Αρχαίο δράμα και Μποστ στην Επίδαυρο

Αρχαίο δράμα και Μποστ στην Επίδαυρο Facebook Twitter
Πέρσες του Αισχύλου υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Καραντζά. Φωτ.: Γκέλυ Καλαμπάκα
0

Ένας Ολλανδός, ένας Γερμανός, ένας Λιθουανός και πέντε Έλληνες σκηνοθέτες ετοιμάζονται να κατέβουν με τις παραστάσεις τους στο αργολικό θέατρο τα οκτώ Παρασκευοσάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου, επιχειρώντας να κερδίσουν το στοίχημα της μαζικής προσέλευσης του κοινού έπειτα από δύο μουδιασμένα καλοκαίρια. Οι προτάσεις τους παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, είναι αρκετά ετερόκλητες από άποψη φόρμας και διανομών και υπόσχονται πολυσυλλεκτικά Επιδαύρια με επτά τραγωδίες και μια κωμωδία – όχι από τον Αριστοφάνη αλλά από τον Μποστ.

Οι δύο σταρ του κεντροευρωπαϊκού θεάτρου, ο Johan Simons, που ανοίγει το φετινό πρόγραμμα με την Άλκηστη του Ευριπίδη, και ο Ulrich Rasche, που ανεβάζει τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου, σηματοδοτούν έναν Ιούλιο με δύο παγκόσμιες πρεμιέρες μεγάλων διεθνών συμπαραγωγών του Φεστιβάλ με τo Schauspielhaus Bochum και τo Residenztheater αντίστοιχα. 

Οι προτάσεις τους παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, είναι αρκετά ετερόκλητες από άποψη φόρμας και διανομών και υπόσχονται πολυσυλλεκτικά Επιδαύρια με επτά τραγωδίες και μια κωμωδία.

Ο Γιάννης Καλαβριανός και ο Αργύρης Ξάφης είναι οι σκηνοθέτες που έχουν αναλάβει τις φετινές καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, κάνοντας δύο πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές στη διανομή των κεντρικών τους ρόλων. Η αρχή γίνεται στις 8/7 με τη Μήδεια του Μποστ, που προτείνεται ως η εναλλακτική φετινή επιλογή σύγχρονης κωμωδίας. Γραμμένη το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο, αυτή η Μήδεια σκοτώνει τα παιδιά της όχι από ερωτική ζήλια αλλά από απογοήτευση για τις κακές μαθησιακές επιδόσεις και τον άσωτο βίο τους. Τον κεντρικό ρόλο στην παράσταση θα έχει η Γαλήνη Χατζηπασχάλη, μια ηθοποιός με ανεξάντλητες κωμικές ικανότητες. Η συνέχεια έρχεται το τελευταίο weekend του Ιουλίου με τον Αίαντα του Σοφοκλή που σηματοδοτεί την πρώτη σκηνοθεσία του Αργύρη Ξάφη στην Επίδαυρο. Τον πολεμιστή Αίαντα θα υποδυθεί ο Στάθης Σταμουλακάτος, ένας ηθοποιός που έχουμε συνδέσει με το έργο του Γιάννη Οικονομίδη και ανυπομονούμε να τον δούμε σε αρχαία τραγωδία.

Μήδεια του Μποστ Facebook Twitter
Η Μήδεια του Μποστ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού προτείνεται ως η εναλλακτική φετινή επιλογή σύγχρονης κωμωδίας.

Η 15η Ιουλίου θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη επιστροφή της Ρένης Πιττακή στην Επίδαυρο. Η μεγάλη θεατρική μας ηθοποιός θα ηγηθεί ενός εξαιρετικού θιάσου στους Πέρσες του Αισχύλου υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Καραντζά και με τη συμμετοχή μιας πλειάδας εθελοντών από την περιοχή της Αργολίδας και της Ελευσίνας, όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση δύο εβδομάδες αργότερα. Το έργο φιλοδοξεί να θέσει κρίσιμα ερωτήματα για το τι συνιστά «κοινωνία» και τι ισότιμη συμπερίληψη των πολιτών, τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και τι η ανάγκη της πίστης σ’ έναν οδηγό.

Ο Αύγουστος φιλοδοξεί να φέρει μαζικά το κοινό στην Επίδαυρο με δύο τραγωδίες των οποίων τους κεντρικούς ρόλους κρατάνε ιδιαίτερα δημοφιλείς από πρόσφατες τηλεοπτικές επιτυχίες ηθοποιοί. Η αρχή γίνεται με την επιστροφή του Cezaris Grauzinis στο μεγάλο αργολικό θέατρο, ο οποίος σκηνοθετεί ίσως την πιο γνωστή στο ευρύ κοινό τραγωδία, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, που φέτος έχει την τιμητική της στο Φεστιβάλ, μέσω του κύκλου Antigonisms. Η Έλλη Τρίγγου και η Δανάη Μιχαλάκη, που υποδύονται τις αδελφές στις «Άγριες Μέλισσες», θα υποδυθούν και εδώ αντίστοιχα την Αντιγόνη και την Ισμήνη, με τον Βασίλη Μπισμπίκη να κρατά τον ρόλο του Κρέοντα.

Αντιγόνη του Σοφοκλή Facebook Twitter
Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Cezaris Grauzinis.

Τα φετινά Επιδαύρια θα κλείσουν με μια άλλη, ιδιαίτερα δημοφιλή τραγωδία, την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, με τον Θέμη Μουμουλίδη να σκηνοθετεί τη Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, πρωταγωνίστρια του τηλεοπτικού «Σασμού», στον ομώνυμο ρόλο. Την παράσταση αυτή ντύνει με πρωτότυπη μουσική ο Σταύρος Γασπαράτος, που εμπνέεται από τη μορφή της Ιφιγένειας.

Στο ενδιάμεσο θα δούμε και τη «χρωστούμενη» από πέρσι Ελένη του Ευριπίδη, την παράσταση του Βασίλη Παπαβασιλείου και του ΚΘΒΕ που ακυρώθηκε από το περσινό πρόγραμμα επειδή συνέπεσε με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η Ελένη είναι ένα έργο που σχεδόν καταχρηστικά ταξινομείται ως «τραγωδία», καθώς διακρίνεται για τα κωμικά στοιχεία του, και σε αυτό το ανέβασμα η Έμιλυ Κολιανδρή φαντάζει ιδανική στον ρόλο της παρεξηγημένης ηρωίδας.

Πέρσες του Αισχύλου Facebook Twitter
Η μεγάλη θεατρική μας ηθοποιός θα ηγηθεί ενός εξαιρετικού θιάσου στους Πέρσες του Αισχύλου υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Καραντζά. Φωτ.: Karol Jarek

Εθνικό Θέατρο
Μήδεια του Μποστ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Παίζουν (αλφαβητικά): Γιώργος Γλάστρας, Θανάσης Δήμου, Άνδρη Θεοδότου, Στέλιος Ιακωβίδης, Θανάσης Ισιδώρου, Σύρμω Κεκέ, Φανή Παναγιωτίδου, Γιώργος Σαββίδης, Σταύρος Σβήγκος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη
8/7-9/7, 21:00

Πέρσες του Αισχύλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Παίζουν Ρένη Πιττακή, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κλίνης, Αλεξία Καλτσίκη, Γιώργος Πούλιος, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Ηλίας Μουλάς, Μάνος Πετράκης, Τάσος Καραχάλιος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος κ.ά.
15/7-16/7, 21:00

Εθνικό Θέατρο
Αίας του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Αργύρης Ξάφης
Παίζουν (αλφαβητικά): Δημήτρης Ήμελλος, Δέσποινα Κούρτη, Τάσος Μικέλης, Γιάννης Νταλιάνης, Εύη Σαουλίδου, Στάθης Σταμουλακάτος, Χρίστος Στυλιανού, Νίκος Χατζόπουλος
29/7-30/7, 21:00

Αντιγόνη του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Cezaris Graužinis
Παίζουν: Έλλη Τρίγγου, Βασίλης Μπισμπίκης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Δανάη Μιχαλάκη, Χρήστος Σαπουντζής, Κώστας Κορωναίος, Στρατής Χατζησταματίου, Μαρίνα Αργυρίδου
5/8-6/8, 21:00

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Ελένη του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου
Παίζουν: Έμιλυ Κολιανδρή, Θέμης Πάνου, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Καύκας, Έφη Σταμούλη, Δημήτρης Κολοβός, Άγγελος Μπούρας, Δημήτρης Μορφακίδης, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης
12/8-13/8, 21:00

Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Παίζουν: Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Παντελής Δεντάκης, Ιωάννα Παππά, Άκης Σακελλαρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου
19/8-20/8, 21:00

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου στην Πειραιώς 260

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου στην Πειραιώς 260

Τρεις Ελληνίδες σκηνοθέτιδες και δυο σκηνοθέτες φωτογραφίζονται στους χώρους της Πειραιώς 260 και παρουσιάζουν τις ενδιαφέρουσες θεατρικές τους προτάσεις στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ