Ο Μπαμπασάκης και ο Καπετάν Μιχάλης

Ο Μπαμπασάκης και ο Καπετάν Μιχάλης Facebook Twitter
0

Ο Μπαμπασάκης, δεδηλωμένος εθνογράφος των δρόμων και χαρτογράφος του χάους, επιδιώκει με τη Σειρά Αιφνίδια Ντοκιμαντέρ, στις εκδόσεις Γαβριηλίδης, να μας συστήσει εκείνες τις θαλπερές κόγχες της μεγαλούπολης όπου διακρίνεις ακόμη τις μαρμαρυγές του Έρωτα, της Ευγένειας, και της Φιλίας. Πολύτιμος σύντροφος και συνταξιδιώτης στις περιπλανήσεις του, η ζωγράφος Ελεάννα Μαρτίνου, προσφέρει εικαστικές τεκμηριώσεις στα ντοκιμαντέρ του. Κυκλοφορούν ήδη τα δύο πρώτα βιβλία: Η Μεγάλη Παρασκευή των Ρασοευχήδων και Ουζομαυσωλείον Καπετάν Μιχάλης.

Aπόψε στις 9:00 μμ το βιβλίο "Ουζομαυσωλείον Καπετάν Μιχάλης" παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο/ art bar "Poems & Crimes" (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, τηλ.210-3228839). Με αφορμή την σημερινή βραδιά ο Γ.Ι.Μπαμπασάκης μας έστειλε αποσπάσματα από το βιλίο:

"Από την εφηβεία, από τις αρχές της Μεταπολίτευσης, χαθήκαμε στα καπηλειά. Χαθήκαμε και βρεθήκαμε. Η Κυψέλη είχε πάνω από εκατόν πενήντα ταβέρνες. Συχνάζαμε στου Σαμπάνη στην Πλατεία Καραμανλάκη, από το 1976. Όταν η Κυψέλη καταστράφηκε, μετατοπιστήκαμε στα θαλερά ουζομεζεδοπωλεία του κέντρου. Αφού περάσαμε πάντως από το Άμα Λάχει της Καλλιδρομίου. Ο Καπετάν Μιχάλης, στη Φειδίου, έγινε Ουζομαυσωλείο. Ο Τάσος Γουδέλης είναι ο αδιαφιλονίκητος chairman μιας παλιοπαρέας που συναζόμαστε για να τα πούμε και να τα πιούμε.

Θραύσματα των συνάξεων, όλες πολύωρες συνάξεις, συνάξεις που συνθέτουν ένα Μυθιστόρημα/Μεθηστόρημα.

Η Ιστορία της Μεταπολίτευσης μέσα από στέκια.

Σημειώσεις στη σκιά της κρίσης. Αλλά και σημειώσεις από συνάξεις σε άλλες εποχές. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, συχνάζω στον Καπετάν Μιχάλη. Τότε προκρίναμε κυρίως τον Αντρέα (στη Θεμιστοκλέους), και τον Τάκη (στην Κάνιγγος). Μια γεωγραφία της μνήμης. Ρακοσυλλέκτες στιγμών. Εθνογράφοι των δρόμων. Και όπως μας είπανε εντέλει, ατιμωτικά το δίχως άλλο, αλλά τόσο εύστοχα: Heidegger του Πεζοδρομίου.

Αν μη τι άλλο: γίναμε το Μυθιστόρημα που δεν γράψαμε.

Τον Νοέμβριο του 2002, τον πέρασα όλον στον Καπετάν Μιχάλη, κάθε μέρα. Παρέα με τον τότε Υποσμηναγό Όλεθρο. Είχε άδεια. Είχα γράψιμο. Μερικές από τις ωραιότερες σελίδες μου γράφτηκαν εκείνο τον Νοέμβριο. Με τον Όλεθρο συζητούσαμε, ενίοτε δεκάωρα ολόκληρα χωρίς διακοπή, για τις γυναίκες, για τη φιλία, και για τον Thomas Pynchon. Ακούγαμε περιπαθώς, σχεδόν εμμονικώς, Neil Young (ιδίως τον δίσκο που

έκανε με τους Pearl Jam, και το εκθαμβωτικά απλό τραγούδι «Undertow/Αντιμάμαλο»). Επίσης: Θανάση Παπακωνσταντίνου. Τρέχαμε στις συναυλίες του και πίναμε ουίσκι, πολύ. Ξοδέψαμε πολλά χρήματα κάνοντας άσωτη και άστατη ζωή διότι ήταν δικός μας λογαριασμός.

Το να συχνάζεις στον Καπετάν Μιχάλη δεν σημαίνει, για μας, κάποια παράδοση σε μιαν εύθυμη ρουτίνα. Οι στιγμές πλήξης έμειναν μακριά. Ενώ φωνασκούμε πολλές φορές, πολλές φωνές, μείνει η μουσική του πράγματος. Πιο πολλά λέμε με το βλέμμα παρά με τα χείλη, ως προς το συναισθηματικό δέσιμο. Ως προς όλα τα άλλα, μιλάμε με ρυθμούς καταιγιστικούς. Το ένστικτο και η έμφυτη ευγένεια, μάλλον παλαιομοδίτικη, αλλά πολύτιμη, συμβάλλουν στο να μην ανεβαίνουν οι τόνοι . Το ότι δεν παραβιάστηκαν ποτέ οι κανόνες που, σιωπηλά, έχουν τεθεί εδώ και κάμποσα χρόνια δίνει ένα νόημα στον χαρακτηρισμό λαϊκή ελίτ".

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ