Το όνομα

To όνομα γλαδιόλα (gladiolus) προέρχεται από τη λατινική λέξη gladius, που σημαίνει σπαθί (ξίφος), εξαιτίας του σχήματος των φύλλων της.

 

 

 

Η γλαδιόλα και οι μονομάχοι

 

Ο Λινναίος, δανειζόμενος ίσως από τα γραπτά του Πλίνιου σχετικά με φυτά που έχουν φύλλα σε σχήμα ξίφους, το ονόμασε gladiolus (γλαδιόλα) αναφερόμενος στο σχήμα των στενών φύλλων. Η λέξη αυτή είναι επίσης η ρίζα της λέξεως  gladiator (μονομάχος στα ρωμαϊκά αμφιθέατρα), αυτός που έφερε ξίφος (στο Κολοσσαίο της Ρώμης) και που "ζούσε ή πέθαινε από ξίφος".

 

 

Πιθανόν, εξαιτίας του ονόματός της, η γλαδιόλα συμβολίζει το σθένος του χαρακτήρα και την παλικαριά στη γλώσσα των λουλουδιών. Το άνθος της γλαδιόλας συμβολίζει την ανάμνηση. Επίσης εκφράζει το πάθος, λέγοντας στον παραλήπτη ότι αυτός ή αυτή "διαπερνά την καρδιά". Το άνθος της γλαδιόλας είναι το γενέθλιο άνθος του Αυγούστου.

 

Θόδωρος Βενάρδος- Ο ληστής με τις γλαδιόλες

 

 

«Μπαίνει σε μία τράπεζα στα Σεπόλια κρατώντας μία μεγάλη ανθοδέσμη με γλαδιόλες. Πηγαίνει στο ταμείο όμως η υπάλληλος παρατηρεί μέσα στην ανθοδέσμη να υπάρχει μία καραμπίνα. Του δίνει 555.000 δραχμές και αυτός φεύγει ξανά σαν κύριος! Οι εφημερίδες οργιάζουν, και στην συνείδηση του κόσμου περνιέται μία ρομαντική, καθόλου βίαιη φιγούρα που κλέβει τράπεζες. Ο κόσμος τον αντιμετωπίζει πλέον ως λαϊκό ήρωα που με τις πράξεις του θέλει να περάσει μηνύματα κατά της χούντας». Απόσπασμα από αφιέρωμα για τον Θόδωρο Βενάρδο που έμεινε γνωστός ως «Ο ληστής με τις γλαδιόλες»

 

 

Επιχείρησε να αυτοκτονήσει στις 28 Αυγούστου 1974 καταπίνοντας πρόκες και άλλα αιχμηρά αντικείμενα στο κελί της φυλακής όπου βρισκόταν. Θα το καταφέρει στις 10 Ιουλίου του 1984 όπου θα βρεθεί κρεμασμένος στο κελί του.

Μένει στην συνείδηση του κόσμου ως ένας ρομαντικός και ευγενικός νέος, που ήθελε να περάσει με τις πράξεις του μηνύματα κατά της χούντας. Έζησε μια περιπετειώδη γεμάτη ταξίδια ζωή. Οι Smiths θα σχηματιστούν στο Μάντσεστερ το 1982. Σε ένα παράλληλο σύμπαν ίσως να ήταν η αγαπημένη του μπάντα…

 

Δυο tattoos απο Fans του Morrissey με γλαδιόλες:

 

 

 

 

Το βίντεο του  «This Charming Man» και το λουλούδι συνδέονται άμεσα: