Σεξ, ανασφάλεια και διατροφικές διαταραχές: Η ιδιωτική ζωή του Λόρδου Μπάιρον Facebook Twitter
Ο Μπάιρον με αρβανίτικη φορεσιά στο ποτρέτο που του είχε κάνει ο Τόμας Φίλιπς το 1813 όταν ο ποιητής ήταν 25 ετών

Σεξ, ανασφάλεια και διατροφικές διαταραχές: Η ιδιωτική ζωή του Λόρδου Μπάιρον

0

Όταν η Λαίδη Κάρολαϊν Λαμπ γνώρισε για πρώτη φορά τον Λόρδο Μπάιρον, είχε σχηματίσει την άποψη ότι είναι «τρελός, κακός και επικίνδυνος», χρησιμοποιώντας ορολογία «κακού παιδιού» του επόμενου αιώνα. Τον ερωτεύτηκε όμως παρ' όλα αυτά και όταν εκείνος την εγκατέλειψε ταπεινώνοντάς την δημοσίως, πήρε ένα ψαλίδι και κόπηκε γεμίζοντας με αίματα το φόρεμά της.

Είναι ατέλειωτες οι ιστορίες για τον εκκεντρικό, περιπετειώδη και «έκλυτο» βίο του μεγάλου Άγγλου ποιητή, ποιητή και κορυφαίου εκπροσώπου του Ρομαντισμού που έμοιαζε να λειτουργεί ενάμιση τουλάχιστον αιώνα πριν, ως το καλούπι για τους ροκ σταρ του 20ου και του 21ου αιώνα. Και δεν ήταν μόνο η ακατανίκητη ροπή του προς το σεξ, τις ουσίες και την αγρίως αντισυμβατική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τη νέα βιογραφία του μεγάλου ποιητή (ας μην ξεχνάμε αυτή του την ιδιότητα) που επιμελήθηκε ο Antony Peattie και έχει τίτλο "The Private Life of Lord Byron" («Η ιδιωτική ζωή του Λόρδου Μπάιρον»), ο Μπάιρον υπέφερε και από χρόνιες διατροφικές διαταραχές, τις οποίες ο ίδιος «χειροτέρευε» εξαιτίας της ανασφάλειας που τον κυρίευε και της εμμονής που είχε με την εικόνα του.

Δεν αποτελεί έκπληξη συνεπώς το γεγονός ότι ως ενήλικος, όπως χαρακτηριστικά είχε πει μια από τις ερωτικές συντρόφους του, «ο Μπάιρον είχε μια περίεργη και ψευδή αντίληψη για τις γυναίκες – πίστευε πραγματικά ότι όλες είναι προορισμένες να είναι τύραννοι».

Το βιβλίο του Beattie συνθέτει το πορτρέτο μιας φευγαλέας και παράδοξης φιγούρας, ενός αφοσιωμένου ποιητή που πίστευε όμως ότι οι λέξεις είναι εξίσου αναλώσιμες με τις ανάσες, ενός ναρκισσιστή που όμως αντιπαθούσε τον εαυτό του, μιας διασημότητας που χλεύαζε τη φήμη που είχε αποκτήσει και μιας προσωπικότητας γεμάτης αντιφάσεις και ανασφάλειες. Σίγουρα δεν βοήθησε η γενετική προδιάθεση της αριστοκρατικής οικογένειάς του στην κατάθλιψη και τις πάσης φύσεως διαταραχές αλλά και η σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη πολύ μικρός στα χέρια της γκουβερνάντας του, Μαίρη Γκρέι.

Δεν αποτελεί έκπληξη συνεπώς το γεγονός ότι ως ενήλικος, όπως χαρακτηριστικά είχε πει μια από τις ερωτικές συντρόφους του, «ο Μπάιρον είχε μια περίεργη και ψευδή αντίληψη για τις γυναίκες – πίστευε πραγματικά ότι όλες είναι προορισμένες να είναι τύραννοι».

Η αλήθεια είναι ότι από μικρός είχε εμφανίσει μια τάση προς την παχυσαρκία για την οποία κατηγορούσε τη μητέρα του, όπως και για την στρεβλοποδία (στο ένα κάτω άκρο) του για την οποία πίστευε ότι οφειλόταν στο ότι η μητέρα του επέμενε να φορά κορσέ όταν ήταν έγκυος. Η εμμονή του όμως με την διατήρηση μιας λεπτής φιγούρας πάση θυσία ήταν συχνά εκτός ελέγχου. Η λύση που είχε βρει ήταν μια σειρά από παράλογες δίαιτες που κατά κανόνα περιλάμβαναν μπισκότα, ανθρακούχο νερό και μπόλικο ταμπάκο για να καταπιέζεται η όρεξη ενώ μετρούσε διαρκώς τη μέση και τον καρπό του για να σιγουρευτεί ότι δεν έχει πάρει λίπος.

Σύμφωνα με τις διάφορες μαρτυρίες που καταγράφονται στο βιβλίο, τη χρονιά πριν φύγει για να συμμετάσχει ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση, ήταν τόσο λιπόσαρκος που έμοιαζε με κάποιον που υποφέρει από νευρική ανορεξία. Ο ίδιος ήταν περήφανος πάντως για την ισχνή φιγούρα του και έλεγε συχνά στους φίλους του: «Έχετε δει κανέναν τόσο αδύνατο χωρίς να είναι άρρωστος;».

Λίγο πριν φύγει για την Ελλάδα πάντως το 1823, η όρεξή του είχε επανέλθει και τον πρώτο καιρό στο Μεσολόγγι, μακριά από «ναρκισσιστικούς» αντιπερισπασμούς και με αποκλειστικά αντρική συντροφιά τριγύρω του, έτρωγε και έπινε ελεύθερα. Σύντομα όμως η υγεία του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και μετά από μια κρίση παροξυσμικής υπέρτασης (την οποία ο γιατρός διέγνωσε ως κρίση επιληψίας) που ενδεχομένως οφειλόταν σε τυφοειδή πυρετό, εξέπνευσε στις 19 Απρίλιου του 1824.

Στον αδύναμο να αντιδράσει οργανισμό του συνέτεινε μάλλον και η χρόνια αποστροφή τους στην «ζωική τροφή», δηλαδή στο κρέας, αλλά και η παρανοϊκή θεραπεία αφαίμαξης στην οποία τον υπέβαλλαν οι γιατροί στο Μεσολόγγι όσο ήταν βαριά ασθενής.

Με στοιχεία από τον Guardian

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαριάννα Κορομηλά «Η Μαρία των Μογγόλων»

Το Πίσω Ράφι / Για όλες τις Μαρίες που «δωρίστηκαν» σε βαρβάρους και άξεστους

Ψάχνοντας και γράφοντας για τη Μαρία των Μογγόλων, η Μαριάννα Κορομηλά ήρθε αντιμέτωπη με όλες εκείνες τις παραγνωρισμένες γυναικείες μορφές της Ιστορίας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ανένταχτο και φεμινιστικό βιβλίο που συζητήθηκε έντονα μόλις κυκλοφόρησε.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Βιβλίο / «O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Ο ιδιοφυής μουσικός έφυγε αναπάντεχα στα 44 του, αφήνοντας πίσω του ανεκπλήρωτα σχέδια. Ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά δεν τον γνώρισε ποτέ, αλλά η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάσωση του έργου του, υπογράφει σήμερα το πιο ενημερωμένο βιβλίο για εκείνον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Portraits 2025 / Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Η ολοκλήρωση της περίφημης «Τριλογίας του Δράκου της Πρέσπας» αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια από τις πιο απρόβλεπτες, ουσιαστικές και συνεπείς συγγραφείς μας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CHECK GIA 3/1 εκδόσεις δωμα

Portraits 2025 / Εκδόσεις Δώμα: «Θέλαμε να δούμε αν το κοινό μας θα ανταποκριθεί σε πιο βαριά πράγματα ή αν θα μας γυρίσει την πλάτη»

Μετά από εφτά χρόνια λειτουργίας και εξήντα προσεκτικά επιλεγμένους τίτλους, η Μαριλένα Καραμολέγκου και ο Θάνος Σαμαρτζής εξακολουθούν να πειραματίζονται, σαν να προτείνουν βιβλία σε φίλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Claude Pujade-Renaud

Το Πίσω Ράφι / «Οι γυναίκες του λαθροθήρα»: Μια εντελώς διαφορετική οπτική σε ένα θρυλικό ερωτικό τρίγωνο

Η Claude Pujade-Renaud ανατέμνει την ιστορία της σχέσης του Τεντ Χιουζ με τη Σίλβια Πλαθ και την Άσια Ουέβιλ δημιουργώντας ένα ερεθιστικό ψηφιδωτό από δεκάδες διαφορετικές αφηγήσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Βιβλίο / Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Κι αν η Μέση Γη εξυψώθηκε στη φαντασμαγορία που όλοι γνωρίζουμε μέσα απ’ τις ταινίες του Πίτερ Τζάκσον, δεν ξεχνάμε ποτέ εκείνη τη στιγμή της πρώτης βραδινής ανάγνωσης, των απρόσμενων αράδων που σχημάτισαν αμέσως ένα σύμπαν αυτονόητο.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Βιβλίο / Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Η νέα, εμπλουτισμένη και αναθεωρημένη έκδοση των «Σονέτων» από τους Αντίποδες, σε μετάφραση Ερρίκου Σοφρά, αναδεικνύει τη διαρκή ανάγκη του ποιητή για ελευθερία και καινοτομία, που φτάνει να καταργεί ακόμα και τις ποιητικές και κοινωνικές συμβάσεις.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι 10 συν 2 ξένοι τίτλοι της χρονιάς

Βιβλίο / 12 μεταφρασμένα βιβλία που ξεχώρισαν το 2024

Mια millennial συγραφέας και το μεταφεμινιστικό της μυθιστόρημα, η μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου σε graphic novel, αυτοβιογραφίες, η επανασύνδεση της ανθρώπινης και της φυσικής ιστορίας σε 900 σελίδες: αυτοί είναι οι ξένοι τίτλοι που ξεχωρίσαμε τη χρονιά που πέρασε.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ