή στις φετινές εκδηλώσεις πυροδότησε πολλές συζητήσεις και αποτέλεσε μια ακόμα αφορμή να σκεφτούμε τι είδους Pride θέλουμε τελικά, και όχι μόνο στην Αθήνα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αν όλα τα κουήρ (ελληνικά) τραγούδια έκαναν coming out

ACADDEMIA / Αν όλα τα κουήρ (ελληνικά) τραγούδια έκαναν coming out

Κουήρ τραγούδια υπάρχουν αμέτρητα, γραμμένα σε διαφορετικές εποχές. Μπορεί να είναι αυτά που έχουν γραφτεί ή/και ερμηνευθεί από κουήρ καλλιτέχνες/-ιδες, ή έχουν τραγουδηθεί από cis/στρέιτ «queer icons», ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο έχουν αγαπηθεί από το κουήρ κοινό.
ΕΛΕΝΑ-ΟΛΓΑ ΧΡΗΣΤΙΔΗ
«Θεραπείες» μεταστροφής: Δύο προσωπικές εμπειρίες

Ο επόμενος κόσμος / «Θεραπείες» μεταστροφής: Δύο προσωπικές εμπειρίες

Μια αιχμηρή συζήτηση του Θοδωρή Αντωνόπουλου με τον Αλέξανδρο Διακοσάββα και την Έλενα-Όλγα Χρηστίδη με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σχετικά με την απαγόρευση των υποτιθέμενων «θεραπειών» που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλίας Αδάμ: «Το θέατρο είναι πράξη επιβολής. Όταν επιβάλλεις κάτι, θα έχεις αντιδράσεις»

Θέατρο / Ηλίας Αδάμ: «Το θέατρο είναι πράξη επιβολής. Όταν επιβάλλεις κάτι, θα έχεις αντιδράσεις»

Μια αυθόρμητη συζήτηση για τον καπιταλισμό, την πατριαρχία και τα Πόκεμον με τον δημιουργό της παράστασης «We are in the army now» που ανεβαίνει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
The Queer Archive Festival #3: Η μεγάλη γιορτή της queer κουλτούρας έρχεται για τρίτη χρονιά στην Αθήνα

Πολιτισμός / The Queer Archive Festival #3: Η μεγάλη γιορτή της queer κουλτούρας έρχεται για τρίτη χρονιά στην Αθήνα

Εκθέσεις, performances, συζητήσεις, γαστρονομία, karaoke, εργαστήρια, drag shows, parties και πολλά ακόμη θα διεξάγονται παράλληλα για δέκα ημέρες σε διάφορους χώρους του αθηναϊκού κέντρου, από τις 12 έως τις 22 Μαΐου 2022, με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
THE LIFO TEAM
Τζένη Χειλουδάκη: «Είμαι πιο φτωχή και πιο πλούσια από ποτέ»

Συνεντεύξεις / Τζένη Χειλουδάκη: «Είμαι πιο φτωχή και πιο πλούσια από ποτέ»

Πριν από ακριβώς δέκα χρόνια ξεκίνησε μια άλλη περίοδος στη ζωή του πρώτου τρανς μοντέλου, που δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη. Η Τζένη Χειλουδάκη λέει πως όλα αυτά τα χρόνια που μένει στη Σητεία προσπαθεί να εξαγνιστεί, πως σήμερα δεν έχει τίποτα και ταυτόχρονα έχει τα πάντα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ