«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker Facebook Twitter
Η Harvey έχει χαρακτηριστεί ως «Μέλβιλ των ουρανών» από το περιοδικό «New Yorker», ενώ συχνά την συγκρίνουν με τη Βιρτζίνια Γουλφ.
0


ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ
πάνω από την επιφάνεια της γης, μέσα σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, έξι αστροναύτες, τέσσερις άντρες και δύο γυναίκες, περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους, ταξιδεύοντας με ταχύτητα 27.000 χλμ. την ώρα. Ο Αμερικανός Σον, η Βρετανή Νελ, η Γιαπωνέζα Τσίε, ο Ιταλός Πιέτρο και οι Ρώσοι Ρομάν και Άντον μέσα σε ένα 24ωρο πραγματοποιούν δεκαέξι τροχιές γύρω από τη γη. Θα δουν δεκαέξι ανατολές και δεκαέξι ηλιοβασιλέματα, τις εποχές να διαδέχονται η μία την άλλη και τις ηπείρους και τους ωκεανούς να γλιστρούν κάτω από τα πόδια τους, αντικρίζοντας απερίγραπτες εικόνες εκστατικής ομορφιάς.

Οι Τροχιές της Βρετανής Samantha Harvey (γεν. 1975) είναι το μυθιστόρημα που κέρδισε πανάξια το βραβείο Booker για το 2024 και χαρακτηρίστηκε από την επιτροπή των βραβείων ως «ένα γράμμα αγάπης προς την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας, αλλά κι ένα βιβλίο που αναγνωρίζει, με βαθιά συγκινητικό τρόπο την αξία κάθε ανθρώπινης ζωής». Πρόκειται για το πέμπτο μυθιστόρημα της Harvey που κυκλοφορεί πλέον και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg στη σειρά Aldina, σε εξαίρετη απαστράπτουσα μετάφραση του Γιώργου Κυριαζή. Η Harvey έχει χαρακτηριστεί ως «Μέλβιλ των ουρανών» από το περιοδικό «New Yorker», ενώ συχνά την συγκρίνουν με τη Βιρτζίνια Γουλφ. Όπως έχει παραδεχτεί και η ίδια σε συνέντευξή της, θαυμάζει τη Γουλφ περισσότερο από κάθε άλλη συγγραφέα, μάλιστα στις Τροχιές μπορεί να διακρίνει κανείς αναλογίες με τα Κύματα, το πρωτοποριακό για την εποχή του ποιητικό μυθιστόρημα της Αγγλίδας κλασικής μυθιστοριογράφου.

Οι Τροχιές είναι ένα αριστουργηματικό, εξαιρετικά πυκνό για τις διακόσιες και κάτι σελίδες του, απαράμιλλης διαύγειας μυθιστόρημα, ρεαλιστικό αλλά και υπερβατικό μαζί, που συνδυάζει την επιστημονική φαντασία με τη φιλοσοφική αναρώτηση και τον λυρισμό. Πιθανολογούμε πως αν ο Κιούμπρικ το είχε διαβάσει, πολύ πιθανό να ήθελε να το σκηνοθετήσει ως μια πιο πραγματιστική συνέχεια του 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος. Αν υπάρχει ένα βιβλίο που συνδυάζει τον Μόμπι Ντικ με τον Άρθουρ Κλαρκ και τον πλοίαρχο Νέμο με την κυρία Ντάλογουεϊ είναι αυτό, με θέμα, όμως, όχι κάποια διαστημική περιπέτεια στο εγγύς μέλλον με προορισμό έναν άγνωστο μακρινό πλανήτη αλλά κάτι πολύ πιο κοντινό: τη Γη στο παρόν.

Μαζί με τους έξι αστροναύτες, σε κάθε τροχιά γύρω από τη Γη και σε μια πορεία που καταλήγει να μοιάζει καμπυλωτή, αιωρούμαστε κι εμείς, δοκιμάζοντας την έλλειψη βαρύτητας, σαν να πλέουμε στο γαλακτώδες σύμπαν της γραφής της Χάρβεϊ χάρη στο υποβλητικό και στιλπνό ύφος της και τις γλαφυρές περιγραφές της.

Οι έξι αστροναύτες διασχίζουν τα γεωγραφική μήκη διαγράφοντας κύκλους μέσα σε ένα μεγάλο «μεταλλικό άλμπατρος», ατενίζοντας εικόνες εκθαμβωτικής ομορφιάς. Βλέπουν τα καιρικά φαινόμενα να στροβιλίζονται, τις καταιγίδες πάνω από τους ωκεανούς και τους παγετώνες, τις χιονισμένες οροσειρές και τις αχανείς ερήμους, παρατηρούν τους τυφώνες. Ενώ το φως και το σκοτάδι, η νύχτα και η αυγή εναλλάσσονται, τραβούν φωτογραφίες, πραγματοποιούν πειράματα και συλλέγουν δεδομένα. Ο χρόνος συρρικνώνεται και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήξεραν. Σπίτι τους είναι πλέον το Διάστημα, αλλά έχουν τη σπάνια τύχη να αντικρίζουν μια θέα της γης χωρίς σύνορα και χωρίς διαχωρισμούς. Δεν υπάρχουν τείχη, ούτε φυλές, ούτε πόλεμοι, ούτε πολιτική εκεί κάτω. Τους κόβει την ανάσα «ο τρόπος που ο πλανήτης διακηρύσσει προς την άβυσσο: εδώ υπάρχει κάτι και κάποιος».

Samantha Harvey Τροχιές Μτφρ.: Γιώργος Κυριαζής Εκδόσεις Gutenberg Σελ. 217
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ. Samantha Harvey, Τροχιές, Μτφρ.: Γιώργος Κυριαζής, Εκδόσεις Gutenberg, Σελ. 217

Η Harvey εκμεταλλεύεται αριστοτεχνικά στο βιβλίο της την πρωτότυπη ιδέα του πώς θα ήταν η καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε τροχιά πάνω από τη γη. Μέσω μιας τριτοπρόσωπης αφήγησης και με πληθώρα εντυπωσιακών τεχνικών λεπτομερειών που της παρείχαν η NASA και η ESA μεταφέρει μια πολύ πειστική περιγραφή της ζωής των ηρώων της στο Διάστημα, οι οποίοι, αν και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, επιστρέφουν διαρκώς νοερά στη μητέρα Γη και στους αγαπημένους τους που άφησαν πίσω. Πώς πήραν την απόφαση να γίνουν αστροναύτες; Τι τους παρακίνησε; Τι ονειρεύονταν όταν ήταν παιδιά; Ποια ήταν τα είδωλά τους; Ποια κρυφά νήματα της μοίρας τούς οδήγησαν μέχρι το διαστημόπλοιό τους, «ένα κονσερβοκούτι στο κενό»; Τι σκέψεις κάνουν μέσα σε ένα σφραγισμένο σκάφος με αέρα που ανακυκλώνεται διαρκώς; Τι όνειρα βλέπουν; Ποιες αναμνήσεις τούς συντροφεύουν και ποιες εμμονές τούς κατατρέχουν; Τι οπτική έχουν για τον πλανήτη μας; Πώς βλέπουν τον θάνατο; Και ο Θεός πού βρίσκεται σε όλα αυτά; Μήπως έχουν πλησιάσει πιο κοντά από ποτέ στη μεταφυσική δύναμη που έχει δημιουργήσει τον θαυμαστό πλανήτη μας και τους γαλαξίες ή, αντίθετα, αντιλαμβάνονται καλύτερα την τυχαιότητα που διέπει το σύμπαν; Ταυτόχρονα, τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το βιβλίο της Harvey είναι πολλά: Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος; Τι ώθησε την ανθρωπότητα στην εξερεύνηση του Διαστήματος; Γιατί ο άνθρωπος δεν αρκείται στη μοναξιά του; Ποια είναι η υπέρτατη ύβρις του; Υπάρχει ομορφιά στην πρόοδο; Τι ενώνει και τι χωρίζει τους ανθρώπους; Τι θέση έχει η διπλωματία στο Διάστημα;

Σε αυτά τα έξι πρόσωπα του μυθιστορήματος συμπυκνώνεται όλη η ανθρωπότητα, η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και το τίμημα της προόδου. Η είδηση για τον θάνατο της μητέρας της Γιαπωνέζας Τσίε τη βρίσκει χαμένη σε τροχιά πάνω από τη Γη. Η γιαγιά της είχε πεθάνει από την ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι και παραλίγο να μη γεννιόταν ούτε εκείνη, αν η μητέρα της δεν ζούσε από τύχη. Παρά λίγο να μην υπάρξει ούτε η Τσίε, εξαιτίας της ίδιας δύναμης που την οδήγησε μέχρι τον διαστημικό σταθμό. Η Τσίε έζησε στο πετσί της «το τίμημα που πληρώνει η ανθρωπότητα γι’ αυτές τις στιγμές μεγαλείου, γιατί η ανθρωπότητα δεν ξέρει πότε να σταματήσει, πότε να πει “ως εδώ”».

Μαζί με τους έξι αστροναύτες, σε κάθε τροχιά γύρω από τη Γη και σε μια πορεία που καταλήγει να μοιάζει καμπυλωτή, αιωρούμαστε κι εμείς, δοκιμάζοντας την έλλειψη βαρύτητας, σαν να πλέουμε στο γαλακτώδες σύμπαν της γραφής της Χάρβεϊ χάρη στο υποβλητικό και στιλπνό ύφος της και τις γλαφυρές περιγραφές της. Οι ίδιες οι λέξεις της έχουν ταυτόχρονα μια βαρύτητα και μια ανάερη χάρη, λες και εκτελούν μια χορογραφία στο Διάστημα. Και ακολουθώντας το βλέμμα των ηρώων της, βλέπουμε κι εμείς μέσα από ένα νέο πρίσμα τον πλανήτη μας.

Μήπως ο παράδεισος είναι τελικά η Γη; «Ένα μέρος απεριόριστο, ένα αιωρούμενο πετράδι συγκλονιστικά λαμπερό»; Η Samantha Harvey μας καλεί να προστατέψουμε αυτόν τον τόσο εύθραυστο και υπέροχο πλανήτη που κατοικούμε, που «έχει διαπλαστεί από την εκπληκτική δύναμη της ανθρώπινης επιθυμίας», να ανακόψουμε την ολέθρια πορεία που έχει πάρει, να βάλουμε φρένο στη λεηλασία των δώρων του. Η ερωτική εξομολόγηση που απευθύνει στη Γη συνιστά και μια επανεκτίμηση και επαναξιολόγηση όσων έχει προσφέρει στον άνθρωπο αλλά και μια κριτική για την καταστροφική μανία του και τον υπέρμετρο εγωισμό του. Καταλήγει να συνθέτει ένα συγκινητικό ποίημα και μια σαγηνευτική κοσμογονική μελωδία για τον πλανήτη Γη, ανακαλύπτοντας το τετριμμένο στο επικό και το μεγαλειώδες στο γήινο.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Yellowface»: «Κλέφτες» συγγραφείς, τα άπλυτα της εκδοτικής βιομηχανίας και τα προσωπεία στον δρόμο προς τη δόξα

Βιβλίο / Ένα μυθιστόρημα για τα «άπλυτα» και τα μυστικά της εκδοτικής βιομηχανίας

Το «Yellowface» της Ρεμπέκα Κουάνγκ είναι μια καυστική σάτιρα της εποχής μας που, πέρα από τα κακώς κείμενα στην εκδοτική βιομηχανία, σχολιάζει και ασκεί κριτική και σε άλλες όψεις της σύγχρονης ζωής, όπως η cancel culture, οι υπερβολές της πολιτικής ορθότητας, το hate speech στο ίντερνετ, η δολοφονία χαρακτήρων, το πώς κατασκευάζονται και προωθούνται συγκεκριμένα αφηγήματα και φαλκιδεύεται η αλήθεια.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ