Άγγελος - Γονείς, σας προειδοποιούμε! Θα υπάρχει τέχνη σε αυτό το μάθημα τέχνης!
τεχνη
Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
τεχνη
τεχνη
τεχνη
τεχνη
τεχνη
τεχνη
τεχνη
Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
Γονείς, σας προειδοποιούμε! Θα υπάρχει τέχνη σε αυτό το μάθημα τέχνης!
Claude Monet, Water Lillies, 1917-1919
τεχνη
Γονείς, σας προειδοποιούμε! Θα υπάρχει τέχνη σε αυτό το μάθημα τέχνης!
Piet Mondrian, “Composition With Red, Blue, and Yellow”. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
τεχνη
τεχνη
τεχνη
Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
τεχνη
τεχνη
τεχνη
Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
τεχνη
Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
τεχνη
τεχνη
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Προσοχή! Προσοχή! Ο Δαβίδ είναι γυμνός!

Γονείς μαθητών καλλιτεχνικού σχολείου στη Φλόριντα διαμαρτυρήθηκαν διότι καθηγήτρια έδειξε στα παιδιά τους το γυμνό άγαλμα του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου.

Ο διευθυντής του σχολείου αναγκάστηκε να παραιτηθεί αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κηδεμόνων του σχολείου,  οι καθηγητές θα όφειλαν πριν δείξουν το γυμνό άγαλμα στα παιδιά, να έχουν στείλει στους κηδεμόνες τους μια επιστολή που να τους προειδοποιούσε για το γεγονός.  Τι θα μπορούσε άραγε να γράφει αυτή η επιστολή; Ιδού μερικά σενάρια:

Αγαπητοί γονείς,

 

Ήθελα απλώς να σας ενημερώσω ότι στο μάθημα των καλλιτεχνικών θα δείξουμε στους μαθητές κάποια έργα τέχνης. Είστε σύμφωνοι; Θεωρητικά συμφωνήσατε πως τα παιδιά σας θα λάβουν κλασική εκπαίδευση - τουλάχιστον, αυτή η λέξη υπάρχει στο όνομα του σχολείου μας! - ας ελπίσουμε λοιπόν ότι συμφωνείτε ακόμη!

 

Εδώ είναι λοιπόν ορισμένα έργα μεγάλης τέχνης που ενδέχεται να δείξουμε στα παιδιά σας. Παραθέτουμε και τους λόγους για τους οποίους μπορεί να έχετε αντιρρήσεις. Σε τέτοια περίπτωση, παρακαλούμε να μάς ενημερώσετε!

 

Ζωγραφική των σπηλαίων

Απεικονίζει βία, και οι ούροι (σ.σ. εξαφανισμένο είδος βοοειδών) δεν είναι σεμνά καλυμμένοι!

 

Αφροδίτη του Willendorf

Αυτό το γλυπτό από τερακότα ηλικίας 25.000 και πλέον ετών, που απεικονίζει μια γυναικεία μορφή, δεν φοράει σουτιέν. Παρακαλώ ενημερώστε μας αν είστε σύμφωνοι να δούν το στήθος της τα παιδιά σας.

 

Σφίγγα

Αυτό το έργο έχει δύο μειονεκτήματα. Είναι ένα υβρίδιο ανθρώπου-ζώου και δεν φοράει παντελόνι. Παρακαλώ ενημερώστε αν αυτό είναι κάτι που επιτρέπεται να δείξουμε στους μαθητές.

 

Αφροδίτη της Μήλου

Αυτό περνάει; Μήπως τα παιδιά σας τρομάξουν επειδή τα χέρια της είναι κομμένα;

 

Φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης

Χωρίς χέρια επίσης αλλά και αποκεφαλισμένη. Τουλάχιστον δεν θα δουν την ενδεχομένως φιλήδονη έκφραση του προσώπου της.

 

Προτομή της Νεφερτίτης

Μην ανησυχείτε! Ευτυχώς, η απεικόνισή της σταματά στο λαιμό.

 

Μόνα Λίζα

Καταλαβαίνουμε ότι οποιαδήποτε απεικόνιση μιας γυναίκας που χαμογελάει μπορεί να είναι ενοχλητική- έχει γίνει πολλή δουλειά σε αυτό τον κόσμο για να ανασχεθεί η ευτυχία των γυναικών. Αλλά εδώ έχουμε και άλλα προβλήματα: Η κυρία υπάρχει περίπτωση να χαμογελάει πονηρά! Ή ακόμη χειρότερα, να χαμογελάει σε έναν άνδρα! Τι λέτε; Το αφήνουμε ή τα παιδιά θα εξωθηθούν σε αμαρτωλούς συνειρμούς;

 

H οροφή της Καπέλα Σιξτίνα

Ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν μάλλον πολύ καλός στο να σχεδιάζει τη μυώδη ανδρική μορφή. Η οροφή αυτή ήταν παραγγελία ενός Πάπα. Και βασικά, η δουλειά του Πάπα είναι να πιστεύει στο θεό και τις αρετές εν γένει! Αλλά οι περισσότερες μορφές, όπως βλέπετε, κυκλοφορούν χωρίς εσώρουχα. Είναι επιτρεπτό να δουν αυτους τους γυμνούς άνδρες οι κόρες σας; Εσείς θα μάς πείτε!

 

Μονέ

Υποθέτουμε ότι όλο το κίνημα των ιμπρεσιονιστών εγκρίνεται, επειδή όλες οι εικόνες είναι πολύ θολές, αλλά σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν πιστεύετε πως κάνουμε λάθος!

 

Georges Seurat, «Κυριακάτικο απόγευμα στο νησί La Grande Jatte»

Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό μπορεί να είναι προβληματικό, καθώς απεικονίζει ανθρώπους που περνούν ένα κυριακάτικο απόγευμα εκτός εκκλησίας, αλλά αν ζουμάρετε αρκετά κοντά, στην πραγματικότητα δεν είναι άνθρωποι, αλλά ένα μάτσο από κουκκίδες!

 

Piet Mondrian, «Σύνθεση με κόκκινο, μπλε και κίτρινο»

Ξέρουμε, ξέρουμε: Που πήγε το παλιό καλό Κόκκινο, Λευκό και Μπλε που σχημάτιζε μορφές και ποτάμια; Τι προσπαθεί να μας πει αυτός ο Piet; Αν αυτό αποτελεί πρόβλημα, μπορούμε αντ' αυτού να δείξουμε στους μαθητές την εικόνα μιας σημαίας.

 

Ευγένιος Ντελακρουά, «Η Ελευθερία που οδηγεί το λαό»

Εδώ το πλήγμα είναι διπλό― υπάρχει φάτσα φόρα ένα γυμνό στήθος και μια εντελώς αβανταδόρικη απεικόνιση της Ελευθερίας. Υποθέτουμε ότι αυτό το έργο απορρίπτεται.

 

Jacques-Louis David, «Ο θάνατος του Marat»

Υπέρ: δείχνει έναν επαναστάτη που τιμωρήθηκε δίκαια επειδή τόλμησε να αμφισβητήσει τη σοφία του κράτους! Κατά: Δεν φοράει παντελόνι.

 

Πικάσο

Τα έργα του δεν θυμίζουν καθόλου ανθρώπινο σώμα, αλλά καλό είναι να είμαστε έξτρα προσεκτικοί.

 

Γραμμικές φιγούρες

Το αφαιρετικό σχέδιο δεν μας επιτρέπει να είμαστε βέβαιοι, αν είναι γυμνές ή ντυμένες. Μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να έχουμε μια επίσημη απάντηση.

 

«Ο στοχαστής» του Auguste Rodin

Απεικόνιση κάποιου που δραστηριοποιείται σε κάτι ανεπιθύμητο. Υποθέτουμε ότι και αυτό απορρίπτεται.

 

Marcel Duchamp, "Nude Descending a Staircase, No. 2"

Ξέρουμε ότι λέει "γυμνό" στο όνομα, αλλά κοιτάξτε το! Είναι απλά ένα μάτσο τετράγωνα! Αυτό πρέπει να είναι εντάξει, σωστά;

 

Pop Art

Μας επιτρέπετε να δείξουμε στους μαθητές τις κονσέρβες του Άντι Γουόρχολ;

 

Georgia O’Keeffe

OXI.

 

Και για να αποφύγουμε κάθε άλλη διαμάχη, το υπόλοιπο μάθημα θα είναι μόνο εικόνες της «Κραυγής» του Edvard Munch, ξανά και ξανά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ