Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ Facebook Twitter
Το βιβλίο είναι μια συλλογή από δώδεκα βιογραφίες που καλύπτουν την κυριαρχία του Ιουλίου Καίσαρα (εικονιζόμενου) και των έντεκα πρώτων Ρωμαίων αυτοκρατόρων.
0


ΜΙΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΣΤΙΚΗ περιγραφή της ζωής των Ρωμαίων αυτοκρατόρων μπήκε στη λίστα με τα μπεστ σέλερ βιβλία – 2.000 χρόνια μετά τη συγγραφή της. Τα σεξουαλικά σκάνδαλα και οι αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής δεν απασχολούν μόνο τους σύγχρονους πολιτικούς, όπως φαίνεται: στις αρχές του δεύτερου αιώνα, ο λόγιος Σουητώνιος κατέγραψε τα δράματα της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, και τώρα, οι αδιακρισίες και οι εκκεντρικότητές τους αναδύονται σε μια νέα μετάφραση που αποδεικνύεται εξαιρετικά δημοφιλής.

Το βιβλίο “The Lives of the Caesars” (στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει με τίτλο «Οι βίοι των Καισάρων» από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ) που μεταφράστηκε από τα λατινικά από τον Τομ Χόλνατ, επιφανή ιστορικό και συν-διοργανωτή του podcast «The Rest Is History», μπήκε στη λίστα των Sunday Times με τα πιο δημοφιλή βιβλία στην κατηγορία της μη μυθοπλασίας.

Ο Χόλαντ παρομοίασε τη διαδικασία μετάφρασης του έργου του Σουητώνιου με έναν γάμο. «Αποφασίζεις να περάσεις ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με κάποιον που έχεις την αίσθηση ότι θα απολαύσεις την παρέα του, και είναι τόσο ανακουφιστικό και υπέροχο όταν ανακαλύπτεις ότι είχες δίκιο».

Ο εκδοτικός οίκος Penguin Classics δήλωσε ότι αυτό είναι το πρώτο από τα σκληρόδετα κλασικά βιβλία του που εμφανίζεται στη λίστα. Το βιβλίο είναι μια συλλογή από δώδεκα βιογραφίες που καλύπτουν την κυριαρχία του Ιουλίου Καίσαρα και των έντεκα πρώτων Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Πληροφορούμενος ότι το βιβλίο του βρέθηκε στη λίστα των ευπώλητων, ο Χόλαντ δήλωσε χιουμοριστικά «χαρούμενος για λογαριασμό του Σουητώνιου, που κατάφερε να μπει στη λίστα των μπεστ σέλερ μετά από δύο χιλιετίες».

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Σουητώνιος. Οι βίοι των Καισάρων, Τόμος Α΄, Μτφρ.: Νίκος Πετρόχειλος,
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Ο Χόλαντ προτείνει διάφορους λόγους για την έντονη γοητεία που εξακολουθεί να ασκεί στο κοινό –ειδικά στο ανδρικό– η ρωμαϊκή ιστορία. Η Ρώμη ήταν «ανέκαθεν» ο αρχαίος πολιτισμός για τον οποίο οι άνθρωποι στη Βρετανία και τη Δύση ενδιαφέρονταν περισσότερο, εν μέρει επειδή η Βρετανία ήταν μέρος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και το αγγλικό αλφάβητο είναι λατινικό.

«Νιώθουμε ίσως πιο κοντά στους Ρωμαίους, απ' ό,τι στους Αιγύπτιους ή τους Ασσύριους», λέει, προσθέτοντας ότι «η αντίληψή μας για την εξουσία προέρχεται περισσότερο από τη Ρώμη». Το αμερικανικό «δημοκρατικό σύστημα διαμορφώθηκε με βάση εκείνο της αρχαίας Ρώμης, αλλά η (ρωμαϊκή) Δημοκρατία κατέληξε να γίνει απολυταρχία, και έτσι στην Αμερική υπήρχε πάντα αυτή η ανησυχία ότι ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης μπορεί να καταλήξει σε απολυταρχία, και υποθέτω ότι αυτή τη στιγμή αυτή η ανησυχία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα».

Ο Γάιος Σουητώνιος Τράγκυλλος γεννήθηκε μάλλον στη Ρώμη το 77 ή, κατ’ άλλους, το 69 μ.Χ. και ανήκε στην τάξη των ιππέων. Καλλιεργημένος και προσηνής, ασχολήθηκε αρχικά με τη δικηγορία, αλλά τελικά προτίμησε τη συγγραφή. Χάρη στην εύνοια του Πλίνιου του Νεότερου απέκτησε υψηλά αξιώματα στην αυτοκρατορική γραμματεία, μέχρις ότου αποπέμφθηκε από τον Αδριανό επειδή επέδειξε μεγάλη «οικειότητα» πρoς την αυτοκράτειρα Σαβίνα.

Από το συγγραφικό του έργο έχουν διασωθεί οι «Βίοι των καισάρων» (De vita Caesarum) και των πνευματικών ανθρώπων της εποχής του (De viris illustribus), ενώ έχουν χαθεί έργα του με θέματα όπως οι αγώνες στη Ρώμη (Ludicra Historia) και στην Ελλάδα, κείμενα για βασιλείς αλλά και για διαβόητες εταίρες, το De Republica του Κικέρωνα κ.α.

Ο Σουητώνιος έγραψε το έργο «Οι βίοι των καίσαρων», γνωστό και ως «Οι δώδεκα καίσαρες», στις αρχές του δεύτερου αιώνα μ.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αδριανού. «Νομίζω ότι ο λόγος που ήταν πάντα δημοφιλής είναι το γεγονός ότι είναι οι περιγραφές του είναι γεμάτες από τα πιο εντυπωσιακά κουτσομπολιά. Είναι κάτι σαν ένα Popbitch για την αρχαία Ρώμη. Είναι γεμάτο σκάνδαλα και εξαιρετικές λεπτομέρειες, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά πνευματώδες», λέει ο Χόλαντ. «Έχει την ποιότητα μιας πολύ υψηλού επιπέδου κουτσομπολίστικης στήλης».

«Αν υπήρχαν λίστες μπεστ σέλερ στη Ρώμη του δεύτερου αιώνα, οι Βίοι των Καίσαρων του Σουητώνιου αναμφίβολα θα βρίσκονταν σε αυτές», λέει με τη σειρά του ο Στιούαρτ Πρόφιτ, διευθυντής εκδόσεων στην Penguin Press. Και η εμβέλεια ενός podcast όπως το The Rest Is History έχει ήδη βοηθήσει σημαντικά τις πωλήσεις του βιβλίου.

Το podcast κυκλοφόρησε τέσσερα επεισόδια για τον Σουητώνιο και τον ίδιο μήνα είχε 17,5 εκατ. λήψεις. Ο Χόλαντ παρομοίασε τη διαδικασία μετάφρασης του έργου του Σουητώνιου με έναν γάμο. «Αποφασίζεις να περάσεις ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με κάποιον που έχεις την αίσθηση ότι θα απολαύσεις την παρέα του, και είναι τόσο ανακουφιστικό και υπέροχο όταν ανακαλύπτεις ότι είχες δίκιο».

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Με στοιχεία από The Guardian

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ