Η Αθήνα αγαπάει το κρασί

Η Αθήνα αγαπάει το κρασί Facebook Twitter
0
Η Αθήνα αγαπάει το κρασί Facebook Twitter

Το κρασί έγινε αφορμή για έξοδο τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα. Τα wine bars που άνοιξαν στο κέντρο είναι η απόδειξη αλλά και οι λίστες κρασιών στα ήδη υπάρχοντα μπαρ κι εστιατόρια της πόλης, που διαρκώς εμπλουτίζονται και αναβαθμίζονται. Αν και αυτό το στυλ διασκέδασης έχει μεγάλη απήχηση εδώ και αρκετά χρόνια σε χώρες με παράδοση στην οινική κουλτούρα, στην Αθήνα φέτος αναπτύχθηκε. Είναι η κρίση η αιτία που θέλει τους πελάτες των μαγαζιών να επιθυμούν φτηνότερες λύσεις; (Το κρασί είναι μια φτηνότερη λύση.) Είναι η εκλέπτυνση του αθηναϊκού κοινού, που πλέον δεν επιθυμεί τα hardcore μπαρ, αλλά αρέσκεται να συχνάζει σε πιο σοφιστικέ και easygoing χώρους, όπου η μουσική είναι λιγότερο απειλητική και το crowd πρόθυμο να μιλήσει, να φλερτάρει και να ασχοληθεί περισσότερο με την ποιότητα του ποτού που καταναλώνει; Αυτό θα το δείξει η μετέπειτα εξέλιξή τους.

Στα αθηναϊκά wine bars το ελληνικό κρασί είναι δικαίως ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Η σύνθεση της οινικής λίστας περιλαμβάνει συνήθως έναν μεγάλο αριθμό από ετικέτες από τον ελληνικό, χωρίς να αφήνει έξω τον ξένο, αμπελώνα καθώς και αρκετές επιλογές σε ποτήρι με τιμές λογικές. Φυσικά, δεν αποκλείονται και τα αλκοολούχα ποτά. Στα wine bars το φαγητό παίζει ρόλο συνοδού, κάτι για να ερεθίσει τον ουρανίσκο και να σου κρατήσει παρέα όσο απολαμβάνεις το κρασί σου. Τσιμπολογάς μεζέδες, από κλασικούς μέχρι εμπνευσμένους, πίτες ημέρας, tapas ή finger food με πιο εξωτικό χαρακτήρα. Σε αυτούς τους οινικούς χώρους υπάρχει ένα χαλαρό πάρε-δώσε με αφορμή το κρασί, όπου πραγματοποιούνται και παρουσιάσεις οινοπαραγωγών με γευσιγνωσίες των κρασιών τους, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα στο νεαρότερο κοινό να ανακαλύψει, να μάθει και να εκτιμήσει τις χάρες του οίνου.

Heteroclito

Φωκίωνος 2 & Πετράκη 30, 210 3239406

Η Αθήνα αγαπάει το κρασί Facebook Twitter

Εξαιρετική προσθήκη στην παρέα των wine bars του κέντρου. Το μικρό γωνιακό Heteroclito με την όμορφη τζαμαρία, τον γλυκό φωτισμό και την εξαίρετη μουσική είναι δημιουργία τριών ατόμων που αγαπούν το κρασί, την καλή ζωή, τα όμορφα πράγματα. Πολυταξιδεμένοι, γνώστες της κουλτούρας του κρασιού, αισιόδοξοι και πάντα χαμογελαστοί, θα σε δεχτούν καθημερινά για να δοκιμάσεις κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα και ντόπια προϊόντα. Επιλογές σε ποτήρι από περίπου 17 ετικέτες από αφρώδη, λευκά, ροζέ, ερυθρά και επιδόρπια ελληνικά κρασιά, με έμφαση σε γηγενείς και σπάνιες ποικιλίες, από κυδωνίτσα, μούχταρο μέχρι ικαριώτικο μπεγλέρι. Εξαιρετικά, καλοδιαλεγμένα πλατό με ελληνικά τυριά και αλλαντικά που αλλάζουν συνεχώς.

Fabrica de Vino

Εμμ. Μπενάκη 3, Ομόνοια, 210 3214148

Η Αθήνα αγαπάει το κρασί Facebook Twitter

Ένας χώρος που υμνεί το κρασί, από ανθρώπους γνώστες του είδους. Είναι ένα από τα πρώτα wine bars που άνοιξαν το 2012 στο κέντρο. Στεγασμένο σε ένα εξαιρετικό κτίριο βιομηχανικής αισθητικής του 1880, το Fabrica de Vino τίμησε αισθητικά την παλιά ιδιότητα του μέρους, φτιάχνοντας ένα wine bar που θυμίζει Βερολίνο. Η τεράστια μπάρα του έχει ήδη φανατικούς οπαδούς. Θα βρεις μία μεγάλη ποικιλία από ελληνικές ετικέτες, χωρίς η οινική λίστα να αφήνει απ' έξω τον παγκόσμιο αμπελώνα. Εδώ θα απολαύσεις την τελετουργία που ακολουθείται στη δοκιμή του κρασιού χωρίς να φοβηθείς, ενώ σερβίρουν, εκτός από τα 150 ml, και ποτήρι των 75 ml για περισσότερες δοκιμές. Ποικιλία από tapas αλλά και ντόπια τυριά και αλλαντικά αναλαμβάνει τον ρόλο συνοδού σε προσιτές τιμές.

Oinoscent

Βουλής 45-47, Σύνταγμα, 210 3229374

Η Αθήνα αγαπάει το κρασί Facebook Twitter

Δημιουργήθηκε το 2008 και έπειτα από λίγο καιρό χάρη στην αγάπη του κόσμου μεταφέρθηκε απέναντι, σε ένα πιο άνετο περιβάλλον. Στο Oinoscent θα βρείτε κρασιά από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο αμπελώνα. Η λίστα περιέχει 35 διαφορετικά κρασιά τα οποία ανανεώνονται κάθε μήνα, με τιμές που ξεκινούν από €4. Λειτουργώντας και ως κάβα, το Oinoscent σας δίνει τη δυνατότητα επιλογής από περίπου 700 ετικέτες που βρίσκονται στα ράφια και στο ειδικά διαμορφωμένο κλιματιζόμενο κελάρι και να τις απολαύσετε επί τόπου με μια επιπλέον χρέωση €8 στην τιμή της λιανικής. Το κρασί μπορείτε να το συνοδεύσετε με ποικιλίες ελληνικών ή μεσογειακών αλλαντικών-τυριών, τάρτες διαφόρων γεύσεων, σαλάτες, παξιμάδια κ.ά. Δύο φορές το μήνα διοργανώνονται βραδιές γευσιγνωσίας και άλλες εκδηλώσεις, για τις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε από το Facebook.

Ombra

Ολυμπιονικών 220 & Λυκούργου, 210 6711320

Η Αθήνα αγαπάει το κρασί Facebook Twitter

Μία σχετικά πρόσφατη άφιξη στο Νέο Ψυχικό που έγινε αμέσως δημοφιλής, το μοναδικό wine bar αφιερωμένο αποκλειστικά στους αφρώδεις οίνους. Πίνεις ένα ποτήρι Prosecco και είναι σαν να βρίσκεσαι στη γοητευτική Ιταλία. Ψαγμένη λίστα με ωραίες προτάσεις από τον ιταλικό αμπελώνα και με πολλές επιλογές και σε ποτήρι. Δεν απουσιάζουν από την μπάρα του λιλιπούτειου χώρου του τα κλασικά κοκτέιλ με Ρrosecco, Βelini, Rossini κ.ά. Θα φάτε ωραίες, αυθεντικές πίτσες, χορταστικές μπρουσκέτες, όπως σερβίρονται στον ιταλικό Βορρά, ποικιλία από πανίνι, τραμεζίνι, αλλαντικά και τυριά, αλλά και καλοφτιαγμένη ταλιάτα. Στα συν το εξαιρετικό ριζότο, ενώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε από τον κατάλογο των γλυκών τα εκπληκτικά προφιτερόλ και τιραμισού. Εδώ θα μυηθείτε στο παιχνίδι των λαμπερών φυσαλίδων που φτιάχνουν τη διάθεση σε τιμές που δεν τρομάζουν.

Wine Point

Αθ. Διάκου & Πορινού 2, Ακρόπολη, 210 9227050

Η Αθήνα αγαπάει το κρασί Facebook Twitter

Σε απόσταση ανάσας από το Μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε πριν από περίπου έναν χρόνο το Wine Point. Ένας ζεστός χώρος που συγκεντρώνει τους φίλους του κρασιού που θέλουν να βρεθούν, να τσουγκρίσουν τα ποτήρια τους και ν' απολαύσουν σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα το κρασί τους. Πάνω από 170 ετικέτες, μόνο από τον ελληνικό αμπελώνα, περιλαμβάνονται στη λίστα, η οποία ανανεώνεται τρεις φορές τον χρόνο. Σε ποτήρι μπορείτε να δοκιμάσετε πάνω από 30 ετικέτες που αλλάζουν κάθε δέκα μέρες. Όλα τα κρασιά συνοδεύονται από ποικιλίες ιδιαίτερων ελληνικών τυριών και αλλαντικών.

By the glass

Γεωργίου Σουρή 3 & Φιλελλήνων, 210 3232560

Η Αθήνα αγαπάει το κρασί Facebook Twitter

Είναι καινούργιο και ήρθε να ενισχύσει τη λίστα των wine bars της πόλης. Πρόκειται για έναν καλόγουστο χώρο που έστησαν με γνώση και αγάπη άνθρωποι που κάνουν focus στο κρασί. Κυριαρχεί το άφθονο ξύλο, προθήκες με φιάλες και μπάρα ελκυστική, όπου το βλέμμα σου θα τραβήξει το εξαιρετικό μηχάνημα της συντήρησης των ανοικτών φιαλών. Η λίστα προσφέρει περίπου ενενήντα ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα, εκ των οποίων δεκαεννιά σερβίρονται και σε ποτήρι (25 ml, έτσι για δοκιμή, 75 ml και 150 ml). Οι οινοχόοι γεμίζουν τα ποτήρια και είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν στις οινικές επιλογές σου αλλά και να εξηγήσουν τα μυστικά του κρασιού. Νόστιμα πιάτα συμμετέχουν στο παιχνίδι του γάμου με τον οίνο, όπως μανιτάρια γεμιστά με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί, φιλετίνια κοτόπουλο με φρέσκα αρωματικά αλλά και ποικιλίες αλλαντικών και τυριών.

Wine Garage

Ελευθερίας 2 & 13ο χλμ. εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, Κηφισιά, 210 7213175, www.winegarage.gr

Η Αθήνα αγαπάει το κρασί Facebook Twitter

Στο νέο αυτό hot spot του κρασιού μπορεί κανείς να απολαύσει την άνετη εμπειρία της online αγοράς σε συνδυασμό με μία αδιαπραγμάτευτη εγγύηση ποιότητας. Περιηγηθείτε στο πλήρως ενημερωμένο ηλεκτρονικό περιβάλλον της σελίδας του winegarage.gr και επιλέξτε μεταξύ μιας τεράστιας ποικιλίας ετικετών από τον παγκόσμιο αμπελώνα, που συνοδεύονται από πλήρη περιγραφή αλλά και –όπου υπάρχουν– τις κριτικές και βαθμολογίες των πιο γνωστών οινογράφων. Τα κρασιά προσφέρονται σε εξαιρετικές τιμές, που μειώνονται ανάλογα με την ποσότητα της αγοράς ανά κρασί και πλαισιώνονται από μοναδικές προσφορές που ανταμείβουν τις αγορές σας.

Para Siempre

Χάρητος 43, Κολωνάκι, 210 7210155

Η Αθήνα αγαπάει το κρασί Facebook Twitter

Η πιο φρέσκια άφιξη στον πεζόδρομο της Χάρητος στο Κολωνάκι είναι το wine & tapas bar Para Siempre, του οποίου η κουζίνα ακολουθεί την ισπανική φιλοσοφία των tapas, αλλά σε χορταστικές μερίδες. Ο χώρος είναι μαγικός και παντρεύει ιδανικά στοιχεία βιομηχανικά, με vintage πινελιές. Σου φτιάχνει το κέφι! Ο κατάλογος προτείνει 31 ετικέτες, ελληνικές και ξένες, που συνδυάζονται με νόστιμους μεσογειακούς μεζέδες από το καλό χέρι του σεφ Απόστολου Τακούλα, εκπαιδευμένου στον μέντορα του Άρη Τσανακλίδη. Εξαιρετική τάρτα κολοκυθιού με φέτα και φρέσκα αρωματικά, υπέροχα πανσετάκια μελωμένα στον φούρνο με σπιτική bbq σος να γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Θα δελεάσεις τον ουρανίσκο σου συνοδεύοντας τα tapas με κάποια ισπανική ποικιλία σε ποτήρι.

Wine Gallery

Λεωφ. Αλίμου 109, Άλιμος, 210 9959544

Η Αθήνα αγαπάει το κρασί Facebook Twitter

Η ομάδα του Wine Gallery έβαλε το στοίχημα το 2001 και δημιούργησε έναν χώρο με στόχο να εκπαιδεύσει και να μυήσει στον κόσμο του κρασιού, ακόμη και σε άγνωστες ή σπάνιες ποικιλίες αμπέλου, τους φίλους του οίνου, και όπως όλα δείχνουν πέτυχε. Ο χώρος ζεστός, φιλόξενος, ντυμένος με παλιό τουβλάκι και ράφια όπου αναπαύονται φιάλες του κρασιού. Το κρασί είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής. Το οινογευστικό ταξίδι συνοδεύεται με μουσικές γαλλικής και ιταλικής τζαζ. Θα δοκιμάσεις από πικάντικη πατατοσαλάτα, παστουρμαδοπιτάκια και χοιρινό κότσι με σάλτσα μυρωδικών μέχρι... αυθεντική πίτσα.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM