«H προφορική ιστορία των Joy Division»: «O Ίαν Κέρτις έμοιαζε να βρίσκεται διαρκώς στην κόψη της ύπαρξης»

«H προφορική ιστορία των Joy Division»: «O Ίαν Κέρτις έμοιαζε να βρίσκεται διαρκώς στην κόψη της ύπαρξης» Facebook Twitter
"Ήταν σα να βάζει την έκφραση και τη μουσική πάνω από τη ζωή του, σαν μια θυσιαστική τελετουργία".
0

Η έκδοση με τίτλο This Searing Light, The Sun and Everything Else αποτελεί όπως δηλώνει και ο υπότιτλος «μια προφορική ιστορία των Joy Division» και περιλαμβάνει συγκεντρωμένο προφορικό υλικό που έχει προκύψει από συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών της σύντομης - αλλά τόσο καίριας για το πάνθεον της ροκ μυθολογίας - ιστορίας του συγκροτήματος από το Μάντσεστερ και του χαρισματικού αλλά αυτοκαταστροφικού ή/και ασθενούς ψυχικά ερμηνευτή τους Ίαν Κέρτις που έδωσε τέλος στη ζωή του τον Μάιο του 1980, δυο μήνες πριν κλείσει τα 24.

Συγγραφέας και επιμελητής του βιβλίου που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τον εκδοτικό οίκο Faber είναι ο Jon Savage, ένας από τους πιο επιφανείς και έγκριτους συγγραφείς περί σύγχρονης μουσικής και νεανικής κουλτούρας – συγγραφέας μεταξύ πολλών άλλων του απόλυτου βιβλίου για το πολιτισμικό πλαίσιο που γέννησε το βρετανικό πανκ, England's Dreaming.

Νομίζω ότι ήθελε να γίνει σαν τον Τζιμ Μόρισον ή κάποιον αντίστοιχο που έγινε διάσημος και πέθανε νέος. Το συγκρότημα ήταν το πιο σημαντικό πράγμα γι' αυτόν. Παλιότερα έλεγε διαρκώς ότι δε θα συμπλήρωνε την τρίτη δεκαετία του, δεν θα ξεπερνούσε τα 25.

Ο Savage είχε γράψει επίσης τον πρόλογο του βιβλίου της συζύγου του Ιαν Κέρτις, Ντέμπορα, που είχε τίτλο Touching From A Distance και περιέγραφε τη σχέση της με τον άνθρωπο που έμελλε να γίνει είδωλο για τη δική του και όλες τις γενιές μαυροφορεμένων νέων που ακολούθησαν.

«H προφορική ιστορία των Joy Division»: «O Ίαν Κέρτις έμοιαζε να βρίσκεται διαρκώς στην κόψη της ύπαρξης» Facebook Twitter
Joy Division, Μάντσεστερ, 19 Αυγούστου 1979 (από αριστερά: Bernard Sumner, Stephen Morris, Peter Hook, Ian Curtis)

Οι μαρτυρίες του βιβλίου προέρχονται από συνεντεύξεις που έγιναν σε διάστημα τριών και πλέον διαφορετικών δεκαετιών. Τα παρακάτω αποσπάσματα επιλέχτηκαν από την προδημοσίευση που έγινε πριν από μερικές μέρες στον Guardian και επικεντρώνονται στις μέρες που ακολούθησαν την αυτοκτονία του Ίαν Κέρτις.

Πολ Μόρλεϊ

(δημοσιογράφος, συγγραφέας)

Όλη η ουσία του Ίαν ήταν ότι μετά από λίγο που τον παρατηρούσες έμοιαζε να βρίσκεται διαρκώς στην κόψη της ύπαρξης. Υπήρχαν στιγμές προφανώς που υπέθετες ότι ήταν μέρος της χορογραφίας, που είχε γίνει απολύτως άναρχη και μετά απολάμβανες εγωιστικά το θέαμα επειδή επρόκειτο για 'event', για 'happening' και σε κάθε περίπτωση, για κάτι μοναδικό που σου πρόσφερε εκείνος. Ήταν σα να βάζει την έκφραση και τη μουσική πάνω από τη ζωή του, σαν μια θυσιαστική τελετουργία.

 

Τον ίδιο καιρό υπήρχαν συγκροτήματα όπως οι Public Image, οι Throbbing Gristle, οι Gang of Four: ξαφνικά η κατάργηση όλων των ροκ κλισέ είχε αρχίσει να αποκτά υπόσταση, ιδεολογική θέρμη και σκοπό, και οι Joy Division ήταν μέρος αυτού. Φαινόταν να υπάρχουν σοβαροί και πραγματικοί λόγοι, πέρα από τη μουσική και τη μόδα και το στυλ.

 

Ντέμπορα Κέρτις

Νομίζω ότι ήθελε να γίνει σαν τον Τζιμ Μόρισον ή κάποιον αντίστοιχο που έγινε διάσημος και πέθανε νέος. Το συγκρότημα ήταν το πιο σημαντικό πράγμα γι' αυτόν. Παλιότερα έλεγε διαρκώς ότι δε θα συμπλήρωνε την τρίτη δεκαετία του, δεν θα ξεπερνούσε τα 25. Φάνηκε να αλλάζει όμως. Σταμάτησε να λέει τέτοια πράγματα αλλά δε νομίζω ότι τα ξέχασε ποτέ. Είχα πιστέψει ότι ήταν εφηβικές εμμονές που της ξεπέρασε ωριμάζοντας. Και μετά ήταν πολύ αργά, υπέφερε για καιρό αλλά δεν ήθελε να το συζητήσει. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον πείσεις να σου πει τι του συμβαίνει.

 

Όταν ήμασταν μικροί, έβλεπες πολλά παιδιά μες στη θλίψη. Το ξεπέρασαν όμως αργότερα. Νομίζω ότι αισθανόταν ασφάλεια με τη δυστυχία, του άρεσε να βουλιάζει μέσα της. Υπήρχαν εποχές που ήμασταν ευτυχισμένοι μαζί, όταν ήμασταν μόνοι μας, όταν πηγαίναμε περιπάτους, τέτοια πράγματα. Νομίζω όμως ότι δεν ήθελε να ξέρουν οι φίλοι του ότι είναι ευτυχισμένος

 

«H προφορική ιστορία των Joy Division»: «O Ίαν Κέρτις έμοιαζε να βρίσκεται διαρκώς στην κόψη της ύπαρξης» Facebook Twitter
Ο Ίαν και η Ντέμπορα Κέρτις την ημέρα του γάμου τους, 23 Αυγούστου 1975

 

Μπέρναρντ Σάμνερ

(Joy Division / New Order)

Ήταν σα να ξέρω γιατί το έκανε. Ή σα να μπορώ να βάλω τον εαυτό μου στη θέση του, σα να ξέρω γιατί θα το έκανα εγώ. Τις μέρες που ακολούθησαν, ήμουν διαρκώς σιωπηλός, δεν μπορούσα να μιλήσω πέρα από στοιχειώδεις κουβέντες. Νομίζω με έκανε σκληρό αυτή η εμπειρία. Μπορεί να είναι η εντύπωσή μου, αλλά είμαι μάλλον ψυχρός τύπος ενώ θυμάμαι όταν ήμουν παιδάκι ήμουν θερμός και πρόσχαρος. Τώρα μπορώ να γίνω πολύ ψυχρός και απόμακρος.

 

Στίβεν Μόρις

(Joy Division / New Order)

Γιατί αποφασίσαμε να συνεχίσουμε; Απλά συνεχίσαμε, δεν κάτσαμε να συζητήσουμε και να σκεφτούμε αν έχει νόημα να συνεχίσουμε ή όχι. Πήγαμε στην κηδεία, πήγαμε στην αγρύπνια και μετά αποχαιρετιστήκαμε σιωπηλά και κάποιος είπε 'Τα λέμε τη Δευτέρα, έτσι;' κι οι υπόλοιποι γνέψαμε καταφατικά. Μέχρι σήμερα, ποτέ δεν θυμάμαι να έχουμε καθίσουμε κάτω και να πούμε 'θα κάνουμε αυτό και μετά θα κάνουμε αυτό και μετά το άλλο'. Απλά συνεχίζεις και ελπίζεις για το καλύτερο, γιατί αυτό μπορούμε να κάνουμε σαν άτομα.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ