Τέσσερις επαναλήψεις που αξίζει να δεις στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών

Οι παραστάσεις που επιστρέφουν στο φεστιβάλ αυτό το καλοκαίρι

The LiFO team, 12.4.2018 | 15:38

Τέσσερις παραστάσεις που άφησαν το στίγμα τους το περσινό καλοκαίρι, επανέρχονται στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών. Η επανάληψη γίνεται κατ’ απαίτηση του κοινού, ώστε όσοι δεν πρόλαβαν να μπορέσουν να τις δουν, αλλά και όσοι θέλουν να μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν ξανα.

 

Ο Χώρος Δ της Πειραιώς φιλοξενεί λοιπόν φέτος ένα διώροφο κτίσμα, μέσα στο οποίο ο Άρης Σερβετάλης ερμηνεύει μοναδικά τον μπεκετικό λόγο, η αυλή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στην Πλάκα υποδέχεται τα μπαρόκ ρεμπέτικα της Χριστίνας Μαξούρη, το Ηρώδειο δονείται στους ρυθμούς των Περσών του Άρη Μπινιάρη ενώ ένας διαφορετικός απογευματινό περίπατος, όπως τον φαντάστηκε ο Θοδωρής Γκόνης, πραγματοποιείται στον Εθνικό Κήπο.

 

 

Οι παραστάσεις

Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου

Πειραιώς 260 -Χώρος Δ

1, 3, 4 και 5 Ιουνίου, στις 21:00

2 Ιουνίου, στις 20:00

 

Τέσσερις επαναλήψεις που αξίζει να δεις στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών
Ο Άρης Σερβετάλης στην παράσταση "Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου".

 

Το Φεστιβάλ Αθηνών επέλεξε φέτος να ανοίξει τις πύλες του και τις πύλες της Πειραιώς 260, με την παράσταση του Δημήτρη Κουρτάκη, που έκλεισε το περσινό φεστιβάλ αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ υπήρξε η αφορμή για να δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο σκηνικό σύμπαν, μέσα στο οποίο ξεχωρίζει για την ερμηνεία του ο Άρης Σερβετάλης.

 

Όλη η δράση της παράστασης εκτυλίσσεται μέσα σε μία εντυπωσιακή σκηνική κατασκευή, ένα τεράστιο διόροφο κτίσμα, που έχει στηθεί στο μέσον του χώρου Δ της Πειραιώς 260.

 

Ήρωας είναι ένας περφόρμερ, κλεισμένος όπως μαρτυρά και ο τίτλος στο εργαστήριό του. Κινείται μέσα στο επιβλητικό σκηνικό, ακολουθούμενος από την κάμερα που χειρίζεται ο video artist Jérémie Bernaert, γνωστός και από τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Julien Gosselin.

 

Οι θεατές, καθισμένοι εκατέροθεν της σκηνής, παρακολουθούν τη δράση που προβάλλεται στους τοίχους του οικοδομήματος.

 

Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Σκηνικά: Δημήτρης Κουρτάκης

Βίντεο: Jérémie Bernaert

Ερμηνεία: Άρης Σερβετάλης

 

 

Εθνικός Κήπος

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 8 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου, στις 19:00 (οι ημερομηνίες ενδέχεται να αλλάξουν)

Σημείο συνάντησης - έναρξη διαδρομής: Κεντρική είσοδος Εθνικού Κήπου (Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 1) -  Ηλιακό Ρολόι

 

Τέσσερις επαναλήψεις που αξίζει να δεις στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης &Ελένη Κοκκίδου. Φωτο: Κική Παπαδοπούλου

 

Πόσα μπορεί να κρύβει ένας περίπατος στον γνωστό μας Εθνικό Κήπο; Ο Θοδωρής Γκόνης εμπνεύστηκε από την ιστορία του Εθνικού Κήπου και της βασίλισσας Αμαλίας και «είδε» τον Εθνικό Κήπο μέσα από ένα ποιητικό και περιπατητικό πρίσμα.

 

Η παράσταση Εθνικός Κήπος, που και φέτος εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας «Άνοιγμα στην πόλη-Αθήνα», κέρδισε τις καρδιές των Αθηναίων, που συνέρρευσαν πέρσι στη δράση, δημιουργώντας μεγάλες λίστες αναμονής.

 

Μια ποιητική διαδρομή με υλικό κείμενα και ντοκουμέντα γύρω από τις μαρμάρινες μορφές των ποιητών και των πολιτικών που ανακαλύπτει ο περιηγητής στον Εθνικό Κήπο, αλλά και των γεωπόνων και των μηχανικών που τον διαμόρφωσαν, με φόντο τη γοητευτική ιστορία της εικοσάχρονης βασίλισσας που τον ονειρεύτηκε και μας τον χάρισε.

 

Ξεναγοί σε αυτόν τον ξεχωριστό απογευματινό περίπατο ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, η Ελένη Κοκκίδου και άλλοι ηθοποιοί και μουσικοί.

 

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Ηθοποιοί: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Ελένη Κοκκίδου, Κατερίνα Πατσιάνη, Έλενα Μεγγρέλη

Μουσικοί: Μιχάλης Καλογεράκης, Παντελής Καλογεράκης

 

 

20 + 1 λαϊκά μεταπολεμικά τραγούδια με μπαρόκ σύνολο

Αυλή Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης

12-16 Ιουνίου, 21:00

 

Τέσσερις επαναλήψεις που αξίζει να δεις στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών
Χριστίνας Μαξούρη Φωτο: Κική Παπαδοπούλου

 

Η παράσταση της Χριστίνας Μαξούρη παρουσιάστηκε πέρσι στον υποβλητικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου. Η ηθοποιός, γνωστή τις ξεχωριστές φωνητικές ικανότητες, δημιούργησε μία μοναδική ατμόσφαιρα, προσεγγίζοντας το ρεμπέτικο τραγούδι μέσα από τους ήχους της βιόλα ντα γκάμπα, της βιολόνε και των βιολιών.

 

Μία μουσική παράσταση που ενώνει την αρχοντιά του ρεμπέτικου της Μεταπολεμικής περιόδου με τον συναισθηματισμό της μπαρόκ μουσικής του 17ου αιώνα. Μαζί τους εμφανίζεται και η Λένα Κιτσοπούλου, ερμηνεύοντας κι αυτή με τον μοναδικό της τρόπο κάποια από τα 20+1 τραγούδια που αποτελούν το πρόγραμμα.

 

Φέτος, η παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό μεταφέρεται στην ατμοσφαιρική αυλή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στην Πλάκα, κάτω από την Ακρόπολη.

 

Σύλληψη - Επιλογή τραγουδιών - Ερμηνεία: Χριστίνα Μαξούρη

Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Καλαβριανός

Μουσικοί: Χαράλαμπος Καρασαββίδης (μπαρόκ βιολί), Αγγελική Κασδά (μπαρόκ βιολί), Ιάσων Ιωάννου (βιόλα ντα γκάμπα), Σοφία Ευκλείδου (μπαρόκ τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε)

Φιλική συμμετοχή: Λένα Κιτσοπούλου

 

 

Πέρσες του Αισχύλου

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

1 Ιουλίου, στις 21:00

 

Τέσσερις επαναλήψεις που αξίζει να δεις στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών
Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στους "Πέρσες" του Άρη Μπινιάρη.

 

Με έμφαση στη μουσικότητα και δίνοντας σημαντικό προβάδισμα στον χορό, οι Πέρσες του Άρη Μπινιάρη είναι ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός. Μια ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης, στην οποία ξεχώρισαν για τις εξαιρετικές τους ερμηνείες οι ηθοποιοί της παράστασης.

 

Σκηνοθεσία - Mουσική δραματουργία: Άρης Μπινιάρης

Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Άτοσσα), Χάρης Χαραλάμπους (Αγγελιαφόρος), Νίκος Ψαρράς (Δαρείος), Αντώνης Μυριαγκός (Ξέρξης)

Οδηγός Θεάτρου