ArXellence 2 Thessaloniki Skyline: Ο διαγωνισμός που έστρεψε το βλέμμα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη

Alumil ArXellence 2 Thessaloniki Skyline Facebook Twitter
0

Eνενήντα χώρες, 1.464 εγγραφές, 173 προτάσεις επικεντρωμένες στη μελλοντική εικόνα της Θεσσαλονίκης. Αυτοί είναι οι αριθμοί που αναδεικνύουν την επιτυχία και τη σημασία ενός διαγωνισμού που κατάφερε να αποτελέσει μια παγκόσμια γιορτή της αρχιτεκτονικής, παρά τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε.


Με τη σφραγίδα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), σε στενή συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Διαγωνισμών της UIA (ICC Council) και με πλήρη εφαρμογή των κανονισμών της UNESCO, ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών ArXellence 2 ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, και μάλιστα σε μια περίοδο που όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή πανδημία. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Alumil με στόχο την επανεκκίνηση της συζήτησης γύρω από τον αστικό επανασχεδιασμό μιας σημαντικής περιοχής της Θεσσαλονίκης. Είναι ένας διαγωνισμός που θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού κέντρου με κτίρια εμπορικής και οικιστικής χρήσης, σε συμφωνία με τις προδιαγραφές αντίστοιχων εγχειρημάτων σε προηγμένες πόλεις του εξωτερικού.

90 χώρες, 1.464 εγγραφές, 173 προτάσεις επικεντρωμένες στη μελλοντική εικόνα της Θεσσαλονίκης.


Ανταποκρινόμενη στο υπάρχον πολεοδομικό σχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη του νέου επιχειρηματικού κέντρου της πόλης στη δυτική είσοδο και εντός της ζώνης που γειτνιάζει με τις λιμενικές εγκαταστάσεις κατά μήκος της οδού 26ης Οκτωβρίου, η Alumil απηύθυνε ένα μεγάλο κάλεσμα στον διεθνή αρχιτεκτονικό κόσμο, ζητώντας τις ιδέες του σχετικά με το μέλλον της ιστορικής περιοχής του Μπέχτσιναρ, που φιλοξένησε στο παρελθόν σημαντικές εγκαταστάσεις βιομηχανίας αλλά και αναψυχής, η οποία όμως έχει οδηγηθεί με το πέρασμα του χρόνου σε μια γενικευμένη υποβάθμιση. Η περιοχή μελέτης του ArXellence 2 ξεκινάει από το εμπορικό κέντρο «ΛΙΜΑΝΙ» και συνεχίζει παράκτια προς τη δυτική είσοδο, ακολουθώντας την οδό 26ης Οκτωβρίου. Αυτή η ενιαία έκταση περιλαμβάνει πλήθος σημαντικών διατηρητέων οικοδομημάτων: το πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας ΦΙΞ, το δημοτικό κτίριο των πρώην Σφαγείων, το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης αλλά και γνωστά διατηρητέα κτίρια, όπως η Βίλκα και ο Μύλος, που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της οδού.

Alumil ArXellence 2 Thessaloniki Skyline Facebook Twitter
1st Prize - The Lodge


Τα προτεινόμενα ακίνητα εξυπηρετούνται από σημαντικούς μεταφορικούς άξονες και κόμβους της περιοχής, ενώ στο εγγύς μέλλον θα βρίσκεται εν λειτουργία και ο τερματικός σταθμός του μετρό στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Η κομβική αυτή θέση, σε συνδυασμό με τις λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά και η απόσταση μόλις 1.500 μέτρων από την πλατεία Δημοκρατίας στο κέντρο της πόλης, καταδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο τη διασύνδεση της περιοχής με ολόκληρη την πόλη και υπογραμμίζουν τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και επανεκκίνησής της με άξονα τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις.


Όσοι παρευρέθηκαν διαδικτυακά στην τελετή βράβευσης των προτάσεων που διακρίθηκαν, ήρθαν σε επαφή με το πνεύμα της διεθνούς αρχιτεκτονικής σκηνής και τον τρόπο που επαγγελματίες του κλάδου οραματίστηκαν το δυτικό παράλιο μέτωπο της πόλης. Την online εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 3.000 μοναδικοί χρήστες.

 
«Μέσα σε μια χρονιά έντονων προκλήσεων και παρά τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία του Covid-19, οι άνθρωποι της Alumil έμειναν πιστοί στο όραμα της διοργάνωσης ενός διεθνούς διαγωνισμού αρχιτεκτονικών ιδεών, χωρίς εκπτώσεις στον παγκόσμιο χαρακτήρα του. Η επιτυχία του ArXellence 2 θα κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς για την έναρξη των συζητήσεων σε σχέση με το πολεοδομικό και οικονομικό μέλλον της πόλης» ανέφερε κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alumil, κ. Γιώργος Μυλωνάς.

Alumil ArXellence 2 Thessaloniki Skyline Facebook Twitter
2nd Prize -The Green Hub


Η αξιολόγηση των συμμετοχών έγινε από διεθνή κριτική επιτροπή, η οποία εξέτασε διεξοδικά όλες τις προτάσεις και κατέληξε σε έξι βραβεία που συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο για τη διάκρισή τους, καθώς και σε τέσσερις ισότιμους επαίνους, κλείνοντας έτσι τη δεκάδα των μελετών που έκρινε ότι ανταποκρίθηκαν περισσότερο στα κριτήρια που τέθηκαν από τη UIA στο ζητούμενο του διαγωνισμού.


Ο πρόεδρος της επιτροπής του διαγωνισμού και εκπρόσωπος της UIA, κ. Kasper Guldager Jensen, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετείχε στο ταξίδι του διαγωνισμού και συνεχάρη τόσο την Alumil για την πρωτοβουλία όσο και τους αρχιτέκτονες, που «είχαν το κουράγιο να αφιερώσουν τον απαιτούμενο χρόνο και να καταθέσουν τις ιδέες τους για τον επανασχεδιασμό αυτής της σημαντικής περιοχής της Θεσσαλονίκης», όπως είπε. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες οι εκπρόσωποι όλων των δημόσιων φορέων της πόλης: ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όλοι τους προλόγισαν τη διοργάνωση και εστίασαν στην άμεση ανάγκη αξιοποίησης του δυτικού παράλιου μετώπου και ενοποίησής του με την υπόλοιπη πόλη, καθώς και στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε έναν σύγχρονο κόμβο των Βαλκανίων.

Alumil ArXellence 2 Thessaloniki Skyline Facebook Twitter
4th Prize - Bioclimatic Urban Lighthouse


Οι πρωταγωνιστές της βραδιάς, οι βραβευμένοι αρχιτέκτονες και αρχιτεκτόνισσες που μέσα από τις ιδέες τους άνοιξαν ένα παράθυρο στο μέλλον του αστικού σχεδιασμού της πόλης, παρουσίασαν τις προτάσεις τους, ανέπτυξαν το σκεπτικό πίσω από το έργο τους και μίλησαν για τη συνολική εμπειρία συμμετοχής στο ArXellence 2.


Ως μια πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, η Alumil έχει στον πυρήνα της φιλοσοφίας της «τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για τους πολίτες στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται μέσα από την αστική ανάπτυξη». Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του ArXellence 2 είναι μια έτοιμη πλατφόρμα εξαιρετικών αρχιτεκτονικών ιδεών που διακρίνονται από σχεδιαστικό πλουραλισμό και βασίζονται στο πνεύμα της αειφορίας και της βιωσιμότητας, ενώ παράλληλα επίκειται η δημιουργία και διάθεση μιας ειδικής έκδοσης με μελέτες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και πλούσιο υλικό για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής.

Alumil ArXellence 2 Thessaloniki Skyline Facebook Twitter
5th Prize - De–fragmenting the Productive City

Alumil ArXellence 2 Thessaloniki Skyline Facebook Twitter
Honorary Mention - City's New Pulse

Η έκδοση πρόκειται να διατεθεί στο ευρύ κοινό στην επικείμενη έκθεση του διαγωνισμού, η οποία έχει προγραμματιστεί να διοργανωθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αυτό το καλοκαίρι.
 

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω απο τον διαγωνισμό και τις προτάσεις που διακρίθηκαν (μακέτες & συνεντεύξεις νικητών, βίντεο τελετής απονομής των βραβείων κ.ά.) επισκεφθείτε το website του διαγωνισμού.

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

LiFO x Design Ambassador/ Archisearch: Τα κορυφαία έντυπα αρχιτεκτονικής και design παρουσιάζουν

Design / LiFO x Design Ambassador/ Archisearch: Τα κορυφαία έντυπα αρχιτεκτονικής και design παρουσιάζουν

Η LiFO και η Design Ambassador δημιούργησαν μια πρωτότυπη σειρά ειδικών εκδόσεων που απελευθέρωσαν το αρχιτεκτονικό έντυπο από τον κλαδικό του χαρακτήρα και έδωσαν νέα δυναμική και ουσία στη συζήτηση για την αρχιτεκτονική, το design και την ανάπτυξη
THE LIFO TEAM
H Potiropoulos+Partners σχεδίασε ένα εντυπωσιακό αειφορικό συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικιών  στον Άλιμο 

Design / H Potiropoulos+Partners σχεδίασε ένα εντυπωσιακό αειφορικό συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικιών  στον Άλιμο 

Το «Cube-2» στον Άλιμο, ένα project όπου το τρίπτυχο «υπαίθριος χώρος-ημιυπαίθριος χώρος-πράσινο» αναδεικνύεται σε κύριο συνθετικό άξονα. Προκύπτει έτσι μία αλληλουχία προβόλων-κήπων, που δίνουν την εντύπωση ότι κινούνται μέσα στη βλάστηση, και αντίστοιχα ότι η βλάστηση κινείται μέσα σ’ αυτούς.
THE LIFO TEAM
The Boy Is Beautiful

Athens Pride 2022 / The Boy Is Beautiful: Ένα περιοδικό που ξετυλίγει το νήμα των ελληνικών queer χρονικών

Στο εξαμηνιαίο περιοδικό του Λεωνίδα Λιόλιου queer και queer friendly αναγνώστες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μπορούν να ανακαλύψουν κομμάτια της ελληνικής ιστορίας που έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα της ετεροκανονικότητας και του μεσσιανισμού.
M. HULOT
Η ΕΣΩ επέστρεψε πιο δυναμική και επίκαιρη από ποτέ 

Design / Η ΕΣΩ επέστρεψε πιο δυναμική και επίκαιρη από ποτέ 

Δείτε όσα έγιναν στην δέκατη διοργάνωση της ημερίδας ΕΣΩ που διοργανώθηκε σε στρατηγική συνεργασία και συνεπιμέλεια του Archisearch με το Ίδρυμα Mies Van Der Rohe ως συμπαραγωγή της Design Ambassador, του +Design Magazine και της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Serpentine Pavilion: Μια μαύρη εκκλησία - κλίβανος είναι το πιο κατάλληλο θερινό περίπτερο;

Design / Serpentine Pavilion: Μια μαύρη εκκλησία-κλίβανος είναι το πιο κατάλληλο θερινό περίπτερο;

Το φετινό περίπτερο Serpentine, ένας μαύρος περίκλειστος κύλινδρος, από τις πιο «εσωστρεφείς» εγκαταστάσεις που έχουν τοποθετηθεί ποτέ στους κήπους του Κένσινγκτον, σχεδιάστηκε ως χώρος για περισυλλογή και διαλογισμό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ Η προέκταση του Royal College of Art είναι ένας ύμνος σε ένα συχνά υποτιμημένο υλικό, το τούβλο

Design / Η προέκταση του Royal College of Art είναι ένας ύμνος σε ένα συχνά υποτιμημένο υλικό, το τούβλο

Μέσα στα πελώρια γυάλινα κτίρια του Battersea, οι αρχιτέκτονες της Tate Modern και της Elbphilharmonie στο Αμβούργο, οι Herzog & de Meuron, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια σοβαρή προσέγγιση του υλικού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης Ρενέ Γκεγιουστέ κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022.

Πολιτισμός / Ρενέ Γκεγιουστέ: Η Γαλλίδα πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022

Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας είναι υπέρμαχος της κοινωνικής αρχιτεκτονικής, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για το 10όροφο συγκρότημα διαμερισμάτων Le Liégat στο Ivry-sur-Seine και την πολυκατοικία La Maladrerie.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ