Καμία σύμβαση δεν μπορούσε να περιορίσει τον Leigh Bowery

H Tate Modern τιμά τον Leigh Bowery, έναν καλλιτέχνη που αψήφησε τα όρια Facebook Twitter
Fergus Greer, Leigh Bowery Session 4 Look 19 August 1991 ©Fergus Greer. Courtesy Michael Hoppen Gallery.
0

Μέσα από πολλούς και διαφορετικούς δρόμους αψήφησε όρια και κανόνες με την πρωτοποριακή παρουσία και προσέγγισή του. Καλλιτέχνης, ερμηνευτής, μοντέλο, τηλεπερσόνα, club promoter, σχεδιαστής μόδας και μουσικός, φαντάστηκε και εξέφρασε τον δυναμικό δημιουργικό κόσμο του, που θόλωσε τα όρια μεταξύ τέχνης και ζωής. 

Η Tate Modern τιμά την προκλητική και ακραία καριέρα του με την έκθεση «Leigh Bowery!» και τον ίδιο στην αφίσα να ποζάρει στον φακό ενός σπουδαίου φωτογράφου και ψυχοθεραπευτή, του Fergus Greer. Η έκθεση που είναι αφιερωμένη σε αυτό τον τολμηρό και αυθεντικό καλλιτέχνη του 20ού αιώνα θα διαρκέσει από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 31 Αυγούστου.

Στη σύντομη αλλά ξεχωριστή ζωή του, ο Bowery (1961-1994) χάραξε έναν πραγματικά μοναδικό δρόμο. Γνωστός με πολλές ιδιότητες και μέσα από διαφορετικούς ρόλους, αρνιόταν πάντα να περιοριστεί από τις συμβάσεις. Επαναπροσδιόρισε τα ρούχα και το μακιγιάζ ως μορφές γλυπτικής και ζωγραφικής, έθεσε σε δοκιμασία τα όρια της ευπρέπειας και δημιούργησε μια νέα μορφή performance art για να εξερευνήσει το σώμα ως ένα εργαλείο μεταμορφώσεων με την ικανότητα να αμφισβητεί τις νόρμες της αισθητικής, της σεξουαλικότητας και του φύλου. 

Ξεκινώντας από την άφιξή του στο Λονδίνο, η έκθεση θα εμβαθύνει στην επιρροή του στην περιβόητη νυχτερινή ζωή της πόλης. Είναι η εποχή που αναδύονται προσωπικότητες όπως το θρυλικό μοντέλο και μούσα Scarlett Cannon, ο Boy George και η Princess Julia, DJ, μουσικός και «πρώτη κυρία» της σκηνής μόδας του Λονδίνου. 

Στην Tate Modern ο επισκέπτης μπορεί να δει τα εξωφρενικά και εκθαμβωτικά κοστούμια του, μαζί με πίνακες, φωτογραφίες και βίντεο, για να εξερευνήσει το πώς ο Bowery άλλαξε για πάντα την τέχνη, τη μόδα και την ποπ κουλτούρα και να παρακολουθήσει την πορεία του νεαρού αγοριού από το ήσυχο προάστιο Sunshine της Μελβούρνης στην Αυστραλία που έγινε παγκοσμίως διάσημη προσωπικότητα στον χώρο του πολιτισμού, χάρη στον εξωφρενικό, πολύπλοκο και δημιουργικό χαρακτήρα του, που άφησε ανεξίτηλο και αδιαμφισβήτητο αποτύπωμα στη σύγχρονη τέχνη και πέρα από αυτήν. 

H Tate Modern τιμά τον Leigh Bowery, έναν καλλιτέχνη που αψήφησε τα όρια Facebook Twitter
Πολαρόιντ πορτρέτο του Leigh Bowery,1986. © Peter Paul Hartnett / Camera Press

Ο Bowery διδάχτηκε μουσική από μικρή ηλικία, έπαιζε πιάνο και έκανε σπουδές μόδας και σχεδίου στο RMIT για έναν χρόνο. Μετακόμισε στο Λονδίνο το 1980, λέγοντας ότι «τον είχε πιάσει φαγούρα να δει τον κόσμο και νέα πράγματα». 

Η στενή του φίλη Sue Tilley γράφει στο βιβλίο της «Leigh Bowery: The Life and Times of an Icon» ότι ο Bowery πέρασε τα πρώτα του Χριστούγεννα μακριά από το σπίτι του σε ένα νοικιασμένο κρεβάτι, νιώθοντας κατάθλιψη και μοναξιά. Στις 31 Δεκεμβρίου προσπάθησε να ανεβάσει τη διάθεσή του γράφοντας τους στόχους του για το νέο έτος: «χάσε βάρος, μάθε όσο το δυνατόν περισσότερα, καθιερώσου στον κόσμο της τέχνης, της μόδας ή της λογοτεχνίας και φόρα μακιγιάζ κάθε μέρα». Απέτυχε παταγωδώς στο πρώτο, αλλά γρήγορα κατέκτησε την πόλη των ονείρων του. 

Ξεκινώντας από την άφιξή του στο Λονδίνο, η έκθεση θα εμβαθύνει στην επιρροή του στην περιβόητη νυχτερινή ζωή της πόλης. Είναι η εποχή που αναδύονται προσωπικότητες όπως το θρυλικό μοντέλο και μούσα Scarlett Cannon, ο Boy George και η Princess Julia, DJ, μουσικός και «πρώτη κυρία» της σκηνής μόδας του Λονδίνου. 

H Tate Modern τιμά τον Leigh Bowery, έναν καλλιτέχνη που αψήφησε τα όρια Facebook Twitter
Fergus Greer, Leigh Bowery Session 8 Look 38, June 1994 ©Fergus Greer. Courtesy Michael Hoppen Gallery.
H Tate Modern τιμά τον Leigh Bowery, έναν καλλιτέχνη που αψήφησε τα όρια Facebook Twitter
Fergus Greer, Leigh Bowery Session 7, Look 37 June 1994 ©Fergus Greer. Courtesy Michael Hoppen Gallery.

Ο Bowery εδραίωσε τη διεθνή του φήμη και έγινε σημαντική φιγούρα στα underground κλαμπ του Λονδίνου με την ίδρυση του κλαμπ Taboo στη Leicester Square. Το κλαμπ έγινε αμέσως «the place to be» για τους ανθρώπους που έβρισκαν εκεί έναν ασφαλή χώρο και την ελευθερία να εξερευνήσουν την ταυτότητά τους και να μεταμορφωθούν. Το Taboo έγινε διάσημο για το γεγονός ότι αψηφούσε τις σεξουαλικές συμβάσεις, για το ότι ασπάστηκε τον «πολυσεξουαλισμό», για τη δημιουργία μιας άγριας ατμόσφαιρας, για το ότι έπαιζε απροσδόκητα τραγούδια και είχε διάσημους DJs και τακτικούς θαμώνες όπως οι George Michael, John Galliano, Judy Blame, Bodymap, Michael Clark, John Maybury, Cerith Wyn Evans. 

Στους 18 μήνες που έμεινε ανοιχτό, ο Bowery τραβούσε την προσοχή φορώντας περίεργα και δημιουργικά ρούχα, τα οποία έφτιαχνε στο χέρι, περίτεχνα καπέλα και περούκες, δημιουργώντας ένα μοναδικό look που τον έκανε να ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος. Μαζί με τους καλλιτέχνες Gary Barnes (γνωστό ως «Trojan») και David Walls έγιναν γνωστοί στα κλαμπ ως «οι Τρεις Βασιλιάδες», φορώντας κοστούμια που κατασκεύαζε ο Bowery. 

Όταν έκλεισε το Taboo, ο Bowery έφυγε από τη νύχτα του Λονδίνου για να μπει στη σκηνή και τον κόσμο του χορού και της τέχνης. Για μια δεκαετία σχεδίαζε τα κοστούμια για τα έργα του χορογράφου Michael Clark. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν μέσα από το ντοκιμαντέρ του Charles Atlas «Hail the New Puritan» (1985) και την ταινία «Because We Must» (1989).

H Tate Modern τιμά τον Leigh Bowery, έναν καλλιτέχνη που αψήφησε τα όρια Facebook Twitter
Charles Atlas, Still from Because We Must 1989 © Charles Atlas. Courtesy Courtesy of the artist and Luhring Augustine, New York.

Η πρώτη του one man εγκατάσταση έγινε το 1988, για μια εβδομάδα, στην γκαλερί Anthony D'Offay στο Λονδίνο. Κρυμμένος πίσω από έναν διπλό καθρέφτη, ήταν ξαπλωμένος σε ένα ντιβάνι του 19ου αιώνα και πόζαρε, επιτρέποντας στους θεατές να τον παρακολουθούν, ενώ εκείνος ήταν αδιάφορος για τη ματιά τους. Κάθε μέρα άλλαζε κοστούμι και έτσι οι επισκέπτες επέστρεφαν συχνά για να δουν τι θα φορούσε στη συνέχεια. Διάφοροι ήχοι κυκλοφορίας ακούγονταν από το ηχητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της περφόρμανς και υπήρχε διαφορετική μυρωδιά στον χώρο καθημερινά. 

Σκηνοθετώντας όχι μόνο το σώμα του αλλά και την ίδια την πράξη της παρατήρησης, ο Bowery επανασύστησε την αποστειρωμένη ατμόσφαιρα της γκαλερί ως κοινωνικό χώρο. Στην έκθεση η ταινία του Dick Jewell «What’s Your Reaction to the Show?» (1988) θα αποκαλύψει τις απόψεις των φίλων, των συνεργατών του και των περαστικών που παρακολούθησαν αυτήν τη φιλόδοξη παράσταση. 

Τα εξαιρετικά κοστούμια που δημιουργούσε για τον εαυτό του έπαιζαν με τη μόδα, τον φετιχισμό και την αισθητική του καρναβαλιού και μεταμόρφωναν το εύσαρκο σώμα του σε ένα θεαματικό ανδρόγυνο πλάσμα. Χρησιμοποίησε το σώμα του για να κατασκευάσει μια ταυτότητα μέσω της οποίας μπορούσε να εκφράσει πτυχές της προσωπικότητάς του. Αυτό περιλάμβανε το να δίνει στο σώμα του, συχνά με αρκετό μαζοχισμό, διάφορα σχήματα σαν να ήταν υλικό γλυπτικής, και την απόκρυψη ή την κάλυψη του προσώπου του με παράξενα μακιγιάζ.

H Tate Modern τιμά τον Leigh Bowery, έναν καλλιτέχνη που αψήφησε τα όρια Facebook Twitter
Fergus Greer, Leigh Bowery Session 4 Look 10 July 1989, 1989, printed 2025. ©Fergus Greer. Courtesy Michael Hoppen Gallery.
H Tate Modern τιμά τον Leigh Bowery, έναν καλλιτέχνη που αψήφησε τα όρια Facebook Twitter
Fergus Greer, Leigh Bowery Session 3 Look 14 August 1990 ©Fergus Greer. Courtesy Michael Hoppen Gallery.

Το 1990 στο κλαμπ του Λονδίνου Kinky Gerlinky παρουσίασε την περφόρμανς «Birthing». Ντυμένος ως η drag performer Divine από το «Female Trouble», εμφανίστηκε στη σκηνή με ένα υπερμέγεθες μπλουζάκι, σκούρα γυαλιά και μαντίλι στο κεφάλι, μιμούμενος τον διάλογο της ταινίας. Ακολουθούσε μια σκηνή «γέννησης» μιας μικροκαμωμένης γυναίκας, της φίλης, βοηθού και μετέπειτα συζύγου του Nicola Bateman, με ένα λουρί που έμοιαζε με ομφάλιο λώρο μέσα στο αίμα. Επανέλαβε αυτή την περφόρμανς τοκετού κατά τη διάρκεια των ζωντανών εμφανίσεών του το 1993 με το Romo/art-pop συγκρότημα Minty που σχημάτισε με τον σχεδιαστή πλεκτών Richard Torry, τη Nicola Bateman και τον θρυλικό club promoter, conceptual artist και μουσικό παραγωγό Matthew Glamorre. 

Η ενασχόληση του Bowery με τη μουσική τού επέτρεψε να χρησιμοποιήσει την αγάπη του για την performance, το σοκ και το χιούμορ για να πετύχει την πλήρη έκφραση των δημιουργικών του ιδεών, δείχνοντας την ασταμάτητη επιθυμία του να πειραματιστεί, να ρισκάρει και να δημιουργήσει έναν χώρο για ερωτήματα. Την τελευταία παράσταση του Bowery στο Freedom Café του Λονδίνου τον Νοέμβριο του 1994 την παρακολούθησαν ο νεαρός Alexander McQueen και ο Lucian Freud, δείχνοντας πόσο μεγάλη ήταν η επιρροή του στον κόσμο της τέχνης και της μόδας.

Η στενή φιλία του Bowery με τον Lucian Freud αποτέλεσε σημείο καμπής στη σχέση του με τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Στην έκθεση, τα πορτρέτα του Freud δείχνουν πώς ο διάσημος καλλιτέχνης παρουσίασε μια νέα οπτική γι’ αυτόν τον εκκεντρικό performer. Νιώθοντας οικεία, ο Bowery άρχισε να χρησιμοποιεί το σώμα του ως πρώτη ύλη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «η σάρκα είναι το πιο υπέροχο ύφασμα». Πόζαρε για μια σειρά ολόσωμων έργων που θεωρούνται από τα καλύτερα του Freud και τείνουν να υπερβάλλουν τη σωματική διάπλαση του Bowery, δίνοντάς της μνημειώδεις διαστάσεις. Όταν εκτέθηκαν ως μέρος της έκθεσης του Freud στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης το 1994, είχαν πολύ μεγάλο αντίκτυπο. 

H Tate Modern τιμά τον Leigh Bowery, έναν καλλιτέχνη που αψήφησε τα όρια Facebook Twitter
Lucian Freud, Nude with Leg Up (Leigh Bowery) 1992 © The Lucian Freud Archive. All Rights Reserved 2024.

Ο Jonathan Jones στον «Guardian» έχει περιγράψει τον Bowery στο έργο του Freud «Leigh Bowery (seated)» (1990), που θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα του Βρετανού ζωγράφου, λέγοντας ότι η σάρκα του είναι ένα «θαυμάσιο ερείπιο, κατεστραμμένο ταυτόχρονα και άτακτα ζωντανό. Ποιος ήξερε ότι το δέρμα ήταν τόσο πολύχρωμο;». Τον παρομοιάζει με φιγούρα της αναγεννησιακής τέχνης, ίσως με τον Σειληνό, τον σύντροφο του Διόνυσου. «Ο Bowery είναι ένα ζωγραφισμένο μνημείο που ατενίζει ήσυχα την ύπαρξή του μέσα σε αυτήν τη σάρκα», γράφει.

Ο Freud γνώρισε τον Bowery μέσω του κοινού τους φίλου, του εννοιολογικού καλλιτέχνη και γλύπτη Cerith Wyn Evans, το 1988. Ο Bowery έχει πει για τον Freud: «Αγαπώ την ψυχολογική διάσταση του έργου του – στην πραγματικότητα, μερικές φορές αισθανόμουν σαν να υποβαλλόμουν σε ψυχανάλυση μαζί του... Το έργο του είναι γεμάτο ένταση. Όπως κι εγώ, τον ενδιαφέρει η κάτω πλευρά των πραγμάτων». Του πόζαρε τακτικά για τέσσερα χρόνια. Ο Freud συνέχισε να ζωγραφίζει τον Leigh Bowery μέχρι τον ξαφνικό θάνατό του από επιπλοκές που σχετίζονται με το AIDS στο τέλος του 1994, αποτυπώνοντας το σώμα του με αμείλικτη ειλικρίνεια. Το τελευταίο πορτρέτο του Bowery, «Small Head of Leigh Bowery» (1995), ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατό του και τον απεικονίζει σε ένα μαξιλάρι με τα μάτια κλειστά, σαν να κοιμάται. 

H Tate Modern τιμά τον Leigh Bowery, έναν καλλιτέχνη που αψήφησε τα όρια Facebook Twitter
Fergus Greer, Leigh Bowery Session 1 Look 2 1988 ©Fergus Greer. Courtesy Michael Hoppen Gallery.

Στην έκθεση υπάρχουν πορτρέτα του από φωτογράφους όπως ο Nick Knight, που δείχνουν πώς ο Bowery κατάφερε να χρησιμοποιήσει το σώμα του ως μορφή σύγχρονου σουρεαλισμού, επανασχεδιάζοντας τον εαυτό του ως ένα εξωγήινο πλάσμα, με την ανθρώπινη μορφή να ωθείται στα άκρα. Δημιούργησε μερικές από τις πιο εμβληματικές εικόνες των δεκαετιών 1980 και ’90, που συνεχίζουν να έχουν απήχηση, με την επιρροή του να φαίνεται στα έργα των Alexander McQueen, Jeffrey Gibson, Anohni και Lady Gaga.

Αν και ανοιχτά γκέι, ο Bowery παντρεύτηκε τη Nicola Bateman σε μια «προσωπική περφόρμανς τέχνης» στο Tower Hamlets του Λονδίνου το 1994. Ήταν θετικός στον ιό HIV για έξι χρόνια, κάτι που ήξεραν ή μάντευαν ελάχιστοι, και δικαιολογούσε τη δημόσια απουσία του λέγοντας ότι είχε πάει στην Παπούα. Δεν είχε αποκαλύψει την ασθένειά του ούτε στη σύντροφό του. Μετά από σύντομη νοσηλεία, πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου 1994. Ο Lucian Freud ανέλαβε τον επαναπατρισμό της σορού του στην Αυστραλία.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Bowery ήταν η μεταμόρφωσή του σε ένα ζωντανό έργο τέχνης, σε μια συνεχή διαδικασία συνεχούς επανεφεύρεσης που διήρκεσε μέχρι τον πρόωρο θάνατό του σε ηλικία 33 ετών. Ο επιμελητής της έκθεσης, Fiontán Moran, λέει ότι ήρθε η στιγμή να τον επαναξιολογήσουμε ως σοβαρό καλλιτέχνη. «Το να έχεις το έργο του Leigh Bowery στην Tate Modern και όχι σε ένα μουσείο μόδας ή design είναι ένας τρόπος να ξανασκεφτείς ό,τι τον αφορά. Και, ενώ το σχέδιο μόδας είναι ένα σημαντικό μέρος της κληρονομιάς του, η έκθεση εξετάζει τη ζωή του ως μια ατέλειωτη περφόρμανς μέσα στην οποία εξερεύνησε το σώμα και όλα τα πράγματα που μπορούν να γίνουν με αυτό. Αυτή η πρωτοποριακή ιδέα είναι κεντρική σε όλα όσα έκανε και σε ό,τι έφτιαξε».

H Tate Modern τιμά τον Leigh Bowery, έναν καλλιτέχνη που αψήφησε τα όρια Facebook Twitter
Costume Photography 2024 © Tate Photography. Courtesy Leigh Bowery Estate.
H Tate Modern τιμά τον Leigh Bowery, έναν καλλιτέχνη που αψήφησε τα όρια Facebook Twitter
Costume Photography 2024 © Tate Photography. Courtesy Leigh Bowery Estate.
H Tate Modern τιμά τον Leigh Bowery, έναν καλλιτέχνη που αψήφησε τα όρια Facebook Twitter
Fergus Greer, Leigh Bowery Session 4 Look 17 August 1991 ©Fergus Greer. Courtesy Michael Hoppen Gallery.
H Tate Modern τιμά τον Leigh Bowery, έναν καλλιτέχνη που αψήφησε τα όρια Facebook Twitter
Costume Photography 2024 © Tate Photography. Courtesy Leigh Bowery Estate.
H Tate Modern τιμά τον Leigh Bowery, έναν καλλιτέχνη που αψήφησε τα όρια Facebook Twitter
Costume Photography 2024 © Tate Photography. Courtesy Leigh Bowery Estate.

Leigh Bowery | Trailer | Tate

Με πληροφορίες από: Leigh Bowery: The Life and Times of an Icon, Guardian, Tate Modern

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαντικές εικαστικές εκθέσεις - Χειμώνας 2025

Εικαστικά / 10 νέες εικαστικές εκθέσεις για το επόμενο τρίμηνο

Καθώς το επόμενο διάστημα αποτελεί μεταβατική περίοδο εν αναμονή σημαντικών εκθέσεων που θα δούμε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2025, κάνουμε μια σύντομη επισκόπηση των επόμενων εβδομάδων, στις οποίες κυριαρχεί η ελληνική εικαστική σκηνή, με σημαντικούς ζωγράφους και γλύπτες, ενώ επιστρέφει στην Εθνική Πινακοθήκη η περίφημη σειρά χαρακτικών του Γκόγια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μαγεία των Cabinets of Curiosities και ο φόβος του κενού σε μια έκθεση

Εικαστικά / Η μαγεία των Cabinets of Curiosities και ο φόβος του κενού σε μια έκθεση

Μια σύγχρονη και κριτική ανάγνωση των θαυμαστών ερμαρίων με αξιοπερίεργα αντικείμενα της Αναγέννησης από 78 σύγχρονους εικαστικούς, με «αφηγήσεις» ενός φανταστικού κόσμου και τις αντιστοιχίες του στις πραγματικότητες του σήμερα, στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Σοφία Ροζάκη / Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Η νεαρή εικαστικός Σοφία Ροζάκη μάς ξεναγεί στην έκθεσή της «that’s what she said», στην οποία διερευνά εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από το σώμα, το φύλο, τη μνήμη, το τραύμα και τη σεξουαλικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θόδωρος, γλύπτης: Αντί αναδρομικής» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εικαστικά / Ο γλύπτης Θόδωρος παίρνει επιτέλους την αναδρομική έκθεση που του αξίζει

Ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της δημιουργίας ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Σήμερα, στον δεύτερο όροφο του ΕΜΣΤ, το ανατρεπτικό του έργο, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της παραδοσιακής γλυπτικής, παρουσιάζεται μέσα από έντεκα ενότητες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Εικαστικά / Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Η έκθεση «Διαδρομές στην τέχνη. Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων ξεδιπλώνει 150 χρόνια εικαστικής δημιουργίας μέσα από 99 έργα εμβληματικών και σύγχρονων δημιουργών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη 

Εικαστικά / Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Το εργαστήριο του χαράκτη, όπου ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, μεταφέρεται προσωρινά σε μια σχεδόν κρυμμένη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ