Τα μουσεία λένε «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας μέσα από ένα έργο τέχνης

Τα μουσεία λένε «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας μέσα από ένα έργο τέχνης Facebook Twitter
Φωτογραφία της Βούλας Παπαϊωάννου. Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, Αθήνα 1945. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη .
0

Μεγάλα αλλά και μικρότερα μουσεία απ όλο τον κόσμο εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους εργαζομένους της πρώτης γραμμής που δουλεύουν με αυταπάρνηση για να σώσουν ζωές αναρτώντας στα social media έργα που παραπέμπουν στο ιατρικό λειτούργημα.

Η εκστρατεία -με το hashtag #MuseumsThankHeroes– οργανώθηκε από τις Mara Kurlandsky και Adrienne Poon του National Museum of Women in the Arts της Ουάσινγκτον. Την 1η Απριλίου, το μουσείο ανέβασε στο Twitter τη φωτογραφία «Nurses Working, Novartis – China» την οποία τράβηξε το 2012 η Mary Ellen Mark. Τη συνόδευσε με τη λεζάντα «Ευχαριστώ» σε όλους τους επαγγελματίες ιατρο-νοσηλευτές και το προσωπικό της πρώτης γραμμής που δουλεύουν 24 ώρες επτά μέρες την εβδομάδα για να μας έχουν υγιείς και ασφαλείς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Έπειτα ακολούθησε το Μουσείο Whitney με τον πίνακα «Study of a Nurse and Child Walking in the Park» του Edward Hopper, προσθέτοντας: «Σήμερα συμμετέχουμε στην κοινότητα των μουσείων για να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τους φροντιστές, τους νοσηλευτές συντήρησης νοσοκομείων και όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης του COVID-19». 

 

Το μουσείο High Museum of Art της Ατλάντα συμμετείχε στην εκστρατεία με την φωτογραφία της Doris Derby του 1968 "Νοσοκόμος και γιατρός, Κλινική Υγείας στο Δέλτα του Μισισιπή". Η Derby, που ζει στην Ατλάντα, είναι εκπαιδευτικός, ανθρωπολόγος και φωτορεπόρτερ.

Παράλληλα ορισμένα μουσεία έκαναν τα δικά τους φωτογραφικά αφιερώματα σε νοσηλευτές και γιατρούς ενώ άλλα ιδρύματα τίμησαν τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης με εκθέματα ιατρικού εξοπλισμού και στολών. Για παράδειγμα, το Καναδικό Ιστορικό Μουσείο μοιράστηκε μια εικόνα με μια λεπτομέρεια από την καρφίτσα που είχαν τα καπέλα των νοσοκόμων από την Καναδικό αρχείο για την ιστορία της νοσηλευτικής. Το First Corps of Cadets Museum της Βοστώνης παρουσίασε την εικόνα ενός χειρουργικού κιτ του 19ου αιώνα και το Museum at FIT, ένα μουσείο μόδας στη Νέα Υόρκη, μοιράστηκε την εικόνα της στολής των νοσοκόμων από την ίδια περίοδο.

Το Μουσείο Guggenheim μοιράστηκε ένα πιο αφηρημένο έργο, το «Πορτρέτο ενός στρατιωτικού γιατρού» του Albert Gleizes (1914-15) ενώ η γκαλερί Albright-Knox δημοσίευσε το μονόχρωμο ζωγραφικό πίνακα του Georges Seurat «La nourrice» (1884-85) ( «Η Νοσοκόμα»).

Από τα ελληνικά μουσεία και ιδρύματα μέχρι στιγμής στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα "Β. Παπαντωνίου" με την φωτογραφία εθελόντριας νοσοκόμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της περιόδου των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. «Τους ανθρώπους που δουλεύουν νυχθημερόν για να σώσουν ζωές και να μας κρατήσουν ασφαλείς. Σας ευχαριστούμε για τη σπουδαία σας προσφορά!» όπως σημειώθηκε και στην λεζάντα της ανάρτησης.

View this post on Instagram

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα “Β. Παπαντωνίου” συμμετέχει στην πρωτοβουλία των μουσείων της Αμερικής, στέλνοντας ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Τους ανθρώπους που δουλεύουν νυχθημερόν για να σώσουν ζωές και να μας κρατήσουν ασφαλείς. Σας ευχαριστούμε για τη σπουδαία σας προσφορά! Με την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε ότι συνεχίζουμε να “μένουμε σπίτι” και οι χώροι του Ιδρύματος λειτουργούν μόνο με προσωπικό ασφαλείας! ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ, ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ”! Φωτογραφία εθελόντριας νοσοκόμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της περιόδου των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) Today we join museums around the world sending heartfelt gratitude to the doctors, nurses and all healthcare workers on the front lines of the crisis. On behalf of all of us at the Peloponnesian Folklore Foundation thank you for your great service to the community! Photo of a nurse of the Hellenic Red Cross, Balkan Wars (1912-1913) #ΠελοποννησιακόΛαογραφικόΙδρυμα, #ΠΛΙ, #Μένουμεσπίτι, #PeloponnesianFolkloreFoundation, #PFF, #MuseumsThankHealthHeroes

A post shared by Kanari 4 (@kanari4pli) on

Όμως και το Μουσείο Μπενάκη είπε το δικό του «ευχαριστώ» αναρτώντας μια φωτογραφία της Βούλας Παπαϊωάννου στην οποία εικονίζεται μια νοσοκόμα στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο στη Αθήνα του 1945 από το φωτογραφικό αρχείο του μουσείου. «Σήμερα συμμετέχουμε και εμείς στο #MuseumsThankHealthHeroes, μία πρωτοβουλία των μουσείων της Αμερικής, για να πούμε ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που εργάζονται ακούραστα για να σώσουν ζωές και να εξασφαλίσουν τη δική μας ασφάλεια. Από όλους εμάς στο Μουσείο Μπενάκη σας ευχαριστούμε για τη σπουδαία σας προσφορά και #μένουμεσπιτι!» σημειώνεται στην λεζάντα.

View this post on Instagram

#MuseumFromHome (Following in English) Σήμερα συμμετέχουμε και εμείς στο #MuseumsThankHealthHeroes, μία πρωτοβουλία των μουσείων της Αμερικής, για να πούμε ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που εργάζονται ακούραστα για να σώσουν ζωές και να εξασφαλίσουν τη δική μας ασφάλεια. Από όλους εμάς στο Μουσείο Μπενάκη σας ευχαριστούμε για τη σπουδαία σας προσφορά και #μένουμεσπιτι! . . ?Φωτογραφία της Βούλας Παπαϊωάννου. Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, Αθήνα 1945. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη . . ?H ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ, ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"! -------------- Taking a moment today to join museums everywhere in thanking all the healthcare workers and frontline staff who are working tirelessly to save lives and keep us all safe. On behalf of all of us at the Benaki Museum, thank you for your great service to the community! #MuseumsThankHealthHeroes . . . ?Photograph by Voula Papaioannou, Sismanoglio General Hospital, Athens 1945. #BenakiMuseum #PhotoArchive. . . #covid #stayhome #stayhealthy #stayathome #healthcareworkers #thankyou @lifomag @athculturenet @athenscitymuseum @cycladic_museum @nationalgalleryathens @byzantineandchristianmuseum @theacropolismuseum @nationalarchaeologicalmuseum @emstathens @momus_museums @begoulandrisfoundation @theocharakis_foundation @nhmuseum_of_athens @athensvoice @culturenowgr @elculture @ta_nea_tis_polis @theartnewspaper @artnewsgr @forfree.gr @gmitropoulos @kanesti @m.adamopulu @falida

A post shared by Benaki Museum (@thebenakimuseum) on

Ο κατάλογος συνεχίζεται με περισσότερα μουσεία από όλο τον κόσμο που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες της ημέρας.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δύο παναθηναϊκοί αμφορείς στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Το Μεγάλο Ελληνικό Μουσείο / Δύο παναθηναϊκοί αμφορείς στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, δρ. Ανθή Μπάτζιου, και η αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Ευαγγελία Σταμέλου, μας αφηγούνται την ιστορία δύο πολύτιμων εκθεμάτων του μουσείου.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT