Η σεξουαλική ζωή του Ιμάνουελ Καντ

Η σεξουαλική ζωή του Ιμάνουελ Καντ Facebook Twitter
1

1. ΣΟΚ ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΗΜΕΡΟ.  Αμέριμνοι κουβεντιάζαμε περί βιβλίων και μουσικής και αίφνης μου λέει ο Περικλής ο Δουβίτσας, «Θα βγάλω τη Σεξουαλική Ζωή του Καντ», κι εγώ μένω άφωνος για τουλάχιστον τριάντα έξι, τριάντα εφτά, ξέρω κι εγώ, δευτερόλεπτα, στη διάρκεια των οποίων είδα τον Χριστό φαντάρο, αναρωτήθηκα πότε ξανάρχισα το ποτό και δεν το πήρα είδηση και εάν η γυναίκα μου βάζει τίποτε εξαντλημένα ψυχοτρόπα στο αθώο τσάι μου. Όταν συνήλθα, άφησα να περάσουν κάμποσες μέρες, και εν τέλει, ναι, έλαβε σχήμα και μορφή, έλαβε χαρτί, ράχη και αυτιά το ονειρώδες ψυχεδελικό όργιο που αποτελείται από 120 σελίδες, εύμορφα τυπωμένες, που έχει συγγραφέα τον περιλάλητο μπαγαπόντη, προφορικό λόγιο και βαθύτατο γνώστη της μεταμεσαιωνικής λογοτεχνίας μυστηρίου, τον πολύ Jean-Baptiste Botul (1896-1947), έχει μεταφραστεί από την εκλεκτή Ιωάννα Αβραμίδου, έχει εκδοθεί από τη Νεφέλη και φέρει τωόντι τον τίτλο Η σεξουαλική ζωή του Καντ.

 

2. ΕΛΑ ΝΤΕ! Μα καλά, είχε σεξουαλική ζωή ο ερημίτης του Κένιγκσμπεργκ; Και εάν είχε, μας αφορά; Και πες ότι μας αφορά, βρέθηκε άραγε λόγιος να καταπιαστεί με την προειρηθείσα σεξουαλική ζωή; Έλα ντε! Έρχομαι και απαντώ, μετά την πολύωρη ανάγνωση-μελέτη του πονήματος του Botul, πως ναι (!), βρέθηκε λόγιος, ο Botul φυσικά, και, ναι, μας αφορά, και δεν θα πάψει να μας αφορά, καθότι όχι μόνον ο πολύς Botul φωτίζει κάτι ελάχιστα σκοτεινό μεν αλλά και ελάχιστα φωτισμένο, ήτοι την του Καντ σχέση με το σεξ, αλλά και διά του φωτισμού και της διαυγάσεως αυτού του κάτι, σαν να λέμε της σεξουαλικής ζωής του Καντ, προσφέρει διαύγαση και φώτισμα και της δικής μας, ναι, και της δικής μας, ας το επαναλάβω, και της δικής μας, σεξουαλικής ζωής. Συνάμα, προσφέρει και ωραίες ιδέες για ποικίλες τεχνικές κατακτήσεως, εάν όχι μιας ποθητής γυναίκας, τουλάχιστον μιας εξίσου, ίσως και περισσότερο ποθητής ησυχίας και γαλήνης! Άρα, συνεπώς, και ήγουν πρόκειται για το πιο hot ανάγνωσμα αυτού (ίσως και του επόμενου) καλοκαιριού!

 

3. ΤΣΙΤΑΤΑ ΑΠΌ ΤΟ ΠΙΟ HOT ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ: «Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι ο Καντ ενδιαφερόταν για τις γυναίκες κι ότι οι γυναίκες για τον Καντ» (σ. 41). «Το γέλιο είναι αρσενικό, το κλάμα είναι θηλυκό» (σ. 51). «Το να ζεις χωρίς γυναίκα είναι ασκητική. Το να ζεις μαζί της, επίσης» (σ. 52). «Ο Αβελάρδος είχε μια καλή ιδέα: να κάνει έρωτα με αυτό το νεαρό κορίτσι, και μια ανόητη ιδέα: να θέλει να την παντρευτεί» (σ. 55). «Η δυσκοιλιότητα σκοτίζει τις ιδέες» (σ. 66). «Το να γεράσει ήταν η έμμονη ιδέα του Καντ, ο οποίος κρατούσε κατάλογο των ανδρών της γενιάς του που πέθαναν πριν από αυτόν» (σ. 84). «Ο τρόπος να κοιτάζουμε κάτω από τα φουστάνια της Πραγματικότητας» (σ. 99).

 

4. BEST SELLER ! Εμπρός, να δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ευπώλητο ένα θεωρούμενο βαρύ κι ασήκωτο φιλοσοφικό πόνημα, εμπρός σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε ίδρυμα, σε κάθε πόλη, χωριό, οικισμό, στρατόπεδο, οικοτροφείο, να μπάσουμε το Πνεύμα και τον Λόγο!

Ο Jean-Baptiste Botul κατέκτησε τη φήμη μετά θάνατον, αλλά την κατέκτησε. Ας κατακτήσει και τη φιλοσοφική Ελλάδα, τώρα που οι καιροί είναι μεν χαλεποί αλλά το θέρος είναι θαύμα και θάμβος!

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν»

Το Πίσω Ράφι / To βιβλίο του Χ.Γ. Bάσκες που αγαπήθηκε στις δημόσιες βιβλιοθήκες ανά την υφήλιο

«Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν» δεν αναφέρεται μόνο στις ζωές που χάθηκαν στην πρόσφατη ιστορία της Κολομβίας αλλά και στις αξίες που χάνουν το νόημά τους, στις σχέσεις που δεν βγάζουν πουθενά.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Όχι βιβλία, όχι πλαστικά σε θάλασσες κι ακτές 

Daily / Όχι βιβλία, όχι πλαστικά σε θάλασσες κι ακτές 

Πώς μπορεί κανείς να συγκεντρώνεται στο μικρό κάδρο ενός ανοιχτού βιβλίου, όταν υπάρχει το μεγάλο κάδρο –ο ουρανός, η θάλασσα, τα βράχια, το πολύτιμο τοπίο, οι άνθρωποι στα καλύτερά τους– που μπορείς να το χαρείς μόνο για ένα δραματικά περιορισμένο διάστημα;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Μάκης Μαλαφέκας: «Θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο, αν είσαι συγγραφέας»

Βιβλίο / Μάκης Μαλαφέκας: «Θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο, αν είσαι συγγραφέας»

Επιστρέφει με ένα νουάρ για τη σκοτεινή δράση της alt-right στην Ελλάδα και μιλάει για όσα ανακάλυψε, για τη σχέση του με τον ήρωά του Μιχάλη Κρόκο, αλλά και για το πόσο επικίνδυνο είναι να είσαι συγγραφέας σήμερα. 
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ποτέ πια δεν θα είμαι ο γιος της»

Βιβλίο / Ένα βιβλίο - στοχασμός για τα γηρατειά που παραγκωνίζονται κοινωνικά

Ο Γάλλος κοινωνιολόγος Ντιντιέ Εριμπόν γράφει για την εισαγωγή της μητέρας του σε γηροκομείο, για τη ζωή και τον θάνατο μιας γυναίκας του λαού που δεν άφησε διαθήκη - γιατί δεν υπήρχε τίποτα ν’ αφήσει.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ειρήνη Γιαννάκη

Βιβλίο / Η Ειρήνη Γιαννάκη γράφει ποίηση για μια χώρα που επιζητεί το δράμα

Με αφορμή την έκδοση της συλλογής «Δόξα Έβρου», μία ψύχραιμη φωνή των social media μιλά για τη δικτατορία της γνώμης, το στρογγύλεμα της ιστορίας και την ποίηση ως το πιο ειλικρινές είδος λογοτεχνίας.
M. HULOT
Εντουάρ Λουί: «Μου είναι αδύνατο να δεχτώ πως ο πατέρας μου εξακολουθεί να ψηφίζει τη Λεπέν»

Βιβλίο / Εντουάρ Λουί: «Μου είναι αδύνατο να δεχτώ πως ο πατέρας μου εξακολουθεί να ψηφίζει τη Λεπέν»

Το «τρομερό παιδί» της γαλλικής λογοτεχνίας βρίσκεται όλο και πιο συχνά στην Αθήνα που τόσο αγαπά· με αφορμή την εμφάνισή του στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, μίλησε στη LiFO για την κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα στη Γαλλία και διεθνώς.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ισμαήλ Κανταρέ «Η κόρη του Αγαμέμνονα», «Ο Διάδοχος»

Το Πίσω Ράφι / Ο Ισμαήλ Κανταρέ και η επιβίωση των αλβανικών γραμμάτων

Η «Κόρη του Αγαμέμνονα» και ο «Διάδοχος» γράφτηκαν σε μια εποχή που ο διασημότερος σύγχρονος Αλβανός λογοτέχνης ένιωσε ότι πρέπει να αφήσει ένα είδος διαθήκης, ασκώντας ευθεία κριτική στο καθεστώς Χότζα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο»: Γιατί εξακολουθεί να μας γοητεύει ο Προυστ;

Σαν Σήμερα Γεννήθηκε / «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο»: Γιατί εξακολουθεί να μας γοητεύει ο Προυστ;

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Παναγιώτη Πούλο, ομότιμο καθηγητή Φιλοσοφίας και Αισθητικής της ΑΣΚΤ και μεταφραστή του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Με συγκινούν τα αμερικανικά pulp μυθιστορήματα και η σάγκα του “Όσα παίρνει ο άνεμος”»

The Book Lovers / «Με συγκινούν τα αμερικανικά pulp μυθιστορήματα και το “Όσα παίρνει ο άνεμος”»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον Νίκο Καραπιδάκη, ομότιμο καθηγητή Μεσαιωνικής Ιστορίας και διευθυντή του περιοδικού «Νέα Εστία», για τα βιβλία που τον διαμόρφωσαν.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

σχόλια

1 σχόλια