Η προδιάθεση ενός ατόμου να αναπτύξει δυσφορία ταυτότητας φύλου είναι γονιδιακή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Η μελέτη με τίτλο «Ο γενετικός σύνδεσμος ανάμεσα στη δυσφορία φύλου και τις ορμόνες φύλου» δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

 

Τα ευρήματα των επιστημόνων αναφέρουν πως τα γονίδια που καθορίζουν τις ορμόνες φύλου των trans ατόμων τείνουν να δείχνουν διαφορετικά, σε σχέση με εκείνα των cis ατόμων, και να παράγουν διαφορετικά προϊόντα.

 

Η νέα έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 380 trans γυναικών και 344 cis ανδρών στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ αποκαλύπτει μια σημαντική σύνδεση μεταξύ των γονιδίων για τις ορμόνες που καθορίζουν το φύλο και το αν τελικά το άτομο είναι cis άνδρας ή trans γυναίκα.

 

Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες μελέτες που υποδεικνύουν πως η trans ταυτότητα είναι θέμα βιολογίας. Μια από αυτές διεξήχθη από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο και δημοσιεύθηκε πέρσι, τεκμηριώνοντας πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στον εγκέφαλο ενός cis και ενός trans ατόμου.

 

Συγκεκριμένα η περιοχή του πρόσθιου νησιδιακού φλοιού του εγκεφάλου έχει διακριτό όγκο, ανάλογα με το αν επρόκειτο για cis ή trans άτομο. 

 

Τώρα η νέα έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 380 trans γυναικών και 344 cis ανδρών στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ αποκαλύπτει μια σημαντική σύνδεση μεταξύ των γονιδίων για τις ορμόνες που καθορίζουν το φύλο και το αν τελικά το άτομο είναι cis άνδρας ή trans γυναίκα.

 

Παρόλο που η σύνθεση αυτών των γονιδίων που αναλύθηκαν από τους ερευνητές δεν εγγυάται πως το υποκείμενο είναι trans, οι πιθανότητες γι' αυτό το αποτέλεσμα είναι πολύ μεγάλες.

 

H ταυτότητα φύλου των trans ατόμων μπορεί να είναι γενετικά προκαθορισμένη, σύμφωνα με νέα έρευνα
Τα ευρήματα των επιστημόνων αναφέρουν πως τα γονίδια που καθορίζουν τις ορμόνες φύλου των trans ατόμων τείνουν να δείχνουν διαφορετικά, σε σχέση με εκείνα των cis ατόμων, και να παράγουν διαφορετικά προϊόντα.

 

Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάιο από το εργαστήριο νευροενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Λιέγης, με επικεφαλής τη δρ. Julie Bakker, αποκάλυψε ότι μια τομογραφία εγκεφάλου μπορεί να υποδείξει την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου.

 

Τόσο η φυσιολογία όσο και οι λειτουργίες του εγκεφάλου μπορούν να φανερώσουν την trans ταυτότητα, ακόμα και πριν από την εφηβεία, σύμφωνα με αυτή την έρευνα.

 

Η Bakker εξήγησε ότι τα αποτελέσματα των τομογραφιών επιβεβαιώνονταν σε άτομα που δήλωναν ότι είχαν δυσφορία φύλου, στοιχείο που ενισχύει την πεποίθηση ότι στον εγκέφαλο των trans ατόμων υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

 

Τέλος, άλλη μια περσινή έρευνα επιβεβαιώνει τη σημασία τού να επιτρέπουν οι γονείς στα παιδιά τους να είναι ο εαυτός τους και να εκφράζονται ελεύθερα. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, τα trans παιδιά που μεγαλώνουν σε υποστηρικτικό περιβάλλον δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη, σε σχέση με τους cis συνομηλίκους τους.