«Ο Έλβις ήταν αντιπαθητικός και ο Μάιλς Ντέιβις περιορισμένος»: Ο Έρικ Χομπσμπάουμ ως νεαρός μουσικοκριτικός

«Ο Έλβις ήταν αντιπαθητικός και ο Μάιλς Ντέιβις περιορισμένος»: Ο Έρικ Χομπσμπάουμ ως νεαρός μουσικοκριτικός Facebook Twitter
Ο Χομπσμπάουμ επιθυμούσε διακαώς να είναι συγχρόνως αποδεκτός αλλά και διαφορετικός στις ιδιαιτερότητές του.
0

Τι είδους άτομο, πέρα από το πείσμα, την αποφασιστικότητα που τον χαρακτήριζε και την φαινομενικά αστείρευτη γνώση που ήδη κατείχε, ήταν ως νεαρός ο Έρικ Χομπσμπάουμ; Ο Richard Evans, συγγραφέας της νέας βιογραφίας με τίτλο "Eric Hobsbawm: A life in history", είναι εξαιρετικός ιστορικός, αν και ίσως όχι τόσο συναρπαστικός βιογράφος, οπότε ορθά δεν αναλώνεται σε ψυχολογικού τύπου εικασίες. Παρ' όλα αυτά, μέσα από το βιβλίο, διαγράφεται μια εικόνα της «πρώιμης φάσης» του κορυφαίου και σίγουρα διασημότερου ιστορικού του 20ου αιώνα που πέθανε το 2012 σε ηλικία 95 ετών.

Ο Χομπσμπάουμ επιθυμούσε διακαώς να είναι συγχρόνως αποδεκτός αλλά και διαφορετικός στις ιδιαιτερότητές του. Γοητευόταν από την ομορφιά και ειδικά από την ομορφιά της φύσης, διανύοντας μαραθώνιες αποστάσεις με το ποδήλατο στην αγγλική εξοχή ως έφηβος ακόμα. Ήταν εξαιρετικά ανασφαλής στις σχέσεις με τις γυναίκες και είχε έναν καταστροφικό πρώτο γάμο, ήταν όμως πάντα σύμφωνα με τις μαρτυρίες καλός ακροατής, γεγονός που τον έκανε συμπαθή και γοητευτικό στα μάτια τους.

Σύμφωνα με την κρίση του, ο Μάιλς Ντέιβις χαρακτηρίζεται ως μουσικός «περιορισμένης τεχνικής και συναισθηματικής εμβέλειας με ροπή στην αυτολύπηση και την άρνηση της αγάπης».

Επίσης όμως μπορούσε να γίνει και έντονα επικριτικός, στα όρια της μισαλλοδοξίας, χαρακτηριστικό που έβγαινε τακτικά στο προσκήνιο κατά τη θητεία του ως μουσικοκριτικός με το ψευδώνυμο Francis Newton από τα μέσα της δεκαετίας του '50 ως τα μέσα της δεκαετίας του '60 περίπου. Σύμφωνα με την κρίση του, ο Έλβις Πρίσλεϊ απορρίφθηκε το 1956 ως «ένας ιδιαιτέρως ασυμπαθής τύπος από το Τέξας» [ο Έλβις ήταν από το Τενεσί], ενώ ο Μάιλς Ντέιβις, τέσσερα χρόνια αργότερα, χαρακτηρίζεται ως μουσικός «περιορισμένης τεχνικής και συναισθηματικής εμβέλειας με ροπή στην αυτολύπηση και την άρνηση της αγάπης».

Όταν εκδόθηκε το 1959 η ανθολογία του «Η σκηνή της τζαζ», κέρδισε την ευνοϊκή – σε γενικές γραμμές – κριτική του διάσημου Άγγλου ποιητή Φίλιπ Λάρκιν, με τον οποίο μοιράζονταν μια αντιπάθεια στις πιο πειραματικές και ελεύθερες μορφές της τζαζ, ακόμα κι αυτός όμως έσπευσε να τονίσει: «Ο κύριος Newton είναι μάλλον άχαρος ως συγγραφέας και υπάρχουν φορές που η καταγραφή του για μια τέχνη που προέρχεται κατά βάση από την εργατική τάξη, μοιάζει περισσότερο με κοινωνική ή οικονομική παραβολή».

Μπορεί να ήταν «άχαρος» ως μουσικοκριτικός με ψευδώνυμο, στις επόμενες δεκαετίες όμως ο Έρικ Χομπσμπάουμ υπέγραψε - με το όνομα του – μια ανυπέρβλητη βιβλιογραφία ως ιστορικός με προεξέχοντα τα έργα «Η εποχή των επαναστάσεων 1789-1848» «Η εποχή του κεφαλαίου 1848-1875 », «Η εποχή των αυτοκρατοριών 1875-1914» και «Η εποχή των άκρων: Ο σύντομος εικοστός αιώνας 1914-1991».

Με στοιχεία από το Times Literary Supplement

 

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλες οι επαναστάσεις του κόσμου σε ένα βιβλίο

Όταν οι λαοί γράφουν ιστορία / Όλες οι επαναστάσεις του κόσμου σε ένα βιβλίο

Οι λαοί γράφουν ιστορία και αυτή καταγράφεται με σαφήνεια μέσα από τις παγκόσμιες επαναστάσεις από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα σε έναν συλλογικό, άκρως ενδιαφέροντα τόμο με τον τίτλο «Επαναστάσεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Elvis Presley: The Searcher»: To ντοκιμαντέρ του HBO για τον «Βασιλιά» είναι εξαιρετικό

TV & Media / «Elvis Presley: The Searcher»: To ντοκιμαντέρ του HBO για τον «Βασιλιά» είναι εξαιρετικό

Μέσα από τόνους πρωτότυπου υλικού το τρίωρο ντοκιμαντέρ του Thom Zimmy εστιάζει στην καλλιτεχνική/ερμηνευτική κληρονομιά του Έλβις και στον πολυδύναμο μύθο του πέρα από την κιτς φαντασμαγορία
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο MAGA Ιησούς αντικαθιστά τον αληθινό Ιησού

Βιβλίο / Όταν ο MAGA Ιησούς αντικαθιστά τον αληθινό

Η κυβέρνηση Τραμπ υπονομεύει την αυθεντική χριστιανική πίστη, προωθώντας στο όνομα του Ιησού τη βαναυσότητα και τη βούληση για απόλυτη εξουσία, τοποθετώντας τους χριστιανούς σε μια θεολογική ζώνη του λυκόφωτος.
THE LIFO TEAM
Η Σάλι Ρούνεϊ μετά το hype: Το «Ιντερμέτζο» αλλάζει το παιχνίδι;

The Review / Σάλι Ρούνεϊ: Σημαντική συγγραφέας ή το trend της στιγμής;

Ωρίμασε η Ιρλανδή συγγραφέας που με το βιβλίο της «Κανονικοί Ανθρωποι», έγινε σταρ; Είναι το νέο της μυθιστόρημα «Ιντερμέτζο» (εκδόσεις Πατάκη) στροφή σε μια πιο απαιτητική και δύσκολη γραφή; Η Βένα Γεωργακοπούλου κουβεντιάζει με τον αρχισυντάκτη του πολιτιστικού των «Νέων» Δημήτρη Δουλγερίδη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Όποιος έζησε στην Ευρώπη, θα μπορούσε να είναι πρόγονός μας»

Βιβλίο / «Όποιος έζησε στην Ευρώπη, θα μπορούσε να είναι πρόγονός μας»

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική μελέτη του Κώστα Καμπουράκη που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά, η οποία φωτίζει ζητήματα όσον αφορά το DNA και την εθνική καταγωγή αλλά και τα σχετικά εσφαλμένα ιδεολογήματα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το πίσω ράφι/ Καζούο Ισιγκούρο «Μη μ’ αφήσεις ποτέ»

Το πίσω ράφι / Πώς ορίζεται μια «αξιοπρεπής» ζωή;

Στο «Μη μ' αφήσεις ποτέ» ο Βρετανός συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο φτιάχνει ένα σύμπαν απίστευτης σκληρότητας και θεσμοθετημένης αδικίας, όπου η απανθρωπιά γίνεται αποδεκτή ως μέρος του συστήματος, όχι ως κάτι τερατώδες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η Σύλβια Πλαθ έλεγε την αλήθεια της, και τη διεκδικούσε

Το Πίσω Ράφι / Η Σύλβια Πλαθ μετέτρεψε το προσωπικό της τραύμα σε ποιητικό υλικό

Στην αποκατεστημένη έκδοση της εμβληματικής συλλογής «Άριελ» η Αμερικανίδα ποιήτρια μιλά για θέματα όπως ο θάνατος, η αυτοκαταστροφή, η γυναικεία ταυτότητα, η μητρότητα, η πατρική εξουσία, η οργή, η ερωτική προδοσία, κι όλα αυτά σε μια γλώσσα που βγάζει σπίθες, κοφτή, πυκνή, επιθετική, με βίαιες εικόνες και απροσδόκητες μεταφορές.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαγειρεύοντας για τους δικτάτορες

Βιβλίο / Τι τρώνε οι δικτάτορες; Ένα βιβλίο γράφει την ιστορία της όρεξής τους

Ταξιδεύοντας σε τέσσερις ηπείρους για τέσσερα χρόνια, ο Βίτολντ Σαμπουόφσκι εντόπισε τους πιο ασυνήθιστους μάγειρες του κόσμου, καταγράφοντας κομβικές στιγμές της ιστορίας του 20ού αιώνα μέσα από το φαγητό.
M. HULOT
Μέσα στον γοητευτικό κόσμο των χαμάμ

Βιβλίο / Μέσα στον γοητευτικό κόσμο των χαμάμ

Το βιβλίο «Με τους Ευρωπαίους περιηγητές στα χαμάμ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» φωτίζει όψεις αυτών των χώρων, τους ανθρώπους που σύχναζαν εκεί και τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν, όπως και τον ρόλο τους στη ζωή της Ανατολής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στα «Νέα» μου έλεγαν: «Πότε θα φύγεις για να πάρουμε αύξηση;»

Συνέντευξη / Μικέλα Χαρτουλάρη: «Στα ΝEA με ρωτούσαν πότε θα φύγω για να πάρουν αύξηση»

Από τις χρυσές εποχές των εφημερίδων και τις «Κεραίες της εποχής μας» έως το «Βιβλιοδρόμιο», τις συγκρούσεις, το μπούλινγκ και την έξοδο από τα «Νέα», η Μικέλα Χαρτουλάρη μιλά για τη δημοσιογραφία ως στάση ζωής, για την αριστερά, την εξουσία καθώς και για όλα όσα δεν συγχωρεί και δεν ξεχνά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεσποτικό: το ιερό του Απόλλωνα αλλάζει τον αρχαιολογικό χάρτη των Κυκλάδων

Βιβλίο / Δεσποτικό: το ιερό του Απόλλωνα αλλάζει τον αρχαιολογικό χάρτη των Κυκλάδων

Απέναντι από την Αντίπαρο, ένα ακατοίκητο νησί φέρνει σταδιακά στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαϊκά ιερά του Αιγαίου. Το νέο λεύκωμα «Δεσποτικό. Φωτογραφίες και ιστορίες» συμπυκνώνει περισσότερα από είκοσι χρόνια συστηματικής ανασκαφικής έρευνας και αναστήλωσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ