Τα μουσεία λένε «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας μέσα από ένα έργο τέχνης

Τα μουσεία λένε «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας μέσα από ένα έργο τέχνης Facebook Twitter
Φωτογραφία της Βούλας Παπαϊωάννου. Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, Αθήνα 1945. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη .
0

Μεγάλα αλλά και μικρότερα μουσεία απ όλο τον κόσμο εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους εργαζομένους της πρώτης γραμμής που δουλεύουν με αυταπάρνηση για να σώσουν ζωές αναρτώντας στα social media έργα που παραπέμπουν στο ιατρικό λειτούργημα.

Η εκστρατεία -με το hashtag #MuseumsThankHeroes– οργανώθηκε από τις Mara Kurlandsky και Adrienne Poon του National Museum of Women in the Arts της Ουάσινγκτον. Την 1η Απριλίου, το μουσείο ανέβασε στο Twitter τη φωτογραφία «Nurses Working, Novartis – China» την οποία τράβηξε το 2012 η Mary Ellen Mark. Τη συνόδευσε με τη λεζάντα «Ευχαριστώ» σε όλους τους επαγγελματίες ιατρο-νοσηλευτές και το προσωπικό της πρώτης γραμμής που δουλεύουν 24 ώρες επτά μέρες την εβδομάδα για να μας έχουν υγιείς και ασφαλείς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Έπειτα ακολούθησε το Μουσείο Whitney με τον πίνακα «Study of a Nurse and Child Walking in the Park» του Edward Hopper, προσθέτοντας: «Σήμερα συμμετέχουμε στην κοινότητα των μουσείων για να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τους φροντιστές, τους νοσηλευτές συντήρησης νοσοκομείων και όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης του COVID-19». 

 

Το μουσείο High Museum of Art της Ατλάντα συμμετείχε στην εκστρατεία με την φωτογραφία της Doris Derby του 1968 "Νοσοκόμος και γιατρός, Κλινική Υγείας στο Δέλτα του Μισισιπή". Η Derby, που ζει στην Ατλάντα, είναι εκπαιδευτικός, ανθρωπολόγος και φωτορεπόρτερ.

Παράλληλα ορισμένα μουσεία έκαναν τα δικά τους φωτογραφικά αφιερώματα σε νοσηλευτές και γιατρούς ενώ άλλα ιδρύματα τίμησαν τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης με εκθέματα ιατρικού εξοπλισμού και στολών. Για παράδειγμα, το Καναδικό Ιστορικό Μουσείο μοιράστηκε μια εικόνα με μια λεπτομέρεια από την καρφίτσα που είχαν τα καπέλα των νοσοκόμων από την Καναδικό αρχείο για την ιστορία της νοσηλευτικής. Το First Corps of Cadets Museum της Βοστώνης παρουσίασε την εικόνα ενός χειρουργικού κιτ του 19ου αιώνα και το Museum at FIT, ένα μουσείο μόδας στη Νέα Υόρκη, μοιράστηκε την εικόνα της στολής των νοσοκόμων από την ίδια περίοδο.

Το Μουσείο Guggenheim μοιράστηκε ένα πιο αφηρημένο έργο, το «Πορτρέτο ενός στρατιωτικού γιατρού» του Albert Gleizes (1914-15) ενώ η γκαλερί Albright-Knox δημοσίευσε το μονόχρωμο ζωγραφικό πίνακα του Georges Seurat «La nourrice» (1884-85) ( «Η Νοσοκόμα»).

Από τα ελληνικά μουσεία και ιδρύματα μέχρι στιγμής στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα "Β. Παπαντωνίου" με την φωτογραφία εθελόντριας νοσοκόμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της περιόδου των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. «Τους ανθρώπους που δουλεύουν νυχθημερόν για να σώσουν ζωές και να μας κρατήσουν ασφαλείς. Σας ευχαριστούμε για τη σπουδαία σας προσφορά!» όπως σημειώθηκε και στην λεζάντα της ανάρτησης.

View this post on Instagram

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα “Β. Παπαντωνίου” συμμετέχει στην πρωτοβουλία των μουσείων της Αμερικής, στέλνοντας ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Τους ανθρώπους που δουλεύουν νυχθημερόν για να σώσουν ζωές και να μας κρατήσουν ασφαλείς. Σας ευχαριστούμε για τη σπουδαία σας προσφορά! Με την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε ότι συνεχίζουμε να “μένουμε σπίτι” και οι χώροι του Ιδρύματος λειτουργούν μόνο με προσωπικό ασφαλείας! ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ, ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ”! Φωτογραφία εθελόντριας νοσοκόμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της περιόδου των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) Today we join museums around the world sending heartfelt gratitude to the doctors, nurses and all healthcare workers on the front lines of the crisis. On behalf of all of us at the Peloponnesian Folklore Foundation thank you for your great service to the community! Photo of a nurse of the Hellenic Red Cross, Balkan Wars (1912-1913) #ΠελοποννησιακόΛαογραφικόΙδρυμα, #ΠΛΙ, #Μένουμεσπίτι, #PeloponnesianFolkloreFoundation, #PFF, #MuseumsThankHealthHeroes

A post shared by Kanari 4 (@kanari4pli) on

Όμως και το Μουσείο Μπενάκη είπε το δικό του «ευχαριστώ» αναρτώντας μια φωτογραφία της Βούλας Παπαϊωάννου στην οποία εικονίζεται μια νοσοκόμα στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο στη Αθήνα του 1945 από το φωτογραφικό αρχείο του μουσείου. «Σήμερα συμμετέχουμε και εμείς στο #MuseumsThankHealthHeroes, μία πρωτοβουλία των μουσείων της Αμερικής, για να πούμε ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που εργάζονται ακούραστα για να σώσουν ζωές και να εξασφαλίσουν τη δική μας ασφάλεια. Από όλους εμάς στο Μουσείο Μπενάκη σας ευχαριστούμε για τη σπουδαία σας προσφορά και #μένουμεσπιτι!» σημειώνεται στην λεζάντα.

View this post on Instagram

#MuseumFromHome (Following in English) Σήμερα συμμετέχουμε και εμείς στο #MuseumsThankHealthHeroes, μία πρωτοβουλία των μουσείων της Αμερικής, για να πούμε ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που εργάζονται ακούραστα για να σώσουν ζωές και να εξασφαλίσουν τη δική μας ασφάλεια. Από όλους εμάς στο Μουσείο Μπενάκη σας ευχαριστούμε για τη σπουδαία σας προσφορά και #μένουμεσπιτι! . . ?Φωτογραφία της Βούλας Παπαϊωάννου. Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, Αθήνα 1945. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη . . ?H ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ, ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"! -------------- Taking a moment today to join museums everywhere in thanking all the healthcare workers and frontline staff who are working tirelessly to save lives and keep us all safe. On behalf of all of us at the Benaki Museum, thank you for your great service to the community! #MuseumsThankHealthHeroes . . . ?Photograph by Voula Papaioannou, Sismanoglio General Hospital, Athens 1945. #BenakiMuseum #PhotoArchive. . . #covid #stayhome #stayhealthy #stayathome #healthcareworkers #thankyou @lifomag @athculturenet @athenscitymuseum @cycladic_museum @nationalgalleryathens @byzantineandchristianmuseum @theacropolismuseum @nationalarchaeologicalmuseum @emstathens @momus_museums @begoulandrisfoundation @theocharakis_foundation @nhmuseum_of_athens @athensvoice @culturenowgr @elculture @ta_nea_tis_polis @theartnewspaper @artnewsgr @forfree.gr @gmitropoulos @kanesti @m.adamopulu @falida

A post shared by Benaki Museum (@thebenakimuseum) on

Ο κατάλογος συνεχίζεται με περισσότερα μουσεία από όλο τον κόσμο που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες της ημέρας.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δύο παναθηναϊκοί αμφορείς στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Το Μεγάλο Ελληνικό Μουσείο / Δύο παναθηναϊκοί αμφορείς στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, δρ. Ανθή Μπάτζιου, και η αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Ευαγγελία Σταμέλου, μας αφηγούνται την ιστορία δύο πολύτιμων εκθεμάτων του μουσείου.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πρόδρομος Τσιαβός: «Στην παρουσία μας στον δημόσιο χώρο ο στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση αλλά να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Plāsmata 3 / Πρόδρομος Τσιαβός: «Στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση, αλλά να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Ο επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση μιλά με υπόκρουση τα ασταμάτητα τιτιβίσματα των πουλιών που έρχονται από τα σκιερά δέντρα του Πεδίου του Άρεως.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα σε μια συνάντηση με τη σύγχρονη τέχνη σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά

Εικαστικά / Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα «συνομιλούν» με τη σύγχρονη τέχνη

Οι τρεις Έλληνες πρωτοπόροι καλλιτέχνες που στιγμάτισαν την ελληνική δημιουργία, σε μια απρόσμενη διαγενεακή συνάντηση με τη Sagg Napoli και τον Mungo Thomson, σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PLASMATA 3 TOPIC

Plāsmata 3 / Plāsmata 3: «Ο πιο σύντομος δρόμος είναι πάντα ο λιγότερο ενδιαφέρων»

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, επιμελείται μαζί με την ομάδα της Στέγης μια έντυπη «ξενάγηση» στην έκθεση «Plāsmata 3: We’ve met before, haven’t we?», που παρουσιάζεται στο Πεδίον του Άρεως.
THE LIFO TEAM
O Jean Tinguely σατίριζε την εξάρτησή μας από την τεχνολογία πολύ πριν το AI

Εικαστικά / O Jean Tinguely σατίριζε την εξάρτησή μας από την τεχνολογία πολύ πριν το AI

Τα παράξενα μηχανικά γλυπτά του πρωτοποριακού καλλιτέχνη –του οποίου φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη γέννησή του με εκθέσεις σε όλο τον κόσμο– αποτελούν ένα σαρδόνιο σχόλιο και για τη σύγχρονη κοινωνία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
2ο κομμάτι Αφροδίτη

Onassis Stegi / Ξενάγηση στα Plāsmata: Κεφάλαιο 2

«Μας αρέσει η παρέκκλιση και η απόκλιση. Στη ζωή, γενικά. Στους ανθρώπους. Και στην τέχνη. Και εδώ. Από τον Ροδώνα στη Γαρδένια, από τις Αριές στο θέατρο Αλίκη. Οι σπείρες έχουν φτιαχτεί για να τις περπατήσεις και τα παρτέρια για να σταθείς».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ
Αφροδίτη 5.

Onassis Stegi / Ξενάγηση στα Plāsmata: Κεφάλαιο 5

«Και έχεις τόσα να πεις με τα έργα που θα συναντήσεις. Σαν τα ταξίδια. Τα αληθινά ταξίδια, όχι αυτά που κάνεις για δουλειά. Τα άλλα. Εκείνα που κάνεις με παρέα και πιάνετε κουβέντα με αγνώστους χωρίς βιασύνη. Εκείνα που παίρνεις τον χρόνο σου για να χορτάσεις τις λεπτομέρειες».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ
«Για μια γυναίκα, το να κοιτάζει είναι από μόνο του μια πολιτική πράξη»

Εικαστικά / «Για μια γυναίκα, το να κοιτάζει είναι από μόνο του μια πολιτική πράξη»

Αμφισβητώντας τις παραδοσιακές απεικονίσεις του ερωτισμού, η Ελένη Μπαγάκη, η Σοφία Μιτσώλα και η Janice Nowinski προσφέρουν τρεις διαφορετικές οπτικές για το τι σημαίνει να βλέπεις –και να σε βλέπουν– με τους δικούς σου όρους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αρτεμίσια και το πρωτο-φεμινιστικό κεντρί της

Εικαστικά / Η Αρτεμίσια Τζεντιλέσκι ήταν πολύ περισσότερο από μια εκδικήτρια ηρωίδα της ζωγραφικής

Μια νέα έκθεση στο Παρίσι επιχειρεί να αναδείξει το έργο της γενναίας καλλιτέχνιδας της μπαρόκ ζωγραφικής του 17ου αιώνα, με την πρώιμη φεμινιστική προσέγγιση, μέσα από μια φρέσκια οπτική, φωτίζοντας πτυχές πέρα από τη μυθολογία της προσωπικής της τραγωδίας και παρουσιάζοντας έργα της για πρώτη φορά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Εικαστικά / Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Η έκθεση «Διαδρομές στην τέχνη. Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων ξεδιπλώνει 150 χρόνια εικαστικής δημιουργίας μέσα από 99 έργα εμβληματικών και σύγχρονων δημιουργών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ