Η σεξουαλική ζωή του Ιμάνουελ Καντ

Η σεξουαλική ζωή του Ιμάνουελ Καντ Facebook Twitter
1

1. ΣΟΚ ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΗΜΕΡΟ.  Αμέριμνοι κουβεντιάζαμε περί βιβλίων και μουσικής και αίφνης μου λέει ο Περικλής ο Δουβίτσας, «Θα βγάλω τη Σεξουαλική Ζωή του Καντ», κι εγώ μένω άφωνος για τουλάχιστον τριάντα έξι, τριάντα εφτά, ξέρω κι εγώ, δευτερόλεπτα, στη διάρκεια των οποίων είδα τον Χριστό φαντάρο, αναρωτήθηκα πότε ξανάρχισα το ποτό και δεν το πήρα είδηση και εάν η γυναίκα μου βάζει τίποτε εξαντλημένα ψυχοτρόπα στο αθώο τσάι μου. Όταν συνήλθα, άφησα να περάσουν κάμποσες μέρες, και εν τέλει, ναι, έλαβε σχήμα και μορφή, έλαβε χαρτί, ράχη και αυτιά το ονειρώδες ψυχεδελικό όργιο που αποτελείται από 120 σελίδες, εύμορφα τυπωμένες, που έχει συγγραφέα τον περιλάλητο μπαγαπόντη, προφορικό λόγιο και βαθύτατο γνώστη της μεταμεσαιωνικής λογοτεχνίας μυστηρίου, τον πολύ Jean-Baptiste Botul (1896-1947), έχει μεταφραστεί από την εκλεκτή Ιωάννα Αβραμίδου, έχει εκδοθεί από τη Νεφέλη και φέρει τωόντι τον τίτλο Η σεξουαλική ζωή του Καντ.

 

2. ΕΛΑ ΝΤΕ! Μα καλά, είχε σεξουαλική ζωή ο ερημίτης του Κένιγκσμπεργκ; Και εάν είχε, μας αφορά; Και πες ότι μας αφορά, βρέθηκε άραγε λόγιος να καταπιαστεί με την προειρηθείσα σεξουαλική ζωή; Έλα ντε! Έρχομαι και απαντώ, μετά την πολύωρη ανάγνωση-μελέτη του πονήματος του Botul, πως ναι (!), βρέθηκε λόγιος, ο Botul φυσικά, και, ναι, μας αφορά, και δεν θα πάψει να μας αφορά, καθότι όχι μόνον ο πολύς Botul φωτίζει κάτι ελάχιστα σκοτεινό μεν αλλά και ελάχιστα φωτισμένο, ήτοι την του Καντ σχέση με το σεξ, αλλά και διά του φωτισμού και της διαυγάσεως αυτού του κάτι, σαν να λέμε της σεξουαλικής ζωής του Καντ, προσφέρει διαύγαση και φώτισμα και της δικής μας, ναι, και της δικής μας, ας το επαναλάβω, και της δικής μας, σεξουαλικής ζωής. Συνάμα, προσφέρει και ωραίες ιδέες για ποικίλες τεχνικές κατακτήσεως, εάν όχι μιας ποθητής γυναίκας, τουλάχιστον μιας εξίσου, ίσως και περισσότερο ποθητής ησυχίας και γαλήνης! Άρα, συνεπώς, και ήγουν πρόκειται για το πιο hot ανάγνωσμα αυτού (ίσως και του επόμενου) καλοκαιριού!

 

3. ΤΣΙΤΑΤΑ ΑΠΌ ΤΟ ΠΙΟ HOT ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ: «Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι ο Καντ ενδιαφερόταν για τις γυναίκες κι ότι οι γυναίκες για τον Καντ» (σ. 41). «Το γέλιο είναι αρσενικό, το κλάμα είναι θηλυκό» (σ. 51). «Το να ζεις χωρίς γυναίκα είναι ασκητική. Το να ζεις μαζί της, επίσης» (σ. 52). «Ο Αβελάρδος είχε μια καλή ιδέα: να κάνει έρωτα με αυτό το νεαρό κορίτσι, και μια ανόητη ιδέα: να θέλει να την παντρευτεί» (σ. 55). «Η δυσκοιλιότητα σκοτίζει τις ιδέες» (σ. 66). «Το να γεράσει ήταν η έμμονη ιδέα του Καντ, ο οποίος κρατούσε κατάλογο των ανδρών της γενιάς του που πέθαναν πριν από αυτόν» (σ. 84). «Ο τρόπος να κοιτάζουμε κάτω από τα φουστάνια της Πραγματικότητας» (σ. 99).

 

4. BEST SELLER ! Εμπρός, να δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ευπώλητο ένα θεωρούμενο βαρύ κι ασήκωτο φιλοσοφικό πόνημα, εμπρός σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε ίδρυμα, σε κάθε πόλη, χωριό, οικισμό, στρατόπεδο, οικοτροφείο, να μπάσουμε το Πνεύμα και τον Λόγο!

Ο Jean-Baptiste Botul κατέκτησε τη φήμη μετά θάνατον, αλλά την κατέκτησε. Ας κατακτήσει και τη φιλοσοφική Ελλάδα, τώρα που οι καιροί είναι μεν χαλεποί αλλά το θέρος είναι θαύμα και θάμβος!

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια