Πέντε σημαντικά νέα βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σπουδαίοι τίτλοι για τον μήνα Δεκέμβριο Facebook Twitter
0

Claire Keegan

Ανταρκτική
Μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου
Μεταίχμιο

Claire Keegan Ανταρκτική Μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, Μεταίχμιο
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Ιδιοφυής, παρότι «χαμηλή φωνή» της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, γνήσια εκφραστής της φαντασίας που διαπερνά την ιρλανδική γραφή, ατμοσφαιρική και συγκινητική, η Κλερ Κίγκαν είναι μια σπάνια περίπτωση συγγραφέως που δικαίως εντυπωσίασε τον Τζορτζ Σόντερς, ο οποίος έσπευσε να της πλέξει το εγκώμιο. Όσοι αγάπησαν, όπως κι εμείς, τα Μικρά πράγματα σαν κι αυτά, μ’ εκείνη την αξέχαστη ατμόσφαιρα, θα περιμένουν εναγωνίως τα πρώτα διηγήματα που καταξίωσαν την Ιρλανδή συγγραφέα στο αναγνωστικό κοινό, αποκαλύπτοντας μια εκλεπτυσμένη γραφή που αρχικά δίνει την αίσθηση ότι αφηγείται συνηθισμένες ιστορίες με ήρωες ανθρώπους της διπλανής πόρτας για να καταλήξει σε μια εκρηκτική και σκοτεινή επισκόπηση στα άδυτα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και του ασυνειδήτου. Οι ιστορίες της Κίγκαν επιπλέον χαρτογραφούν τις ψυχικές διακυμάνσεις και τις διαφορετικές εκδοχές της παράνοιας, της προδοσίας και των αντιφατικών συναισθημάτων. Ίσως από τις πιο σημαντικές και μάλλον παραγνωρισμένες συγγραφείς της εποχής μας, που ευτυχώς έχει αποκτήσει φανατικούς ακολούθους στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

Νέιθαν Θρωλ

Μια μέρα της ζωής του Άμπεντ Σαλάμα
Μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου
Δώμα

Νέιθαν Θρωλ Μια μέρα της ζωής του Άμπεντ Σαλάμα Μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου, Δώμα
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Ένα πραγματικά συγκλονιστικό βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όλους όσοι αναρωτιούνται πώς μπορεί να είναι η καθημερινότητα στη Δυτική Όχθη, ώστε να γίνει κατανοητό το διαχρονικό μίσος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανοεβραίος δημοσιογράφος που έχει σπουδάσει στο Columbia και είναι διευθυντής του Arab-Israeli Project στο Bard College γράφει με τρόπο ασθματικό και ειλικρινή, δίνοντας ταυτόχρονα μεγάλη προσοχή στις περιγραφές των εκρηκτικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, εστιάζοντας στις μικρές, ανθρώπινες ιστορίες. Η αφήγηση ξεκινάει από ένα γεγονός άσχετο με τις υφιστάμενες συγκρούσεις, ένα τροχαίο δυστύχημα με σχολικό λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ τον Φεβρουάριο του 2012, που αποκαλύπτει πολλά σε σχέση με τη ζωή στη Δυτική Όχθη, για να περάσει στα βαθύτερα αίτια των συγκρούσεων.

Πρόκειται για μια κατάσταση αντιπροσωπευτική, καθώς όλα θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά αν οι οικονομικές συνθήκες βοηθούσαν τους Παλαιστίνιους να έχουν ένα κάπως πιο αξιοπρεπές όχημα και αν επιτρεπόταν στην παλαιστινιακή πυροσβεστική να εισέλθει στην περιοχή, όπως και στα ασθενοφόρα. Η γραφειοκρατική παράνοια του διαχωρισμού στη Δυτική Όχθη είναι, για τον συγγραφέα, η πρώτη αιτία των ακροτήτων, καθώς οι οικογένειες χωρίζονται από τη μία μέρα στην άλλη, ενώ διαρκώς αναμετριούνται, ακόμα και αυτοί που θέλουν να μείνουν πιο ουδέτεροι, με το άσβεστο μίσος που προκαλείται από ένα παράλογο σχέδιο και οδηγεί σε διαρκείς συγκρούσεις. Ωστόσο, το βιβλίο δεν θέλει να θεωρητικολογήσει αλλά να μιλήσει για πράγματα απτά και ανθρώπινα ώστε να καταλάβει και ο πιο αδαής αναγνώστης τι σημαίνουν άγνωστες λέξεις όπως «εποικισμός», «απαγορευμένες ζώνες», «ιντιφάντα». Όπως έγραψε σχετικά στη κριτική του ο δημοσιογράφος του «New York Review of Books»: «Δεν ξέρω άλλο κείμενο για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη που να φτάνει σε αυτό το επίπεδο διεισδυτικότητας και κατανόησης». «Ένα βουβά σαρωτικό χρονικό», όπως τόνισαν οι «Financial Times», που διαβάζεται πραγματικά απνευστί.

Όλγκα Τοκάρτσουκ

Εμπούσιον
Μτφρ. Αναστασία Χατζηγιαννίδη
Καστανιώτης

Όλγκα Τοκάρτσουκ Εμπούσιον Μτφρ. Αναστασία Χατζηγιαννίδη, Καστανιώτης
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

«Κάτι δεν πήγαινε καλά με τις μητέρες: φαίνεται πως εκτελούν ένα τρομερά επικίνδυνο έργο, ότι διακινδυνεύουν τη ζωή τους στα μπουντουάρ και στις κρεβατοκάμαρες, μπλεγμένες μέσα σε δαντέλες, ότι μεταξύ σεντονιών και μπρούντζινων σκευών, ανάμεσα σε πετσέτες, πούδρες και ντάνες από μενού για κάθε μέρα του έτους, διάγουν έναν άκρως επικίνδυνο βίο. Στην οικογένεια του Μιετσίσλαβ Βόινιτς οι γυναίκες ζούσαν απροσδιόριστα, σύντομα και επικίνδυνα, έπειτα πέθαιναν και χαράσσονταν στη μνήμη των ανθρώπων σαν μορφές φευγαλέες και χωρίς περίγραμμα. Η ύπαρξή τους έγκειτο σε κάποια μακρινή και απροσδιόριστη αιτία που εμφανιζόταν σε αυτό το σύμπαν προσωρινά και μονάχα σε συνάρτηση με τις βιολογικές τους συνέπειες».

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα όπου η Τοκάρτσουκ, με τη διεισδυτική ματιά της, περιγράφει τη θέση των γυναικών, που φλερτάρουν διαρκώς με τον θάνατο, αλλά είναι απομονωμένες στο σπίτι, σε αντίθεση με τους άνδρες που φιλοξενούνται, ως σοβαρά ασθενείς, στην ειδική Πανσιόν για Κυρίους, κάπου στους πρόποδες των βουνών στην Κάτω Σιλεσία, περνώντας την ώρα τους με αναλύσεις για την πολιτική πραγματικότητα της εποχής και την αλλαγή στην ταυτότητα της Ευρώπης, ακόμα και για την ψυχή που είναι «ό,τι πιο αδύναμο υπάρχει μέσα μας» γιατί «στα συμπτώματα της αρρώστιας βρίσκεται η ψυχή», όπως λέει κάποιος χαρακτηριστικά. Απαντώντας με τον δικό της τρόπο στο Μαγικό Βουνό και σε αυτές τις παρέες των προνομιούχων ανδρών, η νομπελίστρια συγγραφέας αναρωτιέται με τρόπο σκωπτικό πού ακριβώς βρίσκονται οι γυναίκες οι οποίες στις κυρίαρχες αφηγήσεις, από τα αρχαιοελληνικά συμπόσια μέχρι τις φιλοσοφικές διενέξεις του Τόμας Μαν, συνήθως παραμένουν αινιγματικές, παράξενες έως και αόρατες.

Claudia Durastanti

Η ξένη
Μτφρ. Ζωή Μπέλλα-Αρμάου
Aldina/Gutenberg

Claudia Durastanti Η ξένη Μτφρ. Ζωή Μπέλλα-Αρμάου, Aldina/Gutenberg
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

«Κάποτε πίστευα ότι το να μιλάμε για ανθρώπινα όντα σήμαινε να μιλάμε για κτίρια που καταρρέουν, για κορίτσια που πιστεύουν ότι είναι ουρανοξύστες προορισμένοι να ανατιναχθούν από μια εσωτερική τρομοκρατική επίθεση. Αλλά όταν σκέφτομαι ορισμένες υπάρξεις, το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ξεπερασμένες γεωπολιτικές, παλιές εκδόσεις του λογισμικού Risk εγκαταλελειμμένες στη σκόνη, όπου υπήρχαν λαοί ρημαγμένοι από τη θλίψη αλλά και απροσπέλαστα οχυρά, καταδικασμένα να αντιστέκονται, με τη σιγουριά ότι η πολιορκία θα τελείωνε, έως ότου να μείνουν όρθια μόνο εκείνα και το σώμα που τα περιέβαλλε να γίνει ένα κράτος του οποίου αυτά θα είναι οι μόνοι δικτάτορες».

Πρόκειται για χαρακτηριστικό απόσπασμα του βιβλίου που έχει καταφέρει να ξεσηκώσει όλες τις ηλικίες και ένα διαφορετικό δείγμα αναγνωστικού κοινού παγκοσμίως, που στον ανατρεπτικό, αυτοβιογραφικό λόγο της συγγραφέως έχουν βρει τον δικό τους άνθρωπο. Η πρωταγωνίστρια-συγγραφέας, κόρη ενός ζευγαριού κωφών που μετανάστευσαν στην άγνωστη Νέα Υόρκη, όπου έκαναν οικογένεια, χαμένη στα διαφορετικά σταυροδρόμια και στις ετερόκλητες ταυτότητες της μετα-Cοvid εποχής, δεν έπαψε ποτέ να νιώθει ξένη. Η επιστροφή στην Ιταλία έκανε ακόμα χειρότερα τα πράγματα, με τη διαρκή αίσθηση αποξένωσης να γίνεται ακόμα πιο κυρίαρχη όταν η αφηγήτρια βρίσκεται στο Λονδίνο του Brexit. Οι περιγραφές της για την προσωπική και κοινωνική συνθήκη αλλά και για τη λογοτεχνία που διαπερνά κάθε εικόνα είναι σαρωτικές, το ίδιο και το άκρως πρωτότυπο ύφος που δικαίως έκανε τον «Οbserver» να γράψει πως «η Ξένη είναι μια ιστορία ενηλικίωσης γραμμένη με το ίδιο βιτριόλι που χρησιμοποιούσε η Βιρτζίνια Γουλφ» και τον συγγραφέα και ποιητή Όσιαν Bουόνγκ να επιμένει ότι είναι αυτή που «ρίχνει ένα σωσίβιο στα σκοτεινά νερά της μνήμης».

Hugo Von Hofmannsthal-Thomas Mann, Arthur Schnitzler

Αλλόκοτες συναντήσεις με φαντάσματα
Μτφρ. Αλέξανδρος Σινιόσογλου, Γιάννης Κοιλής
Κίχλη

Hugo Von Hofmannsthal-Thomas Mann, Arthur Schnitzler Αλλόκοτες συναντήσεις με φαντάσματα Μτφρ. Αλέξανδρος Σινιόσογλου, Γιάννης Κοιλής, Κίχλη
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Μακριά από εύκολες κατηγοριοποιήσεις και συμπεράσματα, οι ιστορίες για φαντάσματα ήταν ανέκαθεν συνυφασμένες με τις διαφορετικές δοξασίες και αφηγήσεις τόσο στην Ανατολή όσο και τη Δύση (γνωστά τα σχετικά διηγήματα του Πόε και του Χερν). Ακόμα και στη Βρετανία και την Ευρώπη οι ιστορίες μυστηρίου ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς και γρήγορα έγιναν συνώνυμες κάποιων από τα πιο γνωστά έργα της γοτθικής παράδοσης. Το φασματικό, το παράδοξο και το άγνωστο φάνηκαν να διεισδύουν ακόμα περισσότερο στις κυρίαρχες ευρωπαϊκές αφηγήσεις λόγω επικράτησης του γερμανικού ρομαντισμού, που τις έφερε με διάφορους τρόπους στο επίκεντρο, αλλά και της σκοτεινής συνθήκης του θανάτου που προκάλεσε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι νεκροί τότε συνάντησαν τους ζωντανούς σε διάφορα αφηγηματικά είδη, από μυθιστορήματα μέχρι λιμπρέτα για όπερες και θεατρικά έργα.

Στη συλλογή με αντιπροσωπευτικά διηγήματα τριών εμβληματικών εκπροσώπων της κεντροευρωπαϊκής παράδοσης με τον τίτλο Αλλόκοτες συναντήσεις με φαντάσματα συναντάμε τους διαφορετικούς τρόπους αυτής της έκφρασης του φασματικού στο μυθιστόρημα. Ο Φον Χόφμανσταλ ήταν ένας από τους πιο επιφανείς διανοούμενους και μοντέρνο πνεύμα της εποχής λόγω της σύνδεσής του με την ομάδα Jung Wien αλλά και του καινοφανούς τρόπου που αντιμετώπισε την όπερα· δεν είναι τυχαία η σύνδεσή του με τον Ρίχαρντ Στράους, καθώς το όνομά του σφράγισε τη μεγάλη δημοφιλία που είχε το λιμπρέτο στις πιο γνωστές του όπερες.

Αντίστοιχα ελεύθερο πνεύμα, ο Γερμανοεβραίος Άρτουρ Σνίτσλερ έγραψε μια σειρά από εξαιρετικά ποιήματα, ενώ έγινε γνωστός με το Ανατόλ, ένα θεατρικό έργο για τη μάχη των φύλων με μια σύγχρονη ειρωνική ματιά που δικαιολογεί γιατί το έργο εξακολουθεί να ανεβαίνει στα σύγχρονα θέατρα. Όσο για τον Τόμας Μαν, τον συγγραφέα του Μαγικού Βουνού και εκφραστή του μοντέρνου πνεύματος, δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς το όνομά του δεσπόζει στα πιο σπουδαία μυθιστορήματα της Δύσης αλλά και σε καινοφανή διηγήματα. Τη μετάφραση των κειμένων για τις εκδόσεις Κίχλη υπογράφουν ο Αλέξανδρος Σινιόσογλου (που είναι και ο δημιουργός του εξωφύλλου) και ο Γιάννης Κοιλής (που έγραψε και το επίμετρο).

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM