Σώτη Τριανταφύλλου: Δέκα από (τα πολλά) αγαπημένα μου βιβλία

Σώτη Τριανταφύλλου: Δέκα από (τα πολλά) αγαπημένα μου βιβλία Facebook Twitter
1

 

Δέκα από τα αγαπημένα μου βιβλία που θα μπορούσαν να είναι  εκατό, για να μην πω 1000!

1.

Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλυν - Μπέττυ Σμιθ

Όπως πολλά παιδιά που μεγάλωναν τη δεκαετία του 1960, έγινα φίλη με τη Φράνση και τον Νήλι Νόλαν.
Τα Σαββατόβραδα που περνούσα με το μικρότερο αδερφάκι μου στη Φωκίωνος Νέγρη έμοιαζαν με τα δικά τους φτωχικά Σαββατόβραδα στο Γουίλλιαμσμπεργκ. Πιπιλούσαμε, νομίζω, τις ίδιες καραμέλες και κάναμε συλλογή από ασημόχαρτα. Πολλά χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκα κι εγώ στο Μπρούκλυν – αλλά στην πέρα γειτονιά. Εκείνη η γειτονιά έγινε σκηνικό ενός μυθιστορήματος που έγραψα το 1995 με τίτλο «Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης», το χρονικό μιας υπέροχης νιότης στη Νέα Υόρκη.

2.

Τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου

Ήταν μια έκδοση του 1999 που περιείχε τις συλλογές «Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν» του 1938, «Τα κλειδοκύμβαλα της σιωπής» του 1939, «Μπολιβάρ» του 1944, «Επιστροφή των πουλιών» του 1946, «Έλευσις» του 1948, «Ο Ατλαντικός» του 1954, «Εν ανθηρώ Έλληνι λόγω» του 1957. Ο Νίκος Εγγονόπουλος ήταν μεγαλειώδης ποιητής: μου άρεσε η σκληρή του φαντασία και η ειρωνεία του που τον ξεχώριζαν από υπεραισθηματικούς Έλληνες ποιητές. Θεωρούσε την εποχή του «σακάτικη» – αναρωτιέμαι τι θα σκεφτόταν για τούτη την εποχή. Διαβάζω συχνά ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου: δεν τον συνάντησα ποτέ, αλλά νομίζω ότι θα συμφωνούσαμε.

3.

Η τρέλα της μέρας - Μωρίς Μπλανσό

Ένα σύντομο κείμενο για τον θάνατο και τις γήινες απολαύσεις, που συμπλήρωσε ένα άλλο, εκτενέστερο κείμενο του Μπλανσό για τον χώρο της λογοτεχνίας

4.

Καντίντ - Βολταίρος

Αυτό το παραμύθι για την αισιοδοξία με επηρέασε όταν ήμουν πολύ νέα: τώρα, καθώς γράφω ένα μυθιστόρημα με φόντο τους εμφυλίους πολέμους στην Αγγλία του 17ου αιώνα, αισθάνομαι ότι το blueprint του κεντρικού ήρωα είναι ο Καντίντ. Bαδίζουμε σε ώμους γιγάντων... Κι ότι, όπως συμβαίνει συχνά, ο Καντίντ είμαι εγώ η ίδια. Για μια μακρά εποχή διάβαζα λογοτεχνία του 18ου αιώνα: μαζί με τον Καντίντ, Χένρυ Φήλντινγκ, Λώρενς Στερν, Τομπάιας Σμόλετ... Ογκώδη, περιπετειώδη μυθιστορήματα. Κι αργότερα διάβαζα Θάκερεϋ. Οι ήρωες περνούσαν από πολλές λαχτάρες, επιζούσαν, στο τέλος πέθαιναν. Σκέφτομαι συχνά τον Καντίντ: πώς θα περπατούσε, άραγε, στον σύγχρονο κόσμο.

5.

Στον δρόμο - Τζακ Κέρουακ

Νομίζω πως έχω διανύσει πολύ περισσότερα χιλιόμετρα από τον Τζακ Κέρουακ, από τη μια ακτή στην άλλη και πάλι πίσω. Με εντυπωσίαζε το ότι ο Κέρουακ δεν ήξερε να οδηγεί. Πώς μπορείς να νιώσεις την ποίηση των αμερικανικών δρόμων χωρίς να οδηγείς; Ο Νηλ Κάσσαντυ οδηγούσε τουλάχιστον κι ήταν επιδέξιος παρκαδόρος.

6.

Χέγκελ - Κώστας Παπαϊωάννου

Μια προσωπική, ποιητική ανάγνωση του Γερμανού φιλοσόφου και της περιπέτειας του πνεύματος. Έχω το βιβλίο στο κομοδίνο μου εδώ και κάμποσες δεκαετίες. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι ο Κώστας Παπαϊωάννου βλέπει στον Χέγκελ κάτι που δεν υπάρχει, αλλά και πάλι...

7.

Ρομπέρ Ντεσνός, Ποιήματα

Ένας από τους πιο αγαπημένους μου Γάλλους ποιητές, παρότι δεν μου αρέσει ιδιαίτερα η ερωτική ποίηση: με συγκινούν ποιητές όπως ο Φίλιπ Λάρκιν, ο Τεντ Χιουζ, ο Μπλεζ Σαντράρς, ο Γιόζεφ Μπρόντσκυ.
Αλλά ο Ντεσνός έβαλε σε τάξη μερικές σκέψεις και συναισθήματα μέσα στο κεφάλι μου.

8.

Τ.Σ. Έλιοτ, Ποιήματα

Προφανής επιλογή: λίγοι άνθρωποι που διαβάζουν ποίηση παρακάμπτουν τον Τ.Σ. Έλιοτ. Μικρή, λάτρευα τον Προύφροκ (αναμενόμενο κι αυτό). Αυτές τις μέρες των συνεχιζόμενων πνιγμών σκέφτομαι την "Έρημη Χώρα", ένα κομμάτι που μιλάει για τον θάνατο από πνιγμό. Ο Τ.Σ. Έλιοτ μού φαίνεται η φωνή της Ευρώπης που κυλάει μέσα μας.

9.

Το κεντρί της ύπαρξης - Σέρεν Κίργκεγκορ

Θα μπορούσα να σημειώσω οποιοδήποτε από τα έργα του Κίργκεγκορ που διαβάζαμε με τον φίλο μου τον Χρήστο τη δεκαετία του 1980. Εκείνη την εποχή συζητούσαμε- αργότερα νομίζω πως δεν υπήρχε περιθώριο συζήτησης: επικρατούσε η ελαφρότητα που μας έφερε ως εδώ. Όταν διαμαρτυρόμασταν γι' αυτήν μάς χαρακτήριζαν «δήθεν» και γκρινιάρηδες. Το 1998 ο Χρήστος πέθανε και τίποτα δεν ήταν πια ίδιο. Εν πάση περιπτώσει, ο πρώιμος υπαρξισμός του Κίργκεγκορ μού φαινόταν πιο βαθυστόχαστος από εκείνον του Σαρτρ.

10.

Εγκόλπιο ανασκολοπισμού - Ε.Μ. Σιοράν

Ο Σιοράν επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζω την ατομική ελευθερία, μολονότι ο μισανθρωπισμός του δεν μου ταιριάζει. Πίστευε πως είχε γεννηθεί κάτω από κακό αστέρι... Πιθανότατα θα τον ξανασυναντήσω στο μέλλον: η ανθρώπινη βλακεία έχει αρχίσει να διαβρώνει την πίστη που είχα στην ανθρώπινη φύση. Θα δούμε.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Ποιηματα Στη Μυστηριακη -Robert DesnosΤοσο σε εχω ονειρευτειπου χανεις την πραγματικοτητα σου.Να ειναι καιρος ακομη να πλησιασω το ζωντανοαυτο σωμακαι να φιλησω σ'αυτο το στομα,τη γεννησητης φωνης που μου ειναι αγαπητη.Τοσο σε εχω ονειρευτειπου τα μπρατσα μου συνηθισμενα αγκαλιαζονταςτη σκια σουνα διασταυρωνονται στο στηθος μου,δε θα λυγισουνισως στην περιμετρο του σωματος σου.Και πως,μπροστα στην πραγματικη παρουσια τωνοσων με παιδευουνκαι με κυβερνουν απο μερες και χρονιαΘα γινω το διχως αλλο σκια,Ω! ταλαντευσεις συναισθηματικες.Τοσο σε εχω ονειρευτει,που ασφαλως δεν ειναιπια καιροςνα ξυπνησω.Κοιμαμαι ορθος,το σωμα εκθεμενοσε ολες τις φαινομενικοτητες της ζωης και τουερωτα,και πως εσυ η μονη που υπαρχει σημερα για μενα,εισαι κεινη που θα μπορυσα λιγοτερο ν'αγγισωτο μετωπο και τα χειλιαπαρα τα πρωτα τυχον χειλια και τo πρωτο τυχονμετωπο που θα εβρισκα.Τοσο σε εχω ονειρευτειτοσο περπατησα,μιλησα,κοιμηθηκα με το φα-ντασμα σουπου δε μου μενει πια ισως αλλο,παρα να ειμαιεντουτοις φαντασμα μεταξυ φαντασματων και πιοσκια εκατο φορες κι απο τη σκια που περπατει καιθα περπατει χαρουμενη στο ηλιακο ρολοι τηςζωης σου.