Σταύρος Ζουμπουλάκης: Παρών!

Σταύρος Ζουμπουλάκης: Παρών! Facebook Twitter
0

Σταύρος Ζουμπουλάκης: Παρών! Facebook Twitter
Σταύρος Ζουμπουλάκης


1.

Περιεχόμενο. Κάθε βιβλίο, κάθε πόνημα, κάθε χειρονομία του Σταύρου Ζουμπουλάκη (Συκιά Λακωνίας, 1953) είναι καθαγιασμοί του περιεχόμενου. Λένε κάτι σημαντικό. Και δείχνουν προς το νόημα, πάντα. Εν προκειμένω, ο Ζουμπουλάκης μιλάει/γράφει για μυθιστορήματα που μελέτησε. Και είναι όλα σημαντικά μυθιστορήματα σημαντικότατων συγγραφέων, πολύ διαφορετικών ο ένας από τον άλλον, τόσο ως προς τους τρόπους γραφής όσο και ως προς τα θέματα που πραγματεύονται. Από τη μια ο φερόμενος ως κυνικός και σκληρός Μισέλ Ουελμπέκ και από την άλλη ο πολύς Φίλιπ Ροθ. Από τη μια ο σπαρακτικός Γιόζεφ Ροτ και από την άλλη ο πληθωρικός Γκράχαμ Γκρην. Ο νομπελίστας ποιητής και συγγραφέας Οκτάβιο Πας συγκατοικεί, χάρη στον Ζουμπουλάκη, με τον σοφό παραμυθά Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ. Η τραγική, λεπταίσθητη Φλάννερυ Ο'Κόνορ ανταλλάσσει εδώ χειραψίες με τη σπουδαία αθλήτρια της επιβίωσης Μέριλιν Ρόμπινσον. Εννέα συγγραφείς, δεινοί μυθιστοριογράφοι, δίνουν στον Σταύρο Ζουμπουλάκη αφορμές να ξεδιπλώσει σκέψεις πολύτιμες για το σύμπαν του μυθιστορήματος αλλά και, κυρίως, για το τι σημαίνει να ζεις αναζητώντας παντού τις στιγμές και τις σημασίες που κάνουν τη ζωή θαυμαστή, ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.


2.

Μορφή. Ο Ζουμπουλάκης επιλέγει τον λιτό λόγο. Επιμένει να είναι μεστός. Λίγα λόγια και καλά σε κάθε φράση. Διαβάζοντάς τον, θυμάσαι τον Άρη Κωνσταντινίδη, τον μεγάλο αρχιτέκτονα και στοχαστή που κατάφερνε με απλά λόγια να μιλήσει για περίπλοκα ζητήματα. Έτσι πράττει και ο Ζουμπουλάκης: θίγει πολλά και περίπλοκα με σταράτα λόγια, με λέξεις καλοδιαλεγμένες, αλλά πάντα καθημερινές, δουλεμένες, ευρείας κυκλοφορίας, πασίγνωστες. Τα κείμενα στο βιβλίο Υπό το φως του μυθιστορήματος είναι εκτενείς προσευχές, παρακλήσεις, παροτρύνσεις προς όλους μας να μην ξεχνάμε ότι μια ζωή στερημένη από νόημα δεν έχει πλούτο, δεν έχει ουσία, δεν έχει αρμούς, δεν έχει έρμα. Ακόμα κι όταν μιλάει για ένα δαιδαλώδους πλοκής μυθιστόρημα, όπως είναι η Επιχείρηση Σάυλωκ (μτφρ. Σπύρος Βρεττός, εκδ. Πόλις), ο Ζουμπουλάκης καταφέρνει να είναι αφοπλιστικά απλός, διαυγέστατα λιτός στο γράψιμό του. «Οι Εβραίοι είναι καταδικασμένοι», γράφει ο δοκιμιογράφος μας, «να είναι εξαίρεση. Εξαίρεση αιματηρή. Εδώ, άλλωστε, στην αιματηρότητα, στη βία, βρίσκεται το κρίσιμο ερώτημα το οποίο θέτει απαιτητικά ενώπιόν μας η εβραϊκή εξαίρεση, το κατά πόσον, δηλαδή, μπορούμε να υπάρξουμε, ατομικά ή συλλογικά, ως εξαιρέσεις, χωρίς να γινόμαστε αντικείμενο της βίας και του μίσους του άλλου. Πέρα από αυτό, η εβραϊκή εξαίρεση μας αφορά όλους και για έναν άλλο, βαθύτερο λόγο, γιατί εκφράζει μια συγκλονιστική εκδοχή του ανθρώπου, την εκδοχή του ως ύπαρξης επισφαλούς, απειλημένης, αβέβαιης». Σκέψεις συμπυκνωμένης σοφίας, να ο τρόπος και το επίτευγμα του Ζουμπουλάκη.


3.

Συγγραφέας. Ξέρουμε τον συγγραφέα Σταύρο Ζουμπουλάκη από εκείνο το συγκλονιστικό, επίσης γραμμένο με λόγο λιτό, αφήγημα/ντοκουμέντο Η αδερφή μου (εκδ. Πόλις), του 2012. Τον ξέρουμε από την εποχή που διετέλεσε διευθυντής της «Νέας Εστίας», ένα ιστορικό περιοδικό που ο Ζουμπουλάκης ανανέωσε ριζικά και το κοινώνησε σε νέες γενιές συνεργατών και αναγνωστών, από το 1998 έως το 2012. Τον ξέρουμε από την επιμέλεια της κιβωτού ευρυμάθειας και σοφίας, ας επαναλάβουμε τη λέξη «σοφία», που είναι τα Collectanea του Ζήσιμου Λορεντζάτου (εκδ. Δόμος, 2009). Τον ξέρουμε από την καθοριστική συμβολή του στη σειρά δοκιμίων που εκδίδει το Βιβλιοπωλείον της Εστίας, όπου συνυπάρχουν λαμπροί στοχαστές. Τον ξέρουμε από την πάντα ενδιαφέρουσα αρθρογραφία του στην «Καθημερινή». Τον ξέρουμε από τα βιβλία του Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ως άγγελος. Οι θεολογικές προϋποθέσεις της φτερωτής απεικόνισής του (Δόμος, 1992), Ο Θεός στην Πόλη. Δοκίμια για τη θρησκεία και την πολιτική (Εστία, 2002), Στη σκηνή του κόσμου. Από το Βελιγράδι στην Τεχεράνη (Εστία, 2007), Χριστιανοί στον δημόσιο χώρο. Πίστη ή πολιτιστική ταυτότητα (Εστία, 2010), Ανίερη συγκυβέρνηση (Πόλις, 2011), Η αδερφή μου (Πόλις, 2013), Χρυσή Αυγή και Εκκλησία (Πόλις, 2013), Ποιος Θεός και ποιος άνθρωπος; Φιλοσοφικά δοκίμια (Πόλις, 2013), Χριστιανισμός της χαράς. Η μαρτυρία του πάπα Φραγκίσκου (Πόλις, 2015). Ξέρουμε ότι εδώ και δεκαετίες αναζητά την ουσία και το νόημα της ζωής σε κείμενα και σε χειρονομίες που συνδέουν τον άνθρωπο με την κοινωνία, που του δίνουν υπόσταση όταν βρίσκεται και πάλλεται και πράττει μαζί με τους άλλους ανθρώπους και όχι αλαζονικά ή τραγικά μόνος. Ξέρουμε ότι έχει στοχαστικό βλέμμα και ηδύ μειδίαμα. Ξέρουμε ότι είναι πολύτιμος. 

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ