Μια έκδοση-ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία

ΤΣΕΚ Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας - και ένας Έλληνας φωτογράφος μόλις κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο - ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία  Facebook Twitter
Ιππόλυτος Παπαηλιόπουλος - Αχιλλέας Σπανός, Πατησίων και Σκρα, 1959-1961.
0

Κατά τη διάρκεια ενός φοιτητικού ταξιδιού στην Αθήνα που είχε οργανώσει τότε ως βοηθός στο  Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης το 2010, ο Kilian Schmitz-Hübsch είχε την ευκαιρία να δει μερικά διαμερίσματα αθηναϊκών πολυκατοικιών από μέσα. Έτσι βρέθηκε ξαφνικά στο εσωτερικό κτιρίων σχεδιασμένων από τον Θουκυδίδη Βαλεντή, τον Τάκη Ζενέτο, τη Σουζάνα και τον Δημήτρη Αντωνακάκη. Αρχιτέκτονας και ο ίδιος, αυτές οι επισκέψεις ήταν κάτι σαν εμπειρία-κλειδί για εκείνον. «Συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν απίστευτα ελκυστικές και διεγερτικές αντιλήψεις στέγασης σε αυτόν τον τύπο κτιρίου, για τον οποίο γενικά μιλούσαν με πολύ αρνητικό τρόπο. Μου έκαναν εντύπωση ως ένα είδος κρυφής κληρονομιάς που δεν ήταν ούτε καταγεγραμμένη ούτε είχε διερευνηθεί. Θέλησα να μάθω περισσότερα για την ανάπτυξη και την πορεία αυτού του, αλλά, παραδόξως, δεν υπήρχε κανένα βιβλίο γι' αυτό. Έτσι αποφάσισα να γράψω εγώ ένα».

Παράλληλα, τον Δημήτρη Κλεάνθη τον ενδιέφερε η πολυκατοικία ως οικιστικό concept από παλιά, μάλιστα είχε κάνει και μια φωτογραφική σειρά, το «Entrance», για το οποίο έχει φωτογραφίσει εισόδους πολυκατοικιών στο κέντρο της Αθήνας – πρόκειται για ένα πρότζεκτ που έχει κάτι το ατμοσφαιρικό. «Όταν ολοκλήρωσα αυτό το πρότζεκτ, ήθελα να επεκτείνω τη φωτογραφική καταγραφή αυτού του τύπου κτιρίου και στις εξωτερικές όψεις, όμως δεν ήξερα από πού να πρωτοξεκινήσω, το υλικό ήταν χαοτικό, χρειαζόμουν ένα καθοδηγητικό πλαίσιο».Τότε, σ’ ένα ευτυχές timing, ο Kilian Schmitz-Hübsch, που είχε δει τις φωτογραφίες των εισόδων, του πρότεινε να δουλέψουν μαζί σε αυτό το βιβλίο, «και φυσικά το δέχτηκα, ήταν μια σύμπτωση ενδιαφερόντων». Κάπως έτσι ξεκίνησαν να διαμορφώνονται οι σελίδες του «Athens' Polykatoikias 1930-1975»

Προφανώς δυσκολεύτηκαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα κτίρια και ακόμη περισσότερο στα διαμερίσματα, «οπότε για το βιβλίο επιλέξαμε την ιδέα της παρουσίασης των σχεδίων κυρίως μέσω των εξωτερικών όψεων και των κατόψεων των κτιρίων». Πρόκληση ήταν το να ξεπεράσουν την καχυποψία των ενοίκων, ιδιαίτερα όταν έκαναν εσωτερικές λήψεις, αν και υπήρξαν κι εκείνοι που τους μιλούσαν με ενθουσιασμό για την πολυκατοικία τους.

Πρόκειται για μια χαρτογράφηση 76 πολυκατοικιών του 20ού αιώνα, που χτίστηκαν στην Αθήνα μέσα σε αυτά τα 45 χρόνια. Η περιοχή μελέτης του αρχιτέκτονα και του φωτογράφου καλύπτει μια έκταση περίπου 38 τετραγωνικών χιλιομέτρων, την οποία διερεύνησαν με συστηματικούς περιπάτους στην πόλη. Κριτήριο για την επιλογή των κτιρίων ήταν η αρχιτεκτονική ποιότητα και η πρωτοτυπία του σχεδιασμού, ο καινοτόμος χαρακτήρας τους, ο οποίος συνέβαλε στην ανάπτυξη της τυπολογίας των πολυκατοικιών. Ένα δεύτερο κριτήριο ήταν αν μπορούσε να βρεθεί περαιτέρω υλικό γι’ αυτά τα κτίρια, κατόψεις και πληροφορίες για τις πολυκατοικίες αυτές και τους αρχιτέκτονές τους. «Ευτυχώς, με λίγες εξαιρέσεις, η έρευνα αυτή ήταν επιτυχής».

Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας - και ένας Έλληνας φωτογράφος μόλις κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο - ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία  Facebook Twitter
Ο Kilian Schmitz Hübsch και ο Δημήτρης Κλεάνθης (δεξιά)

Η ανίχνευση της αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης και εξέλιξης των πολυκατοικιών μέσα από τη συλλογή των σχεδίων τους, από την εισαγωγή της τυπολογίας τους τη δεκαετία του '30 υπό την επιρροή του μοντέρνου κινήματος και τις πολλαπλές προσαρμογές της κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι τις εμβληματικές πολυκατοικίες των '60s με τα τυπικά περιμετρικά μπαλκόνια, που έγιναν τελικά το πρότυπο της στερεότυπης μαζικής παραγωγής πολυκατοικιών, είναι η κεντρική ιδέα. Τα τελευταία παραδείγματα που παρουσιάζονται στο «Athens' Polykatoikias 1930-1975» αποτελούν προσπάθειες υπέρβασης του απολιθωμένου μοντέλου πολυκατοικίας, το οποίο γινόταν όλο και περισσότερο αντιληπτό ως προβληματικό από το 1970 και μετά.

Δούλευαν επί πέντε ολόκληρα χρόνια το βιβλίο. Προφανώς δυσκολεύτηκαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα κτίρια και ακόμη περισσότερο στα διαμερίσματα, «οπότε επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τα σχέδια κυρίως μέσω των εξωτερικών όψεων και των κατόψεων των κτιρίων». Πρόκληση ήταν το να ξεπεράσουν την καχυποψία των ενοίκων, ιδιαίτερα όταν έκαναν εσωτερικές λήψεις, αν και υπήρξαν κι εκείνοι που τους μιλούσαν με ενθουσιασμό για την πολυκατοικία τους. «Ψυχοφθόρα ήταν επίσης η διαδικασία της χρηματοδότησης. Η έκδοση ενός βιβλίου είναι μια δαπανηρή υπόθεση, ευτυχώς στην περίπτωσή μας με αίσιο τέλος». Το «Athens' Polykatoikias 1930-1975» με το πρωτογενές φωτογραφικό υλικό, τις κατόψεις και τα σύντομα περιγραφικά κείμενα κυκλοφορεί από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Kettler στα αγγλικά. 

Σίγουρα, όμως, η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισαν αφορούσε την αρχειακή έρευνα, τον εντοπισμό του υλικού των κατόψεων των κτιρίων, κάτι που, όπως αποδείχθηκε, απαιτούσε πολυετή έρευνα σε ιδιωτικές συλλογές και στα καφκικά δημοτικά αρχεία. «Ήταν συναρπαστικό το γεγονός ότι μετά από χρόνια άκαρπης αναζήτησης καταφέραμε επιτέλους να μελετήσουμε μια συγκεκριμένη κάτοψη, η οποία στη συνέχεια μάς έδωσε εντελώς νέες πληροφορίες, όπως αυτή της πολυκατοικίας του Προβελέγγιου (σ.σ. Γεωργίου Χατζιδάκη 11, στο Γαλάτσι), που μας αποκάλυψε την πολύ ασυνήθιστη διάταξη των διαμερισμάτων σε δύο επίπεδα και δίνει στην πρόσοψη του κτιρίου μια χορευτική όψη».

Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας - και ένας Έλληνας φωτογράφος μόλις κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο - ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία  Facebook Twitter
Γεώργιος Κοντολέων, Βασιλίσσης Σοφίας 88, 1932-1934
Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας - και ένας Έλληνας φωτογράφος μόλις κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο - ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία  Facebook Twitter
Γεώργιος Κανδύλης - Ηλίας Σκρουμπέλος, Ηρώδου Αττικού 27, 1965-1973

Και βέβαια ανακάλυψαν κι άλλες ιστορίες, «όπως για παράδειγμα ότι η πιο εμβληματική ίσως αθηναϊκή πολυκατοικία, αυτή που στέκεται απέναντι από το Καλλιμάρμαρο, με τα κυπαρίσσια και τις ελιές στην οροφή, σχεδιάστηκε από τον Γιώργο Κανδύλη στο Παρίσι (σ.σ. υπήρξε συνεργάτης του Le Corbusier, συμμετείχε και στον σχεδιασμό της Unité d’Habitation της Μασσαλίας), ο οποίος όμως δεν αναφέρεται πουθενά. Το εξεζητημένο αυτό έργο εκτελέστηκε στη συνέχεια από τον φίλο του Ηλία Σκρουμπέλο, ο οποίος, ως κομμουνιστής, είχε εξοριστεί στη Μακρόνησο κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου».

«Το πρώτο πράγμα που έκανε εντύπωση στον Kilian Schmitz-Hübsch ήταν το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι μεγάλοι Έλληνες αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα είχαν συμβάλει σε αυτή την τυπολογία κατοικίας στο κέντρο της πόλης, σε μια εποχή που αυτή δεν αποτελούσε πλέον καν μέρος της διεθνούς συζήτησης και το ζήτημα της στέγασης είχε περιοριστεί αλλού, στα περίχωρα. «Το έργο αυτών των αρχιτεκτόνων ήταν, εν ολίγοις, μια τεράστια δεξαμενή σκέψης ιδεών για τον σχεδιασμό της κατοικίας στην πόλη. Ήμουν απίστευτα ενθουσιασμένος από την εννοιολογική σαφήνεια πολλών από αυτά τα σχέδια.Αλλά αυτό που ίσως με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν τα σχέδια πολυκατοικιών από αρχιτέκτονες που ήταν επίσης καλλιτέχνες, ζωγράφοι, ποιητές και φιλόσοφοι, όπως ο Δημήτρης Πικιώνης, ο Τάκης Μάρθας, ο Αριστομένης Προβελέγγιος και ο Δημήτρης Φατούρος. Τα κτίρια αυτά έχουν μια ιδιαίτερη αύρα και μεταφέρουν με θαυμαστό τρόπο ότι κάτι τόσο δεδομένο όσο ο τρόπος ζωής μπορεί να είναι μια ποιητική εμπειρία», όπως λέει. Απ’ όσες κατέγραψε με τον φακό του, ο Δημήτρης Κλεάνθης ξεχωρίζει την πολυκατοικία του Νικολαΐδη στην πλατεία Αιγύπτου, του Θουκυδίδη Βαλεντή στη Μιχαλακοπούλου και Λαμψάκου, όλες του Δημήτρη Φατούρου, την ταράτσα σαν κατάστρωμα πλοίου της πολυκατοικίας «Χαρά» των Παπαηλιόπουλου-Σπανού στην Πατησίων.

Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας - και ένας Έλληνας φωτογράφος μόλις κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο - ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία  Facebook Twitter
Βασίλειος Κουρεμένος, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17, 1933-1935

Υπάρχουν λίγα κτίρια στο «Athens' Polykatoikias 1930-1975» που εξωτερικά εξακολουθούν να μοιάζουν όπως είχαν σχεδιαστεί αρχικά, ακόμη κι αν πρόκειται για κτίρια διάσημων αρχιτεκτόνων, «φυσικά, πρόθεσή μας ήταν να το κάνουμε αυτό ορατό. Όλα αυτά έχουν να κάνουν, αφενός, με την έλλειψη κρατικής προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, στα οποία προφανώς δεν περιλαμβάνεται η σύγχρονη εγχώρια αρχιτεκτονική, αφετέρου με την πολυϊδιοκτησιακή δομή των κτιρίων αυτών, η οποία καθιστά σχεδόν αδύνατη την κοινή μέριμνα για τη διατήρηση του κτιρίου στο σύνολό του. Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό να βλέπεις τη φθορά σημαντικών κτιρίων αλλά και τις αλόγιστες αλλοιώσεις – π.χ. το βάψιμο της υπέροχης Γαλάζιας Πολυκατοικίας στην πλατεία Εξαρχείων. Αυτή η διαδικασία φθοράς, βέβαια, δεν είναι ίδια παντού και επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων για τους κατοίκους. Ενώ σε ορισμένες συνοικίες η κοινωνική δομή είναι όπως πριν από 80 χρόνια, σε άλλες συνοικίες οι αρχικοί ένοικοι έχουν εγκαταλείψει τα κτίρια και τα έχουν μεταβιβάσει, ως μεταχειρισμένα, σε εκείνους που δεν έχουν τα μέσα να τα συντηρήσουν και θα τα χρησιμοποιήσουν μέχρι να γίνουν τελικά ερείπια». 

«Μας απασχόλησε το πώς βιώνονται αυτά τα κτίρια από τους ενοίκους τους τόσα χρόνια μετά, πώς έχουν επηρεαστεί από τις ανάγκες, την πεζή καθημερινότητα και τις κοινωνικές αλλαγές, μακριά από τις αρχικές ιδέες και προθέσεις των σχεδιαστών τους», θα πει ο Δημήτρης Κλεάνθης. «Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον χαρακτήρα της Αθήνας και στη σύσταση του πληθυσμού της σε σχέση με την εποχή που εξετάζεται στο βιβλίο είναι τεράστιες και αυτό ακολούθως επηρέασε αυτά τα κτίρια». Είδαν πολλά διαμερίσματα αλλά και ολόκληρες πολυκατοικίες να μετατρέπονται σε Αirbnb, ξεχασμένα θυρωρεία, δωμάτια υπηρεσίας που έχουν μετατραπεί σε αποθηκευτικούς χώρους, παρατήρησαν μια αλλοίωση της όποιας αρχικής αισθητικής συνοχής, τις πολιτισμικές εξελίξεις να αντανακλώνται έντονα στις πολυκατοικίες. «Φυσικά, βρήκαμε και πολυκατοικίες καλά συντηρημένες. Αυτό εξαρτάται άμεσα από τη γειτονιά στην οποία βρίσκονταν, αλλά η γενική αίσθηση είναι αυτή της αδιαφορίας και της παραμέλησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για μένα είναι το μπαλκόνι ενός τσιγαροκαπνισμένου σκοτεινού διαμερίσματος της πολυκατοικίας του Φατούρου στην Πατησίων, όπου καταφέραμε –πράγμα σπάνιο– να έχουμε πρόσβαση. Εκεί συναντήσαμε μια ελληνική σημαία να γέρνει καρφωμένη στο χώμα γλάστρας γεμάτης αποτσίγαρα με φόντο την Ακρόπολη. Πρόκειται για μια συμβολική φωτογραφία και μία από τις αγαπημένες μου».

Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας - και ένας Έλληνας φωτογράφος μόλις κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο - ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία  Facebook Twitter
Δημήτρης Φατούρος, Πατησίων 109, 1956-1957, από το μπαλκόνι διαμερίσματος του 3ου ορόφου
Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας - και ένας Έλληνας φωτογράφος μόλις κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο - ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία  Facebook Twitter
Κλιμακοστάσιο της Μπλε Πολυκατοικίας του Κυριακούλη Παναγιωτάκου, Αραχώβης 61, 1932-1934

Η αθηναϊκή πολυκατοικία είχε δαιμονοποιηθεί στο παρελθόν, συχνά γίνονται αναφορές σε αυτή σαν να είναι μια πληγή για την πόλη και το σκηνικό της. Ο Kilian Schmitz-Hübsch τονίζει ότι υπήρξε μια μακρά περίοδος κατά την οποία η πολυκατοικία ήταν στην πραγματικότητα το στεγαστικό ιδεώδες όλων των κοινωνικών τάξεων, ένα πολύ ελκυστικό μοντέλο διαβίωσης στο κέντρο της πόλης, πάνω στο οποίο εργάστηκαν γενιές αρχιτεκτόνων. «Η ιδέα στην οποία βασίστηκε το βιβλίο μου ήταν η ανάκτηση αυτών των αρχικών εννοιών της πολυκατοικίας που θάφτηκαν σε μια ανάπτυξη που τελικά ξέφυγε από τον έλεγχο». Το πρόβλημα δεν ήταν ο τύπος του κτιρίου καθαυτόν αλλά οι δυσμενείς συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκαν εξαρχής αυτές οι πολυκατοικίες, «η έλλειψη πολεοδομικής αναδιοργάνωσης των αθηναϊκών οικοδομικών τετραγώνων, η έλλειψη προστασίας της νεοκλασικής πόλης, η οποία επιτράπηκε να κατεδαφιστεί ανελέητα, και στη συνέχεια όλη η άπληστη εκμετάλλευση της γης εξαιτίας της αντιπαροχικής πρακτικής που επέτρεψε το κράτος».

«Προσωπικά, η πολυκατοικία μού αρέσει πολύ ως μοντέλο κατοίκησης, αυτή η κάθετη μικροπολιτεία όπου ο καθένας έχει την ιδιωτική του γωνία με θέα στην πόλη από το παράθυρο ή το μπαλκόνι του. Επίσης, η απόσταση από το έδαφος, όπως και από τα ζώα στα δέντρα, μου βγάζει μια πρωτόγονη ευχαρίστηση. Μεγάλωσα, βέβαια, και σε μια πολυκατοικία με χαρακτήρα, επομένως είμαι κάπως προκατειλημμένος. Αλλά, όπως είπε και ο Kilian, πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην πολυκατοικία ως τύπο κτιρίου αλλά στην υπερβολή και στην έλλειψη σχεδιασμού με την οποία αυτή επεκτάθηκε, που με τη σειρά της οφείλεται στη απότομη αστικοποίηση της Αθήνας στα μέσα του 20ού αιώνα. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο, πολιτικό, κοινωνικό, και η πολυκατοικία εν τέλει ήταν μια λύση», κατά τον Δημήτρη Κλεάνθη.

Στόχος της έρευνας του Γερμανού αρχιτέκτονα ήταν να καταστήσει την πολυκατοικία ορατή ως αρχιτεκτονική κουλτούρα, να επαναφέρει στο προσκήνιο όλα τα όνειρα, τις ελπίδες και τις ιδέες για τη διαμόρφωση της ζωής και της συμβίωσης σε αυτή την πόλη, όπως λέει. Επίσης, το βιβλίο είναι ένας φόρος τιμής στους αρχιτέκτονες που εργάστηκαν ακούραστα για την ανάπτυξη του τύπου της πολυκατοικίας, παρ' όλες τις δυσμενείς συνθήκες και τις αντιδράσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του έργου τους. Ο φωτογράφος του «Athens' Polykatoikias 1930-1975» θα τον συμπληρώσει. «Στόχος του βιβλίου είναι να απενοχοποιήσει την πολυκατοικία σε ένα όσο το δυνατό πιο ευρύ κοινό, αναδεικνύοντας μερικά από τα πιο λαμπρά της παραδείγματα, και να μας ευαισθητοποιήσει πάνω στο θέμα της ανάγκης για προστασία του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα και συνέχειας αυτής της πόλης.Το ίχνος της νεοκλασικής Αθήνας σχεδόν έσβησε, η κληρονομιά του μοντερνισμού πρέπει να προστατευτεί κι αυτό θα συμβεί όταν αυτή η κληρονομιά γίνει αντιληπτή».

Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας - και ένας Έλληνας φωτογράφος μόλις κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο - ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία  Facebook Twitter
Έλλη Βασιλικιώτη, Απολλωνίου 16-18 & Στησικλέους, 1967
Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας - και ένας Έλληνας φωτογράφος μόλις κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο - ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία  Facebook Twitter
Θουκυδίδης Βαλεντής, Μιχαλακοπούλου & Λαμψάκου, 1948
Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας - και ένας Έλληνας φωτογράφος μόλις κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο - ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία  Facebook Twitter
Νικόλαος Νικολαΐδης, πλατεία Αιγύπτου, 1936
Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας - και ένας Έλληνας φωτογράφος μόλις κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο - ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία  Facebook Twitter
Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη (Atelier-66), Εμμανουήλ Μπενάκη 118, 1972-1975
Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας - και ένας Έλληνας φωτογράφος μόλις κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο - ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία  Facebook Twitter
Γεώργιος Κανδύλης - Ηλίας Σκρουμπέλος, Ηρώδου Αττικού 27, 1965-1973, λεπτομέρεια εισόδου
Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας - και ένας Έλληνας φωτογράφος μόλις κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο - ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία  Facebook Twitter
Βασίλειος Κουρεμένος, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17, 1933-1935, λεπτομέρεια πόρτας
Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας - και ένας Έλληνας φωτογράφος μόλις κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο - ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία  Facebook Twitter
Δημήτρης Πικιώνης, οδός Χέυδεν 30, 1936, κλιμακοστάσιο
Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας - και ένας Έλληνας φωτογράφος μόλις κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο - ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία  Facebook Twitter
Πολύβιος Μιχαηλίδης - Θουκυδίδης Βαλεντής, Ζαΐμη 1 & Στουρνάρη, 1933-1934
Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας - και ένας Έλληνας φωτογράφος μόλις κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο - ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία  Facebook Twitter
Δημήτρης Πικιώνης, οδός Χέυδεν 30, 1936
Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας - και ένας Έλληνας φωτογράφος μόλις κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο - ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία  Facebook Twitter
Δημήτρης Φατούρος, Πατησίων 109, 1956-1957, λεπτομέρεια-εισόδου
Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας - και ένας Έλληνας φωτογράφος μόλις κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο - ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία  Facebook Twitter
Το εξώφυλλο του βιβλίου

Μπορείτε να βρείτε το «Athens' Polykatoikias 1930-1975» εδώ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ Προς κατεδάφιση δεκάδες κτίρια του αθηναϊκού μοντερνισμού

Ρεπορτάζ / Προς κατεδάφιση δεκάδες κτίρια του αθηναϊκού μοντερνισμού

Στη λίστα με τις άδειες κατεδαφίσεων που έχει εκδώσει η Πολεοδομία Αθηνών καταγράφονται δεκάδες κατοικίες και κτίρια του ελληνικού αρχιτεκτονικού μοντερνισμού που έγιναν μπάζα οικοδομικών υλικών την τελευταία τριετία ή θα γίνουν το προσεχές διάστημα. Πίσω από τη ραγδαία αύξηση των κατεδαφίσεων βρίσκονται παλιές και νέες παθογένειες που ταλαιπωρούν τα ιστορικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά της πόλης.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
20+1 εμβληματικές πολυκατοικίες της Αθήνας

Design / 20+1 εμβληματικές πολυκατοικίες της Αθήνας

H πρωτοποριακή τεχνική και η άψογη (και αμιγώς αθηναϊκή) αισθητική τους τις κάνει να ξεχωρίζουν σαν νησιά μέσα στον ωκεανό του μπετόν. Δημιουργήματα των πιο ιδιοφυών (και ρομαντικών) ελλήνων αρχιτεκτόνων του περασμένου αιώνα, τα εξαιρετικά αυτά κτήρια αποτελούν σύμβολα μιας ιδανικής αντίληψης για το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας.
Γιατί καταρρέουν χιλιάδες ιστορικά κτίρια στην Αθήνα

Ρεπορτάζ / Γιατί καταρρέουν χιλιάδες ιστορικά κτίρια στην Αθήνα;

Μία έρευνα της LiFO για τα «άτυχα» κτίρια της πόλης και για τις ιστορικές κατοικίες του Μεσοπολέμου που χάνονται εξαιτίας των κατεδαφίσεων που αυξάνονται ραγδαία. Ποιες είναι οι λύσεις για τη διάσωσή τους και γιατί δεν εφαρμόζονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τι είναι το κολάζ των Point Supreme;

ADM 5 - The Green Issue / Point Supreme: «Η Αθήνα θα καταντήσει πολύ βαρετή αν γεμίσει με τα ίδια γκρι, μίνιμαλ κτίρια που βλέπουμε παντού»

Ο Κωνσταντίνος Πανταζής και η Μαριάννα Ρέντζου συνδέουν πολλούς διαφορετικούς κόσμους, στους οποίους ο καθένας μπορεί να ζήσει ελεύθερα. Πρεσβεύουν την αξία της επανάχρησης παλιών υλικών ως φορέων ποιότητας, συναισθημάτων και μοναδικότητας, ενώ υποστηρίζουν ότι μπορούμε να χτίζουμε λιγότερο. Για εκείνους η βιωσιμότητα είναι εν πολλοίς η «ιστορική οικονομία» της Ελλάδας.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
ΤΡΙΤΗ «Η μηχανή στην καρδιά του ανθρώπου»

Design / Η αέναη πρωτοπορία του Κωνσταντίνου Δοξιάδη

Αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά οράματα, καινοτόμοι σχεδιασμοί και τεχνολογικές ευτοπίες και δυστοπίες συνδιαλέγονται στην έκθεση «Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η μηχανή στην καρδιά του ανθρώπου» που παρουσιάζει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LIFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ