Πικάσο, Λι Μίλερ, Leigh Bowery, Emily Kam Kngwarray στην Tate για το 2025

Πικάσο, Λι Μίλερ, Leigh Bowery, Emily Kam Kngwarray, στην Tate για το 2025 Facebook Twitter
Fergus Greer, Leigh Bowery Session I Look 2 1988 © Fergus Greer
0

Η Tate Modern ανακοίνωσε το πρόγραμμά της για το 2025 και θα φιλοξενήσει την πρώτη πλήρους κλίμακας έκθεση μουσείων στο Ηνωμένο Βασίλειο αφιερωμένη στον πρωτοπόρο Αυστραλό καλλιτέχνη της περφόρμανς Leigh Bowery, διάσημη μούσα του καλλιτέχνη Lucian Freud, στις αρχές του επόμενου έτους.

Η έκθεση (27 Φεβρουαρίου-2 Σεπτεμβρίου 2025), κεντρικό στοιχείο του προγράμματος της Tate για το 2025, «θα καλύπτει την εμφάνισή του στη σκηνή του κλαμπ του Λονδίνου της δεκαετίας του 1980 μέχρι τις εξωφρενικές παραστάσεις του σε γκαλερί, θέατρα και στο δρόμο, όταν χρησιμοποιούσε το σώμα του ως εργαλείο αλλαγής σχήματος με τρόπους που ενέπνευσαν τον Alexander McQueen, τη Lady Gaga και πολλούς άλλους.

Η έκθεση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Nicola Rainbird (σκηνοθέτη και ιδιοκτήτη του Estate of Leigh Bowery), θα επικεντρωθεί στις συνεργασίες του με καλλιτέχνες όπως ο Michael Clark, ο Charles Atlas, ο Nick Knight, ο Stephen Willats και ο Freud, του οποίου το πορτρέτο του 1991 εκτίθεται επί του παρόντος στην Tate Britain.

Πικάσο, Λι Μίλερ, Leigh Bowery, Emily Kam Kngwarray, στην Tate για το 2025 Facebook Twitter
Emily Kam Kngwarray, Ntang Dreaming 1989 National Gallery of Australia. © Estate of Emily Kam Kngwarray

Άλλα highlights της Tate Modern του επόμενου έτους περιλαμβάνουν μια έκθεση έργων της Αβορίγινας καλλιτέχνιδας του 20ου αιώνα Emily Kam Kngwarray (10 Ιουλίου 2025-13 Ιανουαρίου 2026), η οποία χαρακτηρίζεται ως η πρώτη μεγάλης κλίμακας παρουσίαση του έργου της που έγινε ποτέ στην Ευρώπη. Η Kngwarray (1910-96) ήταν από την Ουτοπία, μια κοινότητα Αβορίγινων 250 χλμ βορειοανατολικά του Άλις Σπρινγκς στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας. Από το 1988 μέχρι το θάνατό της οκτώ χρόνια αργότερα, η Kngwarray παρήγαγε περίπου 3.000 πίνακες—περίπου έναν ανά ημέρα. Η έκθεση που πρόκειται να ανοίξει στην Tate έρχεται στο Λονδίνο από την Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας στην Καμπέρα.

Μια έρευνα του Νιγηριανού Μοντερνισμού (8 Οκτωβρίου 2025-Άνοιξη 2026), η οποία επικεντρώνεται σε Νιγηριανούς καλλιτέχνες που εργάζονται πριν και μετά τη δεκαετία της εθνικής ανεξαρτησίας από τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία το 1960, ανοίγει επίσης στην Tate Modern τον επόμενο χρόνο. Στους καλλιτέχνες περιλαμβάνονται οι Ladi Kwali και Ben Enwonwu.

Πικάσο, Λι Μίλερ, Leigh Bowery, Emily Kam Kngwarray, στην Tate για το 2025 Facebook Twitter
Pablo Picasso, The Three Dancers 1925 Tate. © Succession Picasso / DACS 2024

Ο Πάμπλο Πικάσο, βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της Tate με την έκθεση Picasso: The Three Dancers (25 Σεπτεμβρίου-Άνοιξη 2026). «Η έκθεση της Tate Modern αφηγείται την ιστορία αυτού του εμβληματικό πίνακα [που έγινε το 1925] μέσα από μια επιλογή βασικών έργων από όλη την καριέρα του, εξερευνώντας θέματα του σεξ, του θανάτου και της πολιτικής του χορού», δήλωσε η Tate.

Η Tate Britain ξεκινά το 2025 με μια έκθεση αφιερωμένη στον Βρετανό καλλιτέχνη Ed Atkins (2 Απριλίου-25 Αυγούστου 2025). Η έκθεση θα περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, γραφή, κεντήματα και σχέδια μαζί με έργα κινούμενης εικόνας του Άτκινς.

Το φθινόπωρο, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στη σουρεαλίστρια φωτογράφο Lee Miller (2 Οκτωβρίου-15 Φεβρουαρίου 2026). «Με περίπου 250 vintage και μοντέρνες εκτυπώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είχαν εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν, η έκθεση αποκαλύπτει το ποιητικό όραμα και το ατρόμητο πνεύμα της Μίλερ», αναφέρει η δήλωση της Tate.

Δύο από τους πιο σεβαστούς καλλιτέχνες της Βρετανίας, ο JMW Turner και ο John Constable, συγκρίνονται και αντιπαραβάλλονται σε μια φιλόδοξη παράσταση που διερευνά τη «μεθυστική αντιπαλότητα» μεταξύ του ζευγαριού στο 250ο έτος της γέννησής τους (27 Νοεμβρίου 2025-12 Απριλίου 2026).

Πικάσο, Λι Μίλερ, Leigh Bowery, Emily Kam Kngwarray, στην Tate για το 2025 Facebook Twitter
Lee Miller, Model with lightbulb, Vogue Studio, London, England c.1943 © Lee Miller Archives, England 2024. All rights reserved. leemiller.co.uk

Η Tate St Ives θα παρουσιάσει παραστάσεις αφιερωμένες στον Πολωνο-Ρομά καλλιτέχνη Małgorzata Mirga-Tas (μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2025). Παρουσιάζονται ακόμα εκθέσεις της σουρεαλίστριας του Ηνωμένου Βασιλείου της δεκαετίας του 1930 Ithell Colquhoun (1 Φεβρουαρίου-5 Μαΐου 2025) η Αμερικανίδα καλλιτέχνης Liliane Lijn που έκανε σημαντικά κινητικά έργα (Μάιος-Οκτώβριος) και η γεννημένη στη Λιθουανία καλλιτέχνης Emilija Škarnulytė (Οκτώβριος 2025-Ιανουάριος 2026).

Η Tate Liverpool, η οποία είναι κλειστή μέχρι το 2026 λόγω ανακαίνισης, έχει εγκατασταθεί στο RIBA North όπου θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με εκθέσεις συλλογής, οικογενειακές δραστηριότητες και δημόσιες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου μέρους της Μπιενάλε του Λίβερπουλ το καλοκαίρι του 2025.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM
«La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Πολιτισμός / «La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Ο πίνακας «La Magie Noire» του Ρενέ Μαγκρίτ, που παρέμεινε σε ιδιωτική συλλογή για 90 χρόνια, βγαίνει σε δημοπρασία στη Sotheby’s - Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το έργο και τη γυναίκα που έσωσε 163 παιδιά από τους ναζί
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Σκαλισμένος βαθιά μέσα στον βράχο, ο τάφος του Αμενχοτέπ Γ΄ δεσπόζει ξανά μετά από 20 χρόνια, στη δυτική όχθη του Νείλου - Τα πρώτα πλάνα από το εσωτερικό του
LIFO NEWSROOM
Το «This That Keeps On» του Δημήτρη Παπαϊωάννου καταχειροκροτήθηκε στο Ηρώδειο

Πολιτισμός / Το «This That Keeps On» του Δημήτρη Παπαϊωάννου καταχειροκροτήθηκε στο Ηρώδειο

Τριάντα χορευτές και ηθοποιοί ζωντάνεψαν επί σκηνής τα υβριδικά πλάσματά του, ενεργοποιώντας τον χώρο με το μοναδικό του ύφος που τον έχει καθιερώσει ως έναν από τους πιο επιδραστικούς δημιουργούς της εποχής μας
LIFO NEWSROOM
Βραβεία Νόμπελ: Ο Τραμπ ρίχνει τη σκιά του στη διοργάνωση - Προειδοποιήσεις για την ακαδημαϊκή ελευθερία

Πολιτισμός / Βραβεία Νόμπελ: Ο Τραμπ «ρίχνει τη σκιά του» στον θεσμό - Προειδοποιήσεις για την ακαδημαϊκή ελευθερία

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εισαγάγει ή προτείνει μια σειρά από μέτρα, τα οποία οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα εμποδίσουν την εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα
LIFO NEWSROOM
2o Sex Positive Festival: Ένα τριήμερο για τη σεξουαλική απελευθέρωση στην Αθήνα

Πολιτισμός / 2o Sex Positive Festival: Ένα τριήμερο για τη σεξουαλική απελευθέρωση στην Αθήνα

Με κοινοτικό χαρακτήρα και χωρίς κερδοσκοπικό προσανατολισμό, η διοργάνωση βασίζεται στη συλλογική εργασία και στην ελεύθερη συνεισφορά των συμμετεχόντων, ώστε να παραμείνει ανοιχτή σε όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος
LIFO NEWSROOM
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ τιμώμενη καλεσμένη στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ τιμώμενη καλεσμένη στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός θα προλογίσει αρκετές από τις ταινίες του αφιερώματος στην καριέρα της, ενώ θα δώσει και masterclass αφιερωμένο στις διαφορές μεταξύ θεατρικής και κινηματογραφικής ερμηνείας
LIFO NEWSROOM