Για τρίτη συνεχή χρονιά η Στέγη διοργανώνει, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS (1η Δεκεμβρίου), το «I'm Positive», που φέτος θα παρακολουθήσουμε online, στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube.

 

Άνθρωποι με αληθινές ιστορίες μιλούν για τη διαφορετικότητα, την ορατότητα και την αποδοχή, σε μια ανοιχτή συζήτηση που πλέον αποτελεί θεσμό για την ελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Μάλιστα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι συζητήσεις και οι ιστορίες εστίαζαν κυρίως στον HIV, τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, τις μεθόδους πρόληψης και το στίγμα γύρω από τον ιό, φέτος οι θεματικές είναι εμφανώς διευρυμένες και άπτονται ζητημάτων όπως η ομόφυλη γονεϊκότητα, η τρανσφοβία, η τοξικοφοβία, ο ρατσισμός και η αποδοχή, γενικότερα.

 

Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από την αγκαλιά ενός πατέρα και μιας μητέρας. Από το χαμόγελο ενός περήφανου μωρού. Από την κατανόηση και την αγάπη –δίχως όρια και προϋποθέσεις– ενός συντρόφου. Στο φετινό I'm Positive, πρωταγωνιστεί η αποδοχή, μέσα από πέντε αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν με ή χωρίς τον HIV.

 

I'm Positive 2020: 5 νέες δυνατές ιστορίες για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή
Μάριος Ατζέμης

 

Ο Μιχάλης και ο Γιώργος, ένα ομόφυλο ζευγάρι, μιλούν για υιοθεσία και αναδοχή. Ο Μάριος, ένας οροθετικός, πρώην χρήστης ουσιών, μιλάει για την αποδοχή από την κοινωνία. Ο Γιώργος και οι γονείς του για την αποδοχή της οικογένειας. Η Ερωφίλη μιλάει για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων και την ταυτότητα φύλου. Ο Olamide, ένας Νιγηριανός που έφυγε από το σπίτι του επειδή είναι ομοφυλόφιλος και διώχθηκε από τη χώρα του επειδή εργαζόταν για την υποστήριξη ατόμων με HIV, μιλάει για το στίγμα στη δική του κοινωνία.

 

Αποδέχομαι σημαίνει αγαπώ, ακούω, αντιλαμβάνομαι, συναισθάνομαι και κατανοώ. Ας εστιάσουμε το βλέμμα μας σε πέντε ιστορίες που συμβαίνουν δίπλα μας και ας μιλήσουμε ανοιχτά ενάντια στο στίγμα και την προκατάληψη που κουβαλάει μαζί του κάθε ιός και κάθε κοινωνία. Η επιστήμη έχει προχωρήσει. Ας ακολουθήσει και η κοινωνία.