Τα βιβλία του Φεβρουαρίου: Ενδιαφέροντα δοκίμια, συναρπαστικά μυθιστορήματα

Τα βιβλία του Φλεβάρη: Ενδιαφέροντα δοκίμια, συναρπαστικά μυθιστορήματα Facebook Twitter
Τζoρτζ Σόντερς, Πολ Όστερ, Σάρα Μπέρνσταϊν για τον Ιανουάριο.
0

George Saunders

Μέρα Απελευθέρωσης
Μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Ίκαρος

George Saunders, Μέρα Απελευθέρωσης
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: George Saunders, Μέρα Απελευθέρωσης, Μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Ίκαρος

Το πρόσφατο πολυαναμενόμενο έργο του Σόντερς δεν θεωρήθηκε τυχαία το καλύτερό του στις ΗΠΑ· ο Μπαράκ Ομπάμα το συμπεριέλαβε στα αγαπημένα του, βιβλιοπωλεία όπως το Strand της Νέας Υόρκης το είχαν διαρκώς στις επίσημες προτάσεις τους και οι «New York Times» το αναφέρουν ακόμα στα μπεστ σέλερ τους. Ο μετρ της μικρής φόρμας καταφέρνει, για μία ακόμα φορά, να μιλήσει με τον δικό του τρόπο για τα αδιέξοδα του αμερικανικού ονείρου, θέτοντας ταυτόχρονα διάφορα ερωτήματα για τα ζητήματα της εξουσίας, της ηθικής και της δικαιοσύνης.

Στη συλλογή περιλαμβάνονται μερικά από τα καλύτερα διηγήματα του συγγραφέα όπως το περίφημο The Semplica Girl Diaries, το Love Letter και το Mother’s Day, τα οποία είχαν πρωτοδημοσιευθεί στο «New Yorker» και διαμορφώνουν, μαζί με το Liberation Day, μια ολοκληρωμένη εικόνα του εξωπραγματικού, αν όχι φανταστικού και φασματικού κόσμου του Σόντερς, όπου καταλύονται τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας και οι πιο απόκοσμες εμπειρίες δίνουν απλώς αφορμές σε στοχασμό και –γιατί όχι;– στο γέλιο.

Paul Cartledge

Θήβα-Η ξεχασμένη πόλη της Αρχαίας Ελλάδας
Μτφρ. Γιώργος Μπλάνας, Ψυχογιός

Paul Cartledge  Θήβα-Η ξεχασμένη πόλη της Αρχαίας Ελλάδας
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Paul Cartledge, Θήβα-Η ξεχασμένη πόλη της Αρχαίας Ελλάδας, Μτφρ. Γιώργος Μπλάνας, Ψυχογιός

Όταν ο Κάδμος πήγε στο Μαντείο των Δελφών και ρώτησε τον Απόλλωνα πού έπρεπε να χτιστεί η ιερή του πόλη, εκείνος του είπε να ακολουθήσει την πρώτη δαμάλα που θα συναντήσει και εκεί που θα σταματήσει να χτίσει: το σημείο ήταν τελικά η Θήβα, η αγαπημένη πόλη των θεών και των ανθρώπων, τόπος καταγωγής του Διονύσου και του Ηρακλή, εκεί όπου οι τραγικοί ποιητές έστησαν τις ιστορίες του Θηβαϊκού Κύκλου.

Δεν ήταν μόνο η εύφορη πεδιάδα με τις λίμνες, περιβαλλόμενη από βουνά όπως ο Παρνασσός, ο Ελικώνας και ο Κιθαιρώνας, που μετέτρεψαν τη Θήβα στον αγαπημένο τόπο θνητών και αθανάτων αλλά και η τεράστια σημασία που είχε στις δοξασίες και τους μύθους του αρχαίου κόσμου. Η Θήβα ήταν η τρίτη σε σημασία πόλη των Αρχαίων, μετά την Αθήνα και τη Σπάρτη, και δεν ήταν τυχαία οι δικοί της, ανίκητοι έως τότε πολεμιστές, όπως οι ιερολοχίτες, που προέταξαν με θάρρος τα στήθη τους στους Μακεδόνες, για να ηττηθούν συντριπτικά στη Μάχη στη Χαιρώνειας.

Παρότι ο Φίλιππος τους σεβάστηκε, αποδίδοντας τις τιμές, η καταστροφή και το μένος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ακολούθησε, έσβησε τη Θήβα από τον χάρτη, καθιστώντας την πιο ξεχασμένη πόλη της αρχαίας Ελλάδας. Αυτό είναι το σημείο που κέντρισε το ενδιαφέρον του σπουδαίου μελετητή της αρχαιότητας Πολ Κάρτλετζ ώστε να ανασυνθέσει μια άλλη εκδοχή της ελληνικής αρχαιότητας, επανασυστήνοντάς μας την άλλοτε ένδοξη αυτή πόλη.

Sarah Bernstein

Σπουδή στην υποταγή
Μτφρ. Έφη Τσιρώνη, Διόπτρα

Sarah-Bernstein
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Sarah Bernstein, Σπουδή στην Υποταγή, Μτφρ. Έφη Τσιρώνη, Διόπτρα

Καναδή στην καταγωγή, αλλά με αγγλοσαξονικό ταμπεραμέντο, η Σάρα Μπέρνσταϊν, ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα του περιοδικού «Granta», που έχει πάντα την τάση να αλιεύει τα μεγάλα ταλέντα, δεν απέσπασε τυχαία θερμές κριτικές στην πρώτη της εμφάνιση με το βιβλίο The coming bad days, ενώ η Σπουδή στην υποταγή βρέθηκε στη βραχεία λίστα για το περσινό βραβείο Μπούκερ. Ακολουθώντας τα βήματα των Ρέιτσελ Κασκ, Έμα Κλάιν και Σόφι Μάκιντος, πολύ σύντομα η συγγραφέας έφτασε να δεσπόζει στην ξεχωριστή ομήγυρη που συνδιαμορφώνει την πιο περίοπτη ομάδα συγγραφέων την εποχή του #metoo.

Οι γυναικείες αγωνίες και η ευαίσθητη, λιτή αφήγηση που παραπέμπει στα πιο βαθιά τραύματα που μπορεί να προκαλέσει η βία είναι κυρίαρχη θεματική στα μυθιστορήματά της Μπέρνσταϊν. Είναι σαφές, άλλωστε, ότι η Σπουδή στην υποταγή αναδεικνύει ένα νήμα ατομικής κακοποίησης έως και εξολόθρευσης που ενώνει τις διαφορετικές εκδοχές της βίας που βιώνει η ηρωίδα της. Ως ξένη και παρείσακτη σε μια απομακρυσμένη χώρα του Βορρά, μαθαίνει από πρώτο χέρι τι σημαίνει απομόνωση και εκμετάλλευση, προσπαθώντας να επιβιώσει σε έναν σκληρό κόσμο.

Ακόμα και ο πλούσιος, πρόσφατα χωρισμένος αδελφός της, συμβάλλει κι αυτός στην απόλυτη ακύρωσή της, καθώς τελικά καθίσταται υπεύθυνη για οτιδήποτε ανεξήγητο και μακάβριο συμβαίνει: από το νεκρό αρνάκι που γέννησε μια προβατίνα μέχρι τις αγελάδες που βρέθηκαν σε παροξυσμό. Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μυθιστορήματα του αγγλοσαξονικού κόσμου, με τη συγγραφέα να μιλάει χωρίς φόβο όχι μόνο για το ξένο αλλά και για το απόκοσμο και το μακάβριο.

Paul Auster

Αιματοβαμμένο Έθνος
Μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη, Μεταίχμιο

Paul Auster Αιματοβαμμένο Έθνος
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Paul Auster, Αιματοβαμμένο Έθνος, Μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη, Μεταίχμιο

Είναι αδιανόητο, αλλά σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται ως υπερδύναμη έχουν σκοτωθεί από το 1968 περισσότερο από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, ανάμεσά τους αθώες ψυχές μέσα σε σχολεία. Πρόκειται για ένα πραγματικά τρελό νούμερο που έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κίνημα ευαισθητοποίησης απέναντι στο πανίσχυρο λόμπι των προασπιστών της οπλοκατοχής, οι οποίοι φτάνουν να επικαλούνται άρθρα του Συντάγματος για να μπορέσουν να διαιωνίσουν την παράλογη αυτή τάση. Αυτή η διένεξη έχει οδηγήσει σε πραγματικό διχασμό στην Αμερική, διαμορφώνοντας αντίπαλα στρατόπεδα.

Εντρυφώντας στο ιστορικό της οπλοκατοχής, από τον βίαιο εκτοπισμό του γηγενούς πληθυσμού και την καταναγκαστική σκλαβιά μέχρι τον σημερινό άτυπο «εμφύλιο», ο συγγραφέας Πολ Όστερ μετατρέπεται σε συναρπαστικό δοκιμιογράφο και μελετά όλες τις πτυχές του φαινομένου. Η προσωπική του εμπλοκή στο θέμα κρύβει μια οδυνηρή οικογενειακή ιστορία: η γιαγιά του σκότωσε με όπλο τον παππού του, κληροδοτώντας ένα συλλογικό τραύμα στους απογόνους. Συμπαραστάτη στο εγχείρημά του ο Όστερ έχει τον Σπένσερ Όστραντερ και τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που έχει τραβήξει από τριάντα και πλέον σημεία που σημαδεύτηκαν από μακελειό· χωρίς να αποκαλύπτει θύτες και θύματα, δείχνει το μέγεθος της φρίκης στη σύγχρονη, κατά τα άλλα, Αμερική.

Στέφανος Τραχανάς

Ο κύκλος - Επιστήμη και Δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Στέφανος Τραχανάς Ο κύκλος - Επιστήμη και Δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Στέφανος Τραχανάς, Ο κύκλος - Επιστήμη και Δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Ένας επιστήμονας όπως ο Στέφανος Τραχανάς, ειδικός στην κβαντική φυσική και τις διαφορικές εξισώσεις, εξέχον μέλος της διδακτικής ομάδας που έφερε το Πανεπιστήμιο της Κρήτης στην πρώτη γραμμή παγκοσμίως, δεν μπορεί να μην αναρωτιέται τι συμβαίνει και σε μια εποχή θριάμβου της επιστήμης ολοένα άνθρωποι στρέφονται στις ψευδοεπιστήμες και τον ανορθολογισμό.

Για πρώτη φορά, βλέπουμε ακόμα και κατεξοχήν επιστημονικές θεωρίες, όπως η κβαντομηχανική, να γίνονται άθυρμα στα χέρια καιροσκόπων που τη χρησιμοποιούν για να διαφημίσουν τις new age θεωρίες τους και μάλιστα με την υποτιθέμενη στήριξη διαφόρων πανεπιστημιακών εξ Αμερικής. Θέτοντας όλα αυτά επί τάπητος, ο συγγραφέας εξετάζει πώς η μεγάλη επανάσταση των αρχών του 20ού αιώνα αλλά και αυτή που προηγήθηκε τον 17ο σήμερα γνωρίζει την ακύρωση και την αμφισβήτηση από σχετικιστικού τύπου θεωρίες.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, θυμίζει ότι την τελευταία φορά που υιοθετήθηκε μαζικά το κίνημα του ανορθολογισμού, σε σχέση με τέτοιες παράδοξες ψευτοεπιστημονικές θεωρίες, ήταν την εποχή της επέλασης του ναζισμού. Συνδέοντας, μάλιστα, τις επιστημονικές αρχές με την επιχειρηματολογία και τον Διαφωτισμό, καταλήγει ότι ο εγγενής σε αυτές ριζικός αντιδογματισμός είναι που ενισχύει τη δημοκρατία σε αντίθεση με τις επικίνδυνα αντιεπιστημονικές θεωρίες που εκμεταλλεύονται την έλλειψη γνώσης και ενδελεχούς σκέψης.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΜΕΡΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ» ΕΔΩ

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΘΗΒΑ - Η ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» ΕΔΩ

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ» ΕΔΩ

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΟ ΕΘΝΟΣ» ΕΔΩ

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΚΥΚΛΟΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΑΝΗΣΥΧΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ» ΕΔΩ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

επεξεργ. Ημέρα Μνήμης: Νέες εκδόσεις για το Ολοκαύτωμα

Βιβλίο / Ημέρα Μνήμης: Νέες εκδόσεις για το Ολοκαύτωμα

Αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η εκδοτική παραγωγή βιβλίων της στρατοπεδικής λογοτεχνίας, καθώς μόνο η περασμένη χρονιά μάς χάρισε μια σειρά από μελέτες, μυθιστορήματα ακόμα και θεατρικά και ποιητικά έργα γύρω από το θέμα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Γιούκιο Μισίμα

Βιβλίο / «Εξομολογήσεις μιας μάσκας»: Επανακυκλοφορεί το επί χρόνια εξαντλημένο αριστούργημα του Γιούκιο Μισίμα

Η σεξουαλική αυτοβιογραφία του Γιούκιο Μισίμα, που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό και έγινε η βίβλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, κυκλοφορεί σε νέα μετάφραση από τον Αλέξη Καλοφωλιά και τις εκδόσεις Άγρα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Το ημιτελές διήγημα «Ο Αυτοκτόνος», στο οποίο ο συγγραφέας του βάζει τον υπότιτλο «μικρή μελέτη», μας οδηγεί στο τοπίο του Ψυρρή στο τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως όμως στο ψυχικό τοπίο ενός απελπισμένου και μελαγχολικού ήρωα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Βιβλίο / Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Για πρώτη φορά κυκλοφορούν ιστορίες από το αρχείο του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τον τίτλο «Το τελευταίο όνειρο», από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα, συνδέοντας το ιερό με το βέβηλο, το φανταστικό με το πραγματικό και τον κόσμο της καταγωγής του με τη λάμψη της κινηματογραφίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ