Ο Μπαμπασάκης και ο Καπετάν Μιχάλης

Ο Μπαμπασάκης και ο Καπετάν Μιχάλης Facebook Twitter
0

Ο Μπαμπασάκης, δεδηλωμένος εθνογράφος των δρόμων και χαρτογράφος του χάους, επιδιώκει με τη Σειρά Αιφνίδια Ντοκιμαντέρ, στις εκδόσεις Γαβριηλίδης, να μας συστήσει εκείνες τις θαλπερές κόγχες της μεγαλούπολης όπου διακρίνεις ακόμη τις μαρμαρυγές του Έρωτα, της Ευγένειας, και της Φιλίας. Πολύτιμος σύντροφος και συνταξιδιώτης στις περιπλανήσεις του, η ζωγράφος Ελεάννα Μαρτίνου, προσφέρει εικαστικές τεκμηριώσεις στα ντοκιμαντέρ του. Κυκλοφορούν ήδη τα δύο πρώτα βιβλία: Η Μεγάλη Παρασκευή των Ρασοευχήδων και Ουζομαυσωλείον Καπετάν Μιχάλης.

Aπόψε στις 9:00 μμ το βιβλίο "Ουζομαυσωλείον Καπετάν Μιχάλης" παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο/ art bar "Poems & Crimes" (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, τηλ.210-3228839). Με αφορμή την σημερινή βραδιά ο Γ.Ι.Μπαμπασάκης μας έστειλε αποσπάσματα από το βιλίο:

"Από την εφηβεία, από τις αρχές της Μεταπολίτευσης, χαθήκαμε στα καπηλειά. Χαθήκαμε και βρεθήκαμε. Η Κυψέλη είχε πάνω από εκατόν πενήντα ταβέρνες. Συχνάζαμε στου Σαμπάνη στην Πλατεία Καραμανλάκη, από το 1976. Όταν η Κυψέλη καταστράφηκε, μετατοπιστήκαμε στα θαλερά ουζομεζεδοπωλεία του κέντρου. Αφού περάσαμε πάντως από το Άμα Λάχει της Καλλιδρομίου. Ο Καπετάν Μιχάλης, στη Φειδίου, έγινε Ουζομαυσωλείο. Ο Τάσος Γουδέλης είναι ο αδιαφιλονίκητος chairman μιας παλιοπαρέας που συναζόμαστε για να τα πούμε και να τα πιούμε.

Θραύσματα των συνάξεων, όλες πολύωρες συνάξεις, συνάξεις που συνθέτουν ένα Μυθιστόρημα/Μεθηστόρημα.

Η Ιστορία της Μεταπολίτευσης μέσα από στέκια.

Σημειώσεις στη σκιά της κρίσης. Αλλά και σημειώσεις από συνάξεις σε άλλες εποχές. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, συχνάζω στον Καπετάν Μιχάλη. Τότε προκρίναμε κυρίως τον Αντρέα (στη Θεμιστοκλέους), και τον Τάκη (στην Κάνιγγος). Μια γεωγραφία της μνήμης. Ρακοσυλλέκτες στιγμών. Εθνογράφοι των δρόμων. Και όπως μας είπανε εντέλει, ατιμωτικά το δίχως άλλο, αλλά τόσο εύστοχα: Heidegger του Πεζοδρομίου.

Αν μη τι άλλο: γίναμε το Μυθιστόρημα που δεν γράψαμε.

Τον Νοέμβριο του 2002, τον πέρασα όλον στον Καπετάν Μιχάλη, κάθε μέρα. Παρέα με τον τότε Υποσμηναγό Όλεθρο. Είχε άδεια. Είχα γράψιμο. Μερικές από τις ωραιότερες σελίδες μου γράφτηκαν εκείνο τον Νοέμβριο. Με τον Όλεθρο συζητούσαμε, ενίοτε δεκάωρα ολόκληρα χωρίς διακοπή, για τις γυναίκες, για τη φιλία, και για τον Thomas Pynchon. Ακούγαμε περιπαθώς, σχεδόν εμμονικώς, Neil Young (ιδίως τον δίσκο που

έκανε με τους Pearl Jam, και το εκθαμβωτικά απλό τραγούδι «Undertow/Αντιμάμαλο»). Επίσης: Θανάση Παπακωνσταντίνου. Τρέχαμε στις συναυλίες του και πίναμε ουίσκι, πολύ. Ξοδέψαμε πολλά χρήματα κάνοντας άσωτη και άστατη ζωή διότι ήταν δικός μας λογαριασμός.

Το να συχνάζεις στον Καπετάν Μιχάλη δεν σημαίνει, για μας, κάποια παράδοση σε μιαν εύθυμη ρουτίνα. Οι στιγμές πλήξης έμειναν μακριά. Ενώ φωνασκούμε πολλές φορές, πολλές φωνές, μείνει η μουσική του πράγματος. Πιο πολλά λέμε με το βλέμμα παρά με τα χείλη, ως προς το συναισθηματικό δέσιμο. Ως προς όλα τα άλλα, μιλάμε με ρυθμούς καταιγιστικούς. Το ένστικτο και η έμφυτη ευγένεια, μάλλον παλαιομοδίτικη, αλλά πολύτιμη, συμβάλλουν στο να μην ανεβαίνουν οι τόνοι . Το ότι δεν παραβιάστηκαν ποτέ οι κανόνες που, σιωπηλά, έχουν τεθεί εδώ και κάμποσα χρόνια δίνει ένα νόημα στον χαρακτηρισμό λαϊκή ελίτ".

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ