Tα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Θεόδωρος Γρηγοριάδης

Tα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Θεόδωρος Γρηγοριάδης Facebook Twitter
Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO
0

Τα τελευταία χρόνια –μην πω και μήνες– αλλάζουν ραγδαία μέσα μου απόψεις και βιώματα και μεταλλάσσονται, πράγμα που οφείλεται είτε στη βίαιη πάροδο του χρόνου είτε ακόμη και στην προσωπική μου, ρευστή πια, αντίληψη για όσα θεωρούσα δεδομένα. Μαζί με αυτές τις αλλαγές στρέφομαι σε διαφορετικά διαβάσματα, χωρίς να απορρίπτω τα παλιότερα.

1.

Τα διηγήματα του Άντον Τσέχωφ

Είναι πολλά και σε πολλές μεταφράσεις, είναι η ζωή και οι άνθρωποι ως μια αβίαστη μελέτη συμπεριφοράς και καθημερινότητας. Προσπαθώ να ανακαλύψω τα αδιάβαστα αλλά και να ξαναδιαβάσω τα διαβασμένα σε μια νέα μετάφραση – τι κρίμα να μη γνωρίζω ρωσικά! Ας πούμε, το μεγάλο διήγημα, και σε έκταση, «Η Στέπα». Τι συγκλονιστική αφήγηση, ταξίδι συμφιλίωσης με τον άνθρωπο, εμπειρίας ζωής! Με γαληνεύει αυτό το διήγημα και το διαβάζω στον εαυτό μου κάποτε τα βράδια σαν παραμύθι.

2.

Οριενταλισμός, Έντουαρντ Σαΐντ

Το μελέτησα στα αγγλικά τη δεκαετία του '80 και στη συνέχεια στην ελληνική του μετάφραση. Υπογραμμισμένο σε πολλά σημεία, με γοήτευε παρά τις κατηγορίες που εκτόξευε εναντίον της Δύσης. Πώς σχηματίζεται η ιδέα της Ανατολής στα μάτια της Δύσης; Ο Σαΐντ υπήρξε αρκετά αυστηρός με τις προκαταλήψεις μας περί ανατολισμού. Τώρα πια που η Ανατολή διαμορφώνει νέες επικράτειες και επαναδιατυπώνει τον Μη-Ευρωπαίο, ξαναμπαίνω σε αυτό το κείμενο με μια διαφορετική ματιά περί στερεοτύπων και διαφορών ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή.  

3.

Θουκιδίδη Ιστορία, μετάφραση: Ν.Μ. Σκουτερόπουλος

Σελίδα-σελίδα, απολαμβάνω αυτό το τεράστιο κείμενο, βυθίζομαι στη σκέψη του, αναπολώ χαμένες ιστορίες, πόλεις, δόξες και παθήματα, το συσχετίζω γλωσσικά με το σήμερα και ιστορικά με το αύριο. Με τέτοια βιβλία γίνεσαι αναγκαστικά σοφότερος και πιο ταπεινός.

4.

The Theory of the Novel, edited by Philip Stevick

Το πρώτο μου θεωρητικό βιβλίο, που αγόρασα το 1978 παραγγέλλοντάς το από την Αγγλία. Αναφέρεται στις βασικές δομές του δυτικού μυθιστορήματος, με κείμενα, ωστόσο, που γράφτηκαν από τους ίδιους τους συγγραφείς που εκθέτουν τις απόψεις τους: Κόνραντ, Φόρστερ, Χένρι Τζέιμς, Θερβάντες, Σταντάλ, Ζολά, Ζιντ. Μαζί με θεωρητικούς προσπαθούν –ήδη από το 1967– να «ξαναχτίσουν» το μυθιστόρημα πριν από τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Απόλαυση διαχρονική.


5.

De Profundis, Oscar Wilde

«... έχεις ακόμη πολλά να κερδίσεις από μένα» τελειώνει ο πιο σπαρακτικός μονόλογος προς αγαπημένο που διασώθηκε ποτέ στην επικράτεια των γραμμάτων. Αυτό το βιβλίο, που το διαβάζω σε κάθε του μετάφραση αλλά το προτιμώ στα αγγλικά, είναι ένα καταφύγιο για κάθε προδοσία, κάθε αναχώρηση και ματαίωση. Είναι το μοναδικό κείμενο που ξεσπάω πάνω του και το απαγγέλλω μπροστά σε φίλους ως παράδειγμα ζωής.

6.

Μίλησε, μνήμη, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ

Άλλο ένα κείμενο που με ανακουφίζει και με ξαναστέλνει στον πιο κομψό και περίπλοκο κόσμο της γραφής. Είναι σαν να βγαίνεις στο ακριβότερο εστιατόριο της πόλης, μόνο που εδώ το έχεις μέσα στο σπίτι σου. Και σαν μια άσκηση επιβίωσης, όταν όλα γύρω σου θυμίζουν μια γκρίζα ανέμπνευστη καθημερινότητα. Μακριά, κρατήσου.

7.

Ποιήματα, Σεφέρης

Ο Καβάφης ήταν μονίμως στο διπλανό τραπεζάκι, τα τελευταία χρόνια η υπερχρήση του και τα καμώματα των νεοκαβαφιστών με κούρασαν και, απατώντας τον ως γλυκιά διαμαρτυρία, ξαναγύρισα σε μια ακόμη μεγάλη μου αγάπη, τον Σεφέρη. Και ανακαλύπτω καθημερινά, σαν για πρώτη φορά, το Φως, το Κλειστό Τοπίο, τις Πρωταρχικές Λέξεις, μια καταφυγή περισσότερο κοινωνική και μια επανατοποθέτηση της ελληνικότητας. Βαθιές ανάσες.

8.

Πετρέλαιο, Pier Paolo Pasolini

Χρόνια τώρα προσπαθώ να κατανοήσω αυτό το ανολοκλήρωτο μυθιστόρημα του Παζολίνι και με πιάνει η ίδια γοητευτική απόγνωση. Το λατρεύω όμως: δοκιμιακό, μυθιστορηματικό, πορνογράφημα, παραμένει δυσερμήνευτο για τον αναγνώστη, αλλά για έναν δημιουργό αποτελεί τη δαντική κατάληξη της δημιουργικότητας. Αυτό το κολασμένο κείμενο αντικατοπτρίζει τη χαοτικότητα ζωής και τέχνης, αλλά και το επερχόμενο άδικο τέλος του συγγραφέα του.

9.

Ακυβέρνητες Πολιτείες, Στρατής Τσίρκας

Ολοκληρωμένα ή αποσπασματικά επιστρέφω στο πιο σημαντικό μυθιστορηματικό εγχείρημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το διαβάζω ως μεσογειακή/μεσανατολική περιπλάνηση, περιδιαβαίνοντας στις χαμένες επικράτειες της Ιστορίας και των τόπων, νοσταλγώντας την πολιτική και τον έρωτα. Είναι από τα λίγα μυθιστορήματα που μου μεταφέρουν την αίσθηση των χρωμάτων στη γη και στον ουρανό και τη σκόνη που αφήνουν οι μάχες και τα ποδοπατήματα των ανθρώπων.

10.

London Review of Books

O ταχυδρόμος το αφήνει στη θυρίδα μου εδώ και είκοσι χρόνια κάθε δεκαπέντε μέρες. Τυλιγμένο στο νάιλον, με μια μυρωδιά Λονδίνου, αναπτερώνει την αττική μου διάθεση. Το διαβάζω πριν το μεσημέρι, τεράστια σε μήκος άρθρα, πολιτικά, κοινωνικά, λογοτεχνικά, ερεθίζουν τη σκέψη και με προσγειώνουν μετά στην ταπεινή καθημερινότητα. Πνευματική γυμναστική.


Info:

Τελευταία του βιβλία «Ζωή Μεθόρια» και «Ο ξεχασμένος άγγελος των Φιλίππων» (2015) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη. 

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Βιβλίο / To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Κόντρα στα κυρίαρχα ήθη, ο Μεσοπόλεμος υπήρξε διεθνώς μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας. Μια πρωτότυπη έκδοση από τους Τάσο Θεοφίλου και Εύα Γανίδου εστιάζει στις επιδόσεις των Αθηναίων στο «παράνομο» σεξ, μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά, ενίοτε και σπαρταριστά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εύα Στεφανή: «Με συγκινεί ακόμα ο «Πεισίστρατος» του Γιώργου Χειμωνά»

The Book Lovers / Εύα Στεφανή: «Βρίσκω θεραπευτικά τα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διαδρομή της από την Δάφνη ντι Μοριέ στον Ε.Χ. Γονατά κι από τον Τσβάιχ στον Γιώργο Χειμωνά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Βιβλίο / Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Οι «Αλεπούδες του Περ-Λασαίζ» είναι ένα μυθιστόρημα άριστα δομημένο, με πυκνό λόγο και πλήθος πραγματολογικών στοιχείων, που αναπλάθει τη γαλλική επαρχία των ’50s μέσα από μια απελπισμένη ερωτική ιστορία με φεμινιστική χροιά. 
M. HULOT
Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Βιβλίο / Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και στοχαστής, που έβαλε ποίηση στο σκυρόδερμα και συνέδεσε τα οράματα ενός σύγχρονου «Blade Runner» με τον Παρθενώνα, μοιάζει σήμερα να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και σημασία όσο ποτέ. Η «Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής» από εκδόσεις ΠΕΚ αποδεικνύει γιατί.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Βιβλίο / Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Τα κεραμικά των Δαρδανελλίων, ο συσχετισμός τους με την ταυτότητα, με το συναίσθημα. Ένα γοητευτικό βιβλίο δείχνει πώς τα «λαϊκά», «αγροτικά» κεραμικά συνδέονται με το κίνημα Arts & Crafts, με τον ιαπωνισμό, με τις διακοσμητικές τέχνες και το ντιζάιν στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ