Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

ΕΠΕΞ Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Facebook Twitter
To Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
0

Αυτό το καλοκαίρι, από τις 28 Μαΐου, το εμβληματικό Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μεταμορφώνεται σε ένα πεδίο αστρικής φαντασίας και γήινης ύλης, φιλοξενώντας μια έκθεση με νέα έργα της εικαστικού σύγχρονης τέχνης Λίας Πέτρου. Με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες», η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά από έργα ειδικά σχεδιασμένα για τον χώρο (site-specific), τα οποία συνδιαλέγονται με τον παλαιότερο επιστημονικό θεσμό της Ελλάδας· σύμβολο του χρόνου, της μνήμης και της παρατήρησης από το 1842.

Tο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από την ίδρυσή του το 1842, μέσα στη σιωπηλή του μεγαλοπρέπεια στην κορυφή του Λόφου των Νυμφών, αποτελεί́ τον πρώτο επιστημονικό θεσμό του ελληνικού κράτους. Είναι ταυτόχρονα παρατηρητής και φορέας μνήμης, εκεί όπου ο ουρανός μετρήθηκε για πρώτη φορά και καταγράφηκε ο παλμός της Γης. Από αυτό το σημείο, η Αθήνα έμαθε να προσανατολίζεται· να αντιλαμβάνεται τις αποστάσεις της, τον χρόνο της, την ίδια της την ύπαρξη μέσα στον κόσμο.

Κεντρική ιδέα της έκθεσης «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» («Cosmic Dust/New Territories») αποτελεί η προσωπικότητα και το επιστημονικό έργο του Γερμανού αστρονόμου του 19ου αιώνα Ιούλιου Σμιτ, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από το 1858 και για είκοσι πέντε έτη.

Χρησιμοποιώντας υλικά όπως ο πηλός, το βαμβακερό νήμα, το μαλλί, το τιτάνιο και το μάρμαρο, η καλλιτέχνιδα υφαίνει έναν μοναδικό διάλογο ανάμεσα στο τότε και στο τώρα, στο γήινο και το συμπαντικό, στη συστηματική ανάλυση και το συγκινησιακό.

Η Λία Πέτρου ανακάλυψε την έκταση του ερευνητικού έργου του Σμιτ, εστίασε συγκεκριμένα στο «Chart of the Mountains of the Moon based on my own Observations in the Years 1840-1874» («Χάρτης των Ορέων της Σελήνης βασισμένος στις δικές μου Παρατηρήσεις κατά τα Έτη 1840-1874») που εκτίθεται στην Αίθουσα του Χρόνου, στο Κέντρο Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου, και εμπνεύστηκε την κεραμική εγκατάσταση «Supermoon» που εξέθεσε στην ομαδική έκθεση «wanderlust/all passports» στο μέγαρο Σλίμαν-Μελά, τον Οκτώβριο του 2024.

ΕΠΕΞ Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Facebook Twitter
«Τα έργα δεν αποτίνουν απλώς φόρο τιμής στην επιστημονική παρακαταθήκη του Σμιτ, συνιστούν μια βαθιά προσωπική αναθεώρηση των ορίων μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος». Φωτ.: Λία Πέτρου

«Ο σεληνιακός χάρτης του Σμιτ και το “Supermoon” αποτέλεσαν το σημείο εκκίνησης και την έμπνευση για μια ατομική έκθεση. Ακολούθησε ενδελεχής έρευνα και στη συνέχεια η παραγωγή νέας σειράς έργων που εστιάζουν όχι μόνο στην εξέλιξη της αστρονομίας αλλά και στο επιστημονικό έργο του Σμιτ στους τομείς της ηφαιστειολογίας, της σεισμολογίας, της μετεωρολογίας και της σεληνογραφίας, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη του πρώτου ερευνητικού ιδρύματος του ελληνικού κράτους, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Απώτερος στόχος της έκθεσης είναι η συνομιλία με την ιστορικότητα του Αστεροσκοπείου, τα μουσειακά εκθέματά του και την παρακαταθήκη που άφησε στον τόπο μας ο σπουδαίος αυτός αστρονόμος», λέει η Λία Πέτρου.

Σε επιμέλεια και εννοιολογική προσέγγιση του Κώστα Πράπογλου, η έκθεση αντλεί έμπνευση από τις λεπτομερείς χαρτογραφήσεις της Σελήνης και τις επιστημονικές αναζητήσεις του Σμιτ, που λειτουργούν ως θεμέλιο της ανατρεπτικής επανερμηνείας της Πέτρου. Χρησιμοποιώντας υλικά όπως ο πηλός, το βαμβακερό νήμα, το μαλλί, το τιτάνιο και το μάρμαρο, η καλλιτέχνιδα υφαίνει έναν μοναδικό διάλογο ανάμεσα στο τότε και στο τώρα, στο γήινο και το συμπαντικό, στη συστηματική ανάλυση και το συγκινησιακό.

«Η βικτοριανή εποχή στην οποία έζησε ο Σμιτ ήταν περίοδος ριζικών πνευματικών ζυμώσεων, με μια ακόρεστη επιθυμία για εξερεύνηση και χαρτογράφηση νέων ανεξερεύνητων εδαφών, στη Γη και πέρα από αυτή. Η περίοδος αυτή σηματοδότησε τη διεύρυνση της ανθρώπινης γνώσης μέσω της καταγραφής και της μέτρησης, αλλά και μέσα από την τόλμη για διείσδυση σε άγνωστα έως τότε πεδία: στα βάθη των ωκεανών, στους πιο απομακρυσμένους πλανήτες, ακόμη και στις αόρατες δυνάμεις της Γης. Τα βιβλία του Ιούλιου Βερν αντικατοπτρίζουν το ίδιο πνεύμα περιπέτειας και πάθους για το άγνωστο.

Το έργο της Πέτρου αντλεί από αυτές τις αναζητήσεις, όχι μόνο για να αναπαραγάγει την πειραματική αυστηρότητα του παρελθόντος, αλλά και για να τις επανασυνθέσει με καλλιτεχνική δεξιοτεχνία μέσω σύγχρονων μέσων και μεθόδων. Συνδυάζει το γήινο και το ουράνιο στοιχείο σε έναν απτό διάλογο που εκτείνεται στο μέλλον, δημιουργώντας νέες μορφές και καινούργιους δρόμους για σκέψη και ενδοσκόπηση», λέει ο Κώστας Πράπογλου.

Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Facebook Twitter
Φωτ.: Λία Πέτρου
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Facebook Twitter
Φωτ.: Λία Πέτρου

Στους χώρους του Αστεροσκοπείου, εξωτερικούς και εσωτερικούς, η καλλιτέχνις τοποθετεί μια σειρά έργων από βαμβακερό νήμα, μαλλί, πηλό, μάρμαρο και τιτάνιο. Τα υλικά αυτά δεν αποτελούν διακοσμητικές αναφορές, αλλά ενέργειες παρέμβασης, επανερμηνείας και αναδημιουργίας. Στα κεραμικά, όπως ο ανάγλυφος χάρτης μεγάλης κλίμακας της σεληνιακής τοπογραφίας του Σμιτ, το έργο διασπάται σε 25 ενότητες που επανατοποθετούνται ως αισθητηριακά αντικείμενα, καθεμιά ως αποτύπωμα της διαρκώς μεταβαλλόμενης σεληνιακής επιφάνειας. Εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης, αλληλεπιδρούν με τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, όπως οι βράχοι της Σελήνης που κουβαλούν κοσμική σκόνη αιώνων. Τα γλυπτά αυτά μοιάζουν να αποκτούν δέρμα, μετατρέπονται σε ζωντανά σώματα που ενεργοποιούν σιωπηλά έναν διάλογο με τους ιερούς βράχους του Λόφου των Νυμφών.

Στο εσωτερικό των ιστορικών αιθουσών του Αστεροσκοπείου παρουσιάζονται μικρότερες κεραμικές δημιουργίες, κεντήματα, χαλιά και ένα μοναδικό κόσμημα, τα οποία μεταπλάθουν τα σχέδια του Σμιτ σε υφασμένες αφηγήσεις. Τα κεντήματα λειτουργούν ως πύλες, όπου οι αυστηρές γραμμές της επιστημονικής παρατήρησης μετασχηματίζονται σε προσωπικές χειρονομίες διασύνδεσης. Μέσα από αυτήν την τεχνική, η Πέτρου μετατοπίζει με παιγνιώδη και χιουμοριστική διάθεση την προσοχή μας από τους ακριβείς υπολογισμούς των αποστάσεων στην εγγύτητα της ανάλυσης, στρέφοντας το βλέμμα μας από την ψυχρή ακρίβεια της αστρονομίας στη ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής.

Ένα μεμονωμένο μαρμάρινο γλυπτό, τοποθετημένο σε ένα από τα σκιερά μονοπάτια του Αστεροσκοπείου, παραπέμπει στο αρχέγονο θαλάσσιο φυτό Posidonia australis. Οι ρίζες του, που φτάνουν βαθιά στον πυθμένα της Μεσογείου, υπαινίσσονται τον άρρητο σύνδεσμο μεταξύ Γης και σύμπαντος. Το μάρμαρο, υλικό που παραδοσιακά συνδέεται με τη μνημειακή, αμετάβλητη διαχρονικότητα, μετατρέπεται εδώ σε μια ζωντανή, σχεδόν παλλόμενη μορφή, που αντανακλά την εύθραυστη και διαρκώς μεταβαλλόμενη σχέση ανάμεσα στην ανθρωπότητα και το σύμπαν. Το γλυπτό φαίνεται να ανασαίνει, υπενθυμίζοντάς μας ότι ακόμη και μέσα στη στέρεη ύλη φωλιάζουν η φαντασία και η ελπίδα, ως δυνάμεις μεταμόρφωσης και αλλαγής.

«Τα έργα δεν αποτίνουν απλώς φόρο τιμής στην επιστημονική παρακαταθήκη του Σμιτ, συνιστούν μια βαθιά προσωπική αναθεώρηση των ορίων μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται φέρουν τις ίδιες ενέργειες που τροφοδότησαν τα πρώτα τηλεσκόπια των αστρονόμων, ενώ ταυτόχρονα παραπέμπουν προς ένα μέλλον όπου το σύμπαν δεν είναι πια απλώς αντικείμενο παρατήρησης, αλλά ένας ζωντανός ορίζοντας που μετασχηματίζεται σε χώρο δυνατοτήτων. Το έργο της Πέτρου αντηχεί έναν σύγχρονο στοχασμό πάνω στην εξερεύνηση του διαστήματος: από τις αποστολές στη Σελήνη που στηρίχτηκαν στους χάρτες του Σμιτ έως τις σημερινές ρομποτικές αποστολές σε μακρινούς πλανήτες. Η οδύσσεια της γνώσης συνεχίζεται σε άγνωστους τόπους, εξωτερικούς και εσωτερικούς» λέει ο Κώστας Πράπογλου.

Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Facebook Twitter
Φωτ.: Λία Πέτρου

Η αναζήτηση της γνώσης είναι μια ατέρμονη οδύσσεια, που διεκδικεί το άγνωστο, τόσο στον έξω κόσμο όσο και στα άδυτα της ψυχής. «Η έκθεση δεν επιδιώκει να προσφέρει σαφείς απαντήσεις. Αντιθέτως, ανοίγει έναν ορίζοντα δυνατοτήτων· έναν χώρο όπου το παλαιό και το νέο, η επιστημονική γνώση και η προσωπική εμπειρία μπορούν να συνυπάρχουν, να αναμειγνύονται και να αναδομούνται. Εδώ, στο ίδιο σημείο που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες μετρήσεις του χρόνου και η σύλληψη της δομής της ύπαρξης, προσπαθούμε να χαράξουμε νέους τρόπους σκέψης, νέες προσεγγίσεις για την ύπαρξή μας μέσα στο άπειρο» προσθέτει ο επιμελητής της έκθεσης.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» εδώ.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ