H ταυτότητα φύλου των trans ατόμων μπορεί να είναι γενετικά προκαθορισμένη, σύμφωνα με νέα έρευνα

H ταυτότητα φύλου των trans ατόμων μπορεί να είναι γενετικά προκαθορισμένη, σύμφωνα με νέα έρευνα Facebook Twitter
EPA/TILL RIMMELE
1

Η προδιάθεση ενός ατόμου να αναπτύξει δυσφορία ταυτότητας φύλου είναι γονιδιακή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη με τίτλο «Ο γενετικός σύνδεσμος ανάμεσα στη δυσφορία φύλου και τις ορμόνες φύλου» δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Τα ευρήματα των επιστημόνων αναφέρουν πως τα γονίδια που καθορίζουν τις ορμόνες φύλου των trans ατόμων τείνουν να δείχνουν διαφορετικά, σε σχέση με εκείνα των cis ατόμων, και να παράγουν διαφορετικά προϊόντα.

Η νέα έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 380 trans γυναικών και 344 cis ανδρών στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ αποκαλύπτει μια σημαντική σύνδεση μεταξύ των γονιδίων για τις ορμόνες που καθορίζουν το φύλο και το αν τελικά το άτομο είναι cis άνδρας ή trans γυναίκα.

Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες μελέτες που υποδεικνύουν πως η trans ταυτότητα είναι θέμα βιολογίας. Μια από αυτές διεξήχθη από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο και δημοσιεύθηκε πέρσι, τεκμηριώνοντας πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στον εγκέφαλο ενός cis και ενός trans ατόμου.

Συγκεκριμένα η περιοχή του πρόσθιου νησιδιακού φλοιού του εγκεφάλου έχει διακριτό όγκο, ανάλογα με το αν επρόκειτο για cis ή trans άτομο. 

Τώρα η νέα έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 380 trans γυναικών και 344 cis ανδρών στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ αποκαλύπτει μια σημαντική σύνδεση μεταξύ των γονιδίων για τις ορμόνες που καθορίζουν το φύλο και το αν τελικά το άτομο είναι cis άνδρας ή trans γυναίκα.

Παρόλο που η σύνθεση αυτών των γονιδίων που αναλύθηκαν από τους ερευνητές δεν εγγυάται πως το υποκείμενο είναι trans, οι πιθανότητες γι' αυτό το αποτέλεσμα είναι πολύ μεγάλες.

H ταυτότητα φύλου των trans ατόμων μπορεί να είναι γενετικά προκαθορισμένη, σύμφωνα με νέα έρευνα Facebook Twitter
Τα ευρήματα των επιστημόνων αναφέρουν πως τα γονίδια που καθορίζουν τις ορμόνες φύλου των trans ατόμων τείνουν να δείχνουν διαφορετικά, σε σχέση με εκείνα των cis ατόμων, και να παράγουν διαφορετικά προϊόντα.

Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάιο από το εργαστήριο νευροενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Λιέγης, με επικεφαλής τη δρ. Julie Bakker, αποκάλυψε ότι μια τομογραφία εγκεφάλου μπορεί να υποδείξει την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου.

Τόσο η φυσιολογία όσο και οι λειτουργίες του εγκεφάλου μπορούν να φανερώσουν την trans ταυτότητα, ακόμα και πριν από την εφηβεία, σύμφωνα με αυτή την έρευνα.

Η Bakker εξήγησε ότι τα αποτελέσματα των τομογραφιών επιβεβαιώνονταν σε άτομα που δήλωναν ότι είχαν δυσφορία φύλου, στοιχείο που ενισχύει την πεποίθηση ότι στον εγκέφαλο των trans ατόμων υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Τέλος, άλλη μια περσινή έρευνα επιβεβαιώνει τη σημασία τού να επιτρέπουν οι γονείς στα παιδιά τους να είναι ο εαυτός τους και να εκφράζονται ελεύθερα. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, τα trans παιδιά που μεγαλώνουν σε υποστηρικτικό περιβάλλον δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη, σε σχέση με τους cis συνομηλίκους τους.

Lgbtqi+
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Boy Is Beautiful

Athens Pride 2022 / The Boy Is Beautiful: Ένα περιοδικό που ξετυλίγει το νήμα των ελληνικών queer χρονικών

Στο εξαμηνιαίο περιοδικό του Λεωνίδα Λιόλιου queer και queer friendly αναγνώστες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μπορούν να ανακαλύψουν κομμάτια της ελληνικής ιστορίας που έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα της ετεροκανονικότητας και του μεσσιανισμού.
M. HULOT
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Τι σημαίνει να γεννιέσαι ίντερσεξ;

Athens Pride 2022 / Explainer: Τι σημαίνει να γεννιέσαι ίντερσεξ;

Το γράμμα «Ι» στο αρκτικόλεξο ΛΟΑΤΚΙ+ αντιστοιχεί σε υγιή ανθρώπινα σώματα που μέχρι σήμερα συχνά παθολογικοποιούνται και υποβάλλονται σε επεμβάσεις «κανονικοποίησης» φύλου ερήμην τους. Η Intersex Greece εξηγεί τον όρο, τις δυσκολίες και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα ίντερσεξ άτομα στην Ελλάδα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γάμος για ολ@

Athens Pride 2022 / Explainer: Γάμος για ολ@ τώρα – Γιατί το σύμφωνο συμβίωσης δεν αρκεί

Κάτι η πανελλήνια καμπάνια «Πες το Ναι», που πάει με χίλια, κάτι τα νομοσχέδια που έχουν προαναγγείλει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που οι «γάμοι της Τήλου», οι οποίοι παραμένουν σημείο αναφοράς, έγιναν ταινία, το ζήτημα του ομόφυλου γάμου και της παιδοθεσίας ξαναμπαίνει δυναμικά στη δημόσια ατζέντα και διεκδικείται «άνευ όρων», όπως λέει και το κεντρικό σύνθημα του φετινού Athens Pride.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Explainer: Γιατί οι ΗΠΑ δεν χρειάζονταν τη Νάνσυ Ρήγκαν σε γραμματόσημο – ειδικά τώρα

Lgbtqi+ / Explainer: Γιατί οι ΗΠΑ δεν χρειάζονταν τη Νάνσυ Ρήγκαν σε γραμματόσημο – ειδικά τώρα

Κακό timing και απολύτως δικαιολογημένη η οργή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας: η Ρήγκαν είχε αρνηθεί να βοηθήσει ακόμα και τον στενό φίλο της οικογένειας και διάσημο θύμα του AIDS, Ροκ Χάτσον
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
POLICE PRIDE

Οπτική Γωνία / Καλώς λοιπόν κηρύχθηκαν «ανεπιθύμητοι» στο Athens Pride οι ένστολοι αστυνομικοί;

Η αρνητική απάντηση του Athens Pride στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΛΟΑΤΚΙ Αστυνομικών για επίσημη συμμετοχή στις φετινές εκδηλώσεις πυροδότησε πολλές συζητήσεις και αποτέλεσε μια ακόμα αφορμή να σκεφτούμε τι είδους Pride θέλουμε τελικά, και όχι μόνο στην Αθήνα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αν όλα τα κουήρ (ελληνικά) τραγούδια έκαναν coming out

ACADDEMIA / Αν όλα τα κουήρ (ελληνικά) τραγούδια έκαναν coming out

Κουήρ τραγούδια υπάρχουν αμέτρητα, γραμμένα σε διαφορετικές εποχές. Μπορεί να είναι αυτά που έχουν γραφτεί ή/και ερμηνευθεί από κουήρ καλλιτέχνες/-ιδες, ή έχουν τραγουδηθεί από cis/στρέιτ «queer icons», ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο έχουν αγαπηθεί από το κουήρ κοινό.
ΕΛΕΝΑ-ΟΛΓΑ ΧΡΗΣΤΙΔΗ
«Θεραπείες» μεταστροφής: Δύο προσωπικές εμπειρίες

Ο επόμενος κόσμος / «Θεραπείες» μεταστροφής: Δύο προσωπικές εμπειρίες

Μια αιχμηρή συζήτηση του Θοδωρή Αντωνόπουλου με τον Αλέξανδρο Διακοσάββα και την Έλενα-Όλγα Χρηστίδη με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σχετικά με την απαγόρευση των υποτιθέμενων «θεραπειών» που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλίας Αδάμ: «Το θέατρο είναι πράξη επιβολής. Όταν επιβάλλεις κάτι, θα έχεις αντιδράσεις»

Θέατρο / Ηλίας Αδάμ: «Το θέατρο είναι πράξη επιβολής. Όταν επιβάλλεις κάτι, θα έχεις αντιδράσεις»

Μια αυθόρμητη συζήτηση για τον καπιταλισμό, την πατριαρχία και τα Πόκεμον με τον δημιουργό της παράστασης «We are in the army now» που ανεβαίνει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
The Queer Archive Festival #3: Η μεγάλη γιορτή της queer κουλτούρας έρχεται για τρίτη χρονιά στην Αθήνα

Πολιτισμός / The Queer Archive Festival #3: Η μεγάλη γιορτή της queer κουλτούρας έρχεται για τρίτη χρονιά στην Αθήνα

Εκθέσεις, performances, συζητήσεις, γαστρονομία, karaoke, εργαστήρια, drag shows, parties και πολλά ακόμη θα διεξάγονται παράλληλα για δέκα ημέρες σε διάφορους χώρους του αθηναϊκού κέντρου, από τις 12 έως τις 22 Μαΐου 2022, με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
THE LIFO TEAM
Τζένη Χειλουδάκη: «Είμαι πιο φτωχή και πιο πλούσια από ποτέ»

Συνεντεύξεις / Τζένη Χειλουδάκη: «Είμαι πιο φτωχή και πιο πλούσια από ποτέ»

Πριν από ακριβώς δέκα χρόνια ξεκίνησε μια άλλη περίοδος στη ζωή του πρώτου τρανς μοντέλου, που δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη. Η Τζένη Χειλουδάκη λέει πως όλα αυτά τα χρόνια που μένει στη Σητεία προσπαθεί να εξαγνιστεί, πως σήμερα δεν έχει τίποτα και ταυτόχρονα έχει τα πάντα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ