Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, στον Πειραιά

Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, στον Πειραιά Facebook Twitter
Πρώτη φορά στο φεστιβάλ θα υπάρχει αφιέρωμα όπου θα παρουσιαστεί η σλοβενική ποίηση και έξι κορυφαίοι ποιητές της έρχονται στο φεστιβάλ.
0

Ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου. Ο ξακουστός Αμερικανός ποιητής Άλεν Γκίνσμπεργκ (1926-1997) έλεγε ότι η ποίηση είναι ένα κεράκι στο δάσος. Ο θρυλικός Χιλιανός Νικανόρ Πάρα, γεννημένος στις 5 Σεπτεμβρίου του 1914, και θαλερός ακόμη στα εκατόν τρία του έγραψε ότι «η ποίηση πρέπει να είν' αυτό: μια κοπελιά ανάμεσα σε στάχυα/ Ή να μην είναι απολύτως τίποτα». Ο Έλληνας υπερρεαλιστής Ανδρέας Εμπειρίκος (1901-1975) δεν έπαψε να επιμένει ότι «Ποίησις είναι η ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου». Η ποίηση είναι πύκνωση γλώσσας, είναι ο τρόπος μας να μπανοβγαίνουμε στα ονειρικά τοπία, είναι η τρικλοποδιά που βάζουμε στη ρουτίνα και στο άχθος της κοινοτοπίας. Κι ακόμα, όπως διακήρυττε ο Αντρέ Μπρετόν (1896-1966), η ποίηση είναι το τραγούδι που ξεγελάει τον χρόνο. Οι ποιητές ζουν ανάμεσά μας, ομορφαίνουν τη γλώσσα και συνεπώς την ίδια τη ζωή. Άλλοι ποιητές είναι κλεισμένοι σε υγρές κάμαρες και άλλοι παίρνουν τους δρόμους. Άλλοι είναι ελαφρώς ακοινώνητοι, άλλοι εξωστρεφείς. Κάποιοι, μάλιστα, είναι πολύ οργανωτικοί, ξέρουν να συσπειρώνουν άλλους ποιητές, ανοίγονται στο κοινωνικό γίγνεσθαι, μοχθούν, ενίοτε σε βάρος του προσωπικού τους έργου, να φέρουν την ποίηση στον κόσμο και τον κόσμο στην ποίηση. Φέτος, για τρίτη φορά, η Αθήνα θα φιλοξενήσει ποιητές από άλλες χώρες. Φέτος, για τρίτη φορά και χάρη σε οργανωτικούς, εξωστρεφείς ποιητές θα διεξαχθεί ένα Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης.

Κύκλος Ποιητών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών ιδρύθηκε από τον Κύκλο Ποιητών το 2013, μέσα στην κρίση, και σκοπός του είναι να συμβάλει στον διάλογο μεταξύ διαφορετικών ποιητικών και ευρύτερα αισθητικών και καλλιτεχνικών παραδόσεων και στην υποδοχή του διαφορετικού και του καινούργιου στην ελληνική ποιητική σκηνή, η οποία υπήρξε ανέκαθεν μία από τις πιο πλούσιες του κόσμου· στην εξωστρέφεια της ελληνικής ποίησης και στην προβολή της ελληνικής λογοτεχνικής παράδοσης στο εξωτερικό· στη διακαλλιτεχνική συνομιλία και στην επανατοποθέτηση της ποίησης και της τέχνης ευρύτερα στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας. Φιλοδοξεί, παράλληλα, να συνεισφέρει στην αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στον κόσμο και ειδικότερα της Αθήνας ως πόλης της ποίησης και στην ανάδειξή της ως σημαντικού, σύγχρονου ευρωπαϊκού κέντρου πολιτισμού και λογοτεχνίας και αγαπημένου ταξιδιωτικού προορισμού για όσους αγαπούν την ποίηση. Στο φεστιβάλ έχουν συμμετάσχει σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας ποίησης, όπως οι Adam Zagajewski, Juan Carlos Mestre, Pia Tafdrup, Carolyn Forché, Jack Hirschan κ.ά. Επίσης, και ορισμένοι από τους επιφανέστερους Έλληνες ποιητές, όπως η Κική Δημουλά, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Νάνος Βαλαωρίτης κ.ά.

Φέτος το Τρίτο Διεθνές Φεστιβάλ. Το φεστιβάλ για πρώτη φορά περιλαμβάνει αφιέρωμα. Φέτος παρουσιάζεται η σλοβενική ποίηση και έξι κορυφαίοι ποιητές της έρχονται στο φεστιβάλ: Βένο Τάουφερ, Ίβο Σβέτινα, Μπόρις Νόβακ (αντιπρόεδρος του διεθνούς Pen Club), Μάγια Βίντμαρ, Πέτρα Κόλμαντσιτς και Άλες Στέγκερ. Άλλοι ξένοι ποιητές που συμμετέχουν στο φεστιβάλ: ο πολυβραβευμένος ποιητής Σαλά Στετιέ από τον Λίβανο, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Europe» Ζαν Μπατίστ Παρά, ο διευθυντής του Φεστιβάλ της Πράγας Γιόζεφ Στράκα, οι Κιμ Μουρ και Αλίσια Στόλινς από τις ΗΠΑ, ο Ιταλός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Νταβίντε Ροντόνι, ο ριζοσπαστικός ποιητής Ντίνου Φλαμάντ από τη Ρουμανία, ο οποίος έζησε για χρόνια εξόριστος λόγω του πολιτικού καθεστώτος της χώρας του, η Αγκνέ Ζαγκρακαλιτέ από τη Λιθουανία, ο Αλί Καλντερόν και ο Μάριο Μποχόρκες από το Μεξικό, ιδρυτές του μεγαλύτερου ισπανόφωνου ηλεκτρονικού περιοδικού ποίησης στον κόσμο (Círculo de Poesía), ο πολυβραβευμένος Ισπανός ποιητής Αντόνιο Πραένα, η Φρανσουά Κουλμίν από τη Γαλλία και οι Ρωσίδες Τατιάνα Σερμπινά και Αγλαΐα Σολόβιεβα, ο Μίλοβαν Μάρτσετις από τη Σερβία, ο σπουδαίος Γιανγκ Λιαν από την Κίνα, ο Παλαιστίνιος πολιτικός ποιητής Νατζουάν Νταρουίς, ο Λουάν Τζούλις από την Αλβανία και οι Κυριάκος Χαραλαμπίδης και Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου από την Κύπρο. Ιδού το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Έναρξη, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

Βραδιά ελληνοσλοβενικής ποίησης: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Οι Σλοβένοι και Έλληνες ποιητές διαβάζουν ποιήματα. Βραδιά Νέων Ποιητών: Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο Πόλις Αρτ Καφέ – 18 νέοι ποιητές διαβάζουν ποιήματα και τέσσερις ξένοι ποιητές παρεμβαίνουν και μιλούν για το πώς βλέπουν οι ίδιοι την ποίηση στον κόσμο.

Λήξη, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, στον Πειραιά. Ας αγκαλιάσουμε την ποίηση, ας αγκαλιάσουμε ό,τι ομορφαίνει τη μοίρα!

Info

Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LIFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ