ΑLUMINCO: Don’t imitate. Innovate

ΑLUMICO: Don’t imitate. Innovate Facebook Twitter
0

Ένα από τα πράγματα που μας δείχνουν την επιτυχία της Aluminco, μιας ελληνικής εταιρείας, η οποία από το 1982 μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο προηγμένες εταιρείες σχεδιασμού και παραγωγής προϊόντων αλουμινίου, είναι η εξαγωγική της δραστηριότητα. Δεν είναι λίγο να προτιμούν τα προϊόντα σου οικονομίες πιο προηγμένες από αυτήν της χώρας μας. H Aluminco θα λέγαμε ότι ανήκει στην κατηγορία των κορυφαίων πρεσβευτών ενός όρου που σε κάποιους ξένους θα προκαλούσε θυμηδία, της «ελληνικής βιομηχανίας». Κι όμως, η συγκεκριμένη εταιρεία εξάγει σε περισσότερες από εξήντα χώρες. Για να πετύχει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να δουλεύει με τη μεθοδολογία του δυτικού κόσμου, αλλά στις ελληνικές συνθήκες. 

Το σίγουρο είναι ότι για να γίνει μια σημαντική εξαγωγική βιομηχανία της χώρας έπρεπε να συνδυάσει από την αρχή, κάπου στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’80, το πνεύμα της καινοτομίας με την αυστηρή μεθοδικότητα. Το πρώτο το κατάφερε κατευθείαν, ως η πρώτη εταιρεία που δημιούργησε μια νέα γενιά προϊόντων χυτού αλουμινίου σε κλασικά σχέδια, που παρείχαν πετυχημένες λύσεις για κάθε αρχιτεκτονική εφαρμογή. Από την άλλη πλευρά, είναι το rigeur, που λένε οι Γάλλοι, δηλαδή η στα όρια της αυστηρότητας σοβαρότητα. Με έδρα στα Οινόφυτα Βοιωτίας, σε μια έκταση 60.000 τ.μ., στις υπερσύγχρονες μονάδες της Aluminco σχεδιάζονται και παράγονται καθημερινά προηγμένα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου για πόρτες και παράθυρα, κάγκελα, πέργκολες, περιφράξεις, συστήματα στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων κ.ά., προϊόντα που φέρουν ισχυρές πιστοποιήσεις από διεθνείς αναγνωρισμένους φορείς, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά στο είδος τους, με πολλές καινοτομίες και ευρεσιτεχνίες. Έτσι, έκαναν ολόκληρο τον κόσμο, από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Αμερική, να προτιμά τα προϊόντα της. 

Tα συγκεκριμένα προϊόντα «λύνουν» τα χέρια των αρχιτεκτόνων, αφού, όταν σχεδιάζουν με τη νέα συλλογή συστημάτων της Aluminco, οι άνθρωποι της εταιρείας αλουμινίου θέλουν να είναι σίγουροι ότι προσφέρουν υψηλό βαθμό ελευθερίας στη διαδικασία σχεδιασμού.


Ένας πλανήτης να αγαπήσεις

Δεν αρκεί να υιοθετείς φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους παραγωγής ή να παράγεις αντίστοιχης ποιότητας προϊόντα. Πρέπει, μέσα από αυτά, να εκπαιδεύεις τους καταναλωτές. Αυτός είναι ο σκοπός της πρωτοβουλίας A planet to love, που βγαίνει σχεδόν αυθόρμητα, λες και η βιωσιμότητα είναι στο DNA της εταιρείας. «Η ανάπτυξη της ενεργειακής κουλτούρας και η εξοικονόμηση ενέργειας προσφέρουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη» υποστηρίζει η ίδια η εταιρεία. Η επιτυχία, ακόμα και όταν αφορά την περιβαλλοντολογική διάσταση της πολιτικής μιας εταιρείας, εξαρτάται και από την ύπαρξη οράματος, ενός ονείρου που θέλει με πείσμα να πραγματοποιήσει». 

Αυτό σήμερα μετουσιώνει σε πράξη, από την παραγωγή προϊόντων με χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 έως την ανάπτυξη συστημάτων αλουμινίου για παθητικά κτίρια. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για το πετυχημένο της πέρασμα στην εποχή της αειφόρου και πράσινης ανάπτυξης φέρει σε μεγάλο βαθμό ο Αργύρης Καρράς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. 

ΑLUMICO: Don’t imitate. Innovate Facebook Twitter

SKYLINE IS THE LIMIT

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη σειρά προιόντων έχει εμπνευστεί από τη γραμμή του ορίζοντα στα αγγλικά: Skyline. Μάλλον γιατί πρόκειται να «απογειώσει» στο ίδιο επίπεδο τους αρχιτέκτονες. Μιλάμε για μια εγγύηση ελευθερίας που όλοι ονειρευόμαστε και θέλουμε. Είναι η νέα συλλογή από premium συστήματα αλουμινίου που ετοιμάζεται να προσθέσει ένα νέο κεφάλαιο σε μια σειρά «architect-friendly» αλλά και καινοτόμων προιόντων Aluminco. Κι αυτό γιατί δεν είναι μόνο το υψηλό επίπεδο τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της συγκεκριμένης σειράς προϊόντων αλλά και ο συνδυασμός τους με την υψηλή αισθητική, την απαιτητική «ερωμένη» κάθε καλού αρχιτέκτονα.  

«Τα συστήματα αυτά συνδυάζουν τη βαθιά γνώση στο design με τη σύγχρονη μηχανική, φέρουν ανώτερα χαρακτηριστικά και αποτελούν το τέλειο εργαλείο στα χέρια του δημιουργού. Με καθαρές, minimal γραμμές και μοντέρνα αρχιτεκτονική επαναπροσδιορίζουμε τα όρια του κόσμου μας. Οι φίλοι της premium κατηγορίας θα μπορούν σύντομα να απολαύσουν μια σειρά συστημάτων αλουμινίου με πιο minimal σχεδίαση, αναβαθμισμένη ποιότητα, επιδόσεις αιχμής και πρωτοποριακό εξοπλισμό. Αρχιτεκτονικό DNA που δίνει premium λύσεις σε κάθε ανάγκη με περισσότερους από διακόσιους συνδυασμούς. Ο χρήσιμος συνεργάτης κάθε αρχιτέκτονα», όπως μας δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Αργύρης Καρράς.

ΑLUMICO: Don’t imitate. Innovate Facebook Twitter

Με άλλα λόγια, τα συγκεκριμένα προϊόντα «λύνουν» τα χέρια των αρχιτεκτόνων, αφού, όταν σχεδιάζουν με τη νέα συλλογή συστημάτων της Aluminco, οι άνθρωποι της εταιρείας αλουμινίου θέλουν να είναι σίγουροι ότι προσφέρουν υψηλό βαθμό ελευθερίας στη διαδικασία σχεδιασμού. Τηρούνται οι αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις και προσφέρεται πληθώρα τυπολογιών και συνδυασμών, απαντώντας σε κάθε τεχνική πρόκληση. Θέλουν να δημιουργήσουν έναν σύνδεσμο μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και να αφήσουν το όμορφο περιβάλλον να γίνει μέρος του σπιτιού. 

Δεν είναι μόνο τα παραπάνω που αποδεικνύουν ότι στο επίκεντρο της εταιρικής δράσης και σκέψης των στελεχών της Aluminco βρίσκονται ο αρχιτέκτονας και ο designer. Πρόσφατα λάνσαραν μια προϊοντική μονογραφία που ονομάσαν TOK (Transfer of Knowledge), στην οποία βρίσκονται συγκεντρωμένα, μέσα από έναν πολύ όμορφο σχεδιασμό, όλα τους τα προϊόντα, οι προδιαγραφές και οι εφαρμογές τους. Πρόκειται για κυριολεκτική μεταβίβαση πληροφορίας που συνοψίζει την πολύχρονη ιστορία της εταιρείας. Επίσης, τους επόμενους μήνες θα δημοσιοποιηθεί και το νέο Business Unit, το οποίο δίνει έμφαση στον αρχιτέκτονα και λέγεται Aluminco for Architects. Ένα ειδικά σχεδιασμένο ηλεκτρονικό και φυσικό hub με υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες του επαγγελματία αρχιτέκτονα και designer. Έτσι βαδίζει η Aluminco προς το μέλλον, βοηθώντας τους κατάλληλους επαγγελματίες να το σχεδιάσουν. 

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Design / Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Το διαμέρισμα του εικαστικού Αργύρη Αγγελή είναι γεμάτο φυτά και ετερόκλητα στοιχεία. Ο ίδιος λέει ότι o εκλεκτικισμός -το mix 'n' match, όπως θα λέγαμε σήμερα- είναι το κλειδί των επιλογών του στη διακόσμηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
“Ο κόσμος της φιλοξενίας είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα”: όλα όσα έγιναν στη δεύτερη διοργάνωση του HOTEL EXPERIENCE το διήμερο 18&19 Οκτωβρίου 2025 στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Design / Πώς το Hotel Experience μεταμόρφωσε την Τεχνόπολη σε ατμοσφαιρική ξενοδοχειακή εμπειρία

Με συμμετοχή 8000 επισκεπτών, 120 ομιλητών και 70 εταιρειών υλικών και κατασκευής, το Hotel Experience ανέδειξε την ελληνική φιλοξενία ως διεθνή συζήτηση, όπου η αρχιτεκτονική και η επενδυτική στρατηγική συνυπάρχουν στο ίδιο τραπέζι.
LIFO NEWSROOM
Το ταξίδι του Δημήτρη Πικιώνη από τη Μαδρίτη στην οδό Πειραιώς 

Design / Χάρη στον Δημήτρη Πικιώνη ο δρόμος προς την Ακρόπολη είναι ένα έργο τέχνης

Μια νέα έκθεση για τον Δημήτρη Πικιώνη στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει τη σπουδαιότητα αυτού του εμπνευσμένου Έλληνα εικαστικού, αρχιτέκτονα, στοχαστή και όσα του οφείλουν η Αθήνα και οι σύγχρονοι Έλληνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι που χρειάζεται περισσότερους τοίχους

Design / Ένα σπίτι που χρειάζεται κι άλλους τοίχους για τους πίνακες του ιδιοκτήτη

Ο αρχιτέκτονας και visual artist Αλέξανδρος Μαγκανιώτης μένει στη Γλυφάδα, σε μια οικογενειακή πολυκατοικία. Το διαμέρισμά του έχει τόσα έργα που μοιάζει με δική του, ατομική έκθεση, την οποία ανανεώνει συνεχώς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Design / Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Πιάτα, φλιτζάνια, βάζα και λάμπες που σε κάνουν να θες να τους τραπεζώσεις όλους. Έντονα, χαριτωμένα, λαχταριστά αντικείμενα που μετατρέπουν το τραπέζι σου σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία ευτυχίας.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Οι Αθηναίοι / Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Ως παιδί, σχεδίαζε δρόμους στην άμμο. Αργότερα, υπερασπίστηκε την αρχιτεκτονική ως τέχνη ζωής. Με τη σύντροφο και συνεργάτιδά του Σουζάνα έζησαν μια ζωή όπου το «εγώ» έγινε «εμείς», μέχρι την απώλειά της που τον σημάδεψε βαθιά. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Mattias Adolfsson: «Η έμπνευση με χτυπάει σαν κεραυνός, από το πουθενά»

Design / Mattias Adolfsson: Μιλώντας με έναν κορυφαίο εικονογράφο της εποχής

Δυο-τρεις κουβέντες με τον διακεκριμένο Σουηδό γραφίστα και εικονογράφο, έναν από τους «υψηλούς προσκεκλημένους» του φετινού 7ου LAComicsFestival, που θα γίνει στη Λάρισα από τις 5 ως τις 7 Σεπτεμβρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ