Τι νέο θα μας φέρει το θέατρο στις αρχές του 2025 Facebook Twitter
Η νέα δημιουργία του Μάριο Μπανούσι είναι ένα οπτικό ποίημα για τη σχέση μητέρας και παιδιού, μια παράσταση-αντίδωρο στις γυναίκες που μας έθρεψαν.

12 θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα σύντομα!

0

Ο «Φάουστ» του Γκαίτε, η «Βερενίκη» του Ρακίνα, ένα οπτικό ποίημα για τις μητέρες του Μάριο Μπανούσι, μια ανελέητη σάτιρα σαν ερωτική επιστολή στο ελληνικό θέατρο του Suyako, η ακατάβλητη Έντα Γκάμπλερ του Ίψεν και ο νέος άντρας του Εντουάρ Λουί, δυο «Ιβάν» του Γκόγκολ και μια «Τουραντό» του Γκότσι, η ιστορία μιας παρέας ομοφυλόφιλων ανδρών του Λόπεζ, η ιστορία της Γλυκερίας Μπασδέκη για τη Μαργαρίτα Περδικάρη και η «Όστια» για τη ζωή του Παζολίνι, του Ανδρέα Μαντά, είναι μια επιλογή από τα έργα που θα μας κάνουν να συναντηθούμε στις θεατρικές αίθουσες, να αισθανθούμε, να στοχαστούμε, να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε και να διαφωνήσουμε για μια τέχνη που μας τροφοδοτεί διαρκώς με νέες συγκινήσεις, ερεθίσματα και εμπειρίες.

«ΜΑΜΙ»

Του Μάριο Μπανούσι στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

«ΜΑΜΙ», μάνα, πηγή ζωής. Η σκηνική γλώσσα του Μάριο Μπανούσι διαμορφώθηκε από αυτήν τη σχέση. Ομφάλιος λώρος, γέννηση, θάνατος, τροφή και επιστροφή στη μήτρα των βιωμάτων και των αναμνήσεων. Ο κόσμος των γυναικών που εμπνέουν τη δημιουργία του Μπανούσι είναι ατέλειωτος, όσο ατέλειωτη είναι και η άνευ όρων αγάπη στη μάνα, που αλλάζει μορφές και νοήματα μέσα σε έναν σπηλαιώδη κόσμο εικόνων. Ένα οπτικό ποίημα για τη μάνα μέσα από τις κεραίες και την ευαισθησία ενός νέου δημιουργού, που καταφέρνει να φτάσει πολύ βαθιά, σε ανομολόγητες ρίζες της ύπαρξης, να προσευχηθεί μπροστά στο θαύμα της ζωής και να παλέψει με το βάρος της ζωτικής κληρονομιάς του για να ελευθερωθεί και να αφηγηθεί την ιστορία του.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «ΜΑΜΙ» εδώ. 

«Βερενίκη»

Του Ρακίνα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Τι νέο θα μας φέρει το θέατρο στις αρχές του 2025 Facebook Twitter
Η «Βερενίκη» είναι ένα μανιφέστο έρωτα και απώλειας, που συνορεύει με την αλήθεια και το όνειρο, την τρυφερότητα και την τρέλα. Φωτ.: Jean-Michel Blasco

Η πεντάπρακτη έμμετρη τραγωδία «Βερενίκη», του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα του 17ου αιώνα Ρακίνα, μέσα από το βλέμμα ενός μεγάλου Ευρωπαίου δημιουργού του θεάτρου, του Ρομέο Καστελούτσι, δεν μπορεί παρά να αποτελεί θεατρικό γεγονός, ειδικά όταν συμπράττει με την Ιζαμπέλ Ιπέρ, η οποία μεταμορφώνεται στη γυναίκα που ζει στα όρια της αγάπης, της προδοσίας και της τρέλας των αισθημάτων. Μέσα σε έναν απογυμνωμένο σχεδόν αλλά συναρπαστικά καθηλωτικό σκηνικό κόσμο, η Βερενίκη, με 14 άνδρες γύρω της να παραστέκουν ως βουβά πρόσωπα, θρηνεί τον χαμένο έρωτά της σε ένα μανιφέστο έρωτα και απώλειας, που συνορεύει με την αλήθεια και το όνειρο, την τρυφερότητα και την απόγνωση των προδομένων αισθημάτων, ανεπίδοτων και κρυμμένων μέσα στο σώμα που συνταράσσεται από τη βία και την ορμή τους.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Βερενίκη» εδώ.

«Φάουστ»

Του Γκαίτε στο Εθνικό Θέατρο

Τι νέο θα μας φέρει το θέατρο στις αρχές του 2025 Facebook Twitter
Ο Άρης Μπινιάρης σκηνοθετεί μια παράσταση στην οποία η μουσικότητα παίζει κυρίαρχο ρόλο, για να αφηγηθεί την ιστορία ενός ανικανοποίητου ανθρώπου, που αναζητεί βαθύτερο νόημα στη ζωή. Φωτ.: Freddie F./LIFO

Για εξήντα ολόκληρα χρόνια ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε επεξεργάστηκε με μοναδικό τρόπο τον μεσαιωνικό θρύλο του Φάουστ, για να μας παραδώσει ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Ο Άρης Μπινιάρης σκηνοθετεί μια παράσταση στην οποία η μουσικότητα παίζει κυρίαρχο ρόλο, για να αφηγηθεί την ιστορία ενός ανικανοποίητου ανθρώπου, που αναζητεί βαθύτερο νόημα στη ζωή.

Ο πόθος της απεριόριστης γνώσης και των επίγειων απολαύσεων που οδηγεί τον Φάουστ να κάνει μια συμφωνία με τον Μεφιστοφελή, στον οποίο θα πουλήσει την ψυχή του, φέρνει σε πρώτο πλάνο τη σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα, το βίωμα και τη γνώση, το απολλώνιο και το διονυσιακό, και την αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρώπου να βρει το νόημα της ύπαρξης και τη λύτρωση.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Φάουστ» εδώ.

«Η κληρονομιά μας»

Του Μάθιου Λόπεζ στο Εθνικό Θέατρο

Τι νέο θα μας φέρει το θέατρο στις αρχές του 2025 Facebook Twitter
O Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί το έργο του σύγχρονου Αμερικανού συγγραφέα με πηγή έμπνευσης την «Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ» του Ε. Μ. Φόρστερ.

Σε πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα, ο Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί το έργο του σύγχρονου Αμερικανού συγγραφέα, που με πηγή έμπνευσης την «Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ» του Ε. Μ. Φόρστερ αφηγείται την ιστορία μιας παρέας ομοφυλόφιλων ανδρών στη Νέα Υόρκη, στα τέλη της δεκαετίας του 2010. Το έργο μιλάει με αφοπλιστική ειλικρίνεια για τη ζωή των ομοφυλόφιλων ανδρών, εξερευνώντας την ίδια στιγμή θέματα που απασχολούν όλους τους ανθρώπους, όπως ο έρωτας, η απώλεια, η οικογένεια, η ταυτότητα, η ατομική ευθύνη, το αίσθημα του ανήκειν, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και η βαθιά ανάγκη όλων μας να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, μέσα από τρεις γενιές: αυτή που ανδρώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, τη γενιά της δεκαετίας του 1980, η οποία μεγάλωσε μέσα στην καρδιά της επιδημίας του AIDS, και τη σημερινή γενιά ανδρών, σε ένα έργο που απευθύνεται σε όλους, ασχέτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Η κληρονομιά μας» εδώ.

«MERDE!»

Του Suyako στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 

Τι νέο θα μας φέρει το θέατρο στις αρχές του 2025 Facebook Twitter
Mια μουσική κωμωδία που υπογράφει ο Βασίλης Μαγουλιώτης και σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής. Φωτ.: Χρήστος Συμεωνίδης

Μια ηδονοβλεπτική κωμικοτραγική ματιά στα πάθη και τα λάθη, τα οράματα και τα παρασκήνια του ελληνικού θεάτρου, σε μια μουσική κωμωδία που υπογράφει ο Βασίλης Μαγουλιώτης και συνσκηνοθετεί με  Γιώργο Κουτλή, στην οποία παρελαύνουν όλα τα κλισέ, τα παθήματα και τα μαθήματα ενός κόσμου που βράζει και δημιουργεί μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις αμίμητους τύπους, όνειρα και ματαιώσεις που εναλλάσσονται με ρυθμό πολυβόλου. Σε μια πινακοθήκη όπου το τραγικό, το κωμικό και το γκροτέσκο έχουν αδιόρατες διαφορές παρελαύνουν οι χαρακτήρες που συνθέτουν το μωσαϊκό του θεάτρου: φιλόδοξες παραγωγές, νάρκισσοι δάσκαλοι, φωτισμένοι διανοούμενοι σκηνοθέτες, παραγωγοί-αυτοκράτορες και δυνάστες, εμπορικοί και ποιοτικοί καλλιτέχνες, όλοι όσοι για την αγάπη της τέχνης τους, πληρωμένοι και απλήρωτοι, ακουμπάνε για ένα δίωρο τα όνειρά τους στα πόδια του κοινού και των κριτικών, μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις και μια διαρκή παράνοια χωρίς φινάλε.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Merde!» εδώ.

«How Soon Is Now»

Της Γλυκερίας Μπασδέκη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Τι νέο θα μας φέρει το θέατρο στις αρχές του 2025 Facebook Twitter
Tο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη φέρνει στο προσκήνιο μια ηρωίδα, ένα λογοτεχνικό πρόσωπο, τη Μαργαρίτα Περδικάρη, που έπλασε αριστοτεχνικά ο Δημήτρης Χατζής.

Γραμμένο σε τόνο εξομολογητικό και προσωπικό, το κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη που σκηνοθετεί ο Πάνος Κούγιας φέρνει στο προσκήνιο μια ηρωίδα, ένα λογοτεχνικό πρόσωπο, τη Μαργαρίτα Περδικάρη, που έπλασε αριστοτεχνικά ο Δημήτρης Χατζής. Η νεαρή δασκάλα αστικής καταγωγής, που την περίοδο του εμφυλίου πολέμου συνεργάστηκε με το ΕΑΜ, αποτέλεσε την αφορμή για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μιας ολόκληρης χώρας που δύσκολα αναστοχάζεται την πορεία της μέσα από ιστορικά παραδείγματα και άλλο τόσο δύσκολα συμπράττει με τα «φαντάσματα» του παρελθόντος της. Με άξονα το θέμα της ελληνικότητας, η παράσταση μιλά για το ανεπούλωτο τραύμα του εμφυλίου πολέμου μέσα από τον κώδικα του θεάτρου σκιών, τον Αττίκ, τους ελληνικούς καφενέδες, αλλά και την εγχώρια ζωγραφική, παρατηρώντας τις ψηφίδες όλων αυτών που οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεχάσουν.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «How Soon Is Now» εδώ.

«Όστια – Αυτό είναι το σώμα μου»

Του Ανδρέα Μαντά στο Θέατρο Τέχνης

Τι νέο θα μας φέρει το θέατρο στις αρχές του 2025 Facebook Twitter
H Λουκία Μιχαλοπούλου δίνει σάρκα και οστά στις πέντε γυναίκες της παράστασης. Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη/LIFO

Εμπνευσμένη από το έργο του ποιητή και σκηνοθέτη Πιερ Πάολο Παζολίνι και με αφορμή τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του στις 2 Νοεμβρίου 1975, η Λουκία Μιχαλοπούλου και ο Ανδρέας Μαντάς σκηνοθετούν μια παράσταση που προσεγγίζει τη ζωή, την ιστορία και τη δημιουργία του Παζολίνι μέσα από τις αφηγήσεις πέντε γυναικών, εμπνευσμένων από τις αντίστοιχες ηρωίδες του κινηματογραφικού του έργου, τις Μαρία, Μάμα Ρόμα, Ιοκάστη, Εμίλια - η υπηρέτρια, Μήδεια, που τις υποδύεται η Λουκία Μιχαλοπούλου, η οποία δίνει σάρκα και οστά στις πέντε γυναίκες της παράστασης, εστιάζοντας σε ό,τι έχει να κάνει με τις ρίζες των ανθρώπων, ατομικά και συλλογικά: τι συνδέει αυτές τις γυναίκες μεταξύ τους; Ένας πατέρας. Το ίδιο χώμα. Είναι, στην ουσία, το ίδιο πρόσωπο. Θα μπορούσαν να είναι όλες τους η Σουζάνα, η μάνα του Παζολίνι.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «'Οστια - αυτό είναι το Σώμα μου» εδώ.

«Αντικείμενα»

Των Αποσκίτη, Κατσή, Παπαδόπουλου στο θέατρο Ροές

Τι νέο θα μας φέρει το θέατρο στις αρχές του 2025 Facebook Twitter
«Οι άντρες είναι γυναίκες που δεν τα κατάφεραν». Φωτ.: Ρωμανός Λιούτας

Με τη φράση του Groucho Marx «Οι άντρες είναι γυναίκες που δεν τα κατάφεραν» στο επίκεντρο, οι Γιώργος Κατσής, Πάνος Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Πλεμμένος υποδύονται τρεις κωμικοτραγικούς χαρακτήρες, παγιδευμένους σε έναν εξωφρενικό, παραισθησιογόνο εφιάλτη. Με έμπνευση από την αληθινή ιστορία των αδελφών Παπέν, δύο υπηρετριών στο Λε Μαν της Γαλλίας του 1933 που κατακρεούργησαν την εργοδότριά τους και την κόρη της, ένα νέο πρωτότυπο έργο έρχεται να αφηγηθεί μια ιστορία που κρύβεται σε αυτή την υπόθεση και δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί, με δύο εξαντλημένες υπηρέτριες να φαντασιώνονται ένα σύμπαν εκδίκησης αλλά και αυτοπροσδιορισμού ενάντια σε έναν κόσμο στον οποίο δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από δύο ακόμα αντικείμενα για το σπίτι όπου πρωταγωνιστούν εξουσιαστικές σχέσεις, συμπεριφορές εξάρτησης, σαδομαζοχιστικές εμμονές και η νοσταλγία ενός ομιχλώδους παρελθόντος.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Αντικείμενα» εδώ.

«Τουραντό»

Tου Κάρλο Γκότσι στο θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Τι νέο θα μας φέρει το θέατρο στις αρχές του 2025 Facebook Twitter
Σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, το έργο φαντάζει όσο ποτέ επίκαιρο, με το θέμα της αληθινής γυναικείας χειραφέτησης και αυτονομίας να έρχεται σε πρώτο πλάνο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σε απόδοση/διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, το έργο του μεγάλου ανταγωνιστή του Γκολντόνι φαντάζει όσο ποτέ επίκαιρο, με το θέμα της αληθινής γυναικείας χειραφέτησης και αυτονομίας να έρχεται σε πρώτο πλάνο μέσα σε μια παραμυθένια αλληγορία, ποιητικά ειρωνική ως προς το δραματικό αποτέλεσμα. Ζωντανεύει επί σκηνής ο κινεζικός θρύλος, η ιστορία μιας πανέμορφης πριγκίπισσας που μισούσε τους άντρες και που για να ξεφύγει από τις πιέσεις του πατέρα της, αυτοκράτορα της Κίνας, να παντρευτεί, μηχανεύεται ένα επιτήδειο και σατανικό τέχνασμα: τη λύση τριών δύσκολων αινιγμάτων σ’ έναν διαγωνισμό που είναι υποχρεωμένος να υποστεί κάθε υποψήφιος γαμπρός. Αν αποτύχει, θα αποκεφαλιστεί. Αποτέλεσμα, ένα πλήθος από πρίγκιπες-θύματα, που αδυνατούν να λύσουν τα τρία αινίγματα, ωσότου παρουσιάζεται ο κατάλληλος, για την περίπτωση της παράξενης πριγκίπισσας, νεαρός άνδρας που θα οδηγήσει τα πράγματα σε μια απροσδόκητη και καταλυτική λύση.

«Ιβάν εναντίον Ιβάν»

Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Τι νέο θα μας φέρει το θέατρο στις αρχές του 2025 Facebook Twitter
Η θεατρική διασκευή των Γιάννη Αποσκίτη και Σωτήρη Ρουμελιώτη εμπνέεται από το εξωφρενικά επίκαιρο σύμπαν του Γκόγκολ για να καυτηριάσει την «κουλτούρα της ακύρωσης», τον κανιβαλισμό των media και τη σημερινή κοινωνία μας, που ελλείψει πραγματικής δικαιοσύνης στήνει τα δικά της λαϊκά δικαστήρια.

Βασισμένη στην ομότιτλη νουβέλα του Γκόγκολ, η θεατρική διασκευή των Γιάννη Αποσκίτη και Σωτήρη Ρουμελιώτη εμπνέεται από το εξωφρενικά επίκαιρο σύμπαν του Γκόγκολ για να καυτηριάσει την «κουλτούρα της ακύρωσης», τον κανιβαλισμό των media και τη σημερινή κοινωνία μας που, ελλείψει πραγματικής δικαιοσύνης, στήνει τα δικά της λαϊκά δικαστήρια. Ο καβγάς ανάμεσα σε δυο αξιοσέβαστους κατοίκους μιας μικρής πόλης φέρνει στην επιφάνεια νοοτροπίες και παθογένειες, καταστάσεις παράλογες και οικείες μαζί, που με ευφυές και απαράμιλλο χιούμορ μάς αποκαλύπτουν σκληρές αλήθειες για την ανθρώπινη φύση και την κοινωνία. Με φόντο τη Ρωσία του 19ου αιώνα και χαλί την Ελλάδα του σήμερα, οι ηθοποιοί της παράστασης ακροβατούν μεταξύ της σατιρικής ιστορίας του Γκόγκολ και ενός τηλεοπτικού πάνελ της μεσημεριανής ζώνης που εμπλέκει τους πάντες και σατιρίζει αμείλικτα τις κυρίαρχες νοοτροπίες και τον τρόπο ζωής μας.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Ιβάν εναντίον Ιβάν» εδώ.

«Αλλαγή: Μέθοδος»

Tου Εντουάρ Λουί στο θέατρο Φούρνος

Τι νέο θα μας φέρει το θέατρο στις αρχές του 2025 Facebook Twitter
Το 2021 ο Εντουάρ Λουί έγραψε ένα έργο για τη μεταμόρφωση και την απελευθέρωση από τα δεσμά του φόβου, αυτοβιογραφούμενος... Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το 2021 ο Εντουάρ Λουί έγραψε ένα έργο για τη μεταμόρφωση και την απελευθέρωση από τα δεσμά του φόβου, αυτοβιογραφούμενος, επιστρέφοντας στο παρελθόν, ανατέμνοντάς το και φέρνοντάς το στο παρόν και το μέλλον. Ο Άγγελος Χατζάς φέρνει στη σκηνή ένα συγκλονιστικό μανιφέστο ελευθερίας για τη χειραφέτηση ενός γκέι παιδιού, ενός μέλους της εργατικής τάξης του φτωχού γαλλικού Βορρά, που κάνει την υπέρβαση. Η παράσταση ρίχνει μια τρυφερή ματιά στη σχέση του Εντουάρ με την Έλενα, μαζί με την οποία θα ξεκινήσει την πορεία της μεταμόρφωσης που θα τον οδηγήσει στη μεγάλη απόδραση. Ανήκοντας σε άλλες τάξεις, άλλες κουλτούρες, θα γνωρίσουν τη φιλία, την αγάπη και θα σταθούν μαζί απέναντι σ’ έναν κόσμο αδικίας και καταπίεσης. Θ’ αναζητήσουν την ελευθερία πληρώνοντας το τίμημα.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Αλλαγή: Μέθοδος» εδώ.

«Έντα Γκάμπλερ»

Tου Χένρικ Ίψεν στο θέατρο Προσκήνιο

Τι νέο θα μας φέρει το θέατρο στις αρχές του 2025 Facebook Twitter
Η Έντα Γκάμπλερ, ζωντανεύει μέσα από το κλασικό έργο του ρεαλισμού σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Φωτ.: Γκέλυ Καλαμπάκα

Ένας από τους σπουδαιότερους χαρακτήρες και δραματικούς ρόλους του παγκόσμιου θεάτρου, η Έντα Γκάμπλερ, ζωντανεύει μέσα από το κλασικό έργο του ρεαλισμού σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, ο οποίος στήνει μια σκληρή παρτίδα ρευστών ισορροπιών μέσα σε ένα υπό ανακαίνιση σπίτι, σε έναν ψυχρό τόπο επιβίωσης, με την παιγνιώδη και προκλητική Έντα Γκάμπλερ να τους οδηγεί όλους στην «έξοδο». Η αρχετυπική ηρωίδα του Νορβηγού συγγραφέα, θερμού υποστηρικτή  του γυναικείου ζητήματος και ιδιαίτερα διεισδυτικού στην παρατήρηση της γυναικείας προσωπικότητας, αντιμετωπίζεται σαν σύμβολο ανατίναξης του πουριτανισμού, των κοινωνικών συμβάσεων, της μικροαστικής αντίληψης και όλων των στερεοτύπων που επιφυλάσσει ακόμη και σήμερα η κοινωνία για τη γυναίκα.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Έντα Γκάμπλερ» εδώ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ