Μ' ένα Άρλεκιν ξεχνιέμαι

Μ' ένα Άρλεκιν ξεχνιέμαι Facebook Twitter
0

Παλλόμενοι πόθοι, αναψοκοκκινισμένες παρθένες ή ξεχασμένες σεξουαλικά γυναίκες που τις διεκδικούν επιτυχημένοι και οπωσδήποτε γυμνασμένοι άντρες. Και πάνω απ' όλα ένα happy end και η υπόμνηση πως η αγάπη είναι τυφλή και πάντα θριαμβεύει. Κοντολογίς, αυτά είναι τα συστατικά της πιο επιτυχημένης λογοτεχνικής συνταγής στον κόσμο. Ρομαντική, ερωτική λογοτεχνία τσέπης που απευθύνεται σε γυναίκες και πουλάει δισεκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Η ροζ λογοτεχνία φούντωσε πάθη και φαντασιώσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα με τα περίφημα Βίπερ Νόρα που έκρυβαν οι γυναίκες κάτω από πετσέτες θαλάσσης ή μέσα σε ψάθινες τσάντες στα ζαχαροπλαστεία των κωμοπόλεων. Εκεί που η αναγνώστρια γινόταν η εύθραστη ηρωίδα και ο κύριος του απέναντι τραπεζιού ο πλούσιος που θα τη διεκδικήσει έως θανάτου. Ήταν όμως το 1979 με την έλευση των Άρλεκιν στην ελληνική αγορά που η ροζ λογοτεχνία απέκτησε και εδώ την πραγματική της διάσταση και οδήγησε σε μια γιγαντιαία αγορά εκατομμυρίων πωλήσεων, χάρη στη διαρκή από τότε δράση της Χάρλενικ Ελλάς. Το πρώτο βιβλίο της γνωστής εκδοτικής εταιρείας Harlequin (με έδρα το Τορόντο στον Kαναδά) ήταν το Ο απαγορευμένος καρπός της queen of romance Ανν Μάθερ, για να ακολουθήσουν χιλιάδες άλλοι τίτλοι που έστελναν κάθε Πέμπτη τις γυναίκες στα περίπτερα. Ήταν η εποχή που μητέρες και οι θείες μας οι έκρυβαν τα μυθιστορήματά τους μέσα στο «Πάνθεον» και τη «Γυναίκα», όπως οι άντρες δίπλωναν μέσα στην εφημερίδα τα πορνογραφικά περιοδικά.

Προφανώς έκτοτε έχει επέλθει η απαραίτητη απενοχοποίηση αλλά και απομυθοποίηση, αφού η τηλεόραση και τα περιοδικά φρόντισαν να λειάνουν την αίσθηση του απαγορευμένου και του εκτός ορίων που δημιουργούσαν τα ροζ μυθιστορήματα. Η επέλαση όμως δεν έχει σταματήσει. Η Harlequin Enterprises Limited εκδίδει κάθε μήνα 120 νέους τίτλους σε 26 διαφορετικές γλώσσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Διαθέτει 1.300 συγγραφείς από ολόκληρο τον κόσμο, χωρισμένους σε ειδικότητες: κλασικά ροζ μυθιστορήματα, ερωτικά αστυνομικά θρίλερ, ιστορικά αισθηματικά αλλά και αισθηματικά μυθιστορήματα φαντασίας (η νέα τάση που ανθεί στη διεθνή αγορά). Θα μπορούσε να είναι το διαχρονικό best seller των γυναικών αν δεν αυξάνονταν σημαντικά τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις των βιβλίων αυτοβοήθειας, που λίγο πολύ ακολουθούν την ίδια συνταγή - αρκεί να αφαιρέσει κανείς τις μυθοπλαστικές περικοκλάδες και τα εκατοντάδες κοσμητικά επίθετα που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την ανατομία του σώματος (α, ναι, και της ψυχής). Το μυστικό είναι να νιώσει η γυναίκα ξεχωριστή, να συνειδητοποιήσει ότι αν πιστέψει στον εαυτό της τότε θα κερδίσει ό,τι επιθυμεί. Και θα νιώσει να λιποθυμά στα χέρια του καθώς «την αγκάλιασε και τον ένιωσε να σκληραίνει, ενώ τα γαλάζια μάτια του σκούραιναν από πόθο».

Στην παγκόσμια μυθολογία των ροζ και δη της αυτοκρατορίας των Αρλεκίν, συμμετέχει και ένας Έλληνας. Είναι ο Τόνι Καραγιάννι, που ζει στο Οχάιο και υπογράφει ως Τόνι Κάριγκτον.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Βιβλίο / To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Κόντρα στα κυρίαρχα ήθη, ο Μεσοπόλεμος υπήρξε διεθνώς μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας. Μια πρωτότυπη έκδοση από τους Τάσο Θεοφίλου και Εύα Γανίδου εστιάζει στις επιδόσεις των Αθηναίων στο «παράνομο» σεξ, μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά, ενίοτε και σπαρταριστά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εύα Στεφανή: «Με συγκινεί ακόμα ο «Πεισίστρατος» του Γιώργου Χειμωνά»

The Book Lovers / Εύα Στεφανή: «Βρίσκω θεραπευτικά τα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διαδρομή της από την Δάφνη ντι Μοριέ στον Ε.Χ. Γονατά κι από τον Τσβάιχ στον Γιώργο Χειμωνά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Βιβλίο / Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Οι «Αλεπούδες του Περ-Λασαίζ» είναι ένα μυθιστόρημα άριστα δομημένο, με πυκνό λόγο και πλήθος πραγματολογικών στοιχείων, που αναπλάθει τη γαλλική επαρχία των ’50s μέσα από μια απελπισμένη ερωτική ιστορία με φεμινιστική χροιά. 
M. HULOT
Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Βιβλίο / Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και στοχαστής, που έβαλε ποίηση στο σκυρόδερμα και συνέδεσε τα οράματα ενός σύγχρονου «Blade Runner» με τον Παρθενώνα, μοιάζει σήμερα να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και σημασία όσο ποτέ. Η «Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής» από εκδόσεις ΠΕΚ αποδεικνύει γιατί.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Βιβλίο / Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Τα κεραμικά των Δαρδανελλίων, ο συσχετισμός τους με την ταυτότητα, με το συναίσθημα. Ένα γοητευτικό βιβλίο δείχνει πώς τα «λαϊκά», «αγροτικά» κεραμικά συνδέονται με το κίνημα Arts & Crafts, με τον ιαπωνισμό, με τις διακοσμητικές τέχνες και το ντιζάιν στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ