Πέντε βιβλία για τη βία

Πέντε βιβλία για τη βία Facebook Twitter
0

Οχι αυτό δεν είναι ένα ρεπορτάζ που δημοσίευσε μια ελληνική εφημερίδα. Hταν μια ιδέα των Financial Times να ζητήσουν από την φετινή υποψήφια για Βραβείο Μπούκερ Ζούμπα Λαχίρι να μιλήσει για βιβλία που αγαπά πολύ αλλά ξεχειλίζουν βία. Κάθε ένα με το δικό του τρόπο. Διαβάστε τις επιλογές της γιατί αυτές τις μέρες μιλούν στην ψυχή μας. Οι ήρωες των βιβλίων που επέλεξε ζουν σε διεφθαρμένες κοινωνίες, διαπράτουν φόνους προκειμένου να αποδείξουν την πίστη τους στο φασιστικό κράτος, πιστεύουν ότι η βία οδηγεί σε ένα είδος δικαιοσύνης,

Τζούμπα Λαχίρι

Ιδού οι πέντε της επιλογές:

1. "Εγκλημα και τιμωρία"- Φιοντός Ντοστογιέφσκι (1866)

"Στο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι, ένας φτωχός πρώην φοιτητής, ο Ρασκόλνικοφ προβαίνει σε μια πράξη βίας που καταλήγει σε διπλή δολοφονία. Απογοητευμένος με την κοινωνία, πιστεύει ότι ο θάνατος ενός μοχθηρού, ηλικιωμένου ενεχυροδανειστή θα ωφελήσει την ανθρωπότητα. Είναι απολύτως πεπεισμένος για την ορθότητα των ενεργειών του. Το ίδιο συμβαίνει και σε μέλη της των Ναξαλιτών που υπάρχουν στο βιβλίο μου. Οι άνθρωποι αυτοί νομίζουν ότι η βία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μορφή της δικαιοσύνης. Όπως και με πολλά άλλα βιβλία έτσι και στο "Εγκλημα και τιμωρία" οι ηθικές και ψυχολογικές συνέπειες της βίας είναι αυτές που καθοδηγούν την αφήγηση".

2. Λεονάρντο Σάσα- A Simple Story (1989)

"Ο Ιταλός συγγραφέας και πολιτικός, έγραψε αυτή τη νουβέλα όχι πολύ καιρό πριν το θάνατό του. Ένας αστυνομικός σε μια μικρή πόλη στη Σικελία λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από έναν διπλωμάτη, ο οποίος του δίνει μια υπόθεση για να ερευνήσει. Όταν ο διπλωμάτης βρίσκεται νεκρός, οι αρχές αποφασίσουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία, αλλά ο θάνατος προκαλεί σειρά άλλων εγκλημάτων. Το μυθιστόρημα είναι μια καλογραμμένο πορτρέτο μιας διεφθαρμένης κοινωνίας στην οποία κυριαρχεί η μαφία. Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στα βιβλία του Σάσα".

3. Αλμπέρτο Μοράβια- Ο κονφορμιστής (1951)

"Ενα ακόμα μυθιστόρημα από Ιταλό συγγραφέα, τον Αλμπέρτο Μοράβια. Το βιβλίο έγινε ταινία από τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Ο πρωταγωνιστής, Μαρτσέλο, είναι ένας πολύ βασανισμένος και σύνθετος χαρακτήρας: δημόσιος υπάλληλος που του ζητήθηκε να διαπράξει έναν φόνο, προκειμένου να αποδείξει την πίστη του στο φασιστικό κράτος. Θεωρώ εξαιρετικό τον τρόπο που αποτυπώνεται ο αλλοτριωμένος και ευάλωτος Μαρτσέλο: στην αρχή τον βλέπουμε ως ένα νεαρό αγόρι να σκοτώνει σαύρες, έπειτα να δέχεται τα πειράγματαστο σχολείο για τη θηλυπρεπή του εμφάνιση, και μετά εκεί στην ηλικία των 13, να σκοτώνει έναν ιερέα που προσπαθεί να τον παρενοχλήσει".

4. Τζ.Μ.Κουτσί - "Ατίμωση" (1999)

"Στο μυθιστόρημα του Kουτσί, ο καθηγητής Ντέιβιντ Λούρι πηγαίνει να ζήσει στη φάρμα της κόρης του κι εκεί βιώνει μια κατάσταση προσωπικής και επαγγελματικής ντροπής. Στα μισά περίπου του βιβλίου ο ίδιος και η κόρη του δέχονται επίθεση. Σε αντίθεση με το "Έγκλημα και τιμωρία", η βία δεν διαπράττεται από τους πρωταγωνιστές. Ο Λούρι, όμως, δεν είναι μόνο το θύμα της ιστορίας καθώς στις πρώτες σελίδες παρουσιάζεται ως ένα σεξουαλικό αρπακτικό".

5. Φλάνερι Ο΄Κόνορ- "A Good Man is Hard To Find" (1953)

"Αυτή η σύντομη ιστορία της Ο' Κόνορ ήταν θεμελιώδης για τον τρόπο που τρόπο σκέψης μου αλλά και για τη θέση της βίας στη λογοτεχνία. Μιλά για μια οικογένεια -γονείς, παιδιά και μια γιαγιά- που κάνουν ένα ταξίδι με αυτοκίνητο. Η γιαγιά είναι νευρική, επειδή έχει ακούσει ότι υπάρχει ένας δραπέτης κατάδικος. Σε μια κρίσιμη στιγμή πείθει την οικογένεια να κάνει μια παράκαμψη, και δυστυχώς πέφτουν πάνω στον κατάδικο. Αυτό που ακολουθεί είναι σκληρό. Μιλώντας για την ιστορία, η Ο' Κόνορ έχει πει την φοβερή φράση: "η βία με ένα περίεργο τρόπο κάνει τους χαρακτήρες μου πιο ρεαλιστικούς".

Τζούμπα Λαχίρι

Η Τζούμπα Λαχίρι (Jhumpa Lahiri) είναι κόρη ινδών μεταναστών η οποία γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1967, αλλά μεγάλωσε στις ΗΠΑ. Tο μυθιστόρημα της "The Lowland" ένα βιβλίο βαθιά συγκινητικό που μιλά για τη μοίρα και τη βούληση, την εξορία και την επιστροφή θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2014 από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (σε μετάφραση της Σταυρούλας Αργυροπούλου).
Ηρωές της Λαχίρι δύο αδέλφια γεννημέναστην Ινδία, με διαφορά δεκαπέντε μηνών τα οποία είναι αχώριστα, παρά τις διαφορές τους. Μεγαλώνοντας, ο πιο παρορμητικός, εντάσσεται στο κίνημα των Ναξαλιτών και παλεύει ενάντια στις ανισότητες και την αδικία. Ο άλλος, πιο φρόνιμος και φιλήσυχος, εγκαταλείπει την Ινδία και πηγαίνει στην Αμερική για να σπουδάσει. Μια τραγωδία, όμως, θα του δείξει ότι ποτέ δεν μπορείς ν' αφήσεις στ' αλήθεια πίσω σου το παρελθόν.

*****

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ