Αλλόκοτα και γοητευτικά: 5 σημαντικά έργα σύγχρονου ξένου χορού έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών

Αλλόκοτα και γοητευτικά: 5 σημαντικά έργα σύγχρονου ξένου χορού έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Πέντε σημαντικές -παγκοσμίως- ομάδες του σύγχρονου χορού παρουσιάζουν τη δουλειά τους στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Φωτογραφία από την παράσταση «La Plaza». Φωτο: Els De Nil
0

Αντισυμβατικός, προκλητικός, με την έρευνά του να προωθεί τον σύγχρονο χορό σε νέα μονοπάτια: δύο χρόνια μετά την πολυσυζητημένη νυχτερινή δράση του στην πλατεία Κοτζιά, που προκάλεσε αίσθηση ακόμα και στους λιγότερο μυημένους, ο Μπορίς Σαρμάτς, το τρομερό παιδί του αβανγκάρντ ευρωπαϊκού χορού, επιστρέφει στην Αθήνα.

Στο enfant τολμά να χρησιμοποιήσει αυτό που αποκαλύπτει το όνομα του ίδιου του έργου, μια ομάδα παιδιών από το Βερολίνο που ως εύθραυστο, εύπλαστο, αλλά μη ελέγξιμο υλικό μεταφέρεται και τοποθετείται από τους χορευτές με τρόπο ώστε να προκύπτει ένα τοπίο συνεχών μεταμορφώσεων.

Καθώς ο χορογράφος ερευνά πώς μπορεί να προκύψει σωματική κίνηση χωρίς τη χρήση μυϊκής ενέργειας, ένας τεράστιος γερανός μετακινεί τους ενήλικους χορευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους μετακινούν τα παιδιά.

Info: Boris Charmatz - enfant, Πειραιώς 260, Δ, 12-14/7, 21:00

Αλλόκοτα και γοητευτικά: 5 σημαντικά έργα σύγχρονου ξένου χορού έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Στο «enfant» ο Μπορίς Σαρμάτς τολμά να χρησιμοποιήσει μια ομάδα παιδιών από το Βερολίνο που ως εύθραυστο, εύπλαστο, αλλά μη ελέγξιμο υλικό μεταφέρεται και τοποθετείται από τους χορευτές με τρόπο ώστε να προκύπτει ένα τοπίο συνεχών μεταμορφώσεων. Φωτο¨Borris Brussey


Με τις μυστηριακές Βάκχες της ενθουσίασε το κοινό του περσινού Φεστιβάλ. Έναν χρόνο αργότερα και με τον Αργυρό Λέοντα Χορού της Μπιενάλε Βενετίας στις αποσκευές της, η Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας, η χορογράφος από το Πράσινο Ακρωτήρι που ζει στη Λισαβόνα και θεωρείται ένα από τα πιο συναρπαστικά νέα ταλέντα της γενιάς της, παρουσιάζει στην Αθήνα ένα παλιότερο έργο, το πρώτο της για μεγάλο σύνολο και μουσικούς, αλλά εξίσου σουρεαλιστικό, αλλόκοτο και έντονο.

Στο of ivory and flesh - statues also suffer, που περιγράφεται από την ίδια ως «χορός από μαρμαρωμένες φιγούρες», τα αγάλματα αποκτούν ζωή και αψηφούν την ακινησία.

Info: Marlene Monteiro Freitas - of ivory and flesh - statues also suffer, Πειραιώς 260, Η, 24-25/6, 21:00

Αλλόκοτα και γοητευτικά: 5 σημαντικά έργα σύγχρονου ξένου χορού έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Η Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας, η χορογράφος από το Πράσινο Ακρωτήρι παρουσιάζει αυτό που η ίδια περιγράφει ως «χορό από μαρμαρωμένες φιγούρες». Φωτο: Pierre Planchenault


Καθώς η έννοια του χωροχρόνου φαίνεται πως απασχολεί ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια εκπροσώπους διαφορετικών μορφών τέχνης, το καλλιτεχνικό ζευγάρι El Conde de Torrefiel, που αποτελούν η Tanya Beyeler από την Ελβετία και ο Pablo Gisbert από την Ισπανία, αποφασίζει να καταπιαστεί με αυτήν τη δύσκολη έννοια στο έβδομο κατά σειρά έργο τους, μετά το Guerilla που επίσης είχε παρουσιαστεί στην Αθήνα.

Η παράσταση La Plaza μόλις έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στις Βρυξέλλες κι έπειτα από στάσεις σε Φρανκφούρτη, Λισαβόνα, Βιέννη και Σεούλ θα προσγειωθεί στην Αθήνα.

Σε αυτήν οι καλλιτέχνες παρατηρούν τα φυσικά όρια που θέτει ο χώρος και τις φυσικές δυνάμεις που καθορίζουν τις ζωές μας, ενώ η σκηνή μετατρέπεται σε «αγορά» μέσω της οποίας διευρύνεται η αντίληψή μας για τον χωροχρόνο και για το μέλλον, που φαντάζει άγνωστο και απρόβλεπτο.

Info: El Conde de Torrefiel - La Plaza, Πειραιώς 260, Δ, 30/6-1/7, 21:00

 

Αλλόκοτα και γοητευτικά: 5 σημαντικά έργα σύγχρονου ξένου χορού έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Η παράσταση «La Plaza» μόλις έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στις Βρυξέλλες κι έπειτα από στάσεις σε Φρανκφούρτη, Λισαβόνα, Βιέννη και Σεούλ θα προσγειωθεί στην Αθήνα. Φωτο: Els De Nil


Ο τρόπος με τον οποίο συνδέει τον σύγχρονο χορό με το hip hop και το street dance ο Βραζιλιάνος Μπρούνo Μπελτράo θεωρείται μοναδικός και του έχει προσφέρει παγκόσμια αναγνώριση.

Οι περφόρμερ της ομάδας του Grupo de Rua προέρχονται από διαφορετικά είδη χορού του δρόμου και δεν αρκούνται σε απλή μεταφορά αυτών των ειδών στις σκηνές των σημαντικών θεάτρων όπου παρουσιάζουν τη δουλειά τους.

Με το έντονα πολιτικό Inoah θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τη στιβαρή σωματική γλώσσα τους. Μέσα σε μια σχεδόν άδεια σκηνή δέκα χορευτές χτίζουν μια σχέση ανάμεσα στον εσωτερικό και στον εξωτερικό κόσμο και πραγματεύονται τη συνδιαλλαγή, τη σύγκρουση, τη συνύπαρξη και τη συλλογικότητα.

Info: Bruno Beltrão - Grupo de Rua -Inoah,  Πειραιώς 260, Η, 13-15/6, 21:00

Αλλόκοτα και γοητευτικά: 5 σημαντικά έργα σύγχρονου ξένου χορού έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Με το έντονα πολιτικό «Inoah» η ομάδα του Grupo de Rua θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τη στιβαρή σωματική γλώσσα της.


Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Τάλως ήταν ένα γιγαντιαίο ανθρωπόμορφο μεταλλικό κατασκεύασμα, κάτι σαν τεράστιο ρομπότ, που είχε το καθήκον του φρουρού της Κρήτης (και κατ' επέκταση της Ευρώπης).

Ο Talos του Λευκορώσου Αρκάντι Ζαΐντες είναι μια διάλεξη-παράσταση, αποτέλεσμα διετούς έρευνας του καλλιτέχνη με χορογράφους, δραματουργούς, video artists και ειδικούς τεχνητής νοημοσύνης, που διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην κίνηση, τις νέες τεχνολογίες παρακολούθησης και το μέλλον των συνόρων.

Άλλο ένα έργο που με αφορμή την τέχνη του χορού αποτελεί ισχυρό πολιτικό σχόλιο, μια και προέκυψε από τη μελέτη του ομώνυμου προγράμματος ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους τα κλειστά σύνορα και οι μέθοδοι παρακολούθησης χειραγωγούν το ανθρώπινο σώμα και γεννούν μια νέα χορογραφία.

Info: Arkadi Zaides - Talos, 4-6/6, 21:00, Με ελληνικούς υπέρτιτλους

 

Αλλόκοτα και γοητευτικά: 5 σημαντικά έργα σύγχρονου ξένου χορού έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Ο «Talos» του Λευκορώσου Αρκάντι Ζαΐντες αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό σχόλιο.

 

 

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ