Το ημιτελές πορτρέτο της Άγκαθα Κρίστι

Το ημιτελές πορτρέτο της Άγκαθα Κρίστι Facebook Twitter
0

Οι πωλήσεις των 80 και πλέον αστυνομικών μυθιστορημάτων και διηγημάτων της, ξεπεράστηκαν μόνο από την Αγία γραφή και τον Σαίξπηρ. Η Αγκάθα Κρίστι, δημιουργός του παγκοσμίου φήμης ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό και της Μις Μαρπλ, είναι η μεγαλύτερη συγγραφέας αστυνομικών όλων των εποχών.

Εκατόν είκοσι πέντε χρόνια από τη γέννηση της Αγκάθα Κρίστι και η Bankside Gallery γιορτάζει τη «βασίλισσα του εγκλήματος» με μια έκθεση, με τίτλο «Ημιτελές πορτρέτο», στην οποία περιλαμβάνονται σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο της οικογένειάς της.

Η Αγκάθα Κρίστι ξεκίνησε να γράφει μυθιστορήματα επειδή απλώς η αδερφή της, της είπε ότι δε μπορεί να το κάνει. Έγραφε στη μπανιέρα, συνήθεια που σταμάτησε όταν άρχισαν να μη της αρέσουν οι μπανιέρες που σχεδίαζαν εκείνη την εποχή.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε μια γυναίκα αλλιώτικη από αυτή που έχουμε συνηθίσει στα πορτρέτα που κοσμούν τα εξώφυλλα και τα οπισθόφυλλα των βιβλίων. Αυτές οι εικόνες μεταφέρουν το χιούμορ, την ευφυΐα, τα ταξίδια και την περιπέτεια, και περιλαμβάνουν τις τρυφερές στιγμές με την οικογένεια και  τους φίλους της. Στην έκθεση παρουσιάζεται ακόμα, ένας πίνακας του Όσκαρ Κοκόσκα, του 1969, για τα ογδοηκοστά γενέθλιά της.

Το ημιτελές πορτρέτο της Άγκαθα Κρίστι Facebook Twitter
Η Άγκαθα Κρίστι σε νεαρή ηλικία

Η Αγκάθα Κρίστι ξεκίνησε να γράφει μυθιστορήματα επειδή απλώς η αδερφή της, της είπε ότι δε μπορεί να το κάνει. Έγραφε στη μπανιέρα, συνήθεια που σταμάτησε όταν άρχισαν να μη της αρέσουν οι μπανιέρες που σχεδίαζαν εκείνη την εποχή. Επί σειρά ετών εξέδιδε τρία βιβλία το χρόνο.

Η εξαφάνισή της για 11 ημέρες, το 1926, παρέμεινε για πάντα ένα μεγάλο μυστήριο. Κανείς δε μπόρεσε να δώσει λύση στην μυθιστορηματική της εξαφάνιση. Πάντως η ίδια βρέθηκε σώα και αβλαβής σε ένα ξενοδοχείο στο Harrogate. Το δωμάτιο το είχε κλείσει στο όνομα της ερωμένης του συζύγου της. Ο Άρτσι και η Άγκαθα Κρίστι ήταν από τους πρώτους Βρετανούς σέρφερς. Ο δεύτερος σύζυγος της Κρίστι ήταν ο αρχαιολόγος Μαξ Μαλόουν. Με το απαράμιλλο χιούμορ της είχε δηλώσει ότι μόνο ένας αρχαιολόγος μπορεί να εκτιμήσει μια γυναίκα που γερνάει. Η Αγκάθα Κρίστι είναι η μόνη συγγραφέας, την οποίας ο ήρωας Ηρακλής Πουαρό  νεκρολογήθηκε από τους New York Times.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015.

 

Το ημιτελές πορτρέτο της Άγκαθα Κρίστι Facebook Twitter
Η Αγκάθα Κρίστι κάνει σερφ
Το ημιτελές πορτρέτο της Άγκαθα Κρίστι Facebook Twitter
Άγκαθα και Άρτσι Κρίστι
Το ημιτελές πορτρέτο της Άγκαθα Κρίστι Facebook Twitter
Μια σπάνια νεανική φωτογραφία της
Το ημιτελές πορτρέτο της Άγκαθα Κρίστι Facebook Twitter
Όσκαρ Κοκόσκα, Αγκάθα Κρίστι

Το ημιτελές πορτρέτο της Άγκαθα Κρίστι Facebook Twitter
Η νεκρολογία του Ηρακλή Πουαρό, στους Τάιμς

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT