Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα υπέγραψε την Τετάρτη νομοσχέδιο που επιτρέπει σε άτομα άνω των 14 ετών να αλλάζουν το όνομά τους και το φύλο τους στα επίσημα κρατικά έγγραφα. 

 

Σύμφωνα με το Reuters πρόκειται για μια ιστορική μεταβολή σε μια παραδοσιακά συντηρητική, κατά κύριο λόγο Ρωμαιοκαθολική χώρα.

 

Ο νόμος, που πρωτοπαρουσιάστηκε από την κεντροαριστερή πρόεδρο Μισέλ Μπατσελέτ και ήρθε αντιμέτωπος με την σκληρή αντιπαράθεση συντηρητικών και θρησκευτικών ομάδων, πέρασε από τους νομοθέτες τον Σεπτέμβριο, σχεδόν πέντε χρόνια μετά. 

 

«Γνωρίζω πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα», δήλωσε ο κεντροαριστερός Πινιέρα προσθέτοντας πως είναι σταθερός στην πεποίθησή του «ότι έχουμε κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». 

 

Ο νόμος σηματοδοτεί μια όλο και πιο προοδευτική αλλαγής πορείας της Χιλής, μια χώρα των Άνδεων στην οποία, μέχρι πρότινος, κυριαρχούσε μια συντηρητική καθολική κουλτούρα, ανέφερε το Reuters. 

 

Η Χιλή νομιμοποίησε το διαζύγιο το 2004 και ήταν μια από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο.

 

To 2017 νομιμοποιήθηκαν, αν και μόνο για ειδικές περιπτώσεις, οι αμβλώσεις. Το νομικό καθεστώς απαγόρευσής τους ήταν από τα σκληρότερα στον κόσμο. 

 

Ο νόμος για τα transgender άτομα εγκρίθηκε την Τετάρτη και ορίζει την ταυτότητα φύλου σαν μια προσωπική πεποίθηση όπου το άτομο αναγνωρίζει τον εαυτό του ως άντρα ή γυναίκα, ανεξάρτητα από φυσικά χαρακτηριστικά, το βιολογικό φύλο ή το όνομα  που είναι καταχωρημένο στα μητρώα της χώρας. 

 

Τα παιδιά ηλικίας 14 έως 18 ετών πρέπει πρώτα να λάβουν τη συγκατάθεση των γονέων ή των νόμιμων κηδεμόνων τους.

 

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των transgender ατόμων στη Χιλή. 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr