Superyachts: Τα πλωτά παλάτια του ακραίου πλούτου γεμίζουν τις θάλασσες

Superyachts: Τα πλωτά παλάτια του ακραίου πλούτου γεμίζουν τις θάλασσες Facebook Twitter
Η πολυτελής θαλαμηγός Nord, μήκους 142 μέτρων, έξω από το λιμάνι του Χονγκ Κονγκ.
0


ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ
για μια πολυτελή θαλαμηγό –ή superyacht όπως έχει επικρατήσει να αποκαλούνται αυτά τα ανοικονόμητα σκάφη με το πολυπληθές προσωπικό– ή για τον ιδιοκτήτη της, όσο το «φαλλικό της μέγεθος», γράφει στο νέο του βιβλίο που έχει τίτλο The Haves and Have-Yachts, ο αρθρογράφος του New Yorker και συγγραφέας, Έβαν Όσνος. Πριν του κατέβει η ιδέα να στείλει διασημότητες όπως η Katy Perry στο διάστημα, ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, είχε παραγγείλει ένα γιοτ αξίας 485 εκατ. δολαρίων με το όνομα Koru. Με τα πανύψηλα κατάρτια του, το σκάφος το οποίο έφτανε σε μήκος τα 127 μέτρα, αποδείχθηκε πολύ ψηλό για να περάσει κάτω από τη διάσημη γέφυρα Koningshaven του Ρότερνταμ. Οι κατασκευαστές του πρότειναν να διαλυθεί η γέφυρα, αντί για το σκάφος, αλλά οι ολλανδικές αρχές αρνήθηκαν.

Σε αυτή τη διασκεδαστική όσο και καίρια ανάλυση του ακραίου πλούτου, ο συγγραφέας σημειώνει ότι η ζήτηση υπερπολυτελών σκαφών, πλέον ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά. Σε ορισμένες χώρες πρέπει να περιμένεις για ψωμί, νερό ή εμβόλια – σε άλλες για γιγαντιαία ποντοπόρα σκάφη. Το 1990, υπήρχαν 66 δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ, το 2023 ξεπερνούσαν τους 700, μια αύξηση άνω του 1.000%. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των αμερικανικών σκαφών αναψυχής μήκους άνω των 76 μέτρων αυξήθηκε από «λιγότερα από 10 σε περισσότερα από 170». «Ο κόσμος παρακολουθεί την Αμερική να αγκαλιάζει την πλουτοκρατία χωρίς ντροπή ή προσποίηση», γράφει ο Όσνος.

«Το να κατέχεις ένα superyacht είναι σαν να κατέχεις μια στοίβα από αυθεντικούς πίνακες του Βαν Γκογκ», έγραφαν πρόσφατα οι Financial Times, «μόνο που τους κρατάς διαρκώς πάνω από το κεφάλι σου καθώς βρίσκεσαι στο νερό, προσπαθώντας να τους κρατήσεις στεγνούς».

Στο μεταξύ, η ντροπή και η προσποίηση είναι σε αφθονία αλλού. Ένας ιδιοκτήτης γιοτ του λέει χαρακτηριστικά: «Κανείς σήμερα –εκτός από ακραίους και γελοίους ανθρώπους– δεν ζει στη στεριά με τον πολυτελή τρόπο που ζει στη θάλασσα. Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε επαύλεις και τα λοιπά, αλλά πλέον είναι απίθανο η αναλογία προσωπικού προς ιδιοκτήτες ή ενοίκους να είναι αυτή που συναντάς σε μια μεγάλη θαλαμηγό. Τα σκάφη είναι το τελευταίο μέρος που μπορείς να το κάνεις αυτό».

 The Haves and Have-Yachts
Το εξώφυλλο του βιβλίου The Haves and Have-Yachts

Με άλλα λόγια, οι σύγχρονες εκδοχές των πύργων και των παλατιών είναι πλέον διακριτικά πλωτές, έτοιμες να σαλπάρουν και να εξαφανιστούν ανά πάσα στιγμή. Αυτό ταιριάζει απόλυτα με μια πολιτική ατζέντα που εκφράστηκε καλύτερα από τον γνωστό μεγιστάνα της τεχνολογίας –και συνιδρυτή του PayPal– Πίτερ Τιλ, ο οποίος, όπως αναφέρει ο Όσνος, πρόσφερε κεφάλαιο εκκίνησης στο Ινστιτούτο Seasteading, το οποίο επιδιώκει τη δημιουργία πλωτών μίνι-κρατών, ως μέρος του σχεδίου του για «απόδραση από την πολιτική σε όλες τις μορφές της».

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει σημασία μόνο το πόσο μεγάλο είναι το superyacht σας, αλλά και τι βάζετε μέσα σε αυτό. Η τελευταία μόδα περιλαμβάνει αίθουσες Imax, δωμάτια με πλήρη εξοπλισμό για σκι όπου οι επισκέπτες μπορούν να ντυθούν για ένα ταξίδι με ελικόπτερο σε μια βουνοκορφή, καθώς και νοσοκομειακό εξοπλισμό που επιτρέπει εξετάσεις εν πλω. Αυτή η τελευταία λεπτομέρεια είναι το κλειδί: Ο Covid επιτάχυνε την επιθυμία των πάμπλουτων να ξεφύγουν με κάθε μέσο από τους πληβείους και τις κολλητικές τους ασθένειες.  

Οι «έχοντες και κατέχοντες» πολυτελή σκάφη φαίνεται να ακολουθούν το εγχειρίδιο του Αμερικανού οικονομολόγου και επικριτή του καπιταλισμού Θορστάιν Βέμπλεν, ο οποίος το 1899 στο πρώτο και πιο διάσημο βιβλίο του, την «Θεωρία της αργόσχολης τάξης», το διακριτικό έμβλημα της οποίας είναι η απαλλαγή από τον παραγωγικό μόχθο, έγραφε ότι η «επιδεικτική κατανάλωση» περιλαμβάνει την απόλαυση της επιδεικτικής σπατάλης. Δεν μπορούσε όμως να φανταστεί ότι η επιδεικτική σπατάλη θα μπορούσε να περιλαμβάνει προσωπικό υποβρύχιο στην θαλαμηγό ή δέρμα χελιού και σαλαχιού για την ταπετσαρία της. Ο Όσνος απαριθμεί τη λίστα των πραγμάτων που μπορεί να παραδοθεί άμεσα στο υδάτινο φρούριο σας, από κούτες με σαμπάνια Dom Pérignon μέχρι σεξεργάτριες.

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Τα υπερπολυτελή σκάφη είναι μια εξαιρετικά ασταθής κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, καθώς μπορούν να χάσουν την αξία τους πολύ. «Το να κατέχεις ένα superyacht είναι σαν να κατέχεις μια στοίβα από αυθεντικούς πίνακες του Βαν Γκογκ», έγραφαν πρόσφατα οι Financial Times, «μόνο που τους κρατάς διαρκώς πάνω από το κεφάλι σου καθώς βρίσκεσαι στο νερό, προσπαθώντας να τους κρατήσεις στεγνούς». Αλλά πάλι όμως, όπως θα κατανοούσε ο Βέμπλεν, ίσως αυτό να είναι μέρος του νοήματος.

Με στοιχεία από The Guardian

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ