Θανάσης Χειμωνάς

Θανάσης Χειμωνάς Facebook Twitter
0

Ο έρωτας και η μοναξιά είναι οι δυνάμεις που κινούν το μύθο στη Ραγδαία Επιδείνωση του Θανάση Χειμωνά από τις εκδόσεις Πατάκη, μέσα σε έναν υγρό αυγουστιάτικο καύσωνα με ζεστό χιόνι.

Είναι η Ραγδαία Επιδείνωση ένα βιβλίο για τον έρωτα, όπως διαβάζω στο οπισθόφυλλο;

Δεν είναι το βασικό θέμα του βιβλίου. Γενικά δεν έχουν συγκεκριμένο θέμα τα βιβλία μου, αλλά αποτυπώνουν κυρίως την εποχή. Ο έρωτας όμως παίζει πάντα σημαντικό ρόλο, χωρίς να θυμίζει χολιγουντιανή ταινία ή τη λογοτεχνία του δέκατου όγδοου αιώνα. Ο έρωτας στα βιβλία μου είναι σκοτεινός, αδιέξοδος. Μη με ρωτήσετε γιατί, έτσι μου βγαίνει στο χαρτί.

Ως αναγνώστρια θα έλεγα ότι η μοναξιά και η αίσθηση του κενού κυριαρχούν στο βιβλίο.

Είναι και αυτό ένα στοιχείο που υπάρχει σε όλα τα βιβλία μου. Θεωρώ ότι είναι χαρακτηριστικό της εποχής, το έχω νιώσει έντονα κι εγώ όταν άρχισα να γράφω. Ήταν μια περίεργη εποχή, είχα βιώσει μια ερωτική απογοήτευση, μόλις είχα ολοκληρώσει τις σπουδές μου και όλα αυτά δημιούργησαν μέσα μου μια έκρηξη ηφαιστείου που έβγαλε τον συγγραφέα Θανάση Χειμωνά (γελάμε με το εντυπωσιακό κρεσέντο που γέννησε η κουβέντα για τη μοναξιά). 

Το περιβάλλον που επιλέγεις είναι εφιαλτικό: αφόρητος καύσωνας σε μια Αθήνα εντάσεων και ρατσισμού.

Μα αυτό το εφιαλτικό τοπίο το ζούμε κάθε χρόνο. Ειδικά πέρυσι που έγραφα το βιβλίο, ζούσαμε τον πρώτο μεγάλο καύσωνα των τελευταίων ετών... Η αλήθεια είναι πως μου αρέσει να υπάρχει ένα αρνητικό background στα έργα μου, πιστεύω ότι βοηθάει στην ατμόσφαιρα. Γενικά η λογοτεχνία πρέπει να είναι σκοτεινή, να γεννάει δυσάρεστα συναισθήματα στον αναγνώστη. Δεν μου αρέσει το happy end, θεωρώ ότι δεν γεννάει συναισθήματα, δεν μπορείς να ταυτιστείς μαζί του. Γιατί να διαβάσεις για κάποιον που περνάει υπέροχα; 

Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Γεωργίου του βιβλίου λέει ότι «μαζεύει φράσεις». Εσείς το κάνετε;

Όχι, μπορεί να χρησιμοποιήσω κάτι που θα ακούσω, όμως δεν το κάνω συνειδητά, δεν σημειώνω ιδέες και λόγια σε πακέτα τσιγάρων... Πάντως πρέπει να πω ότι ο Γεωργίου είναι ο αγαπημένος μου ήρωας στο βιβλίο. Μου άρεσε σαν φιγούρα και πιστεύω ότι είναι παρεξηγημένος. Δεν είναι ένας πορνόγερος, όπως λένε κάποιοι, αλλά μια κρυμμένη ιδιοφυΐα. 

Η δομή των βιβλίων, οι διάλογοι θυμίζουν τη θεατρική γραφή.

Πιο πολύ θα έλεγα κινηματογραφική γραφή. Είναι σαν να υπάρχει μια κάμερα που πηγαίνει από τον ένα στον άλλο ήρωα, όπως και στην πραγματική ζωή όπου δεν υπάρχει ένας ήρωας, δεν κεντράρεις σε κάποιον. Νομίζω πως όλα τα βιβλία μου θα μπορούσαν να γίνουν ταινίες και μάλιστα με τα Σπασμένα Υλικά ήμασταν πολύ κοντά στο να το κάνουμε.

Φαντάζεστε ηθοποιούς που θα ενσάρκωναν ιδανικά τους ήρωές σας;

Όχι. Αν και ξέρω ποιος θα ήθελα να ενσαρκώσει εμένα. Ο Τομ Κρουζ. Δεν έχουμε και μεγάλη διαφορά ύψους.

Άλλα απωθημένα;

Δεν είναι απωθημένο, είναι γεγονός: Από μικρός ήθελα να γίνω ποπ τραγουδιστής - αντικειμενικά έχω μεγαλύτερο ταλέντο εκεί απ' ό,τι στη συγγραφή βιβλίων (πολλά γέλια). Μαζί με έναν φίλο έχουμε φτιάξει ένα συγκρότημα, τους Snob, και ήδη βγάλαμε το πρώτο μας τραγούδι, το «Junior Queen». Τον Οκτώβριο θα μπούμε στο στούντιο για να ηχογραφήσουμε το πρώτο μας άλμπουμ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT