Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη  Facebook Twitter
Το έργο του Στρατή Ταυλαρίδη, «Waves», ύψους τριάμισι μέτρων και πλάτους επτά, όπως και κάθε έργο του, είναι λεπτεπίλεπτο και πολύ ευαίσθητο.
0

Ο Στρατής Ταυλαρίδης εκπροσώπησε πρόσφατα την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης, στην έκθεση με τίτλο «Looking at the Same Water» που πραγματοποιήθηκε στο Kültürpark Atlas Pavilion. Το έργο του, «Waves», ύψους τριάμισι μέτρων και πλάτους επτά, όπως και κάθε έργο του, είναι λεπτεπίλεπτο και πολύ ευαίσθητο, λόγω του τρόπου κατασκευής του: δουλεύει με χειροποίητα χαρτιά λίγων γραμμαρίων τα οποία κόβονται στο χέρι με χειρουργικό νυστέρι. Το έργο του Στρατή καταστράφηκε από μία αδέσποτη γάτα που βρέθηκε στον χώρο του Kültürpark Atlas Pavilion, παρότι ο χώρος φυλασσόταν από security. Μάλιστα, κάποιος τράβηξε βίντεο τη στιγμή της καταστροφής, χωρίς να βρεθεί κανείς να σταματήσει τη γάτα. Ο Στρατής μάς μίλησε για την οδυνηρή εμπειρία:   

— Πες μου για το έργο με το οποίο συμμετείχες στην Izmir Mediterranean Biennial. Και για τη διοργάνωση.
Μετά την ανάθεση που μου έγινε από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Σμύρνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης K2, είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στην Izmir Mediterranean Biennial, στην έκθεση με τίτλο «Looking at the Same Water», που πραγματοποιήθηκε στο Kültürpark Atlas Pavilion της Σμύρνης.

Η τέχνη είναι εφήμερη, όλα φθείρονται. Αλλά αυτή έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώνεται μέσα στους καιρούς. Αυτό που κρατάω από όλη αυτή την εμπειρία είναι η αίσθηση της βίας.

Η έμπνευση για τη δημιουργία του έργου «Waves» έχει ως αφορμή την προσωπική ιστορία ενός παιδιού από τη χώρα μας που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Προσπαθώντας να δημιουργήσει έναν νέο κόσμο, προστατευμένο από την πραγματικότητα, εφηύρε έναν νοητό τοίχο προστασίας, καλύπτοντας τα αυτιά του με ακουστικά, αναζητώντας μέσα στις συχνότητες των FM το όνειρο που θα του επιτρέψει να δημιουργήσει έναν νέο τόπο, ασφαλή, για να ζήσει.

Ταξιδεύοντας στα νησιά του Αιγαίου και ακούγοντας μουσική, παρατήρησα ότι οι συχνότητες των ραδιοκυμάτων δημιουργούν ένα κράμα ήχου αποτελούμενο από μελωδίες, ειδήσεις, διαφημίσεις και παράσιτα. Μέσω της δημιουργίας του έργου «Waves» προσπαθώ να αφυπνίσω τους θεατές και να τους βάλω στη θέση του κάθε παιδιού που οι πολιτικές των κρατών και τα συστημικά παιχνίδια το οδηγούν να βρίσκεται στη θέση του πρόσφυγα, μέσα σε μια βάρκα στα νερά της Μεσογείου, ψάχνοντας να βρει έναν νέο τόπο για να ακουμπήσει τα όνειρά του. 

Οι θεατές μπαίνοντας στον χώρο βρίσκονταν απέναντι από το διάτρητο έργο μεγάλης κλίμακας, αποτελούμενο από χειροποίητα χαρτιά, κομμένα στο χέρι με χειρουργικό νυστέρι. Το έργο συνοδευόταν από μια ηχητική εγκατάσταση ώστε ο θεατής να απομονωθεί από τους εξωτερικούς θορύβους και φορώντας τα ακουστικά των MP3 players να μπορεί να περιπλανηθεί στο ηχητικό τοπίο, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τα ηχητικά υλικά που έχουν εντοπιστεί στα FM και δημιουργούν μια νέα ενιαία μελωδία της Μεσογείου.

Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη  Facebook Twitter
Η έμπνευση για τη δημιουργία του έργου «Waves» έχει ως αφορμή την προσωπική ιστορία ενός παιδιού από τη χώρα μας που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση.

— Πόσο χρόνο σου πήρε να το φτιάξεις; Πες μου για την τεχνική και τις δυσκολίες που έχει.
Όλα μου τα έργα αποτελούνται από χειροποίητα χαρτιά λίγων γραμμαρίων, τα οποία κόβονται στο χέρι με χειρουργικό νυστέρι. Η τεχνική του paper cut απαιτεί πολύωρη χειρωνακτική εργασία, πειθαρχία και συγκέντρωση για την παραγωγή ενός έργου τέχνης. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα έργο αυτής της κλίμακας, όπως το «Waves», που έχει ύψος τριάμισι μέτρα και πλάτος επτά. Ξεκίνησα να δουλεύω το έργο τον Οκτώβριο του 2023 και χρειάστηκαν περίπου τέσσερις μήνες εντατικής εργασίας για να μπορέσω να το υλοποιήσω και να το παρουσιάσω για πρώτη φορά στην Izmir Mediterranean Biennial.

— Πώς μπήκε η γάτα στον χώρο; Πώς αισθάνθηκες που είδες να καταστρέφει το έργο; Δεν υπήρχε κανείς να το προστατέψει;
Ο χώρος φυλασσόταν από security, όμως οι αδέσποτες γάτες περιφέρονταν ελεύθερες μέσα στον χώρο. Είχα επισημάνει στους αρμόδιους από την αρχή της διοργάνωσης, όταν βρέθηκα εκεί, ότι αυτό είναι τρομερά επικίνδυνο για όλα τα έργα της Biennale. Βλέπεις τον κόπο σου να μετουσιώνεται σε ένα έργο τέχνης και ξαφνικά αυτό να γίνεται έρμαιο της αμέλειας. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω το πώς ένιωσα. Μπορείς εσύ να διανοηθείς, έστω και για μία στιγμή, πώς αισθάνεται ένας άνθρωπος που η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο και χάνει τα πάντα σε μία στιγμή, όχι μόνο υλικά αγαθά αλλά και τους ανθρώπους του;

Η βία είναι αυτή που πάντα σε σοκάρει.

— Ποιος τραβάει το βίντεο; Γιατί δεν τη σταμάτησε κανείς;
Το βίντεο τραβήχτηκε από έναν θεατή που επισκέφτηκε την έκθεση, το ανάρτησε στο TikTok και από εκεί το έμαθα και εγώ, όταν μου το έστειλαν. Δεν γνωρίζω γιατί κανείς δεν βρέθηκε να σταματήσει το παιχνίδι της γάτας.

«Ένα έργο που η αφορμή για να φτιαχτεί ήταν ένα τραύμα γίνεται το ίδιο τραύμα», γράφει στο post που ανέβασε στο Instagram με τη στιγμή της καταστροφής. «Μέσα από την ανθρώπινη αμέλεια συνεχίζει να εξελίσσεται με έναν τρόπο οδυνηρά σαφή και να συντονίζεται απόλυτα με τον παραλογισμό του κόσμου που μας περιβάλλει. Ένα τραυματισμένο έργο τέχνης λέει πολλά, αλλά πονάει περισσότερο».

Η τέχνη είναι εφήμερη, όλα φθείρονται. Αλλά αυτή έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώνεται μέσα στους καιρούς. Αυτό που κρατάω από όλη αυτή την εμπειρία είναι η αίσθηση της βίας.

Η αφορμή για να φτιαχτεί το έργο τέχνης «Waves» ήταν η ιστορία ενός παιδιού που έχει κακοποιηθεί από το οικογενειακό του περιβάλλον και μεγάλωσε με τα τραύματά του, χωρίς η κοινωνία να το έχει βοηθήσει. Στη δική μου περίπτωση μιλάμε για την αμέλεια των ανθρώπων να εμποδίσουν αυτό το περιστατικό βίας. 

Αν παραλληλίσουμε αυτές τις ιστορίες, η αίσθηση που μένει είναι το τραύμα της βίας και το πώς αυτό καταγράφεται επάνω μας. Ένα σώμα-σήμα, ένα σημάδι που θα σου θυμίζει…

Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη  Facebook Twitter
Η τεχνική του paper cut απαιτεί πολύωρη χειρωνακτική εργασία, πειθαρχία και συγκέντρωση για την παραγωγή ενός έργου τέχνης.

— Σου έχει τύχει να καταστραφεί άλλο έργο σου;
Σε αυτή την κλίμακα και με αυτήν την ένταση δεν μου έχει ξανασυμβεί. 

— Τι γίνεται από 'δω και πέρα με το έργο; Είναι ασφαλισμένο; Θα πάρεις κάποια αποζημίωση;
Το έργο έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και θα ξεκινήσω τη διαδικασία αποκατάστασής του, με τη διοργάνωση να καλύπτει (μερικώς) το κόστος της επισκευής του. 

Σε ό,τι αφορά την αποκατάστασή του, θα δουλέψω με τέτοιο τρόπο που το «τραύμα» που υπέστη το έργο θα συνεχίσει να φαίνεται για να θυμίζει και σε μένα αλλά και στους θεατές την πληγή που όλοι φέρουμε, ανοίγοντας μια νέα οπτική στην πορεία και εξέλιξη του έργου. 

https://www.stratistavlaridis.com/ 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη 

Εικαστικά / Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Το εργαστήριο του χαράκτη, όπου ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, μεταφέρεται προσωρινά σε μια σχεδόν κρυμμένη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ