12 αναγνωστικές προκλήσεις για τις διακοπές του Πάσχα

12 αναγνωστικές προκλήσεις για τις διακοπές του Πάσχα Facebook Twitter
Στέφαν Τσβάιχ
0

1.

Μυθιστόρημα

«07:14 / Η πρωινή ομίχλη διαλύεται, καθώς η πόλη ξυπνάει σιγά-σιγά. Οι δρόμοι γεμίζουν αργά από αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά. Κόσμος που πηγαίνει στη δουλειά του. Η ζωή κυλάει στη ρουτίνα της. Μια σύντομη στάση στα μπαρ για έναν καφέ, ένας χαιρετισμός, ένα χαμόγελο, σκέψεις, έγνοιες».

(Δημήτρης Μαμαλούκας, Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών, εκδ. Κέδρος)


2.

Ποίηση

«Άστραφτε το ποδήλατο στον ήλιο / Μία βόλτα μόνο! είπα// Δεν ξέρω να ισορροπώ / όμως τολμώ να πέσω για να μάθω / Άλλο δεν έμαθα // Ανέτοιμη κάθε φορά / με βρίσκει η επιθυμία / καθώς σκορπίζουμε γι' αλλού / η σέλα τα πετάλια το τιμόνι// Μονάχα το φωτάκι του οδηγού / μένει στο δρόμο»

(Ειρήνη Ρηνιώτη, Μια βόλτα μόνο, εκδ. Άγρα)


3.

Δοκίμιο

«Στα όνειρά μας, τα δέκα λεπτά μπορεί να γίνουν δέκα ή ακόμη κι εκατό χρόνια. Κι αυτό ισχύει και για τις μεταφορές του ύπνου. Πόσοι ερωτευμένοι δεν έχασαν χρόνια στην ύπνωσή τους για να ανακτήσουν τη συνείδησή τους μέσα σε μια στιγμή;».

(Δήμητρα Βογιατζάκη, Η γεωγραφία του ύπνου, στον τόμο Ύπνος/Issue, εκδ. Στέγη)

12 αναγνωστικές προκλήσεις για τις διακοπές του Πάσχα Facebook Twitter
Thomas Bernhard


4.

Βιογραφία

«Σε όλα τα γραπτά του Μονταίνιου έχω εντοπίσει μία μόνο επιτακτική διατύπωση, έναν και μοναδικό αμετακίνητο ισχυρισμό: "To σπουδαιότερο πράγμα στον κόσμο είναι να ξέρεις να είσαι ο εαυτός σου". Οι άνθρωποι δεν ξεχωρίζουν ούτε χάρη σ' αξιώματα, ούτε χάρη στην ευγενική καταγωγή τους ή στα ταλέντα τους. Ξεχωρίζουν στον βαθμό που κατορθώνουν να διατηρήσουν την προσωπικότητά τους, να ζήσουν τη ζωή τους».

(Στέφαν Τσβάιχ, Μονταίνιος, μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Άγρα)


5.

Θέατρο

«Ο αδελφός μου δραπέτευσε από τη φρίκη / καταφεύγοντας στον Κλάιστ, τον Γκαίτε και τον Κάφκα / όμως δεν γίνεται μια ολόκληρη ζωή / να βρίσκεις καταφύγιο στη μουσική και στην ποίηση / έρχεται η στιγμή που το κόλπο δεν πιάνει».

(Thomas Bernhard, Πλατεία Ηρώων, μτφρ. Βασίλης Τσαλής, εκδ. Κριτική)


6.

Επιστολές

«Θα ήθελα να σας γράψω και να σας πω για τις ενδιαφέρουσες κινητοποιήσεις εδώ, που ζωντανεύουν από λεπτό σε λεπτό (απόψε θα μαζευτούν 4000.000 εργάτες μπροστά στο δημαρχείο), ενώ πάλι πληθαίνουν οι συγκεντρώσεις, αλλά είμαι τόσο πνιγμένη με το σπίτι και τα τρία σκουληκάκια μου (πρόκειται για τα παιδιά της, την Τζένη, τη Λόρα και τον Έντγκαρ), που προλαβαίνω ίσα-ίσα να σας αποχαιρετήσω εσάς και τη σύζυγό σας με λίγα φιλικά λόγια από μακριά. Χαιρετισμούς και αδελφοσύνη, δική σας, η πολίτις και φωτοχοδιάβολος, Τζένη Μαρξ».

(Τζένη φον Βεστφάλεν-Μαρξ, Λατρεμένε μου Καρλ, μτφρ. Γιούλη Τσίρου, εκδόσεις Ποικίλη Στοά)

12 αναγνωστικές προκλήσεις για τις διακοπές του Πάσχα Facebook Twitter
Karl Marx


7.

Θεωρία

«Κάθε κρίση επιστημονικής κριτικής είναι ευπρόσδεκτη. Απέναντι στις προκαταλήψεις της λεγόμενης κοινής γνώμης, στην οποία δεν έκανα ποτέ παραχωρήσεις, ισχύει για εμένα, όπως πάντα, η ρήση του μεγάλου Φλωρεντίνου: "Segui il tuo corso, a lascia dir le genti" (Τράβα τον δρόμο σου κι άσε τον κόσμο να λέει)».

(Karl Marx, Το Κεφάλαιο, μτφρ. Θανάσης Γκιούρας, εκδ. ΚΨΜ)


8.

Κινηματογράφος

«Καμία παραχώρηση στο κοινό δεν πρόκειται να κάνω στην ταινία αυτή. Πολλοί εξαίρετοι λόγοι δικαιώνουν στα μάτια μου μια τέτοια συμπεριφορά, και θα τους αναφέρω. Καταρχάς, είναι πασίγνωστο πως πουθενά δεν έκανα παραχωρήσεις στις κυρίαρχες ιδέες της εποχής μου, ούτε και σε καμία από τις υφιστάμενες εξουσίες».

(Guy Debord, In girum imus nocte et consumimur igni, μτφρ. Ανδρέας Βαρίκας, εκδ. Γαβριηλίδης)


9.

Σοφία

«Να προσπαθείς να ανακαλύπτεις την αλήθεια μέσα από τις υποσχέσεις και τα δώρα του πλούσιου, όπως και μέσα από τους λυγμούς και τα παρακάλια του φτωχού».

(Σαλβαδόρ δελ Πόθο, 60 Μαθήματα Ζωής από τον Δον Κιχώτη, επιμέλεια-σημειώσεις Αγαθή Δημητρούκα, εκδ. Πατάκη)

12 αναγνωστικές προκλήσεις για τις διακοπές του Πάσχα Facebook Twitter
M. H. Abrams


10.

Φιλοσοφία

«Οι άνθρωποι πρώτα νιώθουν την ανάγκη, έπειτα προσέχουν την ωφέλεια ή χρησιμότητα, κατόπιν διεκδικούν την άνεση και στο τέλος μετέχουν στην τέρψη. Μετά αρχίζουν να περιπίπτουν στην πολυτέλεια και στην τρυφή και να κατασπαταλούν ασυλλόγιστα την περιουσία τους».

(Giambattista Vico, Η νέα επιστημονική γνώση, μτφρ. Γιώργος Κεντρωτής, εκδ. Gutenberg)


11.

Διατροφή

«Καρμπονάρα: Το πιάτο προέρχεται από τους carbonai, τους καρβουνιάρηδες, αυτούς που φτιάχνουν κάρβουνα από ξύλα. Επί αιώνες ολόκληρους οι καρβουνιάρηδες δούλευαν στα βουνά του Λάτσιο. Καθώς έμεναν για καιρό στην ύπαιθρο, είχαν μαζί τους προϊόντα που μπορούσαν να διατηρηθούν, δηλαδή τυρί, παστό ή καπνιστό κρέας, λάδι, αλάτι, πιπέρι και ζυμαρικά. Μαζί με τα φρέσκα αυγά από τις γειτονικές φάρμες, είχαν στα χέρια τους όλα τα υλικά. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν μια κατσαρόλα και φωτιά».

(Μελίσσα Στοΐλη, Και διηγώντας τα... να τρως. Ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων, εκδ. Κίχλη)


12.

Γλώσσα

«Ο Οράτιος επίσης μας προειδοποιεί ότι τους "μέτριους ποιητές δεν τους ανέχονται ούτε οι άνθρωποι ούτε οι θεοί ούτε οι columnae". Η λέξη columnae μεταφράζεται συνήθως ως "βιβλιοπώλες", αλλά στην πραγματικότητα δηλώνει τους στύλους, τις κολόνες έξω από το μαγαζί του βιβλιοπώλη όπου εκτίθεται η πραμάτεια του».

(M. H. Abrams, Τι είναι μια ανθρωπιστική κριτική; μτφρ. Άρης Μπερλής, εκδ. ΜΙΕΤ)

radiobookspotting.blogspot.gr/

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της LIFO.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ