Παλλόμενοι πόθοι, αναψοκοκκινισμένες παρθένες ή ξεχασμένες σεξουαλικά γυναίκες που τις διεκδικούν επιτυχημένοι και οπωσδήποτε γυμνασμένοι άντρες. Και πάνω απ' όλα ένα happy end και η υπόμνηση πως η αγάπη είναι τυφλή και πάντα θριαμβεύει. Κοντολογίς, αυτά είναι τα συστατικά της πιο επιτυχημένης λογοτεχνικής συνταγής στον κόσμο. Ρομαντική, ερωτική λογοτεχνία τσέπης που απευθύνεται σε γυναίκες και πουλάει δισεκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Η ροζ λογοτεχνία φούντωσε πάθη και φαντασιώσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα με τα περίφημα Βίπερ Νόρα που έκρυβαν οι γυναίκες κάτω από πετσέτες θαλάσσης ή μέσα σε ψάθινες τσάντες στα ζαχαροπλαστεία των κωμοπόλεων. Εκεί που η αναγνώστρια γινόταν η εύθραστη ηρωίδα και ο κύριος του απέναντι τραπεζιού ο πλούσιος που θα τη διεκδικήσει έως θανάτου. Ήταν όμως το 1979 με την έλευση των Άρλεκιν στην ελληνική αγορά που η ροζ λογοτεχνία απέκτησε και εδώ την πραγματική της διάσταση και οδήγησε σε μια γιγαντιαία αγορά εκατομμυρίων πωλήσεων, χάρη στη διαρκή από τότε δράση της Χάρλενικ Ελλάς. Το πρώτο βιβλίο της γνωστής εκδοτικής εταιρείας Harlequin (με έδρα το Τορόντο στον Kαναδά) ήταν το Ο απαγορευμένος καρπός της queen of romance Ανν Μάθερ, για να ακολουθήσουν χιλιάδες άλλοι τίτλοι που έστελναν κάθε Πέμπτη τις γυναίκες στα περίπτερα. Ήταν η εποχή που μητέρες και οι θείες μας οι έκρυβαν τα μυθιστορήματά τους μέσα στο «Πάνθεον» και τη «Γυναίκα», όπως οι άντρες δίπλωναν μέσα στην εφημερίδα τα πορνογραφικά περιοδικά.

Προφανώς έκτοτε έχει επέλθει η απαραίτητη απενοχοποίηση αλλά και απομυθοποίηση, αφού η τηλεόραση και τα περιοδικά φρόντισαν να λειάνουν την αίσθηση του απαγορευμένου και του εκτός ορίων που δημιουργούσαν τα ροζ μυθιστορήματα. Η επέλαση όμως δεν έχει σταματήσει. Η Harlequin Enterprises Limited εκδίδει κάθε μήνα 120 νέους τίτλους σε 26 διαφορετικές γλώσσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Διαθέτει 1.300 συγγραφείς από ολόκληρο τον κόσμο, χωρισμένους σε ειδικότητες: κλασικά ροζ μυθιστορήματα, ερωτικά αστυνομικά θρίλερ, ιστορικά αισθηματικά αλλά και αισθηματικά μυθιστορήματα φαντασίας (η νέα τάση που ανθεί στη διεθνή αγορά). Θα μπορούσε να είναι το διαχρονικό best seller των γυναικών αν δεν αυξάνονταν σημαντικά τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις των βιβλίων αυτοβοήθειας, που λίγο πολύ ακολουθούν την ίδια συνταγή - αρκεί να αφαιρέσει κανείς τις μυθοπλαστικές περικοκλάδες και τα εκατοντάδες κοσμητικά επίθετα που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την ανατομία του σώματος (α, ναι, και της ψυχής). Το μυστικό είναι να νιώσει η γυναίκα ξεχωριστή, να συνειδητοποιήσει ότι αν πιστέψει στον εαυτό της τότε θα κερδίσει ό,τι επιθυμεί. Και θα νιώσει να λιποθυμά στα χέρια του καθώς «την αγκάλιασε και τον ένιωσε να σκληραίνει, ενώ τα γαλάζια μάτια του σκούραιναν από πόθο».

Στην παγκόσμια μυθολογία των ροζ και δη της αυτοκρατορίας των Αρλεκίν, συμμετέχει και ένας Έλληνας. Είναι ο Τόνι Καραγιάννι, που ζει στο Οχάιο και υπογράφει ως Τόνι Κάριγκτον.