24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΑLUMINCO: Don’t imitate. Innovate

ΑLUMICO: Don’t imitate. Innovate Facebook Twitter
0

Ένα από τα πράγματα που μας δείχνουν την επιτυχία της Aluminco, μιας ελληνικής εταιρείας, η οποία από το 1982 μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο προηγμένες εταιρείες σχεδιασμού και παραγωγής προϊόντων αλουμινίου, είναι η εξαγωγική της δραστηριότητα. Δεν είναι λίγο να προτιμούν τα προϊόντα σου οικονομίες πιο προηγμένες από αυτήν της χώρας μας. H Aluminco θα λέγαμε ότι ανήκει στην κατηγορία των κορυφαίων πρεσβευτών ενός όρου που σε κάποιους ξένους θα προκαλούσε θυμηδία, της «ελληνικής βιομηχανίας». Κι όμως, η συγκεκριμένη εταιρεία εξάγει σε περισσότερες από εξήντα χώρες. Για να πετύχει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να δουλεύει με τη μεθοδολογία του δυτικού κόσμου, αλλά στις ελληνικές συνθήκες. 

Το σίγουρο είναι ότι για να γίνει μια σημαντική εξαγωγική βιομηχανία της χώρας έπρεπε να συνδυάσει από την αρχή, κάπου στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’80, το πνεύμα της καινοτομίας με την αυστηρή μεθοδικότητα. Το πρώτο το κατάφερε κατευθείαν, ως η πρώτη εταιρεία που δημιούργησε μια νέα γενιά προϊόντων χυτού αλουμινίου σε κλασικά σχέδια, που παρείχαν πετυχημένες λύσεις για κάθε αρχιτεκτονική εφαρμογή. Από την άλλη πλευρά, είναι το rigeur, που λένε οι Γάλλοι, δηλαδή η στα όρια της αυστηρότητας σοβαρότητα. Με έδρα στα Οινόφυτα Βοιωτίας, σε μια έκταση 60.000 τ.μ., στις υπερσύγχρονες μονάδες της Aluminco σχεδιάζονται και παράγονται καθημερινά προηγμένα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου για πόρτες και παράθυρα, κάγκελα, πέργκολες, περιφράξεις, συστήματα στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων κ.ά., προϊόντα που φέρουν ισχυρές πιστοποιήσεις από διεθνείς αναγνωρισμένους φορείς, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά στο είδος τους, με πολλές καινοτομίες και ευρεσιτεχνίες. Έτσι, έκαναν ολόκληρο τον κόσμο, από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Αμερική, να προτιμά τα προϊόντα της. 

Tα συγκεκριμένα προϊόντα «λύνουν» τα χέρια των αρχιτεκτόνων, αφού, όταν σχεδιάζουν με τη νέα συλλογή συστημάτων της Aluminco, οι άνθρωποι της εταιρείας αλουμινίου θέλουν να είναι σίγουροι ότι προσφέρουν υψηλό βαθμό ελευθερίας στη διαδικασία σχεδιασμού.


Ένας πλανήτης να αγαπήσεις

Δεν αρκεί να υιοθετείς φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους παραγωγής ή να παράγεις αντίστοιχης ποιότητας προϊόντα. Πρέπει, μέσα από αυτά, να εκπαιδεύεις τους καταναλωτές. Αυτός είναι ο σκοπός της πρωτοβουλίας A planet to love, που βγαίνει σχεδόν αυθόρμητα, λες και η βιωσιμότητα είναι στο DNA της εταιρείας. «Η ανάπτυξη της ενεργειακής κουλτούρας και η εξοικονόμηση ενέργειας προσφέρουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη» υποστηρίζει η ίδια η εταιρεία. Η επιτυχία, ακόμα και όταν αφορά την περιβαλλοντολογική διάσταση της πολιτικής μιας εταιρείας, εξαρτάται και από την ύπαρξη οράματος, ενός ονείρου που θέλει με πείσμα να πραγματοποιήσει». 

Αυτό σήμερα μετουσιώνει σε πράξη, από την παραγωγή προϊόντων με χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 έως την ανάπτυξη συστημάτων αλουμινίου για παθητικά κτίρια. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για το πετυχημένο της πέρασμα στην εποχή της αειφόρου και πράσινης ανάπτυξης φέρει σε μεγάλο βαθμό ο Αργύρης Καρράς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. 

ΑLUMICO: Don’t imitate. Innovate Facebook Twitter

SKYLINE IS THE LIMIT

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη σειρά προιόντων έχει εμπνευστεί από τη γραμμή του ορίζοντα στα αγγλικά: Skyline. Μάλλον γιατί πρόκειται να «απογειώσει» στο ίδιο επίπεδο τους αρχιτέκτονες. Μιλάμε για μια εγγύηση ελευθερίας που όλοι ονειρευόμαστε και θέλουμε. Είναι η νέα συλλογή από premium συστήματα αλουμινίου που ετοιμάζεται να προσθέσει ένα νέο κεφάλαιο σε μια σειρά «architect-friendly» αλλά και καινοτόμων προιόντων Aluminco. Κι αυτό γιατί δεν είναι μόνο το υψηλό επίπεδο τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της συγκεκριμένης σειράς προϊόντων αλλά και ο συνδυασμός τους με την υψηλή αισθητική, την απαιτητική «ερωμένη» κάθε καλού αρχιτέκτονα.  

«Τα συστήματα αυτά συνδυάζουν τη βαθιά γνώση στο design με τη σύγχρονη μηχανική, φέρουν ανώτερα χαρακτηριστικά και αποτελούν το τέλειο εργαλείο στα χέρια του δημιουργού. Με καθαρές, minimal γραμμές και μοντέρνα αρχιτεκτονική επαναπροσδιορίζουμε τα όρια του κόσμου μας. Οι φίλοι της premium κατηγορίας θα μπορούν σύντομα να απολαύσουν μια σειρά συστημάτων αλουμινίου με πιο minimal σχεδίαση, αναβαθμισμένη ποιότητα, επιδόσεις αιχμής και πρωτοποριακό εξοπλισμό. Αρχιτεκτονικό DNA που δίνει premium λύσεις σε κάθε ανάγκη με περισσότερους από διακόσιους συνδυασμούς. Ο χρήσιμος συνεργάτης κάθε αρχιτέκτονα», όπως μας δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Αργύρης Καρράς.

ΑLUMICO: Don’t imitate. Innovate Facebook Twitter

Με άλλα λόγια, τα συγκεκριμένα προϊόντα «λύνουν» τα χέρια των αρχιτεκτόνων, αφού, όταν σχεδιάζουν με τη νέα συλλογή συστημάτων της Aluminco, οι άνθρωποι της εταιρείας αλουμινίου θέλουν να είναι σίγουροι ότι προσφέρουν υψηλό βαθμό ελευθερίας στη διαδικασία σχεδιασμού. Τηρούνται οι αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις και προσφέρεται πληθώρα τυπολογιών και συνδυασμών, απαντώντας σε κάθε τεχνική πρόκληση. Θέλουν να δημιουργήσουν έναν σύνδεσμο μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και να αφήσουν το όμορφο περιβάλλον να γίνει μέρος του σπιτιού. 

Δεν είναι μόνο τα παραπάνω που αποδεικνύουν ότι στο επίκεντρο της εταιρικής δράσης και σκέψης των στελεχών της Aluminco βρίσκονται ο αρχιτέκτονας και ο designer. Πρόσφατα λάνσαραν μια προϊοντική μονογραφία που ονομάσαν TOK (Transfer of Knowledge), στην οποία βρίσκονται συγκεντρωμένα, μέσα από έναν πολύ όμορφο σχεδιασμό, όλα τους τα προϊόντα, οι προδιαγραφές και οι εφαρμογές τους. Πρόκειται για κυριολεκτική μεταβίβαση πληροφορίας που συνοψίζει την πολύχρονη ιστορία της εταιρείας. Επίσης, τους επόμενους μήνες θα δημοσιοποιηθεί και το νέο Business Unit, το οποίο δίνει έμφαση στον αρχιτέκτονα και λέγεται Aluminco for Architects. Ένα ειδικά σχεδιασμένο ηλεκτρονικό και φυσικό hub με υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες του επαγγελματία αρχιτέκτονα και designer. Έτσι βαδίζει η Aluminco προς το μέλλον, βοηθώντας τους κατάλληλους επαγγελματίες να το σχεδιάσουν. 

Design
0

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Design / Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Από τις συναυλίες της Μπιγιονσέ, του Weeknd, της Αντέλ της Μάιλι Σάιρους και των U2, το σετ του Super Bowl, τις επιδείξεις του Yves Saint Laurent και της Louis Vuitton, μέχρι τα σκηνικά της όπερας και των σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τech & Science / Αφού οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ίσως σταθούν η αφορμή για να διορθωθεί αυτό το λάθος: όσα αποκαλύπτονται για την εμμονή στον ανδρικό σχεδιασμό απο τα Οργανισμό Οικονομικού Συντονισμού και Ανάπτυξης
NEWSROOM
Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου

Design / Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου για το Αρχείο Καβάφη

H Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης, που ανέλαβαν την ανακαίνιση, την αρχιτεκτονική μελέτη και την επιμέλεια του χώρου όπου φιλοξενείται το Αρχείο, καθώς και της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, μας ξεναγούν στην οδό Φρυνίχου και μας περιγράφουν τη διαδικασία πίσω από το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας ενός χώρου που θα φιλοξενεί το καβαφικό σύμπαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Design / Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Το σπίτι της Κατερίνας Τερζοπούλου είναι σαν να το βρέχει το κύμα. Η Κατερίνα έχει καθρέφτη πάνω στην τζαμαρία γιατί θεωρεί ότι αν κοιτάς πρώτα τη θάλασσα και μετά τον εαυτό σου δείχνεις καλύτερη.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το υποθετικό σπίτι της Κατριν Ντενέβ

Design / Ένα αθηναϊκό σπίτι που θα μπορούσε να ανήκει στην Κατρίν Ντενέβ

Το σπίτι της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαρόπουλου θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Δεν μοιάζει καθόλου με διαμέρισμα. Εδώ είναι όλα ανοιχτά, χωρίς προσδιορισμένους χώρους σε ένα κτίριο που δεν θυμίζει σε τίποτα αθηναϊκή πολυκατοικία.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Στέλιος Κόης: «Ζούμε σε μια Αθήνα χωρίς Αθηναίους»

Άκου την επιστήμη / Στέλιος Κόης: «Ζούμε σε μια Αθήνα χωρίς Αθηναίους»

Τι χρειάζεται προκειμένου να δημιουργήσουμε χώρους ικανούς να προσφέρουν νέες εμπειρίες; Πως μπορεί η πόλη της Αθήνας να αποκτήσει περισσότερους ελεύθερους χώρους; Ποιες λύσεις απαιτούνται ώστε η πρωτεύουσα τα καλοκαίρια να μην είναι ένα καζάνι που βράζει; Και πόσο εφικτός είναι ο στόχος της πόλης των 15 λεπτών; Ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Στέλιος Κόης απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς είναι να ζεις σε μια κουφάλα βελανιδιάς;

Design / Πώς είναι να ζεις σε μια κουφάλα βελανιδιάς;

Το σπίτι της γλύπτριας Λυδίας Βενιέρη είναι στο Μαρούσι. Μιλάμε γι' αυτό, για τη γειτονιά όπου μεγάλωσε και τους διανοούμενους που πέρασαν από κει. Αλλά και για το πώς μπορείς, όταν χάνεις τα κλειδιά σου, να ζητάς από εκείνα να σε βρουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ένα αριστουργηματικό graphic novel από τον Pan Pan

Design / Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ένα αριστουργηματικό graphic novel από τον Pan Pan

Το ιστορικό μυθιστόρημα του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε έναν εξαιρετικά καλοφτιαγμένο τόμο, σε σχέδιο και σενάριο του Παναγιώτη Πανταζή.
M. HULOT