Athens Book Space Facebook Twitter
Ένας σύγχρονος χώρος ανάγνωσης, συνάντησης, χαλάρωσης και εκδηλώσεων με επίκεντρο το βιβλίο, σε ένα από το πιο όμορφα πάρκα της Αθήνας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Athens Book Space: Μια αναγνωστική όαση στο Πάρκο Ελευθερίας

0

Από το όνομα και μόνο, Athens Book Space, καταλαβαίνεις ότι είναι ένας χώρος που έχει σχέση με το βιβλίο, και η αλήθεια είναι ότι η αναγνωστική εγκατάσταση που στήθηκε μόλις στο ανανεωμένο Πάρκο Ελευθερίας είναι μια κατασκευή που δεν έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα. Ένας χώρος που απευθύνεται σε αναγνώστες κάθε ηλικίας σε αυτή την πόλη, που δεν είναι και η πιο φιλική προς την ανάγνωση, φτιαγμένος από ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο και έχουν όραμα να ενθαρρύνουν την αναγνωστική κουλτούρα. 

Το Athens Book Space είναι ένας χώρος πολιτισμού, δημιουργημένος από τον δήμο Αθηναίων με τη βοήθεια μιας παρέας που ξεκίνησε να δουλεύει την πρωτότυπη ιδέα της πριν από χρόνια και κατάφερε, μετά από πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις, να την πραγματοποιήσει. Ένας σύγχρονος χώρος ανάγνωσης, συνάντησης, χαλάρωσης και εκδηλώσεων με επίκεντρο το βιβλίο, σε ένα από το πιο όμορφα πάρκα της Αθήνας, που φιλοδοξεί να ενθαρρύνει την ανάγνωση και να κάνει το βιβλίο ελκυστικό σε όλους τους πολίτες της. 

«Η βασική ιδέα πίσω από το Athens Book Space είναι η δημιουργία ενός υβριδικού, δηλαδή φυσικού και ψηφιακού “αναγνωστικού χώρου”, στον οποίο θα έχει πρόσβαση κανείς σε συλλογές έντυπων και ηλεκτρονικών βιβλίων αλλά και την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί και να διαδράσει με άξονα το βιβλίο, την ανάγνωση και τον πολιτισμό», λέει η Αγιάτη Μπενάρδου, διευθύντρια της Ψηφιακής Ευρωπαϊκής Υποδομής για την Έρευνα στις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες Dariah-Eric και ερευνητική συνεργάτις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΚ Αθηνά, που συμμετείχε στην εννοιολογική και λειτουργική ανάπτυξη του Athens Book Space.

Η βασική ιδέα πίσω από το Athens Book Space είναι η δημιουργία ενός υβριδικού, δηλαδή φυσικού και ψηφιακού “αναγνωστικού χώρου”, στον οποίο θα έχει κανείς πρόσβαση σε συλλογές έντυπων και ηλεκτρονικών βιβλίων αλλά και την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί και να διαδράσει με άξονα το βιβλίο, την ανάγνωση και τον πολιτισμό.

«Το όραμα της ομάδας μας είναι να προσελκύσει όσο το δυνατό περισσότερες ομάδες κοινού: Αθηναίους, επισκέπτες, παιδιά, εφήβους, ηλικιωμένους. Θέλουμε μέσα στο Athens Book Space και γύρω από τις συλλογές του να διοργανώνονται δράσεις για τα παιδιά, βιβλιοπαρουσιάσεις, συναντήσεις βιβλιοφιλικών ομάδων, αλλά και να βρίσκονται όσες και όσοι αγαπούν την ανάγνωση, και όχι μόνο: θέλουμε το ίδιο το Athens Book Space να αποτελέσει τον λόγο που θα ανακαλύψει και θα αγαπήσει κανείς το βιβλίο, ακόμα και αν ως τώρα τα ενδιαφέροντά του ήταν μακριά από αυτό. Φανταζόμαστε το Athens Book Space ως έναν ζωντανό, δυναμικό κόμβο πολιτισμού».

Athens Book Space Facebook Twitter
Η αναγνωστική εγκατάσταση που στήθηκε μόλις στο ανανεωμένο Πάρκο Ελευθερίας είναι μια κατασκευή που δεν έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Τη διεπιστημονική ομάδα που οραματίστηκε την ιδέα του ανοιχτού σε όλους αναγνωστηρίου και δούλεψε για την πραγματοποίησή της με την επιμέλεια της MOSAIC ΚΟΙΝΣΕΠ, αποτελούν, εκτός από την Αγιάτη Μπενάρδου, ο Μιχάλης Καλαμαράς, η αρχιτέκτονας (και συντονίστρια του έργου) Μαγδαληνή Σγουρίδη και ο Γιάννης Τσάκωνας, αναπληρωτής προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών που σχεδίασε και οργάνωσε τη φυσική και την ψηφιακή συλλογή βιβλίων. Η οπτική ταυτότητα έχει σχεδιαστεί από τον Τάσο Χαλκιόπουλο.

Η Μαγδαληνή Σγουρίδη είναι υπεύθυνη για την πρωτότυπη και μοναδική στο είδος της κατασκευή που δημιουργεί την έννοια ότι είναι ανοιχτή και κλειστή ταυτόχρονα, αφήνοντας το φυσικό φως να λούζει τον χώρο, ούσα παράλληλα προστατευμένη από τον ήλιο.  

«Αρχιτεκτονικά η κατασκευή είναι κτίριο και έχει οροφή», λέει. «Είναι μια μεταλλική κατασκευή που κλείνει γύρω-γύρω και έχει πόρτες. Είναι ένα αρχιτεκτόνημα, ένας σχεδιασμένος κλειστός χώρος, ο οποίος όμως δεν είναι ακριβώς κλειστός, έχει πάρα πολλές διαφυγές. Μένει ανοιχτός. Κάθεσαι μέσα και βλέπεις το πράσινο, βλέπεις την πόλη, βλέπεις το πάρκο του Βενιζέλου, βλέπεις τον Υμηττό, οπότε είναι μεν κτίριο, αλλά προσπαθούμε να σπάσουμε τα όρια του ανοιχτού-κλειστού. Είναι όπως θα ήταν ένας αρχαίος ναός, όπως το στέγαστρο σε μια παραλία που θα φτιάχναμε μόνοι μας με ξύλα, ό,τι πιο απλό δηλαδή, με υποστυλώματα και δοκάρια. Ο Δημήτρης Κορρές έκανε πολύ ωραία δουλειά στον τρόπο που συνέδεσε όλα αυτά, τις μεταλλικές διατομές, τα κενά που θα αφήσουν – οι εξωτερικές περσίδες λειτουργούν όλες μαζί με μια μανιβέλα. Είναι ένα καταπληκτικό στοιχείο μηχανικής. Προσπαθήσαμε να μην έχουμε τίποτε άλλο από υλικά, να είναι όσο πιο απλό γίνεται και να βάλουμε πάρα πολλά βιβλία. Δώσαμε έμφαση σε αυτό.

Athens Book Space Facebook Twitter
Ένας χώρος που απευθύνεται σε αναγνώστες κάθε ηλικίας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Νομίζω ότι το Πάρκο Ελευθερίας ήταν ο ιδανικός χώρος για να τοποθετηθεί, γιατί είναι σε ένα ξέφωτο, μέσα στο πράσινο, έχει όλη αυτή την ανοιχτότητα, αλλά ταυτόχρονα, με δύο λεπτά περπάτημα, είσαι στο μετρό και στο Μέγαρο Μουσικής. Νομίζω ότι είναι το πιο ωραία σχεδιασμένο πάρκο. Αυτό και της Σάντα Ρόζα είναι δύο πλατείες για τις οποίες μπορούμε να είμαστε πάρα πολύ περήφανοι. Έχει κάτι πάρα πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο, την Αμερικανική Πρεσβεία του Γκρόπιους, με ό,τι αυτό σημαίνει αρχιτεκτονικά, έχει το Hilton του Βουρέκα με τα υπέροχα κλωστρά στο ισόγειο και το Μέγαρο Μουσικής. Το πιο σημαντικό είναι ότι το Σαββατοκύριακο, όταν περνάς, πάντα βλέπεις κόσμο στο γρασίδι του να κάνει γυμναστική, να είναι στο λάπτοπ, ανθρώπους κάθε ηλικίας».

«To Athens Book Space διαθέτει ψηφιακή συλλογή που αποτελείται από ηλεκτρονικά βιβλία (ebooks) σε μορφή EPUB και PDF, όπου περιλαμβάνονται τίτλοι που έχουν εκδοθεί πρόσφατα ή είναι ελεύθεροι δικαιωμάτων», συνεχίζει ο Μιχάλης Καλαμαράς, σύμβουλος εκδόσεων και ιδρυτής της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.eAnagnostis.gr, όπου αρθρογραφεί για τα ebooks, τα audiobooks και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον κλάδο του βιβλίου, και επικεφαλής περιεχομένου και μάρκετινγκ στην εταιρεία τεχνολογίας και design Thinking. Έχει εργαστεί στον σχεδιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών και της λειτουργίας του Athens Book Space καθώς και στη διασύνδεσή του με τον κλάδο του βιβλίου.

«Όσον αφορά τους πρόσφατους τίτλους, χορηγία ελληνικών εκδοτικών οίκων, οι επισκέπτες του Athens Book Space αλλά και του περιβάλλοντος χώρου μπορούν να έχουν πρόσβαση στη συλλογή και να διαβάσουν τα βιβλία στο σύνολό τους απλώς και μόνο με τη σύνδεσή τους από το προσωπικό τους τηλέφωνο ή tablet στο τοπικό δίκτυο WiFi. Τα ebooks που είναι ελεύθερα δικαιωμάτων, χορηγία της Ανοικτής Βιβλιοθήκης, όπως και ο κατάλογος με όλους τους διαθέσιμους τίτλους, είναι διαθέσιμα στην υπό ανάπτυξη ιστοσελίδα του χώρου στο www.athensbookspace.gr. Επιπλέον, η ψηφιακή αυτή συλλογή είναι προεγκατεστημένη στα tablets που βρίσκονται στον χώρο προς χρήση των επισκεπτών. Ετοιμάζεται, παράλληλα, η ανάπτυξη της ψηφιακής συλλογής με audiobooks στα ελληνικά, που έχουν αρχίσει να έχουν σημαντική απήχηση και στη χώρα μας.

Athens Book Space Facebook Twitter
Το Athens Book Space είναι ένας χώρος πολιτισμού, δημιουργημένος από τον δήμο Αθηναίων. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
Athens Book Space Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
Athens Book Space Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Έτσι, το Athens Book Space, πέρα από μια συλλογή έντυπων βιβλίων για ανάγνωση επί τόπου, δίνει τη δυνατότητα ψηφιακής ανάγνωσης, ανάλογα με τον τίτλο, με τρεις τρόπους: μέσα στο κτίριο, στον περιβάλλοντα χώρο, εξ αποστάσεως. Συνιστά μια συμβολή στην ανάδειξη της ψηφιακής ανάγνωσης βιβλίων, που είναι ακόμα περιορισμένη στην Ελλάδα, αλλά και ένα μήνυμα ότι το βιβλίο έχει θέση και στις οθόνες μας και καθένας από εμάς κρατάει στα χέρια του μια συσκευή ανάγνωσης. Επιπλέον, οι ψηφιακοί τίτλοι, ebooks και σύντομα audiobooks, διευρύνουν την πρόσβαση στην ανάγνωση με βιβλία φιλικά προς τους εντυποανάπηρους.

Από την αρχή που παρουσιάσαμε την ιδέα του Athens Book Space στους εκδοτικούς οίκους βρήκαμε άμεσα θετική ανταπόκριση που ενθάρρυνε και την ομάδα σχεδιασμού αλλά και τον δήμο Αθηναίων για την υλοποίηση του έργου. Η πρωτότυπη αρχιτεκτονική του κτιρίου, η ιδέα μιας υβριδικής συλλογής βιβλίων, ένα αναγνωστήριο πιο κοντά στους αναγνώστες, η δυνατότητα φιλοξενίας εκδηλώσεων και εργαστηρίων σε ένα σημείο με εύκολη πρόσβαση, τελικά ένας νέος χώρος για το βιβλίο και την ανάγνωση στην Αθήνα ήταν τα στοιχεία που κέρδισαν το ενδιαφέρον των εκδοτών.

Σήμερα το Athens Books Space στηρίζουν με τη χορηγία έντυπων και ηλεκτρονικών βιβλίων οι εκδόσεις Αντίποδες, Διόπτρα, Δώμα, Ίκαρος, Καστανιώτη, Μεταίχμιο, Μίνωας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Παπαδόπουλος, Πατάκη, Ψυχογιός, το Δόντι καθώς και το Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΟΕΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος και η ψηφιακή Ανοικτή Βιβλιοθήκη. Με το άνοιγμα του χώρου στο κοινό και τις πρώτες επισκέψεις και ξεναγήσεις στο Athens Book Space διαπιστώσαμε ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος τόσο από εκδοτικούς οίκους που θα ήθελαν κι εκείνοι να συμβάλουν όσο και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων βιβλίου στον χώρο το προσεχές διάστημα».

Athens Book Space Facebook Twitter
Νομίζω ότι το Πάρκο Ελευθερίας ήταν ο ιδανικός χώρος για να τοποθετηθεί το Athens Book Space, γιατί είναι σε ξέφωτο, μέσα στο πράσινο, έχει όλη αυτή την ανοιχτότητα, αλλά ταυτόχρονα, με δύο λεπτά περπάτημα, είσαι στο μετρό και στο Μέγαρο Μουσικής. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
Athens Book Space Facebook Twitter
Από την αρχή που παρουσιάσαμε την ιδέα του Athens Book Space στους εκδοτικούς οίκους βρήκαμε άμεσα θετική ανταπόκριση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
Athens Book Space Facebook Twitter
Ετοιμάζεται, παράλληλα, η ανάπτυξη της ψηφιακής συλλογής με audiobooks στα ελληνικά, που έχουν αρχίσει να έχουν σημαντική απήχηση και στη χώρα μας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
Athens Book Space Facebook Twitter
Το Athens Book Space, πέρα από μια συλλογή έντυπων βιβλίων για ανάγνωση επί τόπου, δίνει τη δυνατότητα ψηφιακής ανάγνωσης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Το Athens Book Space υλοποιείται από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Περισσότερα στο https://athensbookspace.gr 

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09/06-Μπράιγ, audio books, εφαρμογές ανάγνωσης: Οι τρόποι που διαβάζουν τα τυφλά άτομα

Ζούμε, ρε! / Μπράιγ, audio books, εφαρμογές ανάγνωσης: Πώς διαβάζουν τα τυφλά άτομα

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν σχετικά με την προσβασιμότητα των τυφλών στην ανάγνωση ενώ ο ηθοποιός Ηρακλής Στρούγκης, που ηχογραφεί audiobooks για τις ακουστικές βιβλιοθήκες των τυφλών, μοιράζεται την εμπειρία του.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ