«Κανείς δεν επιστρέφει»: Το αντιπολεμικό ποίημα της Μάργκαρετ Άτγουντ κάνει ντεμπούτο στην Μπιενάλε Βενετίας

«Κανείς δεν επιστρέφει»: Το αντιπολεμικό ποίημα της Μάργκαρετ Άτγουντ κάνει το ντεμπούτο του στη Μπιενάλε της Βενετίας  Facebook Twitter
Μάργκαρετ Άτγουντ, φωτ.: Getty Images
0

Η Μάργκαρετ Άτγουντ έγραψε ένα νέο ποίημα - διαμαρτυρία ενάντια στις συνέπειες του πολέμου που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Μπιενάλε της Βενετίας τη Δευτέρα. 

Το ποίημα της Καναδής Μάργκαρετ Άτγουντ θα παρουσιαστεί παράλληλα με άλλα 200 έργα, συμπεριλαμβανομένων έργων τέχνης όπως αυτά του Γκόγια και του Ότι Ντιξ σε μια έκθεση σχεδιασμένη προκειμένου να αναδείξει τη ματαιότητα των ανθρώπινων συγκρούσεων. Το νέο έργο της διάσημης Καναδής δημιουργού του «The Handmaid’s Tale» ονομάζεται «The Disasters of War: A Sequel» και μιλά για τις δυνάμεις της καταστροφής και της βίας, σε μια γλώσσα που παρομοιάζει την εμπειρία της συναισθηματικής απώλειας με την υλική καταστροφή που προκαλεί ο πόλεμος. Μερικούς από τους στίχους του ποιήματος παρουσιάζει κατ΄αποκλειστικότητα ο βρετανικός Observer: 

«Many have travelled far 
to the place of fire and blackout, 
the time without words. 
Some have survived, 
though not intact. 
No one comes back». 

Στο έργο της, η 84χρονη Άτγουντ λαμβάνει υπόψη τις ορατές και αόρατες συνέπειες της απώλειας και του τραύματος. Το ποίημά της, το οποίο θα αποκαλυφθεί ολόκληρο αύριο Δευτέρα, πήρε το όνομά του από τη διάσημη σειρά 80 χαρακτικών του Γκόγια, με τίτλο «Los Desastres de la Guerra» (μτφρ. Οι καταστροφές του πολέμου), που ολοκληρώθηκε μεταξύ 1810 και 1820. Στη Μπιενάλε επίσης παρουσιάζεται ένα έργο από τη σειρά του Γκόγια με τίτλο «Lo Mismo» (ή The Same). 

Η έκθεση, «Beati pacifici», έχει περιγράφει από τον επιμελητή της, τον πλούσιο φιλάνθρωπο και συλλέκτη Μπρους Μπέιλι, ως μια αντιηρωική ιστορία της δυτικής πολεμικής τέχνης. Τα έργα που επιλέχθηκαν, ανιχνεύουν την αλυσίδα των συγκρούσεων μέσω της τέχνης από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, δείχνοντας τους τρόπους που έχουν βρει οι καλλιτέχνες για να επικοινωνήσουν τον τρόμο. Ο Γκόγια ξεκίνησε τη σειρά χαρακτικών του ως απάντηση στην εισβολή του Ναπολέοντα στην Ισπανία. Εκτός από ρεαλιστικές αναπαραστάσεις του πόνου, η λεζάντα ενός από τα έργα του λέει απλά: «Κανείς δεν ξέρει γιατί».

Η Μάργκαρετ Άτγουντ θέτει ένα παρόμοιο ζοφερό επιχείρημα σε μια από τις στροφές της του νέου ποιήματός της: 

«Damaged people damage people, 
and so on». 

Mε πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Πολιτισμός / «Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Στο Αυστριακό Περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας, η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ στήνει ένα υγρό, γυμνό και άβολο θέαμα με τζετ σκι, ανθρώπινες καμπάνες και περφόρμερ μέσα σε φιλτραρισμένα ούρα.
THE LIFO TEAM
Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Σε συζήτηση στις Κάννες, η Κέιτ Μπλάνσετ μίλησε για την Παλαιστίνη, τους πολέμους και την ευθύνη της πολιτικής, λέγοντας ότι είναι θλιβερό να γίνονται τα φεστιβάλ οι μόνοι χώροι όπου επιτέπεται να μένουν ζωντανές αυτές οι συζητήσεις.
THE LIFO TEAM
Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Πολιτισμός / Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Με τον γενικότερο τίτλο «Δεν ταξίδεψα ποτέ στην Αυστραλία» ο σκηνοθέτης και μουσικός οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις. Προβολές, installations, μια συναυλία και μια έκθεση φωτογραφίας, στη Στέγη, από τις 5 ως τις 7 Ιουνίου.
THE LIFO TEAM
Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Πολιτισμός / Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Στην πρεμιέρα του Fjord, η Σάρον Στόουν εμφανίστηκε με τουαλέτα Miss Sohee και θεαματική κάπα, παίζοντας στα όρια του νέου κανονισμού των Καννών για τα υπερβολικά σέξι ρούχα.
THE LIFO TEAM
Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Πολιτισμός / Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Η Christie’s πούλησε στη Νέα Υόρκη έργα αξίας 1,1 δισ. δολαρίων μέσα σε μία νύχτα, σε μια δημοπρασία που έσπασε ρεκόρ για Μπρανκούζι, Πόλοκ και Ρόθκο. Η εικόνα που έμεινε, όμως, ήταν η Νικόλ Κίντμαν μπροστά στη χρυσή «Δαναΐδα».
THE LIFO TEAM
Η Τρέισι Έμιν έκανε επέμβαση στα μάτια: «Θα δω καθαρά για πρώτη φορά στη ζωή μου»

Πολιτισμός / Η Tracey Emin θέλει να δει ξανά τα έργα της — κυριολεκτικά

Για πάνω από έναν χρόνο, η Tracey Emin έβλεπε τον κόσμο θολό και «σε αποχρώσεις σέπια». Μετά την επέμβαση στα μάτια, λέει πως το πρώτο που θέλει είναι να πάει στην Tate Modern και να δει καθαρά τη μεγάλη της έκθεση.
THE LIFO TEAM
Ο Γουίλεμ Νταφόε στην Αθήνα: μια πρεμιέρα,ένα κουλούρι και μια συνάντηση με τον Μάριο Μπανούσι

Πολιτισμός / Ο Γουίλεμ Νταφόε στην Αθήνα: μια πρεμιέρα,ένα κουλούρι και μια συνάντηση με τον Μάριο Μπανούσι

Ο Γουίλεμ Νταφόε βρίσκεται στην Αθήνα για την πανελλήνια πρεμιέρα του «Πάρτυ Γενεθλίων». Ο Μάριο Μπανούσι ανέβασε φωτογραφίες μαζί του στην πόλη, λίγους μήνες πριν παραλάβει στη Βενετία τον Αργυρό Λέοντα της Biennale Teatro.
THE LIFO TEAM
Η γαλλική ταινία όπου ένας ιός μετατρέπει τους gay άνδρες σε straight

Πολιτισμός / Η γαλλική ταινία όπου ένας ιός μετατρέπει τους gay άνδρες σε straight

Στο Jim Queen, ένας ιός μετατρέπει τους gay άνδρες σε straight και ένας queer influencer ψάχνει τη θεραπεία στο Παρίσι. Η γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων για ενήλικες έκανε πρεμιέρα στις Κάννες, μετατρέποντας την ετεροφυλοφιλία σε camp ταινία τρόμου για τη gay σκηνή.
THE LIFO TEAM