Ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου. Ο ξακουστός Αμερικανός ποιητής Άλεν Γκίνσμπεργκ (1926-1997) έλεγε ότι η ποίηση είναι ένα κεράκι στο δάσος. Ο θρυλικός Χιλιανός Νικανόρ Πάρα, γεννημένος στις 5 Σεπτεμβρίου του 1914, και θαλερός ακόμη στα εκατόν τρία του έγραψε ότι «η ποίηση πρέπει να είν' αυτό: μια κοπελιά ανάμεσα σε στάχυα/ Ή να μην είναι απολύτως τίποτα». Ο Έλληνας υπερρεαλιστής Ανδρέας Εμπειρίκος (1901-1975) δεν έπαψε να επιμένει ότι «Ποίησις είναι η ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου». Η ποίηση είναι πύκνωση γλώσσας, είναι ο τρόπος μας να μπανοβγαίνουμε στα ονειρικά τοπία, είναι η τρικλοποδιά που βάζουμε στη ρουτίνα και στο άχθος της κοινοτοπίας. Κι ακόμα, όπως διακήρυττε ο Αντρέ Μπρετόν (1896-1966), η ποίηση είναι το τραγούδι που ξεγελάει τον χρόνο. Οι ποιητές ζουν ανάμεσά μας, ομορφαίνουν τη γλώσσα και συνεπώς την ίδια τη ζωή. Άλλοι ποιητές είναι κλεισμένοι σε υγρές κάμαρες και άλλοι παίρνουν τους δρόμους. Άλλοι είναι ελαφρώς ακοινώνητοι, άλλοι εξωστρεφείς. Κάποιοι, μάλιστα, είναι πολύ οργανωτικοί, ξέρουν να συσπειρώνουν άλλους ποιητές, ανοίγονται στο κοινωνικό γίγνεσθαι, μοχθούν, ενίοτε σε βάρος του προσωπικού τους έργου, να φέρουν την ποίηση στον κόσμο και τον κόσμο στην ποίηση. Φέτος, για τρίτη φορά, η Αθήνα θα φιλοξενήσει ποιητές από άλλες χώρες. Φέτος, για τρίτη φορά και χάρη σε οργανωτικούς, εξωστρεφείς ποιητές θα διεξαχθεί ένα Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης.

 

Κύκλος Ποιητών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών ιδρύθηκε από τον Κύκλο Ποιητών το 2013, μέσα στην κρίση, και σκοπός του είναι να συμβάλει στον διάλογο μεταξύ διαφορετικών ποιητικών και ευρύτερα αισθητικών και καλλιτεχνικών παραδόσεων και στην υποδοχή του διαφορετικού και του καινούργιου στην ελληνική ποιητική σκηνή, η οποία υπήρξε ανέκαθεν μία από τις πιο πλούσιες του κόσμου· στην εξωστρέφεια της ελληνικής ποίησης και στην προβολή της ελληνικής λογοτεχνικής παράδοσης στο εξωτερικό· στη διακαλλιτεχνική συνομιλία και στην επανατοποθέτηση της ποίησης και της τέχνης ευρύτερα στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας. Φιλοδοξεί, παράλληλα, να συνεισφέρει στην αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στον κόσμο και ειδικότερα της Αθήνας ως πόλης της ποίησης και στην ανάδειξή της ως σημαντικού, σύγχρονου ευρωπαϊκού κέντρου πολιτισμού και λογοτεχνίας και αγαπημένου ταξιδιωτικού προορισμού για όσους αγαπούν την ποίηση. Στο φεστιβάλ έχουν συμμετάσχει σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας ποίησης, όπως οι Adam Zagajewski, Juan Carlos Mestre, Pia Tafdrup, Carolyn Forché, Jack Hirschan κ.ά. Επίσης, και ορισμένοι από τους επιφανέστερους Έλληνες ποιητές, όπως η Κική Δημουλά, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Νάνος Βαλαωρίτης κ.ά.

 

Φέτος το Τρίτο Διεθνές Φεστιβάλ. Το φεστιβάλ για πρώτη φορά περιλαμβάνει αφιέρωμα. Φέτος παρουσιάζεται η σλοβενική ποίηση και έξι κορυφαίοι ποιητές της έρχονται στο φεστιβάλ: Βένο Τάουφερ, Ίβο Σβέτινα, Μπόρις Νόβακ (αντιπρόεδρος του διεθνούς Pen Club), Μάγια Βίντμαρ, Πέτρα Κόλμαντσιτς και Άλες Στέγκερ. Άλλοι ξένοι ποιητές που συμμετέχουν στο φεστιβάλ: ο πολυβραβευμένος ποιητής Σαλά Στετιέ από τον Λίβανο, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Europe» Ζαν Μπατίστ Παρά, ο διευθυντής του Φεστιβάλ της Πράγας Γιόζεφ Στράκα, οι Κιμ Μουρ και Αλίσια Στόλινς από τις ΗΠΑ, ο Ιταλός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Νταβίντε Ροντόνι, ο ριζοσπαστικός ποιητής Ντίνου Φλαμάντ από τη Ρουμανία, ο οποίος έζησε για χρόνια εξόριστος λόγω του πολιτικού καθεστώτος της χώρας του, η Αγκνέ Ζαγκρακαλιτέ από τη Λιθουανία, ο Αλί Καλντερόν και ο Μάριο Μποχόρκες από το Μεξικό, ιδρυτές του μεγαλύτερου ισπανόφωνου ηλεκτρονικού περιοδικού ποίησης στον κόσμο (Círculo de Poesía), ο πολυβραβευμένος Ισπανός ποιητής Αντόνιο Πραένα, η Φρανσουά Κουλμίν από τη Γαλλία και οι Ρωσίδες Τατιάνα Σερμπινά και Αγλαΐα Σολόβιεβα, ο Μίλοβαν Μάρτσετις από τη Σερβία, ο σπουδαίος Γιανγκ Λιαν από την Κίνα, ο Παλαιστίνιος πολιτικός ποιητής Νατζουάν Νταρουίς, ο Λουάν Τζούλις από την Αλβανία και οι Κυριάκος Χαραλαμπίδης και Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου από την Κύπρο. Ιδού το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Έναρξη, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

Βραδιά ελληνοσλοβενικής ποίησης: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Οι Σλοβένοι και Έλληνες ποιητές διαβάζουν ποιήματα. Βραδιά Νέων Ποιητών: Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο Πόλις Αρτ Καφέ – 18 νέοι ποιητές διαβάζουν ποιήματα και τέσσερις ξένοι ποιητές παρεμβαίνουν και μιλούν για το πώς βλέπουν οι ίδιοι την ποίηση στον κόσμο.

Λήξη, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, στον Πειραιά. Ας αγκαλιάσουμε την ποίηση, ας αγκαλιάσουμε ό,τι ομορφαίνει τη μοίρα!

 

Info

Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ.