Χρήστος Πολίτης: Ένας ηθοποιός που βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα ταράζοντας τα νερά Facebook Twitter
Από το Φαντάζιο, φωτογραφία: Ευσταθία Ναυπλιώτου

Χρήστος Πολίτης: Ένας ηθοποιός που βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα ταράζοντας τα νερά

0

Η παρουσία του Χρήστου Πολίτη σε κινηματογραφική ταινία μετά από 47 χρόνια (όπως ειπώθηκε από τον ίδιο), στο “Broadway” του Χρήστου Μασσαλά, τα λόγια του μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα, στην πρεμιέρα της ταινίας, όπως και μια συνέντευξή του στο news247.gr (στον Θεοδόση Μίχο) έφεραν ξανά στο προσκήνιο τον παλαιό ηθοποιό – κάτι που συνέβη, επίσης, μετά από αρκετά χρόνια, από την εποχή της σειράς «Η Λάμψη» (1991-2005), στην οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Χρήστος Πολίτης, εξαφανισμένος από την δημόσια σφαίρα, θα βγει με δύναμη στο τώρα, μιλώντας για πολλά και διαφορετικά θέματα, με γλώσσα έξω από τα δόντια, δείχνοντας να μην υπολογίζει προσωπικό κόστος, όπως και παλιές σχέσεις και φιλίες, εκθέτοντας τα σημερνά πολιτικά πιστεύω του, τις απόψεις του γύρω από τα θέματα που βασανίζουν εσχάτως το θέατρο, αναφερόμενος και στη σχέση του με το παρελθόν, για όλα εκείνα, τέλος πάντων, που έχει ζήσει και για τα οποία δείχνει να έχει, λίγο πριν από τα 80 του, μιαν άποψη άτεγκτη και σίγουρη.

Έκαναν εντύπωση όσα είπε ο καλός ηθοποιός, βασικά για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί ο κόσμος δεν γνώριζε ποιος είναι ο Χρήστος Πολίτης πέρα από τους ρόλους του (σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση) και δεύτερον γιατί δεν μάσησε τις κουβέντες του – για κανέναν και για κανέναν λόγο. Είπε εκείνα που ήθελε να πει, εκείνα που πίστευε, χωρίς να ενδιαφερθεί για τις αντιδράσεις που αυτά θα προκαλούσαν.

Στις αρχές των σέβεντις ο Χρήστος Πολίτης ήταν περιζήτητος και σαν φιγούρα, καθότι ήταν ωραίο παιδί, ωραίος άντρας, μα και σαν πιο βαθύ περιεχόμενο, γιατί ήξερε να μιλάει και να λέει πράγματα, μάλλον προχωρημένα (αν αναλογιστούμε την μικρή εμπειρία του ως ηθοποιός). Θέλουμε να πούμε πως από τότε ο Χρήστος Πολίτης έδειχνε να εμμένει σε κάποιες απόψεις, αρθρώνοντας συνεπή και στιβαρό λόγο.

Και προκάλεσαν αντιδράσεις πολλές και από διαφόρους χώρους. Και έδωσαν και τροφή στις σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές και στα ανάλογα σάιτ, που κατοπτεύουν την καθημερινότητά μας, με πολλές δόσεις κακόγουστης ελαφρότητας, συχνά ανεξέλεγκτου κοινωνικού σχολιασμού και βασικά με την τελείως εσφαλμένη πεποίθηση πως όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν τον προνομιακό τους χώρο. Ουδέν αναληθέστερον.

Κατ’ αρχάς, και σε σχέση με τον Χρήστο Πολίτη, να πούμε πως το «μετά από 47 χρόνια αποχής» που είπε για την επανεμφάνισή του στο σινεμά, δεν είναι απόλυτα ακριβές, πόσο μάλλον όταν αυτό το συνδέει ο ίδιος με την ταινία «Αστερισμός της Παρθένου» της Finos Films, που είναι ταινία του 1973 – άρα τα χρόνια θα ήταν 49.

Ο Χρήστος Πολίτης είχε εμφανισθεί σε ταινία και πιο μετά, το 1974 («Ο Γιος μου ο Στέφανος» του Μάριου Ρετσίλα), ενώ τη σεζόν 1974-75 είχε προβληθεί στις αίθουσες και η ταινία «Ο Τρόμος (Στα Δίχτυα του Τρόμου)» (σκ. Ντίμης Δαδήρας-Βαγγέλης Σερντάρης), στην οποία πρωταγωνιστούσε, που όμως αποτελούσε μονταρισμένη περίληψη ενός σίριαλ με τον ίδιο τίτλο, από το 1973.

Και βεβαίως στα χρόνια του βίντεο ο Χρήστος Πολίτης είχε πρωταγωνιστήσει επίσης σε κάποιες ελάχιστες ταινίες (ανάμεσά τους και η αξιόλογη «Οι Αδίστακτοι» του Νίκου Παπαμαλή από το 1988), που και αυτές είναι κινηματογράφος φυσικά.

Υπάρχουν κάποιοι που συνδέουν την κινηματογραφική πορεία του Χρήστου Πολίτη με την χούντα, με το στρατιωτικό καθεστώς. Και βασικά με το γεγονός πως ο Χ. Πολίτης είχε πρωταγωνιστήσει σε ουκ ολίγες εθνικοπατριωτικές ταινίες («Στη Μάχη της Κρήτης», «Ο Τελευταίος των Κομιτατζήδων», «28η Οκτωβρίου, Ώρα 5.30», «Ολοκαύτωμα», «Δώστε τα Χέρια», «Οι Τελευταίοι του Ρούπελ» κ.λπ.).

Πολλών καλλιτεχνών (και όχι μόνον ηθοποιών) συνέπεσε να ξεκινήσει ή να ξετυλιχτεί η διαδρομή τους στην επταετία και αυτό δεν μπορεί να λογίζεται ως κάποιου είδους μομφή. Πόσο μάλλον για τον Χρήστο Πολίτη, που πρωταγωνιστεί το 1970 στην ταινία «Ο Λιποτάκτης» του Χρήστου Κεφάλα, με συμπρωταγωνίστρια την πολύ γνωστή, λίγο αργότερα, τραγουδίστρια Αλεξάνδρα.

Χρήστος Πολίτης: ένας ηθοποιός της παλιάς γενιάς, που βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα ταράζοντας τα νερά Facebook Twitter
Από το Φαντάζιο, φωτογραφία: Ευσταθία Ναυπλιώτου

Εντάξει, στο τέλος ο λιποτάκτης, αφού έχει αναστατώσει ερωτικά δύο γυναίκες, παραδίδεται από τον σύζυγο της μιας στις αρχές (κάθε άλλο τέλος θα ήταν αδιανόητο εκείνη την εποχή), όμως η θέληση του στρατιώτη να ζήσει ελεύθερος (έξω από την καταπιεστική δομή του στρατού) και το γεγονός πως συνεγείρεται από τον έρωτα, κινούμενος έξω από τον νόμο, προηγούνται αμφότερα της παράδοσής του – και πάνε κόντρα, αν θέλετε, και σε βασικά ιδεώδη από τα οποία εμφορείτο το στρατιωτικό καθεστώς.

Φυσικά τον καλύτερο Χρήστο Πολίτη, στην οθόνη, θα τον βλέπαμε στην ταινία τού Πέτρου Λύκα «Το Κορίτσι του 17» (1969). Το ωραίο και κάπως άγουρο παίξιμό του είχε κάνει εντύπωση, τότε, με αποτέλεσμα ο ίδιος να λάβει βραβείο Β Ανδρικού Ρόλου, στο 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Μεγάλη καμπή στην καλλιτεχνική πορεία του Χρήστου Πολίτη θα αποτελούσε η εμφάνισή του στην Επίδαυρο, το 1972. Ο ηθοποιός το υπενθυμίζει και τώρα, αυτό, με καμάρι, και καλά κάνει.

Το καλοκαίρι του 1972 (2 Ιουλίου έως 13 Αυγούστου), στα Επιδαύρια, ανεβαίνει από το Εθνικόν Θέατρον η τριλογία «Ορέστεια» του Αισχύλου (είχαν προηγηθεί οι «Χοηφόροι - Ευμενίδες», στο Aldwych Theatre του Λονδίνου, στο διάστημα 27 Απρ.-3 Μαΐου 1972). Την Κυριακή 2 Ιουλίου προηγείται ο «Αγαμέμνων» και την Κυριακή 16 Ιουλίου ακολουθούν οι «Χοηφόροι - Ευμενίδες» (οι παραστάσεις θα επαναλαμβάνονταν και στις 12-13 Αυγούστου), σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη, μετάφραση Τάσου Ρούσσου, σκηνογραφία Κλεόβουλου Κλώνη, κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου, μουσική Στέφανου Βασιλειάδη και χορογραφία Ζουζούς Νικολούδη.

Χρήστος Πολίτης: ένας ηθοποιός της παλιάς γενιάς, που βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα ταράζοντας τα νερά Facebook Twitter
Η Ελένη Χατζηαργύρη (Ηλέκτρα) και ο Χρήστος Πολίτης (Ορέστης) πρωταγωνιστούσαν στις τραγωδίες του Αισχύλου «Χοηφόροι - Ευμενίδες» (πηγή: το πρόγραμμα Επιδαύρια, 1972)

Τον ρόλο του Ορέστη στις τραγωδίες «Χοηφόροι - Ευμενίδες» είχε ο Χρήστος Πολίτης, πρωταγωνιστώντας δίπλα στην Ελένη Χατζηαργύρη (Ηλέκτρα), την Μαίρη Αρώνη (Κλυταιμνήστρα), τον Νίκο Καζή (Αίγισθος) κ.ά., με την ερμηνεία τού 30χρονου ηθοποιού να ξεχωρίζει (με πολύ καλές, γενικώς, κριτικές).

Μια άλλη θεατρική παρουσία, για τον Χρήστο Πολίτη, εκείνα τα χρόνια, αφορούσε στην ερμηνεία του (ως Γκίλντενστερν) στο έργο του Tom Stoppard «Ο Ρόζενκραντς και ο Γκίλντενστερν Πέθαναν», που είχε ανεβάσει η Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου τη σεζόν 1972-73 (πρεμιέρα στις 19 Οκτωβρίου 1972), σε σκηνοθεσία Λάμπρου Κωστόπουλου και μετάφραση Ευγενίας Συριώτη. Το δίδυμό του με τον Νικηφόρο Νανέρη (Ρόζενκραντς) άλλους είχε ενθουσιάσει και άλλους όχι.

Χρήστος Πολίτης: ένας ηθοποιός της παλιάς γενιάς, που βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα ταράζοντας τα νερά Facebook Twitter
Οι Νικηφόρος Νανέρης (Ρόζενκραντς) και Χρήστος Πολίτης (Γκίλντενστερν) στο έργο του Tom Stoppard «Ο Ρόζενκραντς και ο Γκίλντενστερν Πέθαναν» (Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σεζόν 1972-73) (πηγή: το θεατρικό πρόγραμμα)

Το 1974 ο Χρήστος Πολίτης (διευθύνων σύμβουλος) και ο Αντώνης Αντύπας (καλλιτεχνικός διευθυντής) ιδρύουν το Απλό Θέατρο, ανεβάζοντας σύγχρονο ρεπερτόριο (Arthur Miller, Tennessee Williams, Joe Orton, Harold Pinter, Françoise Sagan κ.ά.) – με τον Χ. Πολίτη να αποχωρεί το 1990 και με τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Φάσμα / Απλό Θέατρο να συνεχίζει μέχρι το 2012.

Στις αρχές των σέβεντις ο Χρήστος Πολίτης ήταν περιζήτητος και σαν φιγούρα, καθότι ήταν ωραίο παιδί, ωραίος άντρας, μα και σαν πιο βαθύ περιεχόμενο, γιατί ήξερε να μιλάει και να λέει πράγματα, μάλλον προχωρημένα (αν αναλογιστούμε την μικρή εμπειρία του ως ηθοποιός). Θέλουμε να πούμε πως από τότε ο Χρήστος Πολίτης έδειχνε να εμμένει σε κάποιες απόψεις, αρθρώνοντας συνεπή και στιβαρό λόγο.

Ο Χρήστος Πολίτης εξώφυλλο στο Φαντάζιο (τεύχος #184, 5 Σεπτ. 1972)
Ο Χρήστος Πολίτης εξώφυλλο στο Φαντάζιο (τεύχος #184, 5 Σεπτ. 1972) 

Τον Σεπτέμβριο του 1972, λίγο μετά από την εμφάνισή του στην Επίδαυρο, ο Χρήστος Πολίτης θα έδινε μια συνέντευξη και θα φωτογραφιζόταν για το πιο δημοφιλές οικογενειακό περιοδικό της εποχής, το Φαντάζιο (τεύχος #184). Η συνέντευξη είχε δοθεί στην σημαντική Σούλα Αλεξανδροπούλου, ενώ οι φωτογραφίες ανήκαν στην Ευσταθία Ναυπλιώτου.

Ένα μεγάλο μέρος εκείνης της συνέντευξης του Χρήστου Πολίτη μεταφέρουμε τώρα, εδώ, με τον 30χρονο ηθοποιό να παίρνει πρώτος τον λόγο...

Η συνέντευξη του Χρήστου Πολίτη από το 1972

Αγαπώ το θέατρο και μ’ ενδιαφέρει οποιαδήποτε έκφρασή του. Είμαι τυχερός που από το πρώτο μου ξεκίνημα είχα την ευκαιρία να παίξω μεγάλους ρόλους. Όχι γιατί έτσι χρήσθηκα πρωταγωνιστής. Μόνο γιατί έπαιζα. Ξεκίνησα με Σαίξπηρ, συνέχισα με το «Τσάι και Συμπάθεια». Ξέρω πως τότε δεν είχα πείρα. Ωστόσο, την πείρα ο ηθοποιός την αποκτά πάνω στο σανίδι. Η Κατίνα Παξινού μ’ έμαθε πώς να μιλάω σωστά. Κι ο Τάκης Μουζενίδης πώς να σκέφτομαι. Είναι οι δυο άνθρωποι που ουσιαστικά με βοήθησαν στη Σχολή. Βγαίνοντας στο θέατρο συνάντησα την Τιτίκα Νικηφοράκη. Με βοήθησε ως ηθοποιό και ως άνθρωπο. Με δίδαξε πολλά, ίσως γιατί πείστηκε πως ήθελα να μάθω.

– Η ερμηνεία ενός ρόλου είναι μια δημιουργία ανεξάρτητη από τον άνθρωπο;
Κάθε ρόλος περνά μέσα από την ψυχή μας, ζυμώνεται με τις εμπειρίες μας. Για να παίξω τον Ορέστη δεν μιμήθηκα, ούτε δανείστηκα. Έψαξα και βρήκα ό,τι βρήκα.

– Πόσο σίγουρος είναι ένας νέος ηθοποιός μετά από μια πετυχημένη δοκιμασία;
Σίγουρος δεν ένοιωσα ποτέ. Ούτε θα νοιώσω. Εξακολουθώ να βρίσκομαι σ’ ένα συνεχή αγώνα, αναζητώντας καινούργιες αποχρώσεις. Έπαιζα διαφορετικά στο Λονδίνο, διαφορετικά στην Επίδαυρο. Κι αν ξαναπαίξω τον Ορέστη, δέκα χρόνια ύστερα, θα είναι πάλι διαφορετικά.

– Πιστεύεις πως η πράξη της δημιουργίας είναι μηχανική και ανεξάρτητη;
Η τέχνη είναι έκφραση της πραγματικότητας, βγαίνει από τον κόσμο και απευθύνεται στον κόσμο. Δεν πιστεύω στο ψυχαγωγικό θέατρο. Κι ας λένε πως ο κόσμος έχει ανάγκη από ψυχαγωγία. Μη γελιόμαστε, έχει περισσότερη ανάγκη από διδασκαλία. Ένα θέατρο, που θα τον προβληματίσει και του προσφέρει μια γεύση αισθητική.

Χρήστος Πολίτης: ένας ηθοποιός της παλιάς γενιάς, που βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα ταράζοντας τα νερά Facebook Twitter
Από το Φαντάζιο, φωτογραφία: Ευσταθία Ναυπλιώτου

– Για να ακολουθήσεις αυτό το δρόμο χρειάζεται αγώνας. Είναι μια πορεία αντιστρόφως ανάλογη από την οικονομική επιτυχία, τη μεγάλη δημοσιότητα. Είσαι διατεθειμένος να παραιτηθείς απ’ όλα, μέλος κι εσύ μιας κοινωνίας καταναλωτικής;
Νομίζω το είχα ξαναπεί πως όλα αυτά δεν ανήκουν στον κύκλο εκείνων που με ενδιαφέρουν. Έχω περιορίσει τα έξοδά μου, μου φτάνουν λίγα και η καλλιτεχνική ελευθερία μου. Όταν με παρέσυρε κι εμένα αυτός ο κύκλος της επιτυχίας, τα κατάφερα να κρατηθώ χάρη στην ανησυχία που είχα. Ναι, συνάντησα και ανθρώπους που με βοήθησαν. Στη βάση, ωστόσο, υπήρχα εγώ και η δική μου προδιάθεση, η πεποίθησή μου πως κάποιον άλλο δρόμο έπρεπε ν’ ακολουθήσω. Αν δεν ήταν έτσι θα είχα μείνει στα μισά του δρόμου.

– Τι υπήρχε λοιπόν πίσω από την επιθυμία να γίνεις ηθοποιός; Η δόξα;
Θα απαντήσω έμμεσα. Δεν πανηγύρισα ποτέ για καμιά μου επιτυχία. Δεν πανηγύρισα ούτε όταν έπαιξα τον Ορέστη. Ήμουν μόνο ευτυχής. Στην Επίδαυρο, μετά την παράσταση, μια κυρία ήλθε στο καμαρίνι και με ρώτησε «τι νοιώθετε κύριε Πολίτη τώρα;». Απήντησα «κουρασμένος» και την είδα να εκπλήσσεται.

– Η επιτυχία λοιπόν, τα χειροκροτήματα στο Λονδίνο και την Επίδαυρο, δεν τάραξαν την ισορροπία σου, δεν σ’ έστειλαν ψηλότερα, στα σύννεφα;
Μόνο τα όνειρά μου βρίσκονται έξω από την πραγματικότητα. Ίσως γιατί η θεατρική μας πραγματικότητα δεν είναι αυτή που θα ’θελα ή που θα ’πρεπε. Ξέρω πως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Είμαι αποφασισμένος να δουλέψω και να προσπαθήσω.

– Τι θέλεις να εκφράσεις μέσα από το θέατρο;
Την ανησυχία μου γι’ αυτό που γίνεται και δεν είναι σωστό. Την ανάγκη να γίνει ο κόσμος πιο σωστός. Παίζοντας τον Ορέστη γίνομαι ο φορέας του Αισχύλου και η ευθύνη είναι μεγάλη. Αν καταφέρω να επικοινωνήσω με το κοινό, κέρδισα μεγάλη νίκη.

– Υπήρξες ωστόσο και φορέας συγγραφέων, που ανίερη θα ήταν η σύγκρισή τους με τον Αισχύλο...
Το ξέρω. Οι αντιφάσεις έγιναν νόμος της ζωής μας. Για να φτάσω στον Ορέστη χρειάστηκε να παίξω πολλά πράγματα που δεν πίστευα.

Χρήστος Πολίτης: ένας ηθοποιός της παλιάς γενιάς, που βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα ταράζοντας τα νερά Facebook Twitter
Από το Φαντάζιο, φωτογραφία: Ευσταθία Ναυπλιώτου

– Το μοντέρνο θέατρο, θέατρο συνόλου, που μειώνει συχνά το ρόλο του ηθοποιού σ’ ενδιαφέρει;
Δεν πιστεύω πως το θέατρο είναι ο ένας ρόλος. Σημασία έχει το έργο και η παράσταση.

– Η θεμελίωση της καριέρας συμβαδίζει με την καλλιτεχνική βελτίωση;
Όχι. Η καριέρα στηρίζεται συχνά σε εξωτερικά γεγονότα. Ύστερα το θέατρο δεν είναι ούτε καριέρα, ούτε επάγγελμα. Είναι τέχνη. Κι αυτή την τέχνη πρέπει να την κρατάμε ψηλά, όχι να την κατεβάζουμε, προσαρμόζοντάς την στο κακώς εννοούμενο επίπεδο του κοινού.

– Θα ’θελα να μας θυμίσεις την αρχή της δικής σου θεατρικής ιστορίας. Πώς πήρες τον πρώτο ρόλο σου στο θέατρο και τον κινηματογράφο;
Διάβασα στην εφημερίδα πως ο Νίκος Χατζίσκος ανέβαζε το «Πολύ Κακό για το Τίποτα». Παρουσιάστηκα, μου ’δωσε ένα ρόλο βασικό, μου είπε να τον μελετήσω και να του πω αν μπορώ να τον παίξω. Καταλαβαίνεις, δεν θα ’λεγα όχι. Οπλίστηκα λοιπόν με θάρρος και απήντησα «ναι, αν με βοηθήσετε». Έτσι κι έγινε.

Τυχαία πήρα και τον πρώτο κινηματογραφικό ρόλο μου στο «Κορίτσι του 17». Ο Πέτρος Λύκας είδε κάπου μια φωτογραφία μου, με κάλεσε και μου τον ανέθεσε χωρίς πολλές συζητήσεις. Ακολούθησε το βραβείο του Φεστιβάλ και οι κινηματογραφικές προτάσεις.

Έχω καιρό να γυρίσω ταινία. Τώρα πια μ’ ενδιαφέρει ο κινηματογράφος μόνο αν μου προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Πιστεύω στην σωτηρία μέσα από την ποιότητα. Ο κινηματογράφος είναι τέχνη και μια τέχνη δεν χάνεται. Αν υπήρχαν καλές ταινίες ο κόσμος θα πήγαινε να τις δει.

– Υπάρχει κάτι που να επηρεάζει την ανθρώπινη και την καλλιτεχνική πορεία σου;
Ολόκληρη η ζωή μου, μέχρι σήμερα, από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια στην Κρήτη, κι αργότερα, ήταν μια ζωή με τρομερή ανέχεια, που με υποχρέωσε να στηρίζομαι στις δυνάμεις μου από τα πρώτα κιόλας βήματα. Δεν είναι άστοχο να πω πως έτσι διδάχτηκα να είμαι δυνατός. Και μπορώ να καυχιέμαι πως ό,τι πέτυχα το πέτυχα μόνος.

Χρήστος Πολίτης: ένας ηθοποιός της παλιάς γενιάς, που βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα ταράζοντας τα νερά Facebook Twitter
Από το Απλό Θέατρο των Χρήστου Πολίτη – Αντώνη Αντύπα
Θέατρο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H ταινία «Αναζήτησις...» του Ερρίκου Ανδρέου από το 1972, με την Έλενα Ναθαναήλ, τον Άγγελο Αντωνόπουλο και την έξοχη μουσική του Γιάννη Σπανού

Οθόνες / «Αναζήτησις...»: Η cult ταινία του Ερρίκου Ανδρέου από το 1972 με την έξοχη μουσική του Γιάννη Σπανού

Μια ερωτική, κοινωνική και αστυνομική περιπέτεια με την Έλενα Ναθαναήλ και τον Άγγελο Αντωνόπουλο που ανατέμνει τον τρόπο ζωής του τζετ-σετ και την εξουσιαστική επιβολή του στις κατώτερες τάξεις.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ