Deda & Architects: Μια νέα αρχιτεκτονική συνθήκη χωρίς όρια

Deda & Architects: Μια νέα αρχιτεκτονική συνθήκη χωρίς όρια Facebook Twitter
Άποψη περιβάλλοντος χώρου σε μαγαζί εστίασης / Η σχέση με το φυσικό περιβάλλον
0

Στη νέα εποχή του hospitality και της εμπειρίας διαβίωσης που διαμορφώνεται το γραφείο Deda & Architects έχει χαρτογραφήσει ήδη την αρχιτεκτονική του διαδρομή, χτίζοντας παράλληλα μια ισχυρή ταυτότητα που συνδέεται δημιουργικά με το ευ ζην, μια έννοια που αποτελούσε, και αποτελεί, ύψιστο αγαθό, μαζί με την ποιότητα ζωής. 
Κάθε άνθρωπος επιδιώκει τρόπους επίτευξης του ευ ζην στην καθημερινότητά του, αναζητώντας ευκαιρίες και δραστηριότητες που του προσφέρουν καλή ζωή, καλοπέραση.

Μαρία Δέδα
Μαρία Δέδα

Η έννοια της καλοπέρασης συνδέεται άρρηκτα με το εκάστοτε πλαίσιο, ιστορικό, πολιτιστικό, οικονομικό κ.ο.κ. Σήμερα, περισσότερο απ’ ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες, όλοι έχουν ανάγκη να ανακαλύπτουν ή να δημιουργούν «οάσεις καλοπέρασης» στην καθημερινότητά τους, η οποία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα. Για τη Μαρία Δέδα, την επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου, «κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων η πανδημία και τα συνεχή lockdowns οδήγησαν στον επαναπροσδιορισμό της “καλοπέρασης”, ωθώντας τους ανθρώπους στην αναζήτηση νέων εναλλακτικών. Σταδιακά, οι νέες αυτές εναλλακτικές αρχίζουν να προσαρμόζονται στις ανάγκες της προηγούμενης κανονικότητας, συνθέτοντας ένα νέο πλαίσιο. Η αρχιτεκτονική καλείται να αναγνωρίσει τις νέες ανάγκες και να προσαρμοστεί σε αυτές, όπως και στις συνθήκες διαβίωσης».

Θολώνοντας τα όρια του μεταξύ έσω και έξω

Deda & Architects: Μια νέα αρχιτεκτονική συνθήκη χωρίς όρια Facebook Twitter
Αποκατάσταση υφιστάμενων υποδομών camping. Ενσωμάτωση του φυσικού υποδοχέα και ένταξή του στον σχεδιασμό.

Η αρχιτεκτονική αναζητά νέους τρόπους αλληλεπίδρασης του εσωτερικού με το εξωτερικό, θολώνοντας περίτεχνα και λειτουργικά τα όρια μεταξύ έσω και έξω. Τουριστικές εγκαταστάσεις καθώς και εγκαταστάσεις αναψυχής και διασκέδασης έχουν υιοθετήσει οργανικά όρια με το έξω. Η φύση αλληλεπιδρά με το εσωτερικό, με τον άνθρωπο, γίνεται μέρος της εμπειρίας. Η απόλαυση του ηλιακού φωτός, ο φυσικός αερισμός, το νερό, αποτελούν τα φυσικά στοιχεία που προσδίδουν το αίσθημα της ελευθερίας στους επισκέπτες, με την αρχιτεκτονική να τα αναδεικνύει και να τα καθιστά ακόμα πιο βασικό ζητούμενο του σχεδιασμού.

Οι προτάσεις του γραφείου Deda & Architects, ειδικότερα όσον αφορά χώρους FnB και αναψυχής, κάνουν σαφές πως τα φυσικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν είναι σημαντικά και ως απώτερος σκοπός τους είναι η δημιουργία ενός χώρου ατμοσφαιρικού, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις φυσικές ομορφιές και θέες.
«Στόχος μας είναι η σχέση τεχνητού - φυσικού να γίνεται εύκολα διακριτή όχι μόνο σε έργα που βασίζονται κυρίως στην open air διαμόρφωση χώρων εστίασης αλλά και σε εκείνα όπου η σχέση με το περιβάλλον δεν είναι τόσο άμεση. Σε προτάσεις για χώρους ευεξίας και spa ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει την ανάδειξη φυσικών στοιχείων, όπως το φυσικό φως, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια ένταξης κι άλλων φυσικών στοιχείων για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που μπορεί να προσφέρει νέες εμπειρίες στον επισκέπτη, εξασφαλίζοντας την καλοπέρασή του», αναφέρει η Μαρία Δέδα.

Deda & Architects: Μια νέα αρχιτεκτονική συνθήκη χωρίς όρια Facebook Twitter
Χώρος πισίνας σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Φυσικός φωτισμός και βλάστηση για τη δημιουργία ατμόσφαιρας στο χώρο.

H ειδική έκδοση Architecture Design Map: The Leisure Architecture Issue δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

Η νέα συνεργασία της LiFO με το archisearch.gr και την Design Ambassador παρουσιάζει τις καινούργιες τάσεις στον χώρο του design, της αρχιτεκτονικής, του real estate και του hospitality, ενημερώνει για την εξέλιξη των σημαντικών έργων ανάπτυξης και μας συστήνει μερικούς από τους πιο επιδραστικούς και αξιόλογους αρχιτέκτονες. Με την έκδοση The Leisure Architecture Issue χαρτογραφούμε το νέο τοπίο στον τουρισμό και την ανάπτυξη, υπό το πρίσμα της καλής ζωής, του τόπου, της επιχειρηματικότητας, του οράματος των thought leaders, αλλά και των επιχειρηματιών που πρωταγωνιστούν με έργα, ιδέες, καινοτόμες προτάσεις και στρατηγικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Design / Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Από τις συναυλίες της Μπιγιονσέ, του Weeknd, της Αντέλ της Μάιλι Σάιρους και των U2, το σετ του Super Bowl, τις επιδείξεις του Yves Saint Laurent και της Louis Vuitton, μέχρι τα σκηνικά της όπερας και των σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τech & Science / Αφού οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ίσως σταθούν η αφορμή για να διορθωθεί αυτό το λάθος: όσα αποκαλύπτονται για την εμμονή στον ανδρικό σχεδιασμό απο τα Οργανισμό Οικονομικού Συντονισμού και Ανάπτυξης
NEWSROOM
Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου

Design / Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου για το Αρχείο Καβάφη

H Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης, που ανέλαβαν την ανακαίνιση, την αρχιτεκτονική μελέτη και την επιμέλεια του χώρου όπου φιλοξενείται το Αρχείο, καθώς και της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, μας ξεναγούν στην οδό Φρυνίχου και μας περιγράφουν τη διαδικασία πίσω από το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας ενός χώρου που θα φιλοξενεί το καβαφικό σύμπαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Design / Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Το σπίτι της Κατερίνας Τερζοπούλου είναι σαν να το βρέχει το κύμα. Η Κατερίνα έχει καθρέφτη πάνω στην τζαμαρία γιατί θεωρεί ότι αν κοιτάς πρώτα τη θάλασσα και μετά τον εαυτό σου δείχνεις καλύτερη.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το υποθετικό σπίτι της Κατριν Ντενέβ

Design / Ένα αθηναϊκό σπίτι που θα μπορούσε να ανήκει στην Κατρίν Ντενέβ

Το σπίτι της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαρόπουλου θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Δεν μοιάζει καθόλου με διαμέρισμα. Εδώ είναι όλα ανοιχτά, χωρίς προσδιορισμένους χώρους σε ένα κτίριο που δεν θυμίζει σε τίποτα αθηναϊκή πολυκατοικία.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Στέλιος Κόης: «Ζούμε σε μια Αθήνα χωρίς Αθηναίους»

Άκου την επιστήμη / Στέλιος Κόης: «Ζούμε σε μια Αθήνα χωρίς Αθηναίους»

Τι χρειάζεται προκειμένου να δημιουργήσουμε χώρους ικανούς να προσφέρουν νέες εμπειρίες; Πως μπορεί η πόλη της Αθήνας να αποκτήσει περισσότερους ελεύθερους χώρους; Ποιες λύσεις απαιτούνται ώστε η πρωτεύουσα τα καλοκαίρια να μην είναι ένα καζάνι που βράζει; Και πόσο εφικτός είναι ο στόχος της πόλης των 15 λεπτών; Ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Στέλιος Κόης απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς είναι να ζεις σε μια κουφάλα βελανιδιάς;

Design / Πώς είναι να ζεις σε μια κουφάλα βελανιδιάς;

Το σπίτι της γλύπτριας Λυδίας Βενιέρη είναι στο Μαρούσι. Μιλάμε γι' αυτό, για τη γειτονιά όπου μεγάλωσε και τους διανοούμενους που πέρασαν από κει. Αλλά και για το πώς μπορείς, όταν χάνεις τα κλειδιά σου, να ζητάς από εκείνα να σε βρουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ένα αριστουργηματικό graphic novel από τον Pan Pan

Design / Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ένα αριστουργηματικό graphic novel από τον Pan Pan

Το ιστορικό μυθιστόρημα του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε έναν εξαιρετικά καλοφτιαγμένο τόμο, σε σχέδιο και σενάριο του Παναγιώτη Πανταζή.
M. HULOT