Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι Facebook Twitter
Η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ. Φωτ.: Γιάννης Αντώνολγου
0

Τα Chester Mystery Plays αποτελούν έναν κύκλο μικρών θρησκευτικών θεατρικών έργων που γράφτηκαν τον 14ο αιώνα στο Τσέστερ της Αγγλίας (αντίστοιχα υπάρχει ένας άλλος κύκλος στο Γιορκ) από ανώνυμους συγγραφείς – ουσιαστικά επρόκειτο για ένα απλοϊκό θεατρικό είδος που δεν απείχε πολύ από τον κόσμο των θεατρίνων της εποχής αλλά δεν ήταν και θέατρο ακριβώς. Παρουσιάζονταν από συντεχνίες τεχνιτών και εμπόρων, και τις οικογένειές τους· επέλεγαν ένα έργο από τον εκάστοτε κύκλο και το ανέβαζαν σε ένα κάρο που τότε εκτελούσε χρέη θεατρικής σκηνής.

Αυτά τα θρησκευτικά έργα, λοιπόν, αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, πηγή έμπνευσης του Μπέντζαμιν Μπρίτεν, που τη δεκαετία του 1950 ήταν ένας από τους πλέον καθιερωμένους και σημαντικούς συνθέτες όπερας στη Βρετανία, με μεγάλη ζήτηση. Του έκαναν αναθέσεις εξίσου επαγγελματικά θέατρα αλλά και ερασιτεχνικές ομάδες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η μίνι-όπερα «The Little Sweep» (1949) που γράφτηκε για νεανικό κοινό και είχε ως ερμηνευτές παιδιά και το έργο του «Canticle II» (1952), το οποίο αφηγείται εκ νέου την ιστορία του Αβραάμ και του Ισαάκ και βασίζεται σε διασκευασμένο κείμενο από τον Κύκλο του Τσέστερ.

Έτσι, όταν του πρότειναν να γράψει μια παιδική όπερα με θρησκευτικό θέμα που θα μεταδιδόταν από την τηλεόραση ανέτρεξε για μία ακόμα φορά στον Κύκλο του Τσέστερ, στο τρίτο έργο του, που αφορά την ιστορία του Νώε και του κατακλυσμού και πρώτη φορά παρουσιάστηκε από τη συντεχνία των νερουλάδων του ποταμού Ντι που διασχίζει την πόλη. Έτσι προέκυψε ο «Κατακλυσμός του Νώε», μια όπερα με κωμικά στοιχεία από παιδιά για παιδιά, αλλά και για τους «μεγάλους», γραμμένη με μουσικοπαιδαγωγικούς όρους.

Πρωταγωνιστές είναι ο κύριος και η κυρία Νώε, τους οποίους ερμηνεύουν ενήλικες τραγουδιστές, ενώ μια μεγάλη παιδική χορωδία αναπαριστά τα ζευγάρια των ζώων που μπαινοβγαίνουν στην Κιβωτό, καθοδηγούμενα από τη φωνή του Θεού. Ο Μπρίτεν, μάλιστα, ενέταξε τρεις εκκλησιαστικούς ύμνους στο έργο – στον έναν ακούγεται στα ελληνικά το «Κύριε ελέησον».

«Κόντρα στη μεσαιωνική μισογυνιστική αναπαράσταση, ψάξαμε το αν και κατά πόσο η κυρία Νώε είναι μια άπραγη γυναίκα – μήπως τελικά είναι περισσότερο ένας άνθρωπος παγιδευμένος στο ασφυκτικά δομημένο σύστημα ενός ιδιοφυούς άντρα. Συζητήσαμε εκτενώς τα ζητήματα εξουσίας και αντίστασης με τα παιδιά, και φάνηκε να τους ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτή η οπτική».

Όταν η σύνθεση της όπερας ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1958 ήταν σαφές ότι για την παρουσίασή της χρειαζόταν ένας μεγάλος χώρος, ιδανικά εκκλησιαστικός. Έτσι η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του ναού του Αγίου Βαρθολομαίου στο Όρφορντ, στις 18 Ιουνίου του 1958, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Aldeburgh. Η παράσταση, την οποία αφιέρωσε στα ανίψια του και στον βαφτισιμιό του, ήταν η πρώτη που αναμεταδόθηκε στις 22 Ιουνίου από το τηλεοπτικό δίκτυο ATV. Ήταν τέτοια η επιτυχία της που μερικές από τις σημαντικότερες εφημερίδες της χώρας έγραψαν θετικές κριτικές τόσο για τη μουσική του Μπρίτεν όσο και για το συνολικό θέαμα, στο οποίο, εκτός από τους ενήλικες ερμηνευτές, συμμετείχαν 150 ερασιτέχνες από 11 έως 15 χρονών. Η τεράστια αποδοχή και το ενδιαφέρον όλων έπεισε τον συνθέτη ότι η παράσταση έπρεπε να μεταφερθεί στο Λονδίνο. Παρόλο που δεν βρέθηκε εκκλησία μεγέθους ανάλογου εκείνης του Όρφορντ, επιλέχθηκε ο Καθεδρικός Ναός του Southwark, όπου παρουσιάστηκε τελικά στις 14 και 15 Νοεμβρίου του ίδιου έτους – τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σύντομα. Έναν χρόνο μετά, στις 16 Μαρτίου του 1959, η όπερα έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, ενώ τον Μάιο ακολούθησε η Γερμανία και το 1960 το Διεθνές Φεστιβάλ του Βανκούβερ (Καναδάς). Έκτοτε δεν έχει πάψει να παίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, άλλοτε σε εκκλησίες και άλλοτε σε ζωολογικούς κήπους.

Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι Facebook Twitter
«Πρέπει να μας απασχολούν οι νέοι ακροατές και οι νέοι καλλιτέχνες της όπερας γιατί, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, πρέπει από πολύ νεαρή ηλικία να τους δίνουμε την ευκαιρία να “τριφτούν” με σοβαρούς συνθέτες». Φωτ.: Γιάννης Αντώνολγου

Η μουσική του Μπρίτεν καλύπτει μια ευρεία γκάμα ήχων, από τη μεσαιωνική πολυφωνία μέχρι την ινδονησιακή γκαμελάν· καθώς δεν περιορίζεται στο δεκαμελές σύνολο μουσικών, χρησιμοποιούνται μέχρι και αυτοσχέδια κρουστά φτιαγμένα από φλιτζάνια. Η όπερα «Ο κατακλυσμός του Νώε», σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα πρώτη φορά στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής που διοργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ). Θα συμμετέχει η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ με 101 παιδιά ηλικίας 7-16 ετών που θα ερμηνεύουν το λιμπρέτο στα αγγλικά. Όπως εξηγεί η διευθύντρια της χορωδίας Κωνσταντίνα Πιτσιάκου: «Τα μέλη της οικογένειας του Νώε είναι σόλο παιδιά, αλλά εμείς, θέλοντας να εμπλέξουμε όσο περισσότερα παιδιά γίνεται, αποφασίσαμε κάτι καθόλου εύκολο, κάθε χαρακτήρας να αποτελείται από ομάδες τεσσάρων παιδιών.

Υπάρχει ένα τετραμελές σύνολο, που είναι οι γειτόνισσες της κυρίας Νώε, και τα υπόλοιπα παιδιά παίζουν τα ζώα, τα κύματα και τα αστέρια σε μια σύνθετη σκηνική δράση. Η Αγγλία έχει μεγάλη παράδοση στις επονομαζόμενες “boys' choirs” με τοποθέτηση των φωνών σε υψηλή περιοχή, έτσι αποφασίσαμε να δουλέψουμε και τη δική μας χορωδία προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά το κύριο μέλημά μας ήταν η ομαδική δουλειά. Είναι η πρώτη φορά που όλα μας τα παιδιά συμμετέχουν σε μία παραγωγή όπερας και βρίσκονται επάνω στη σκηνή καθ’ όλη τη διάρκειά της. Πρέπει να πω ότι τα παιδιά έχουν πάρει όλο το έργο επάνω τους όχι μόνο φωνητικά και υποκριτικά αλλά και φτιάχνοντας τα σκηνικά αντικείμενα με τα ίδια τους τα χέρια. Όλα αυτά εμπίπτουν στο πνεύμα ομαδικότητας που καλλιεργούμε, έτσι σε αυτήν τη δουλειά τα μικρότερα και λιγότερο έμπειρα παιδιά συναντήθηκαν με τα μεγαλύτερα και πιο έμπειρα, ακολουθώντας το παράδειγμα της ομαδικής δουλειάς όλων των συντελεστών που εμπλέκονται σε αυτή την παραγωγή».

Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Αντώνολγου

Η παράσταση ανεβαίνει στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» τη Μεγάλη Δευτέρα, 14 Απριλίου, και τη Μεγάλη Τρίτη, 15 Απριλίου, με τη σύμπραξη της Ορχήστρας Νέων Underground Kids Orchestra, της Underground Youth Orchestra, μελών της Ορχήστρας Νέων El Sistema Greece και ανεξάρτητων μουσικών υπό τη διεύθυνση της Κυριακής Κουντούρη. Τον ρόλο του Νώε ερμηνεύει ο Γιάννης Γιαννίσης και της κυρία Νώε η Άννα Αγάθωνος. Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης και μεγάλος θαυμαστής της μουσικής του Μπρίτεν λέει σχετικά: «Εγώ δεν τη θεωρώ καθόλου παιδική παράσταση. Για μένα είναι μια παράσταση όπερας, απλώς οι κύριες δυνάμεις, τόσο φωνητικά όσο και μουσικά, είναι των παιδιών.

Η δική μας πρωτοβουλία έγκειται σε κάτι που θεωρώ ουσιαστικά πολιτικό θέμα, στον διαχωρισμό μεταξύ σολίστ και χορωδίας – ο Μπρίτεν είχε γράψει έξι σολιστικούς ρόλους για παιδιά. Θεωρώ ότι σε αυτές τις ηλικίες ο συγκεκριμένος διαχωρισμός δημιουργεί πολλά προβλήματα και αναίτια αγωνία, γι’ αυτό με την Κωνσταντίνα Πιτσιάκου καταλήξαμε πως οι έξι σολιστικοί ρόλοι θα παιχτούν από μικρά ανσάμπλ τεσσάρων παιδιών. Ως εκ τούτου, όλη η παράσταση αποτελείται από μικρές κοινότητες παιδιών όπου το ένα φροντίζει το άλλο, το ένα εμπιστεύεται το άλλο. Με αυτόν τον τρόπο αποφύγαμε τον διαχωρισμό του ποιος είναι ο σολίστας και ποιος στη χορωδία, είναι όλοι ίσοι».

Και ποια είναι η σχέση των μικρών αυτών ερμηνευτών με τα αγγλικά; Ο Θέμελης Γλυνάτσης απαντάει: «Δεν είναι απλώς αγγλικά, είναι μεσαιωνικά αγγλικά. Σίγουρα τα παιδιά δυσκολεύτηκαν, αλλά δούλεψαν πολύ μαζί μας και σιγά-σιγά η “περίεργη” αυτή γλώσσα τούς έγινε βίωμα. Τα θρησκευτικά αυτά δράματα γράφτηκαν για τον απλό λαό που δεν καταλάβαινε τη λατινική λειτουργία, άρα αποτελούν μια δραματοποιημένη εκδοχή της Βίβλου με σαφές λαϊκό και προσηλυτιστικό πρόσημο, αλλά και με σαφή χιουμοριστικά στοιχεία που συχνά “αποσταθεροποιούν” την αμιγώς θεολογική τους λειτουργία. Λόγου χάρη, η κυρία Νώε είναι “μπεκρού” και πεισματικά αρνείται να ανέβει στην Κιβωτό.

Προφανώς υπάρχει ένας υφέρπων μισογυνισμός στην αναπαράσταση της κυρία Νώε και των φιλενάδων της που πίνουν όσο ο Νώε φτιάχνει την Κιβωτό, τον οποίον αντιμετωπίσαμε κατάματα στις πρόβες και τον μετατρέψαμε σε σπινθήρα της προσωπικής επανάστασης της κυρίας Νώε. Σίγουρα, όμως, δεν πρόκειται για μια κωμική όπερα. Το βασικό για τον Μπρίτεν αλλά και για την καλλιτεχνική μας ομάδα είναι πως ο “Κατακλυσμός του Νώε” είναι ένα community project – μην ξεχνάμε πως στην εποχή του Μπρίτεν η εκκλησία στην Αγγλία ήταν ακόμα το κέντρο της κοινότητας, ειδικότερα στην επαρχία. Άλλωστε, ο ίδιος ο συνθέτης είχε μια έντονη, αν και διφορούμενη, σχέση με τη θρησκεία».

Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι Facebook Twitter
Η διευθύντρια της παιδικής χορωδίας της ΕΛΣ Κωνσταντίνα Πιτσιάκου. Φωτ.: Γιάννης Αντώνολγου

Όσον αφορά τα σκηνικά και τα κοστούμια, που βασίζονται σε σχέδια της Χριστίνας Δημητρά, τα έχουν φτιάξει τα ίδια τα παιδιά. Ο σκηνοθέτης εξηγεί: «Με την Κωνσταντίνα Πιτσιάκου και την εικαστικό Χριστίνα Δημητρά οργανώσαμε κατά τη διάρκεια τεσσάρων μηνών εβδομαδιαία καλλιτεχνικά εργαστήρια στο πλαίσιο των οποίων πρώτα κάναμε μουσική προετοιμασία και μετά όλα τα παιδιά ασχολούνταν με την κατασκευή των σκηνικών αντικειμένων. Έτσι εκείνα είναι υπεύθυνα για το συνολικό καλλιτεχνικό αποτύπωμα. Είναι πολύ συγκινητικό γιατί πολλά από αυτά τα παιδιά δεν είχαν πρότερη εμπειρία στη χειροτεχνία σε τέτοιο μέγεθος και τέτοια έκταση. Επίσης, είναι πράγματα που θα τα χρησιμοποιήσουν τα ίδια στην παράσταση, δεν είναι διακοσμητικά αντικείμενα».

Τελικά, είναι ένα παραμύθι; Απαντάει: «Στη δική μου εκδοχή έχω προσθέσει κάποια δραματουργικά επίπεδα που δεν απευθύνονται σε παιδιά αλλά σε ενήλικες. Έχω συμπεριλάβει μικρές “κρυφές” βιογραφίες του κυρίου και της κυρίας Νώε, γιατί αυτά τα έργα, αν τα αντιμετωπίσεις μόνο σε πρώτο επίπεδο, μπορεί σε ένα σύγχρονο κοινό να περάσουν ακόμα και ως καρτουνίστικα. Έχω δουλέψει με τους δύο πρωταγωνιστές, τον Γιάννη Γιαννίση, που ερμηνεύει τον Νώε, και την Άννα Αγάθωνος, που ερμηνεύει την κυρία Νώε, αλλά και με τα παιδιά προς μια κατεύθυνση που διερευνά το θέμα της θρησκείας, της εξουσίας και το κατά πόσο ο Νώε είναι ένας σωτήρας που έχει συγκεντρώσει όλα αυτά τα πλάσματα, ζητώντας τους να τον υπακούσουν. Συζητήσαμε και πειραματιστήκαμε πάνω στο αν και κατά πόσο σε μια σύγχρονη ανάγνωση τα ζώα θα μπορούσαν να επαναστατήσουν εναντίον του και να αντιτεθούν στην εμμονή με τη δομή και την τάξη του πρώτου αυτού τεχνολόγου. Τέλος, κόντρα στη μεσαιωνική μισογυνιστική αναπαράσταση, ψάξαμε το αν και κατά πόσο η κυρία Νώε είναι μια άπραγη γυναίκα – μήπως τελικά είναι περισσότερο ένας άνθρωπος παγιδευμένος στο ασφυκτικά δομημένο σύστημα ενός ιδιοφυούς άντρα. Συζητήσαμε εκτενώς τα ζητήματα εξουσίας και αντίστασης με τα παιδιά, και φάνηκε να τους ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτή η οπτική».

Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Αντώνολγου

Η τελευταία αυτή διαπίστωση του Θέμελη Γλυνάτση οδηγεί στο εύλογο ερώτημα αν παράλληλα καλλιεργείται η επόμενη γενιά opera lovers – ένας προβληματισμός που αφορά το μέλλον της όπερας γενικότερα. Μου απάντησε: «Πρέπει να μας απασχολούν οι νέοι ακροατές και οι νέοι καλλιτέχνες της όπερας γιατί, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, πρέπει από πολύ νεαρή ηλικία να τους δίνουμε την ευκαιρία να “τριφτούν” με σοβαρούς συνθέτες, όχι απαραίτητα δύσβατους για την ηλικία τους. Αν μας ενδιαφέρει να επιβιώσει αυτό το είδος, πρέπει να δώσουμε πολύ μεγαλύτερο βάρος στην προετοιμασία των παιδιών και των νέων καλλιτεχνών, και στην έκθεσή τους, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, στα συνταρακτικά έργα του κανόνα αλλά και των μοντέρνων και σύγχρονων συνθετών.

Ας είμαστε πολύ πιο τολμηροί, καταρχάς, με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι. Δεν πειράζει. Για να διατηρηθεί το είδος της όπερας και του μουσικού θεάτρου πρέπει κανείς να τολμήσει, να εκπαιδεύσει καλλιτέχνες και ακροατές, να βάλει στο παιχνίδι καινούργιο ρεπερτόριο και να ξαναδεί το παλιό με γνώμονα όχι τη δραματουργική ταχυδακτυλουργία αλλά την αναζήτηση μιας ουσιαστικά ριζοσπαστικής ερμηνείας, να εμπλέξει όσο το δυνατό περισσότερες κοινωνικές ομάδες, να ανατρέψει ιεραρχίες και να προτείνει καινούργιους, ίσως λιγότερο επιβλητικούς τρόπους παρουσίασης της όπερας».   

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν: 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Μια κατανυκτική εμπειρία στους δρόμους και στα τοπόσημα της Αθήνας

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους, καλωσορίζοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
LIFO NEWSROOM
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο / Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ήμουν ένα αγρίμι που είχε κατέβει από τα βουνά»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός φέτος ερμηνεύει τον Νεοπτόλεμο στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Πώς κατάφερε από ένα αγροτικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και γιατί πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Πολύαιγο, διαβάζοντας «Βάκχες»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Θέατρο / Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης διασκευάζει φέτος τις τραγωδίες του Οιδίποδα σε ένα ενιαίο έργο και μιλά στη LiFO, για το πώς η μοίρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια, ενώ σχολιάζει το αφήγημα περί «καθαρότητας» της Επιδαύρου, καθώς και τις ακραίες αντιδράσεις που έχει δεχθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ