Superyachts: Τα πλωτά παλάτια του ακραίου πλούτου γεμίζουν τις θάλασσες

Superyachts: Τα πλωτά παλάτια του ακραίου πλούτου γεμίζουν τις θάλασσες Facebook Twitter
Η πολυτελής θαλαμηγός Nord, μήκους 142 μέτρων, έξω από το λιμάνι του Χονγκ Κονγκ.
0


ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ
για μια πολυτελή θαλαμηγό –ή superyacht όπως έχει επικρατήσει να αποκαλούνται αυτά τα ανοικονόμητα σκάφη με το πολυπληθές προσωπικό– ή για τον ιδιοκτήτη της, όσο το «φαλλικό της μέγεθος», γράφει στο νέο του βιβλίο που έχει τίτλο The Haves and Have-Yachts, ο αρθρογράφος του New Yorker και συγγραφέας, Έβαν Όσνος. Πριν του κατέβει η ιδέα να στείλει διασημότητες όπως η Katy Perry στο διάστημα, ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, είχε παραγγείλει ένα γιοτ αξίας 485 εκατ. δολαρίων με το όνομα Koru. Με τα πανύψηλα κατάρτια του, το σκάφος το οποίο έφτανε σε μήκος τα 127 μέτρα, αποδείχθηκε πολύ ψηλό για να περάσει κάτω από τη διάσημη γέφυρα Koningshaven του Ρότερνταμ. Οι κατασκευαστές του πρότειναν να διαλυθεί η γέφυρα, αντί για το σκάφος, αλλά οι ολλανδικές αρχές αρνήθηκαν.

Σε αυτή τη διασκεδαστική όσο και καίρια ανάλυση του ακραίου πλούτου, ο συγγραφέας σημειώνει ότι η ζήτηση υπερπολυτελών σκαφών, πλέον ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά. Σε ορισμένες χώρες πρέπει να περιμένεις για ψωμί, νερό ή εμβόλια – σε άλλες για γιγαντιαία ποντοπόρα σκάφη. Το 1990, υπήρχαν 66 δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ, το 2023 ξεπερνούσαν τους 700, μια αύξηση άνω του 1.000%. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των αμερικανικών σκαφών αναψυχής μήκους άνω των 76 μέτρων αυξήθηκε από «λιγότερα από 10 σε περισσότερα από 170». «Ο κόσμος παρακολουθεί την Αμερική να αγκαλιάζει την πλουτοκρατία χωρίς ντροπή ή προσποίηση», γράφει ο Όσνος.

«Το να κατέχεις ένα superyacht είναι σαν να κατέχεις μια στοίβα από αυθεντικούς πίνακες του Βαν Γκογκ», έγραφαν πρόσφατα οι Financial Times, «μόνο που τους κρατάς διαρκώς πάνω από το κεφάλι σου καθώς βρίσκεσαι στο νερό, προσπαθώντας να τους κρατήσεις στεγνούς».

Στο μεταξύ, η ντροπή και η προσποίηση είναι σε αφθονία αλλού. Ένας ιδιοκτήτης γιοτ του λέει χαρακτηριστικά: «Κανείς σήμερα –εκτός από ακραίους και γελοίους ανθρώπους– δεν ζει στη στεριά με τον πολυτελή τρόπο που ζει στη θάλασσα. Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε επαύλεις και τα λοιπά, αλλά πλέον είναι απίθανο η αναλογία προσωπικού προς ιδιοκτήτες ή ενοίκους να είναι αυτή που συναντάς σε μια μεγάλη θαλαμηγό. Τα σκάφη είναι το τελευταίο μέρος που μπορείς να το κάνεις αυτό».

 The Haves and Have-Yachts
Το εξώφυλλο του βιβλίου The Haves and Have-Yachts

Με άλλα λόγια, οι σύγχρονες εκδοχές των πύργων και των παλατιών είναι πλέον διακριτικά πλωτές, έτοιμες να σαλπάρουν και να εξαφανιστούν ανά πάσα στιγμή. Αυτό ταιριάζει απόλυτα με μια πολιτική ατζέντα που εκφράστηκε καλύτερα από τον γνωστό μεγιστάνα της τεχνολογίας –και συνιδρυτή του PayPal– Πίτερ Τιλ, ο οποίος, όπως αναφέρει ο Όσνος, πρόσφερε κεφάλαιο εκκίνησης στο Ινστιτούτο Seasteading, το οποίο επιδιώκει τη δημιουργία πλωτών μίνι-κρατών, ως μέρος του σχεδίου του για «απόδραση από την πολιτική σε όλες τις μορφές της».

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει σημασία μόνο το πόσο μεγάλο είναι το superyacht σας, αλλά και τι βάζετε μέσα σε αυτό. Η τελευταία μόδα περιλαμβάνει αίθουσες Imax, δωμάτια με πλήρη εξοπλισμό για σκι όπου οι επισκέπτες μπορούν να ντυθούν για ένα ταξίδι με ελικόπτερο σε μια βουνοκορφή, καθώς και νοσοκομειακό εξοπλισμό που επιτρέπει εξετάσεις εν πλω. Αυτή η τελευταία λεπτομέρεια είναι το κλειδί: Ο Covid επιτάχυνε την επιθυμία των πάμπλουτων να ξεφύγουν με κάθε μέσο από τους πληβείους και τις κολλητικές τους ασθένειες.  

Οι «έχοντες και κατέχοντες» πολυτελή σκάφη φαίνεται να ακολουθούν το εγχειρίδιο του Αμερικανού οικονομολόγου και επικριτή του καπιταλισμού Θορστάιν Βέμπλεν, ο οποίος το 1899 στο πρώτο και πιο διάσημο βιβλίο του, την «Θεωρία της αργόσχολης τάξης», το διακριτικό έμβλημα της οποίας είναι η απαλλαγή από τον παραγωγικό μόχθο, έγραφε ότι η «επιδεικτική κατανάλωση» περιλαμβάνει την απόλαυση της επιδεικτικής σπατάλης. Δεν μπορούσε όμως να φανταστεί ότι η επιδεικτική σπατάλη θα μπορούσε να περιλαμβάνει προσωπικό υποβρύχιο στην θαλαμηγό ή δέρμα χελιού και σαλαχιού για την ταπετσαρία της. Ο Όσνος απαριθμεί τη λίστα των πραγμάτων που μπορεί να παραδοθεί άμεσα στο υδάτινο φρούριο σας, από κούτες με σαμπάνια Dom Pérignon μέχρι σεξεργάτριες.

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Τα υπερπολυτελή σκάφη είναι μια εξαιρετικά ασταθής κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, καθώς μπορούν να χάσουν την αξία τους πολύ. «Το να κατέχεις ένα superyacht είναι σαν να κατέχεις μια στοίβα από αυθεντικούς πίνακες του Βαν Γκογκ», έγραφαν πρόσφατα οι Financial Times, «μόνο που τους κρατάς διαρκώς πάνω από το κεφάλι σου καθώς βρίσκεσαι στο νερό, προσπαθώντας να τους κρατήσεις στεγνούς». Αλλά πάλι όμως, όπως θα κατανοούσε ο Βέμπλεν, ίσως αυτό να είναι μέρος του νοήματος.

Με στοιχεία από The Guardian

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Βιβλίο / Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Από την Αμοργό ως την Αλεξανδρούπολη και από την Ξάνθη ως τη Μυτιλήνη, τα μικρά βιβλιοπωλεία αποκτούν για πρώτη φορά συλλογική φωνή. Βιβλιοπώλες και βιβλιοπώλισσες αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ