Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Η σημασία του Le Corbusier σήμερα Facebook Twitter
Το πνεύμα του Le Corbusier  παραμένει για πάντα ζωντανό σαν το φως που θα αποκαλύπτει τις απέριττες γραμμές από τα κτίρια και τις λέξεις του.
0


ΜΙΑ ΦΙΓΟΥΡΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΗ, όσο και αμφισβητήσιμη, αν και πάντοτε παρούσα, όσες δεκαετίες κι αν έχουν παρέλθει από τότε που έφερε την επανάσταση στην αρχιτεκτονική, επανατοποθετώντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο: ο λόγος για τον αρχιτέκτονα, ποιητή, ζωγράφο και στοχαστή Charles-Édouard Jeanneret, ο οποίος επαναπροσδιόρισε τον εαυτό του ως Le Corbusier, γνωρίζοντας ότι ήρθε για να εισαγάγει στο ελιτίστικο έως τότε σύμπαν της αρχιτεκτονικής ταυτόχρονα την ποίηση και την ωμή δύναμη των υλικών, την αποθέωση του μπετόν αρμέ και της λειτουργικότητας, το όραμα ενός μοντερνιστικού κόσμου βαθιά ριζωμένου στην αλήθεια του παρόντος και κυρίως το μέτρο της φύσης και του περιβάλλοντος.

«Καθεστώς γης και κτισμένος όγκος», έγραφε ο ίδιος αποσαφηνίζοντας πως «ο κτισμένος όγκος είναι το όστρακο του σαλιγκαριού» και “καθεστώς γης είναι ο λαχανόκηπος όπου ο άνθρωπός μας-σαλίγκαρος-βρίσκει την τροφή του, υλική και πνευματική», εννοώντας την ένωση αυτών των δύο κόσμων σε έναν. Όχι τυχαία, ένας σαλίγκαρος κοσμεί την πανέμορφη έκδοση-ορόσημο Le Corbusier - Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής που σχεδίασε ο Ζαν Πετίτ για τις εκδόσεις Minuit και κυκλοφόρησε το 1943 μεσούντος του πολέμου, μεταφέροντας την ελπίδα για έναν κόσμο που θα δημιουργηθεί εκ νέου μέσα από τη συντριβή.

Με άλλα λόγια, ο αρχιτέκτονας-δημιουργός δεν πρέπει να παρασύρεται από μόδες, στυλ και τάσεις αλλά να μένει ταγμένος σε όλα αυτά που ο ίδιος έχει ορίσει ως βασικά συστατικά στοιχεία της ανθρωπογεωγραφίας του.

Πρόκειται για το κείμενο που μετέφρασε με μεράκι η Σουζάνα Αντωνακάκη, ύστερα από πρόταση του καθηγητή Δημήτρη Φατούρου, εν μέσω της δικτατορίας το 1971, κάτι που του προσέδωσε μια καινούργια σημασία. Σήμερα κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σε νέα έκδοση, η οποία ακολουθεί πιστά την αισθητική της πρωτότυπης γαλλικής, έχοντας, ωστόσο, διατηρήσει την εισαγωγή του Δημήτρη Φατούρου και έχοντας εμπλουτιστεί με ένα νέο προλογικό σημείωμα από τον Δημήτρη Αντωνακάκη.

portrait
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Le Corbusier - Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής, Μτφρ.: Σουζάνα Αντωνακάκη,
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Το παράδοξο είναι ότι το κείμενο, καθώς ξαναδιαβάζεται με την επίγνωση των ουτοπικών αδιεξόδων αλλά και της μνημειώδους συμβολής του Le Corbusier στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής καθώς και της ετερόκλητης σχέσης του με τις πολλαπλές εκδοχές του μοντερνισμού –από τον ριζοσπαστικό του Γκρόπιους έως τον φασίζοντα του κυβιστικού κινήματος στην Ιταλία–, διατηρεί μια αυτούσια αισθητική δύναμη και μια ανθρωπιά που δεν μπορεί να μην ανοίγει συζητήσεις για το πως αντιλαμβανόμαστε και ορίζουμε τον κόσμο όπου ζούμε σήμερα.

Η επιμονή του σπουδαίου Γαλλοελβετού αρχιτέκτονα να επαναφέρει τον άνθρωπο και την κατοικία του στο επίκεντρο ενός συλλογικού οράματος που έχει ως άξονα τη βαθιά συνείδηση του αρχιτέκτονα, στην οποία επανέρχεται διαρκώς στο κείμενο του ο ίδιος, ταυτίζεται ταυτόχρονα με την ανάληψη μιας κοινωνικής αποστολής πέρα από το πανεπιστημιακό κατεστημένο και τα οριοθετημένα δόγματα. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από το λόγον διδόναι σε συγκεκριμένες συλλογικές εκφάνσεις της κοινωνίας, ο αρχιτέκτονας, στα μάτια του Le Corbusier, οφείλει να βασίζεται στην εσωτερική αλήθεια και ηθική του, στα όρια πάντα μιας τοπογραφίας που ορίζεται από τον παντοκράτορα Ήλιο και αποσκοπεί στην εναρμόνιση της εσωτερικής αλήθειας με την εξωτερική ελευθερία.

Με άλλα λόγια, ο αρχιτέκτονας-δημιουργός δεν πρέπει να παρασύρεται από μόδες, στυλ και τάσεις αλλά να μένει ταγμένος σε όλα αυτά που ο ίδιος έχει ορίσει ως βασικά συστατικά στοιχεία της ανθρωπογεωγραφίας του. Σάμπως να είναι επιτακτική η ανάγκη να μεταφέρουμε σήμερα, ακούγοντας τα λόγια του, την προσοχή μας από το ναρκισσιστικό σύμπαν των εντυπωσιακών κτισμάτων στην απτή και ρεαλιστική αλήθεια του δημόσιου χώρου και του κοινωνικού συνόλου, ξαναδείχνοντας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Η σημασία του Le Corbusier σήμερα Facebook Twitter
Η επιμονή του σπουδαίου Γαλλοελβετού αρχιτέκτονα να επαναφέρει τον άνθρωπο και την κατοικία του στο επίκεντρο ενός συλλογικού οράματος που έχει ως άξονα τη βαθιά συνείδηση του αρχιτέκτονα. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Εξάλλου, η σημαίνουσα λειτουργικότητα στην οποία επανερχόταν διαρκώς ο Le Corbusier δεν ακύρωνε την ύψιστη πράξη της ποίησης που ανίχνευε στη λογική της ίδιας της φύσης, όπως του είχε αποκαλυφθεί από μικρή ηλικία όταν θαύμαζε τους όγκους των βουνών Γιούτα στην πατρίδα του την Ελβετία ή όταν προσπαθούσε αργότερα, μέσα από το βιβλίο του The Modulor, να μεταφέρει τον κανόνα της ανθρώπινης συμμετρίας και αναλογίας στα κτίρια. Μπορεί να σχεδίασε το πρώτο του οίκημα μόλις στα 17, αλλά ως αυτοδίδαχτος αρνήθηκε την οριοθετημένη λογική της Ακαδημίας, αντλώντας παραδείγματα από τη βιταλιστική συνθήκη της φύσης και της μηχανής και από την καθάρια πίστη στην τεχνική και στη μηχανική.

Τον εξόργιζε, κι αυτό το υπογραμμίζει στη Συζήτηση, το ότι η κατοικία δεν είχε συμπεριληφθεί στα χρόνια του στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού ή που η καθημερινότητα δεν υπήρχε στα υψιπετή πανεπιστημιακά προγράμματα. Σκόπιμα ο ίδιος επέμενε ότι το σπίτι είναι μια «μηχανή που φιλοξενεί ανθρώπους», επιμένοντας όχι μόνο στη λειτουργικότητα αλλά και στο δημιουργικό και συμβολικό έργο της κατασκευής που έχει ως σκοπό να φτιάξει έναν φορέα «ουσιαστικής χαράς».

Ήξερε, λοιπόν, πως διατηρώντας αυτούσια τα οράματα του Αυστριακού Άντολφ Λος και του δασκάλου του Ογκίστ Περέ μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο τον «δομισμό» ως την «αρχιτεκτονική επιστήμη της κατοικίας», καθιστώντας τη βασικό του σημείο αναφοράς. Με αυτόν τον τρόπο φανταζόταν ότι η «Ωραία Κοιμωμένη του Δάσους ξυπνούσε, η Σχολή Καλών Τεχνών εγκατέλειπε τα παλάτια της Ρώμης (της Ρώμης, ναι, γιατί της Ρώμης; ερώτηση που πάντα έμεινε χωρίς απάντηση), οδηγούσε τα βήματα της προς το Σπίτι των Ανθρώπων».

Ποιο μπορούσε να είναι αυτό; Το οίκημα που θα φτιαχνόταν υπακούοντας στο παιχνίδι των όγκων και επιτρέποντας την απόλυτη κυριαρχία του φωτός, αλλά θα σεβόταν πρωτίστως τις καθημερινές ανάγκες. Απαλλαγμένο από τις φιοριτούρες και τα περιττά «στολίδια» ή καμπύλες της απεχθούς στον Le Corbusier art nouveau, θα επιδίωκε ταυτόχρονα το παιχνίδι των χρωμάτων, ακολουθώντας τη λογική της λιτότητας. Είναι γνωστή η εσωτερική αποκάλυψη που συνέβη όταν ο ίδιος ήρθε αντιμέτωπος με την αθηναϊκή εμπειρία της ανάβασης στον Ιερό βράχο, με την αρμονία της Ακρόπολης και την αποθέωση των περιγραμμάτων, των όγκων και της απέριττης σύλληψης της ακρίβειας.

Έκτοτε η αναλογία στα μάτια του δεν ήταν αντίθετη με το μυστήριο, όπως ούτε και το βλέμμα προς το μέλλον με το παρελθόν, αφού όλα αυτά υπάκουαν σε μια βαθιά αγάπη για τον απλό πολίτη. Από εκεί, άλλωστε, φαινόταν αν ο αρχιτέκτων ήταν συνειδητοποιημένος και αληθινός. «Ήμουν είκοσι τριών χρονών», γράφει σε αυτό το μανιφέστο που παίρνει τη μορφή συζήτησης, «όταν έφτασα, μετά από δρόμο πέντε μηνών, μπροστά στον Παρθενώνα, στην Αθήνα. Το αέτωμά του ήταν όρθιο, αλλά η μεγάλη πλευρά του ναού ήταν καταγής, κολόνες και επιστύλια είχαν ανατραπεί από την έκρηξη της πυρίτιδας που οι Τούρκοι είχαν κάποτε αποθηκεύσει.

ΕΠΕΞ Η σημασία του Le Corbusier σήμερα Facebook Twitter
H Villa Samoye.

Εβδομάδες ολόκληρες άγγιζα με τα χέρια μου γεμάτα σεβασμό, ανήσυχα, έκπληκτα αυτές τις πέτρες που, βαλμένες όρθιες και στο επιθυμητό ύψος, ανάδιναν την πιο τέλεια μουσική: σάλπιγγες χωρίς φωνή, αλήθεια των θεών! Η ψηλάφηση είναι μια δεύτερη μορφή όρασης. Τη γλυπτική ή την αρχιτεκτονική μπορείς να τη θωπεύσεις όταν η ολοκληρωμένη επιτυχία της, γραμμένη στη μορφή τους, προκαλεί το χέρι να πλησιάσει».

Όταν επιστρέφει από αυτά τα ταξίδια στην Ελλάδα και την Ανατολή στη Γαλλία, τα πάντα θα φαντάζουν αλλιώς, καθώς θα έχει συνυφάνει πολλαπλά νήματα για να συλλάβει την έννοια της αναλογικότητας και της απλότητας που προβάλλει το ελληνικό πνεύμα. Όχι τυχαία, απηχώντας αυτή την πεποίθηση, το δικό του μανιφέστο θα φέρει το όνομα Νέο Πνεύμα.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τις πέντε κεντρικές αρχές που είχε εκφράσει το Νέο Πνεύμα –πιλοτή, ελεύθερη κάτοψη, ζώνες ανοιγμάτων, επίπεδη στέγη και γυάλινη πρόσοψη– και από το πολεοδομικό όραμα του Le Corbusier , όπως αυτό είχε εκφραστεί μέσα από τη «Σύγχρονη πόλη», το περίφημο Maison Monol και το Maison Citröhan (εμπνευσμένο από το αυτοκίνητο Citroën), αυτό που διέκρινε τη φιλοσοφία του και αναδεικνύεται ως μοναδική πνευματική παρακαταθήκη μέσα από αυτό το βιβλίο “Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής” είναι η σωκρατική, επιτακτική ανάγκη η αρχιτεκτονική ως επιστήμη να μην περνάει καταρχάς μέσα από αφηρημένες αρχές αλλά από τον άνθρωπο και να καταλήγει σε αυτόν ως κατασταλαγμένη γενικευμένη παιδεία.

Εξακολουθούσε, άλλωστε, ο ίδιος να λέει ότι ένα σπίτι πρέπει να φτιάχνεται από τις προσταγές ενός Διογένη που θα ξέρει ακριβώς πώς θα φτιάξει ένα παλάτι. Αυτή η αλήθεια, που τελικά στη μεγάλη εικόνα θέτει ως προτεραιότητα το συλλογικό γίγνεσθαι και τον δημόσιο χώρο, καθιστούν το όραμα του Γαλλοελβετού αρχιτέκτονα και στοχαστή, σε μια εποχή γενικευμένης αδιαφορίας και σχετικισμού, πιο επιτακτικό από ποτέ.

Επομένως, πέρα από τα συνέδρια που έχουν διοργανωθεί στη χώρα μας για τη σπουδαιότητα του Le Corbusier , όπως αυτό του 2015 με τον τίτλο «Γενεαλογίες», σημαντική είναι η παρούσα έκδοση ως υπενθύμιση της σπουδαιότητας της αρχιτεκτονικής που προβάλλει πρωτίστως τις ανάγκες του ανθρώπου και ορίζει τους κανόνες με γνώμονα την αξιοπρέπειά του.

Αυτό ήταν, άλλωστε, το credo ενός ανθρώπου που είχε ως πυξίδα την απλότητα, το παιχνίδι και το φως και αυτό αντίκριζε κάθε στιγμή της ζωής του, ακόμα και την ύστατη, όταν χάθηκε καθώς κολυμπούσε σε ηλικία 77 ετών στην αγαπημένη του θάλασσα της Μεσογείου. Το πνεύμα του Le Corbusier  παραμένει για πάντα ζωντανό σαν το φως που θα αποκαλύπτει τις απέριττες γραμμές από τα κτίρια και τις λέξεις του.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ